Napisano 15 Lipiec 200519 l tak tak ... kolejny samochód na forum :P (ale przynajmniej nie 10 audi tt, nissan 350 z, czy ferrari enzo :P ) a teraz do rzeczy tak już dawno nie zamieszczałem nic na forum że aż wstyd :] a naszło mnie na zrobienie mojego poczciwego rekina (tak go niektórzy nazywają :) ) nie będzie całkiem seryjny tylko taki jakiego ja mam (jeśli chcecie siekne fotki żeby wam było lepiej błędy wytykać :D ) no i czas na render :) zaczełem od dupy strony czyli od koła :P
Napisano 15 Lipiec 200519 l brawo, coprawda niejest to moj ulubiony model (jest nim 5 z 1981-1987) ale ten tez bardzo lubie i w recz niemoge sie doczekac kiedy zaczniesz karoserie, bo kolo wyglada naprawde super (polonezy byly wyposazane w takie same BBS`ki ;-)
Napisano 15 Lipiec 200519 l kolo na pierwszy rzut oka wyglada swietnie, ale na drugi mozna zauwazyc ze miejsca w ktorych te szprychy sie przecinaja nie sa tak wypukle jak same szprychy :P ale to taki detal ktorego nie bedzie widac, nie przejmuj sie :D
Napisano 15 Lipiec 200519 l Autor no to macie mały update ... zrobił bym dzisiaj więcej ale miałem 3 pół godzinne przerwy w dostawie prądu :( myślałem że coś mnie trafi :] troche poprawiłem felge no i zaczełem karoserie - od razu mówie że nie będzie na niej mesh smooth'a :P
Napisano 15 Lipiec 200519 l Spoko autko :) Zarówno model jak i sam samochodzik fasjowy jest :) MOżna prosić o siatke??? :>
Napisano 15 Lipiec 200519 l no no bmw sam mam zamiar sobie takie sprawic:) a tak z innej beczki chcialbym zobaczyc siateczke felgi plissssssssssss i jeszcze inne pytanie czy bieznik modelowany czy tex?? pozdro
Napisano 15 Lipiec 200519 l no poki co prosciutko...niema zadnych bledow..pracuj tak dalej a render finalny napewno bedzie swietny:D
Napisano 15 Lipiec 200519 l Autor dzięki za komentarze nielot007: bierznik jest modelowany jak wszystko :P siateczki ..... :] no kiedyś jakieś pokaże ale to chyba jeszcze nie czas bo będą się jeszcze bardzo mocno zmieniały ... koła moge pokazać ale to już nie dzisiaj :P a tu kolejny progress - kawałek dachu i okolic oraz zaczątki orginalnego pługu produkcji BBS albo M Technic ... sam niewiem :]
Napisano 16 Lipiec 200519 l Autor obiecana siateczka koła troche dziwnie wyszła ale musiałem tak bo z wievportu to już totalnie nic nie było widać :/
Napisano 16 Lipiec 200519 l łooooj tam :) Nie ważne ile ma :) Ważne, że ładna :D A bieżnik niczego sobie :)
Napisano 16 Lipiec 200519 l Autor opona 22.000 a felga ze śrubkami i duperelami 16.000 :] troche sporo wyszło ale to chyba nie problem ;]
Napisano 17 Lipiec 200519 l to zależy na czym męczysz maksa..... a tak to całkiem git, podoba mi się takie retro, działaj dalej a zobaczymy jak Ci będzie szło pozdrowionka
Napisano 17 Lipiec 200519 l Opona i fela bardzo mi sie podoba... Ja tez w nie dalekiej przyszlosci wezme sie za swoja Bawarke tyle ze 5 Touring... POZDRAWIAM
Napisano 17 Lipiec 200519 l jak zobaczyłem ten topic to aż zacząłem kwiczeć ze szczęścia, Javor coś modzi, jeeee! :D jesteś chyba jedyną osobą na forum, która ma meshsmootha w rękach ;) początek świetny, idealnie zaokrąglone nadkole wydobyło z mojego oka łezkę szczęścia, coś pięknego, aż strach pomyśleć co by było gdybyś się do NURBSów dorwał ;) pozdrawiam
Napisano 18 Lipiec 200519 l Autor troche porobiłem przodu więc update poniżej :) Loozack: też się ciesze że tu zawitałeś ;] nurbsami się troche już w rhino bawiłem ale na autko jeszcze troche zawcześnie.
Napisano 18 Lipiec 200519 l Javor - piękna robota ... Nie widziałem towich wcześniejszych prac ... a szkoda. Napewno revelka. Widzę że WWW masz jescze w robocie.
