Napisano 1 Kwiecień 200717 l a ja mam pytanie, czy 4 i pół stówki za render pudełka masmixa to duzo? jedno ujecie, jeden render, tekstura prawie gotowa (rozlozony layout opakowania) rozdzialka prawie a4 w 300 dpi, aha, w sumie 4 rozne pudelka
Napisano 1 Kwiecień 200717 l _Kreska_ -> reklama pewnie wiec nieduzo powiem Ci, z regóły próbuja jechać po kosztach, więc nie bądz szmata ceń się, nie psuj rynku ;)
Napisano 2 Kwiecień 200717 l ok, takie pytanie, zajmuje sie animowaniem, ale wlasciwie zawsze robilem albo znajomym za inna przysluge, albo harytatywnie - wiadomo CV. jaki jest cennik animatora ? jakie kwestie jak wycenic ? ile kosztuje zrigowanie postaci, ile jej animacja? prooosze ;** pomozcie ;**
Napisano 2 Kwiecień 200717 l Taki jak w kazdej innej specjalizacji - w zaleznosci od umiejetnosci animatora, zakresu obowiazkow itp. Oczywiscie cena jest zmienna, w zaleznosci od projektu ;)
Napisano 2 Kwiecień 200717 l no to dwie sytuacje dostajesz model lowpoly, wstawiasz bipeda, animujesz jak postac biegnie i sie przewraca. ile za to? dostajesz model hipoly, rigujesz go, animujesz bardziej skomplikowana animacje dryblingu z pilka, do tego animujesz mimike bohatera. ile za to ? oba filmiki powiedzmy niech trwaja minute.
Napisano 2 Kwiecień 200717 l Przypuszczam {nigdy nie tworzylem animacji na zlecenie, raczej 4 fun}, ze cena za pierwsza od circa 900zl, druga od 2000zl ;) Lepiej poczekajmy na osoby, ktore tworza animacje zawodowo - one beda mialy rozeznanie w sprawach zarobkow ;)
Napisano 2 Kwiecień 200717 l ok, powiem tak , pierwsza animacje stworze w maaax 10 godziny :) z druga moge posiedziec nawet kolo 80 - 100. przelozenie cenowe takie kijowe, ale dzieki :) poczekajmy na kogos kto w tym siedzi dluzej niz ja i robi to zawodowo a nie jak ja - caritas :D pozdrowka
Napisano 2 Kwiecień 200717 l rynek juz jest zepsuty, nabierz doswiadczenia i szukaj ofert zagranica ;)
Napisano 3 Kwiecień 200717 l A jeszcze wcześniej używaj searcha forumowego. Wątek do takich pytań istnieje (i właśnie sobie tu te posty siedzą)
Napisano 3 Kwiecień 200717 l nabierz doswiadczenia i szukaj ofert zagranica święte śłowa. No chyba że będziesz miał takiego że sami będą się po ciebie zgłaszać.
Napisano 13 Kwiecień 200717 l Cześć , nie wiem czy to pytanie juz padało ale ile można zawołać za stronkę www we flashu takiej z menu, (about...mapka....kontakt...itd) , wszystko ma być fajnie dynamiczne, coś sie pojawia, znika, rusza, przesuwa czyli nie żadne tam static html.....galeria projektów z kilkonastoma pikczersami także na tej stronie ma być..... 1000? 2000? 2500?
Napisano 13 Kwiecień 200717 l To raczej zależy od tego jak ceni siebie kreator strony, od tego jak zaawansowana jest strona, bądź też od tego jakie pieniądze oferuje klient. Standardowo (przynajmniej z tego co widzę) to stronki flash, całkowicie dynamiczne, latają od 500zł do 2000zł, to na prawdę rożnie bywa.
Napisano 19 Kwiecień 200717 l Hej, do zrobienia mam projekt który charakteryzuje się :) dostaję modele jakichś produktów (maszyny, urządzenia) mam zrobić z tego animacje obrotu o 360 st. oświetlenie, jakaś tacka na której to produkt stoi oddać jako FLV - flash video ilość produktów - około 15, czyli 15 osobnych animacji nie wiadomo jak z materiałami Tak sobie liczę, że jakieś 200-300 za jedną anim w zależności od tego czy będzie "omateriałowana". Co Wy na to?
Napisano 19 Kwiecień 200717 l Moze nie tyle za sekundę, co za klatkę. Sekunda moze się składac z 12 - 30 lub wiecej klatek, choć jak to jest flw to raczej to będzie jakieś 12 klatek. Ale pogadaj o tym z klientem. Poza tym pytanie, co jest produktem? Świeczka, czy choinka?
