Napisano Piątek o 11:532 dn Autor Tak wyglądają krawędzie blach jak dodam solidify po subdivie. To mi się dużo bardziej podoba. Krawędzie są bardziej ostre. Ale jak to zrobie to musze zagęścić siatkę a tego nie chce. Ktoś ma pomysł jak zrobić ręcznie bardziej ostre krawędzie. Myślałem żeby dać bavel na krawędziach po modyfikatorze solidify, czy to dobry pomysł?
Napisano Piątek o 15:112 dn ja bym sie raczej za bardzo tym nie przejmowal, tzn rozwiazanie jest dostepne od wielu lat. jesli nie bedzie pokazywal spodu wnetrza elementow to mozesz tylko zrobic extrude krawedzi, jak bedziesz pokazywal to solidify. najlepiej jak pojdziesz na parking i sprawdzisz, zmierzysz przerwy miedzy blachami, grubosc itp. poza tym jest troche baboli w krzywiznie blach w roznych miejscach. pokaz siatke i zmien swiatlo/otoczenie dla odbic. ktore pokaze lepiej krzywizny i wychwyci wiecej bledow.
Napisano Piątek o 15:312 dn możesz spróbować z bevelem po solidify, w zależności od kąta krawędzi, nie jestem pewien czy Ci nie da bevela też w innych miejscach, jeśli tak to trzeba spróbować limit do vertex grupy albo ręcznie.możesz też spróbować odratować niektóre źle cieniujące się fragmenty, w edit mode zaznaczając vertexy po edge loopach i znajdując w wyszukiwarce komend opcję "smooth vertices". Taka myśl tylko, nie wiem czy będzie więcej szkody niż pożytku z tegoogólnie warto próbować różnych technik, może coś akurat da radę :)przykładowy pokrzywiony mesh:po użyciu kilka razy "smooth vertices: Edytowane Piątek o 15:382 dn przez jakubziom
Napisano 5 godzin temu5 godz Autor Wyrównałem co nieco. Dodałem bavel po solidify tylko na krawędzie powyżej 80% ostre czy jakoś tak. I chyba dało prawidłowo. Efekt mi się podoba. Krawędzie są bardziej ostre niż takie mega gładkie.
Napisano 5 godzin temu5 godz Autor Widzę gdzie jest krzywo. Końcówka tylnych drzwi powinna być bardziej zaokrąglona chyba. Czy warto modelować te światła z tyłu czy zostawić takie niewymodelowane? Bo szczerze nie wiem jak je wymodelować za bardzo.