Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Podczas 97. ceremonii wręczenia Oscarów „Flow” pokonał takie tytuły jak Inside Out 2, Memoir of a Snail, Wallace & Gromit: Vengeance Most Fowl oraz The Wild Robot, zdobywając statuetkę za Najlepszy Pełnometrażowy Film Animowany.

Film w reżyserii Gintsa Zilbalodisa opowiada historię samotnego kota, który po wielkiej powodzi musi pokonać strach przed wodą i innymi zwierzętami, aby przetrwać.

Zilbalodis, odbierając nagrodę, podziękował swoim kotom i psom, a także wyraził nadzieję, że zwycięstwo „Flow” otworzy drzwi dla niezależnych twórców animacji na całym świecie. To pierwsza w historii nominacja i wygrana dla filmu z Łotwy.

Warto też podkreślić, że jedno pytanie zadane przez dziennikarzy po konferencji wręczenia Oskarów dotyczyło ... Blendera. 

„To dla nas ogromne wyróżnienie. Jesteśmy bardzo zainspirowani i mamy nadzieję, że jeszcze tu wrócimy” – powiedział reżyser.

„Flow” wcześniej triumfował również na Złotych Globach, Annie Awards i festiwalu w Annecy. Film był także nominowany do Oscara w kategorii Najlepszy Film Międzynarodowy.

Trzeba przyznać, że Flow tym samym utarł trochę nosa gigantom. Mam tutaj na myśli Pixara, bo przecież pokonanie niezwykle kasowego (i naprawdę dobre filmu) Inside Out 2 jest czymś wielkim.

Warto przy tej okazji napisać o innych dwóch kategoriach na jakie co roku zwracamy uwagę.

Krótki film animawany

ANIMATED SHORT FILM
In the Shadow of the Cypress
Shirin Sohani and Hossein Molayemi

Nagrodę za najlepsze efekty specjalne natomiast zgarnęła Dune'a 2.

Zobacz cały news

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 286
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nezumi
    Nezumi

Ale co "mam"? :D  Raz ze wszyscy pluja na oskary jako na zalosna, upolityczniona kupe ale jak dostal ktos kto uzyl Blendera to nagle to jest to niezwykle powazna nagroda XD A dwa, ze nagrode

• To zaleta dzisiejszej technologii, ale też stylizacji tego filmu. Wygląda ładnie ale nie oszukujmy się, że urywa dupę :) Widać tu mały budżet i ludzi więc nie dziwię się że w eevee widział już prawie

• No, czyli wracamy do starego, dobrego "Jak na Blendera to super" :D

Napisano

@Nezumi I masz! Blender stanął się Industry Standard-em! Nadchodzi TON, a jego cień pada na gigantów z branży softów CGI! 
Hahaha Evil Laugh GIFs | Tenor

A tak BTW fajnie że wygrali, filmiku nie widziałem ale jak będzie na jakimś vod-zie to zerknę na koteczka 🙂 

Napisano
8 hours ago, Mortom said:

@Nezumi I masz! Blender stanął się Industry Standard-em! Nadchodzi TON, a jego cień pada na gigantów z branży softów CGI! 

Ale co "mam"? :D 

Raz ze wszyscy pluja na oskary jako na zalosna, upolityczniona kupe ale jak dostal ktos kto uzyl Blendera to nagle to jest to niezwykle powazna nagroda XD

A dwa, ze nagrode otrzymal FILM a nie Blender. Wiec nie wiem skad podjarka :D

Znaczy wiem skad - bo Blender.

Jak film Bagginsa byl nominowany do oskara to nikt nie mowil ze 3ds max otrzymal nominacje :D
Jak oskar za VFXy teraz poszedl do drugiej Duny to nikt nie mowi ze dostala Maya czy Houdini czy czego tam uzywali. Nawet nie wiadomo - nikt w making of nie wspomina na jakich softach pracowali.  

No ale tutaj - skoro to Blender - to Blendera zasluga 100%!!! Blender otrzymal oskara! Sie dziwie ze tam tego kolesia co zrobil film na scenie nie odepchnal Ton z jakims innym Pablo i nie zaczeli dziekowac w imieniu Blender institute :classic_biggrin:

(nie ogladam tego calego cringe galore zwanego oskarami to nie wiem czy koles tam byl czy nie - tak sobie zartuje).