Napisano 19 Kwiecień 200717 l 1s animacji 200zł ale to raczej za animacje postaci haha. dobra cena. animacja np. kubka który obraca się 360' = ok. 2000 zł. x 15 modeli = 30 tys. Nic tylko zamawiać. już widzę mine klienta.
Napisano 19 Kwiecień 200717 l tyle płacą ale za animacje postaci „p o s t a c i iiiiii” jeśli zajadzie się taki klient który zapłaci za 360 st. kubka tyle kasy to ja poproszę namiary do tego pana :P
Napisano 20 Kwiecień 200717 l No ludzie litości z tymi cenami :))) 30 tyś... Liczenie za klatke, sekunde nie ma sensu. W takim przypadku ile bierzecie od warstwy z Photoshop'a? :) Co to za maszyny to jeszcze nie wiem (tajne), jak ktoś ma jeszcze jakieś uwagi to chętnie wysłucham/przeczytam.
Napisano 20 Kwiecień 200717 l 1s animacji 200zł ale to raczej za animacje postaci Haha, niezle. Rzucam webdesign, zostane animatorem :D - szybciej sie dorobie :D
Napisano 20 Kwiecień 200717 l No co ty? Za web design jest 5 zł od pixela strony! (5zł*2Mpix= ŁOHOHO!!)
Napisano 20 Kwiecień 200717 l Szybciej, szybciej, ale po drodze dostaniesz wrzodów wynikających z tego, że cholernie trudno jest dobrze animować coś, co ma ręce i nogi. Sam tak ostatnio miałem, tzn. straszliwie frustrowało mnie to, że problemy sprawia mi głupia animacja idącej postaci. Acha, większość animacji ma też do siebie to, że jest zlecana/robiona przez rozmaite agencje, które potrzebują materiału na przedwczoraj, w związku z czym musisz siedzieć dniami i nocami nad głupio uśmiechającym się, kolorowym pajacem :) Co do siedzenia po nocach, to odnoszę wrażenie że jest tak prawie wszędzie, jednak przy różnego rodzaju webdesignach masz trochę więcej czasu na zaplanowanie sobie pracy (i tym samym rozsądne rozłożenie jej w pracujących dniach tygodnia), bo rzadko kiedy ktoś nagle stwierdza, że potrzebuje jakiegoś sajtu. A przynajmniej tak wynika z moich skromnych doświadczeń w tym zakresie jako twórcy i trochę bogatszych doświadczeń jako klienta. S.
Napisano 21 Kwiecień 200717 l Liczenie za klatke, sekunde nie ma sensu. Nie mówie o ustaleniu jednej stawki dla wszystkich projektów, ale o ogólną zasadę działania takiej wyceny. Podajesz ją swopjemu klientówi, który zaczyna się głowić ile sekund przeznaczyć na swoje animacje. Najważniejsze - dajesz mu wybór, przez to czuje się że zleca usługę nad którą ma jakąś kontrolę w sensie technicznym. Kiedy odpowiadam na oferty swoich klientów, zawsze daje im kilka opcji do wyboru - kiedy tego nie robiłem, ciężej było złapać zlecenie. Uwież mi, to działa.
Napisano 22 Kwiecień 200717 l Zgadzam się SWRSC z tym wyborem, też zawsze odnośnie różnych prac podaje dwie ceny (np. 2 projekty wstępne logo albo 4). Problem bardziej w tym, że chcę określić kwotę za jedną animacje, potem sobie to podziele przez sek/frame i wyjdzie mi stawka. W zasadzie więc to chodzi nam o to samo tylko każdemu z innej strony :)
Napisano 24 Kwiecień 200717 l witam wszytskich mam pytanie. jak wyceni wykonanie projektu i późniejszy rendering mebelka. potrzebuje to jakoś wycenić a niemam zielonego pojecia jak to zrobić. pozdrawiam dino
Napisano 24 Kwiecień 200717 l witam wszytskich mam pytanie. jak wyceni wykonanie projektu i późniejszy rendering mebelka. potrzebuje to jakoś wycenić a niemam zielonego pojecia jak to zrobić. pozdrawiam dino Bardzo ogólnie pytasz. Zależy jaki mebel, jaki projekt. Czy masz już duże doświadczenie w projektowaniu i czy jest to projekt autorski mebla czy tylko zrobienie czegokolwiek bo klient jest niewymagający a potrzebuje coś mieć. Sam model i render od 200 w górę, jeśli jest to render na niezłym poziomie ale bez wodotrysków.
