Loozack Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Witam, dla oswojenia się z NURBSami dobrze jest czasami wymodelować coś mniej pracochłonnego niż samochód, a więc zachęcam wszystkich do modelowania rzeczy, które znajdą się w zasięgu wzroku i umieszczania screenów ukończonych prac w tym topicu, na dobry początek zamieszczam śrubokręt :) pozdrawiam 1
KLICEK Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 oj panie :) wzielo was na speedy, bardzo dobrze :) Srubokrecik fajny , ale jak jeszcze kiedys bedziesz robic cos takiego to moze bardziej lagodne krawedzie na koncach i kobach zelastwa ;) ps. nie lepiej wrzucac wszystkie speedy do jednego watku ? i wreszcie go przykleic ?
Bzyku Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 o mysle ze bedziee ciekawie :) choc ja i speed to raczej pomylka ale zrobilem cos co trzymalem w dloni gdy to zobaczylem i tak juz zostalo :) wiec krotka statystyka tego modelu. czas na wykonanie ok 90min. 5 polysurfów skladajacych sie ze razem ze 143 surfaców a oto i ona
Big Foot Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Urwała mi sie śruba w ksześle i nie mam oparcia więc moze wirtualna mnie pocieszy :P
Big Foot Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 modeling 30 minut, materiały i rendering 15
Salvator Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 haha, ale inicjatywa :) tyle wątku speedowych, a każdy św2ieci pustkami ;] no ten narazie nie :> bardzo ładne modele ;] tak trzymać :)
Kryhas Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 A tu przedstawiam moje wypociny, które zrobiłem w 1:30 h. Piszcie co o tym sądzicie jak mi wyszło. http://members.lycos.co.uk/kryhas/Parker.jpg http://members.lycos.co.uk/kryhas/Parkers.jpg http://members.lycos.co.uk/kryhas/Parker2.jpg http://members.lycos.co.uk/kryhas/Parkers2.jpg
Loozack Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 cieszę się, że coś się ruszyło, już się bałem, że sam będe tu prace zamieszczał ;) kolejny model... Kryhas, jak możesz to dodaj znaczniki do linków ;) pozdrawiam
Bzyku Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 no i jest pierwsza czesc umeblowania pokoju :) a dokladniej podelement czyli moja niezawodna najlepsza tonsilowska wysokotonowka GDWT 9/70 120w. czas jakies 2h gdzie z 0.5h na liczenie filletów haha. a przynajmniej teraz widze jeden gląd cholera szczebelki na kubie nie w tym miejscu ehhhh :D. aq sorki za jakos mesha ale niechce mi sie specjalnie ustawiac mesha pod model...
Loozack Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 Bzyku, świetny model ale współczuję twoim sąsiadom ;)
kozioo Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 muchozol? :> nie wiem czemu, ale speed-nurbs-modelling jest dla mnie czyms... hmmm... abstrakcyjnym ;>
Bzyku Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 kozioo moze prosto ujmujjac jest to mozliwe modelujac cos z czym w ploly gnebil bys sie dobrych pare dni zeby osiagnac podobny efekt. ale tak naprawde bardziej ten watek mozna potraktowac jako pokazanie modelu na ktorego wsumie nie oplaca sie tworzyc wipa czy w galerii bo w ten sposob mozna w ciagu dnia zawalic cala strone :P
Loozack Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 szczerze mówiąc tytuł topica jest w wersji beta ;) bo nie chodziło mi o modelowanie "kto szybciej" tylko o to, żeby modelować co tylko popadnie, więc jak ktoś wymyśli lepszy tytuł to zmienię :)
kozioo Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Bzyku - chodzi mi o to, że urok speedmodellingu w poly polega na odpuszczeniu sobie dokladnych wymiarow, przemieszczania vertexow z dokładnością co do 1 pixela, praktycznie cała pracka powstaje w widoku perspective. A nurbsy zawsze mają sobie coś z wykonywania pomiarów suwmiarką ;) A sens tego topicu widzę i uważam go za całkiem dobry pomysł. Może sam coś dorzuce jak znajde troche czasu... kto wie, kto wie.... :)
Nieszpor Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Topic fajny!!. tez bym cos wrzucil gdyby nie te 4 kolosy ktore mnie czekaja w najblizszym czasie.