Edytowane przez Nezumi

Napisano
4 godziny temu, Nezumi napisał:

No ale tutaj - skoro to Blender - to Blendera zasluga 100%!!! Blender otrzymal oskara! Sie dziwie ze tam tego kolesia co zrobil film na scenie nie odepchnal Ton z jakims innym Pablo i nie zaczeli dziekowac w imieniu Blender institute

Tak było, widziałem! 

A jak byłem w kinie to słyszałem jak ludzie szeptali do siebie -  "a wiesz, że to robili na blenderze?"  

I kilka razy ktoś wykrzyknął "Blender jest za darmo" a potem wszycy pobiegliśmy go pobrać. 

Może blender jest na liście z diversity inclusivity jako jedna z rzeczy niezbędnych żeby uzyskać nagrodę? Kto wie...? xd 

Imo Flow zasłuzenie, Dune też .

Napisano
9 minut temu, michalo napisał(a):

Tak było, widziałem! 

A jak byłem w kinie to słyszałem jak ludzie szeptali do siebie -  "a wiesz, że to robili na blenderze?"  

I kilka razy ktoś wykrzyknął "Blender jest za darmo" a potem wszycy pobiegliśmy go pobrać. 

Może blender jest na liście z diversity inclusivity jako jedna z rzeczy niezbędnych żeby uzyskać nagrodę? Kto wie...? xd 

Imo Flow zasłuzenie, Dune też .

Tak właśnie sobie wyobrażam że było 🙂 

5 godzin temu, Nezumi napisał(a):

Ale co "mam"? 😄

Raz ze wszyscy pluja na oskary jako na zalosna, upolityczniona kupe ale jak dostal ktos kto uzyl Blendera to nagle to jest to niezwykle powazna nagroda XD

A dwa, ze nagrode otrzymal FILM a nie Blender. Wiec nie wiem skad podjarka 😄

Znaczy wiem skad - bo Blender.

Jak film Bagginsa byl nominowany do oskara to nikt nie mowil ze 3ds max otrzymal nominacje 😄
Jak oskar za VFXy teraz poszedl do drugiej Duny to nikt nie mowi ze dostala Maya czy Houdini czy czego tam uzywali. Nawet nie wiadomo - nikt w making of nie wspomina na jakich softach pracowali.  

No ale tutaj - skoro to Blender - to Blendera zasluga 100%!!! Blender otrzymal oskara! Sie dziwie ze tam tego kolesia co zrobil film na scenie nie odepchnal Ton z jakims innym Pablo i nie zaczeli dziekowac w imieniu Blender institute :classic_biggrin:

(nie ogladam tego calego cringe galore zwanego oskarami to nie wiem czy koles tam byl czy nie - tak sobie zartuje).

Też nie oglądam tej szopki ale zawsze to rozrywka 😄 w sumie gdyby nie ten news to bym nie wiedział nawet, że Oskary już rozdane 😄 
I tak, Blender Dostał Oskara! Następny będzie Nobel! 😛 

5 godzin temu, Nezumi napisał(a):

Ale co "mam"? 😄

Masz ci babo placek! 😛 Znaczy Blendera... znaczy pyszny pachnący świeżutki kawałeczek Blenderowego FOSu w Oskarowej polewie! 😄 

Edytowane przez Mortom

Napisano

No tak, sporo się mówi o oskarach i tym jaki to prestiż. Film wcześniej dostał złoty glob nie zapominajmy. Reżyser zrobił do tej pory zaledwie 3 animacje i nagle wystrzelił na dach świata. To o czymś świadczy. To kwestia ogromnego talentu i umiejętności by poruszyć tak ogromną widownię. Ta widoczna narracja o Blenderze trafiła do mnie w sposób taki że usłyszałem jak reżyser o tym opowiadał. Mówił o tym że pracuje nad filmami inaczej niż inni reżyserzy z powodu tego że nie potrafi rysować. Po prostu nawiguje kamerą po scenie szukając odpowiednich ujęć. Ogląda ujęcia wyrenderowane w realtime, już prawie w finalnym looku. Czy to Unreal? Nie to Blender i silnik renderingu EEVEE.