Napisano 24 Kwiecień 200717 l Pyataj Maguu, z tego co wiem mial kilka zlecen odnosnie renderowania mebelkow, wiec cos powiedziec moze
Napisano 24 Kwiecień 200717 l http://luviz.pl/index.php?P=portfolio&Praca=009.txt - 850 zł, ale to głównie dlatego, że było mnóstwo poprawek nie wynikających z mojej winy. Generalnie, ceny są naprawdę całkowicie różne. Negocjacje zaczął bym od wyznaczenia ceny za stworzenie całego środowiska 3D (MODEL, materiały, światła) - powiedzmy 400 zł, i do tego doliczasz cenę za każdy render, powiedzmy 50 - 300 zł w zależności od rozdzielczości. I tyle :) Peace
Napisano 24 Kwiecień 200717 l fajnie;) a ja ostanio robilem wizki (dla sporej firmy, dotyczace spooorego sklepu we Wrocku- caly modeling architektury odwalilem) jakies poltora tygodnia, dzien w dzien, niemal codziennie cos poprawiajac ze wzgledu na zmiany koncepcji klienta i na koniec powiedzieli mi ze moga mi dac co najwyzej 350zl!! Szczena mi opadla.... smiech na sali... Cena nie byla ustalona z gory, bo ciagle cos sie zmienialo i dochodzilo do poprawienia. A juz od samego poczatku widzialem ze sa skapi, ludzilem sie ze cos jednak sie zmieni, ale to mnie rozwalilo... Wiecej bym zarobil pracujac w knajpie za jakies tam marne napiwki ;) [lol] Innymi slowy wydy...ali mnie;)
Napisano 24 Kwiecień 200717 l MaGuu - widzę, że wreszcie nowa strona :) dinopd - miło, że znów ktoś z miasteczka zagląda - zacznij jak MaGuu wspomniał od 400zł, za każdy render powiedz 250zł i nie schodź z ceny poniżej 150. A reszta jest chyba zależna ile pracy w to włożysz, jak wymagająca jest scena itp. Zawsze staraj się ceną uderzać wysoko - czasem reakcje klientów są pozytywnie zaskakujące ;) tadzio - czasem warto wsiąść zaliczkę. :)
Napisano 24 Kwiecień 200717 l Innymi slowy wydy...ali mnie;) Ciebie To nawet wyr***li :P Kiedyś zrobiłem wizke łazienki za 250 zł, ostatni raz...to nie ma sensu, szczególnie ze często klienci czepiają się i myślą ze i tak są łaskawi płacąc tyle... MaGuu - widzę, że wreszcie nowa strona :) Wreszcie? :) Nie tylko strona :D Cały panel do uploadu newsów, pracek i klientów :D Także teraz nie będzie opóźnień ;)
Napisano 24 Kwiecień 200717 l Wreszcie? :) Czekałem aż zmienisz starą ;) trochę straszyła a widzę, że Lis się przyłożył hehe i jest sympatycznie. (tylko trochę ta kursywa gryzie, ale to już imo ;) ) EOT
Napisano 24 Kwiecień 200717 l szczególnie ze często klienci czepiają się i myślą ze i tak są łaskawi płacąc tyle... tia... kurcze jak to jest, ze jak ktos stawia dom to widzi te cegly, ten beton i robotnikow na budowie, to wtedy widzi "cene", a jak placi czlowiekowi za prace/wizke to juz ta "cena" jest jakby mniejsza, ulotna, a w zasadzie to jej nie ma;) i mysli ze przeciez domu nie stawiam, wiec sie nie narobilem;) he he pozdrawiam
Napisano 24 Kwiecień 200717 l że Lis się przyłożył Design nie mój. ja tylko to wystukałem na klawiaturze. to juz ta "cena" jest jakby mniejsza, ulotna, a w zasadzie to jej nie ma;) Dlatego trzeba twardo stawiać warunki i się ich trzymać na każdym kroku. A jak się nie podoba to nara. No chyba że zdecydujesz się robić za miskę ryżu.
