Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Cześć,
Jak tylko pokazali ten concept, od razu zachciało mi się modelować (co rzadko się zdarza przy nowych autach ;).

Niestety jak przy większości aut, nie ma blueprintów, więc robię z camera match.
Wstępne dopasowanie do zdjęć i złapanie głównych krzywizn za pomocą spline:
04.jpg01.jpg03.jpg

I pierwszy szkic basemesha, na razie z wycięciami szyb i lamp, żeby upewnić się, że wszystko jest na swoim miejscu:
07.jpg05.jpg06.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dzięki, Modeluje dalej, zderzak z atrapą gotowy:

• Gotowy base mesh. Skupiłem się tu na wygładzeniu powierzchni. Specjalnie pominąłem główne wycięcia, bo na takiej lekkiej siatce powodowałyby zniekształcenia. Zachowałem jedynie linie z poprzedniego ba

• Dzieki. Dla mnie piękne nawiązanie do klasycznej motoryzacji w nowoczesnym wydaniu. Ten nowy grill w GLC EV wygląda jak doklejony w PS, a tu pięknie się komponuje. Zorientowałem się, że w tym roku mi

Posted Images

Napisano
  • Autor

Gotowy base mesh. Skupiłem się tu na wygładzeniu powierzchni. Specjalnie pominąłem główne wycięcia, bo na takiej lekkiej siatce powodowałyby zniekształcenia. Zachowałem jedynie linie z poprzedniego basemesha, żeby nadal wszystkie główne elementy były na swoim miejscu. Te linie pomogą mi później w wycinaniu już na gęstszej siatce (po mesh smooth x1).08.jpg09.jpg10.jpg11.jpg12.jpg18.jpg19.jpg20.jpg

Napisano

Ladnie się prezentuje zarowno baza jak i zderzak z detalami :)

Ale kurcze ten mercedes jako realny samochod nie podoba mi sie- wyglada troszke jak Maybach Ojca Dyrektora z Torunia 😄

PS. No i w koncu jakis WiP-ek w twoim wykonaniu @pecet ! Może jeszcze czegoś nowego sie nauczę ogladajac wątek? 😁

Edytowane przez Akierek

Napisano

hej pecet,

akurat tę brykę poznałem w necie kilka dni temu i myślałem o naszym forum - super widzieć twój wip

dzięki za spliny, perspektywy naprawdę dopasowane (użyłeś camera match czy na oko?)

Napisano
  • Autor

W dniu 6.11.2025 o 11:21, Akierek napisał(a):

Ladnie się prezentuje zarowno baza jak i zderzak z detalami :)

Ale kurcze ten mercedes jako realny samochod nie podoba mi sie- wyglada troszke jak Maybach Ojca Dyrektora z Torunia 😄

PS. No i w koncu jakis WiP-ek w twoim wykonaniu @pecet ! Może jeszcze czegoś nowego sie nauczę ogladajac wątek? 😁

Dzieki.
Dla mnie piękne nawiązanie do klasycznej motoryzacji w nowoczesnym wydaniu. Ten nowy grill w GLC EV wygląda jak doklejony w PS, a tu pięknie się komponuje.

Zorientowałem się, że w tym roku minęło 20 lat od kiedy się zarejestrowałem na forum, z tej okazji wypadało by się wykazać jakąś aktywnością ;)

W dniu 6.11.2025 o 13:13, Destroyer napisał(a):

No siateczka czyściutka aż miło popatrzeć :)

Dzięki. Staram się, ale niestety musiałem zagęścić miejscami, więc już nie jest tak równomierna. Za to odbicia się tak nie krzywią wokół linii podziałów i detali jak np. tylne lampy.

18 godzin temu, polka dot napisał(a):

hej pecet,

akurat tę brykę poznałem w necie kilka dni temu i myślałem o naszym forum - super widzieć twój wip

dzięki za spliny, perspektywy naprawdę dopasowane (użyłeś camera match czy na oko?)

Dzięki,
Tak, zdecydowanie to auto ma coś w sobie, a modelowanie go to przyjemność (ostatnio trochę do modelowania podchodziłem jak do zwykłej roboty, którą trzeba wykonać. a modelowanie tego auta to przyjemność jak za dawnych czasów ;))

Camera match za pomocą Image Modelera (stary program) a potem ręczne poprawki już w 3ds max.

Kolejne etapy:
Lampa, niby prosta ale kilka razy wracałem do wcześniejszych etapów:
29.png

Wyodrębnianie paneli, detale itp:

30.png31.png32.png33.png34.png35.png36.png37.png

Edytowane przez pecet

Napisano

Ależ gładziutkie powierzchnie, aż mi się kursor z monitora ześlizguje. I jakie piękne continuity na łączeniach! <chef's kiss>

Cholernie trudny model do złapania kształtów wybrałeś, ale idzie Ci to wybornie :)