zipper Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 hahah bardzo udany watek :) jakis czas temu tez tak dla rozgrzewki zrobilem srubokret (poczatkowo krzyzak ale zmienilem na plaski bo mi sie swiatlo brzydko odbijalo) czas pracy : 10-15 minut (z renderem) model + wave na raczce ... (wyglada marnie ale nie chcialo mi sie juz :))
zipper Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 no i drugi szybki model zrobiony ktoregos dnia z niecheci do pracy nad modelem ktory wtedy dlubalem :) czas pracy : ok. pol godziny ... do 40 minut (glownie przez liczenie tego :) zadnych sztuczek bumpow itp ... sam model +prosty material pozdrawiam
Łukasz Burnet Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 to moj srubokret :D fajne te modele ;) a suszarka rzuca dziwny cien jakby dziurki miala i swiatlo przechodzi :] pozdrawiam
Loozack Napisano 8 Grudzień 2004 Autor Napisano 8 Grudzień 2004 widzę, że śrubokręty i pisaki to podstawa w Rhino :D jak znajdę chwilę to dla odmiany myszkę wymodeluję :) pozdrawiam
SansSerif Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 felga renault wind concept. 1h40. kiepska. myslalem ze latwiejsza bedzie do wykonania. bzyku poddaje sie ;)
Bzyku Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 I tylko zeby niebylo ja mam taką samą tylko ze nie w 1:40 ale ledwo jakos 7h ciezko okreslic nie robile z zegarkiem w ręce a ze jeszcze ucze sie ST to dlatego tak wolno za czesto musze sie cofac :D. a wszystkie filleciki na G2 i zato kocham ST... --edit-- a ona jeszcze nie jest skonczona bo brakuje jej znaczka na kapslu bede nad tym pracowac :) jeszcze
Loozack Napisano 10 Grudzień 2004 Autor Napisano 10 Grudzień 2004 ktoś tu znowu kusi StudioToolsem ;) SansSerif, no w końcu żeś się tu pokazał :) pozdrawiam
Bzyku Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 e odrazu kusi :D ale ze to jest moc jesli chodzi o surfacing to nawet nie bede zaprzeczal gorzej z solidami calkowicie prawie bezuzyteczny no troszke przesadzilem ale do solidow wole jednak rhino :)
kozioo Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 Nie chciało mi sie robic do konca filletow i "grubości" plastiku:P Niecała godzinka.
Triple X Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 Witam, No ja też se coś wystrugałem w Rhino. Może nie jest to speed modeling, bowiem rzeźbiłem model chyba z dobre 6 godzin, ale co tam hehee ;P Oto "rendery" hehe;) : http://members.lycos.co.uk/triplex321/tel/1.jpg http://members.lycos.co.uk/triplex321/tel/2.jpg http://members.lycos.co.uk/triplex321/tel/3.jpg http://members.lycos.co.uk/triplex321/tel/5.jpg http://members.lycos.co.uk/triplex321/tel/6.jpg
Tomur Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Ja tez sobie musze pospeedowac Lezalo na biurku 15 minut , Catia v4
Tomur Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 15 minut w Catii tuz przed praca . btw cudne modeliki
Loozack Napisano 17 Grudzień 2004 Autor Napisano 17 Grudzień 2004 w końcu się doczekałem Tomur, już myslałem, że nie wpadniesz ;) jak możesz to pokaż siateczkę i kawałek interface Catii, jestem ciekaw jak to wygląda :) pozdrawiam P.S. TripleX, tak szczegółowo wymodelowanego telefonu jeszcze nie widziałem, czekam na więcej takich modeli :)
Tomur Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 W zasadzie Catia jest nudna a i siatki nie sa podobne do tych z innych softow. @Loozack- wysle ci mailem zrzut
Gotham Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 Heh- śliczne modele panowie :). Postaram się też coś wrzucić, chociaż nie pracowałem w rhino już z półtora roku...