Napisano 25 Kwiecień 200717 l hmm, a nie wiecie gdzie moze mlody grafik bez doswiadzenia, bez porfolio szukac pracy? bo przegladajac serwisy z praca nie widze zadnych ofert :|
Napisano 25 Kwiecień 200717 l hmm, a nie wiecie gdzie moze mlody grafik bez doswiadzenia, bez porfolio szukac pracy? bo przegladajac serwisy z praca nie widze zadnych ofert :| Sorry ale nigdzie, jak grafik to musi mieć portfolio. Bez tego ani rusz, nikt nie uwierzy Ci na ładne oczy że coś potrafisz ;)
Napisano 25 Kwiecień 200717 l hmm, a nie wiecie gdzie moze mlody grafik bez doswiadzenia, bez porfolio szukac pracy? bo przegladajac serwisy z praca nie widze zadnych ofert :| Dobre portfolio - nie bedziesz musiał szukać pracy, bo ona sama Cie znajdzie
Napisano 25 Kwiecień 200717 l tadziu, znam takie klimaty. od dawna z tymi klientami nie gadam. niektórzy ludzie po prostu tak mają że jak kogoś nie wydymają to żyć nie mogą a inni stracą sami żeby być wporządku. z doświadczenia powiem że łatwiej się robi wizualki budynków niż wnętrz. przy wnętrzach często klient marudzi i zmienia materiały, kolory itp a umiejętności 3d trzeba mieć na wysokim poziomie i trzeba wykonac dziesiątki renderów testowych żeby efekt był super. Na architekturze też klient więcej zarabia i wydanie na wizkę większej kasy tak nie boli. tadziu, radzę ci pożegnać się z tymi klientami i uderzyć gdzieś indziej. pozdro
Napisano 25 Kwiecień 200717 l heh siwy wiem... kombinuje jak moge. a tak w ogole to z poczatku wspolpraca ukladala sie dobrze, takie sumy dostawalem od nich za szybkie wizki mebli (3-4 dniowe) i bylo ok. pozniej zmienila sie osoba z ktora bezposrednio sie kontaktowalem, ktora trzymala nade mna piecze i juz sie tej nowej odwidzialo;( zycie, co tu duzo gadac;) dzieki i pozdrawiam
Napisano 28 Kwiecień 200717 l helo! ja, jeśli chodzi o robienie poprawek bo klient zażyczył sobie "nowego kolorku tu i kwadracika tam" robię tak, że jeśli tylko klient chce coś takiego z góry informuję go że za każdą niezapowiedzianą poprawkę dopłaca powiedzmy 50zł (zależy od projektu, ale ze zazwyczaj robię małe rzeczy za sumy ~200-400 zł to tak mi mniejwiecej wychodzi). Przy takiej opcji klient 4-5 razy zastanowi się czego chce, zanim zażyczy sobie poprawek, a ja mam dużo mniej nerwów. No i tak sobie myślę że czasami lepiej jest stracić ten powiedzmy tydzień pracy niż dać się wypier****ć... chociaż wszystko jak zwykle zależy od sytuacji ofkz. pozdrawiam!
Napisano 2 Maj 200717 l Tadziu, przykre:/ Osobiście uważam, że takich klientów należy traktować tak: -[...] ale jednak więcej niż 350 nie będziemy w stanie panu zapłacić.. -do widzenia Morti, dokładnie, jak nie dajesz kwoty poprawkowej to marudzą ile wlezie:/ Pozatem znasz moją opinię, wyceniaj z nadwyżką, wtedy możesz zejść do sumy która Cię zadowoli. -----------------EDIT: Hm, na ile mogę wycenić dość prosty rysunek komiksowy (historyjka coś w stylu paska komiksowego)? Czarno-biały z ewentualnym cieniowaniem. 3 kadry, nic skomplikowanego. Prosta kreska raczej. Na potrzeby reklamy producenta środków medycznych, tj. ulotki, plakat może jakiś. Podejrzewam, że docelowo w sporej rozdzielczości ma to być. Biorąc pod uwagę, że już na tym kliencie zarobiłem wcześniej. Jest to raczej dość mała agencja reklamowa.
Napisano 5 Maj 200717 l btw... ostatnio robilem rozeznanie co i jak w europie: http://www36.your-server.de/cgforu/forum/thread.php?threadid=201&page=2 http://forum.3dmaxforum.net/sonstiges/off-topic/9011-verdienst-eines-grafikers.html ladnie... godzina grafika 3d: 45 - 90 euro, o marnych 15 euro nikt nawet nie mysli :) he he... "sonst heißt das noch die Polen machen unseren Markt kaputt" zepsulismy swoj rynek teraz psujemy niemcy... ( z tego co po niemiecku kapuje ) ma ktos moze jakies aktualne dane ze swiata?
Napisano 7 Maj 200717 l dokturpotfor - > sorki, ale co to za stawka te 45-90 za godzine??? W Niemczech takie stawki za h mają czy jak? Czy ogólnie w Europie??? Można jaśniej bo nie znam niemieckiego niestety..?