Napisano
42 minuty temu, gryzon napisał:

Ogląda ujęcia wyrenderowane w realtime,

To zaleta dzisiejszej technologii, ale też stylizacji tego filmu.

Wygląda ładnie ale nie oszukujmy się, że urywa dupę :) Widać tu mały budżet i ludzi więc nie dziwię się że w eevee widział już prawie finalny look.

W sumie bez sensu się czepiam, bo wizualnie mi się bardzo podobało (w sumie wszystko mi się bardzo podobało) i jestem pod wielkim wrażeniem czego tutaj dokonali. Ale technologicznie mnie wcale nie jara.

Dla mnie mistrzostwo to stylizacja w Arcane, kot w butach i pierwszy spider verse. Ale chyba niesprawiedliwie jest porównywać możliwości finansowe tych produkcji z Flow.

Napisano
35 minutes ago, michalo said:

Ale technologicznie mnie wcale nie jara.

Dla mnie mistrzostwo to stylizacja w Arcane, kot w butach i pierwszy spider verse. Ale chyba niesprawiedliwie jest porównywać możliwości finansowe tych produkcji z Flow.

To nie ta liga i nie te pieniądze tym bardziej czapka z głowy, że udało się tyle wywalczyć robiąc film za ile zwykle preprodukcję robią :)

Napisano

inaczej bym powiedzial @Nezumi. ograniczenia czasowe i budzet, a co za tym idzie to sprzet i zespol, Blender to jedyna mozliwosc zeby cos takiego zrealizowac i w ogole pomyslec o takim projekcie. Gdyby byl budzet, to bylby i czas zaoszczedzony przez wiekszy zespol lub po prostu by dluzej go robili za ta sama kase co wiekszy zespol krocej. i wtedy albo w eevee by to dopiescili lepiej albo wrzucili w cycles i byloby o wiele lepiej.

Takze dzieki Blenderowi jest o wiele nizszy prog wejscia zrobienia czegos kozackiego. wczesniej mozna sie bylo tylko ślinić, marzyć i zazdroscic wielkim bogatym studiom. a teraz one majac pelne pole kapusty i "profesjonalne" narzedzia przegrywaja z malymi studiami bez tego zaplecza.

Napisano

Gdyby byl budzet i czas i team to by nie musieli Blendera uzywac ;)

Tak sie drocze tylko. Respekt dla kolesia. Pasuje mu Blender to robi w Blenderze. Git.

Raz jeszcze - nagrode dostal koles za FILM, nie za narzedzie na jakim go zrobil. "Ale jakby nie bylo Blendera..". A jakby tego kolesia nie bylo to by tez film nie powstal XD

Prog wejscia... Wczesniej leciales na piracie i tyle. Jakby bylo tak, ze tylko bogaci mogli sie nauczyc 3D zanim byl Blender to by filmow CG nie bylo :D Albo w szkole za darmoszke soft miales.

Zaczyna troche przebijac ta Blenderowa obsesja softem. On sie nauczyl 3D na Mayi to idac tym tokiem rozumowania "jakby nie Maya" to by nie powstal ten film :D (Swoja droga jak tam z tym "progiem wejscia" skoro sie uczyl na Mayi najpierw :D ). Koles sie skupia nad robieniem filmow a nie byciem "Blender evangelist". Chce opowiadac historie. Ja bym sie tak nie przyzwyczajak do tego ze pracuje na Blenderze z prostej przyczyny. Ma juz oskara na koncie. Robi nastepny film na Blenderze ale sam mowi, ze zatrudnia ludzi do tego a sam pisze scenariusz, cos tam z muzyka robi... Koniec koncow juz tym oskarem otwiera sobie droge do duzych studio, duzych pieniedzy, duzych produkcji. Przyjdzie propozycja na rezyserowanie duzego filmu, kontrakt z duza iloscia zer i bedzie koniec blenderowania bo tez to nie jest jego cel w ogole.

Wrzuce tu wywiadzik z nim - przeprowadzajacy wywiad ciagnie tam w strone gadania o Blenderze ale sam tworca raczej oszczednie sie wypowiada. No jest narzedzie, jest ok, uzyl go... Ale musi byc irytujace to ciagle pytanie o to narzedzie - cos jakbys wybudowal ogromny dom fajny a wiekszosc pytan bylaby o mlotek jakiego uzyles.

Edytowane przez Nezumi