KLICEK Napisano 17 Grudzień 2004 Napisano 17 Grudzień 2004 kozioo moze prosto ujmujjac jest to mozliwe modelujac cos z czym w ploly gnebil bys sie dobrych pare dni zeby osiagnac podobny efekt. jeszcze nie zobaczylem tu takiego modelu. Pozatym bardzo fajny watek niestety nie mam rhino a bym moze sie sprobowal :)
Big Foot Napisano 8 Styczeń 2005 Napisano 8 Styczeń 2005 Nie spać! Zwiedzać! Szybki speedzik, niecałe 10 minut, to ma być tablet z piórkiem...
Loozack Napisano 8 Styczeń 2005 Autor Napisano 8 Styczeń 2005 Big Foot, dawaj więcej :) proponuję wymodelować śrubokręt, każdy musi wymodelować śrubokręt w swoim życiu (postawić dom i inne takie)... pozdrawiam
sikham Napisano 8 Styczeń 2005 Napisano 8 Styczeń 2005 speed to to niejest i szału też niema ale pokarze ;)
Loozack Napisano 8 Styczeń 2005 Autor Napisano 8 Styczeń 2005 właśnie, na siateczkę tu głównie czekamy ;) poza tym nikt nie mówił, że to mają być speedy, po prostu jakieś tam obiekty, na które nie ma sensu zakładać osobnej galerii za to którymi mozna się pochwalić w tym wątku :) przy okazji robi się tu mały zbiór siatek NURBSowych, które na pewno wielu początkującym się przydadzą pozdrawiam
Predator Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 pikna robotka :) SIkham cos ostatnio studia ci w kosc daja ze nic nie modelujesz powaznego :) a moze cos ukrywasz?? :]
Big Foot Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 Taka pracka na szybko i moze mnie zmobilizuje do wymodelowania kiedyś tego, do czego powinno być przyczepione :) Jest to metalowa podstawka pod strzałę do łuku wyczynowego. P.S. Jeśli ktoś kiedyś by miał pytania co do łuków lub łucznictwa wyczynowego (takie jak na ilimpiadzie) to śmiało walić do mnie :)
Loozack Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Napisano 11 Styczeń 2005 ejjj noooo, fillecików zapomniałeś ;P wolałbym zobaczyć cały łuk niż podstawkę, ale od czegoś trzeba zacząć :) pozdrawiam
sikham Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 kolejne relaksacyjne posiedzenie przy rhino ;) Predator moja szkoła "olaboga" tylko moge powiedziec ;)
Loozack Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 felga, spojler, powoli całe auto złożysz ;) gnębi mnie tylko jak to się trzyma na jednym ramieniu... ktoś by się lekko oparł i po spojlerze :( ale ja tam się nie znam ;P pozdrawiam
sikham Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 są 2 ale z powodu rendera na tym gorszym kompie (athlon 1800+ ;/) pokazałem tylko połowe ;) całego narazie nie bawie sie w wolnych chwilach w takie pierdułki bo tylko na nie mam czas
Amok Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 w sumie ok 12 godz ,(chodz historia tego modelu jest o wiele dłuższa ,bzyku wie o co chodzi :) i powiem że nigdy tak szybko nie nauczyłem się nowego softu, rhino jest genialne , bzyku dzięki za pomoc....
Loozack Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Napisano 14 Styczeń 2005 nie ma się do czego doczepić, z tego co widzę nic tu nie ma na odwal się, precyzyjne wykonanie + przyjemne materiały i rendering, brawo Amok :) pozdrawiam P.S. witaj w klubie ;)
Rekomendowane odpowiedzi