Napisano 18 Lipiec 200519 l uchyl rąbka tajemnicy jak robisz taką regularną siatke :) te wszystkie łuki zaokrąglenia itd bo w maxie z tego co wiem niema nic co ułatwia ich robienie :)
Napisano 18 Lipiec 200519 l To może być.... to BĘDZIE super autko, chyba biore się za swoje i to od zaraz
Napisano 18 Lipiec 200519 l Autor marqz: jak byś użył wyszukiwania na forum to napewno znajdziesz moje prace ... i nawet obrazki powinny się jeszcze wgrywać w niektórych :P sikham: żadna tajemnica :] jak robie ??? tak poprostu zwyczajnie :] dużo używam edgeloop, cut, connect, chamfer, extrude, bevel, target weld i sporadycznie bend (np cały bok tej bmki wygiełem bevelem w kierunku przód-tył - chyba wiesz o co chodzi :P ) no i sporo też ustawiam ręcznie wzorując się na cylindrach lub jakichś liniach .... prawda że nic nadzwyczajnego ?? kome: jeżeli myślimy o tych samych kantach no to przecierz oczywiste że znikną - to tak troche jak w nurbsach, dopiero jak zrobie co trzeba to je chamferem przejade (jak filletem :] ) i wszystko wygładze ardeni: hehe to się bierz a nie się obijasz :P
Napisano 19 Lipiec 200519 l No autko będzie fajniusie!!! ALe mam pytanie masz moze (albo ktoś ma) blueprinty do Hondy Civic 92-95 Hatchback 3 drzwiowa, wszędzie szukałem i nigdzie nie moge znalezc ;( a chciałem sobie to autko wymodelować!! POMOCY!! p.s. sprawdz swoją poczte na forum :D
Napisano 19 Lipiec 200519 l Elo javor, bryka jak narazie full wypas, mam nadzieje ze bendzie tak samo wypasiona jak twoja Honda CIVIC w maxie :), Pozdro i 3maj tak dalej :)
Napisano 20 Lipiec 200519 l Javor :) Hondka dokonczona? Hehehe swietny model juz nie mowiac o feldze. A powie mi ktos czemu na karoserii sa takie poziome pasy? Dawno MS nie uzywalem i moze czegos nie wiem ;p
Napisano 20 Lipiec 200519 l Autor illy: miałem kiedyś ochote dokończyć tamtą honde ale jak otworzyłem plik i zobaczyłem ile tam jest błędów i niezgodności z orginałem to się załamałem i zrezygnowałem :P ale jeszcze siedzi na dysku :] a dlaczego są kanty na karoserii ??? bo to wip :) z czasem znikną a teraz pora na obrazki :] dużo nie przybyło bo mało mam czasu ostatnio - ojcu się zachciało zmieniać shadery na płocie do okoła domu i oczywiście ja to musze robić :/
Napisano 21 Lipiec 200519 l WItam!! nie moge jak to widze w pierwszym poscie jest napisane--> ale przynajmniej nie 10....ferrari enzo:) przeciez enzo n ie jest duzo 2 gora 3:D:D a model perfekt poprostu klasa blagaM PROSZE ITP. pokaz siatke kurde z tymi kantami wyglada supr a co dopiero bez nich:D:D pozdro
Napisano 22 Lipiec 200519 l Autor kolejny strasznie mały apdejt :] tylko nie bijcie .... :P nielo007: no dobra już wrzuce tą siatke ale później bądź jutro bo teraz mój max jest zajęty pewnym dłuuuugim renderingiem :/
Napisano 22 Lipiec 200519 l Tez kiedys przymierzalem sie do rekinka ale 6, ale jakos ciezko mi byl znalesc jakies dobre fotki ;]. Co tu duzo mowic przednie ci wychodzi ta furka a powalila mnie juz sama fela. Czekam na wiecej i powodzenia pozdro
Napisano 23 Lipiec 200519 l Autor czas na obiecaną siatke oczywiście ulegnie ona jeszcze sporym zmianom imageshack zmniejsza obraz do wielkości ekranu więc muscie zakombinować żeby obejzeć w pełnej rozdziałce (by zobaczyć mniejsze krawędzie, ale i tak nie wszystkie :/ )
Napisano 23 Lipiec 200519 l cały pojazd (karoseria) bedzie smoothowany meshsmothem z interations 1 czy 2?
Napisano 23 Lipiec 200519 l Autor mentaller: z interlations 0 :P szkoda polygonów na ms :] dojdzie jeszcze troche chamferów i podobnych głupot i zwykły smooth na to :)
Napisano 23 Lipiec 200519 l javor nie lepiej by bylo zrobic render siatki przy pomocy procedurala edgemap :) bo ten fall. wyglada tragicznie i jest zalezny od wielkosci i proporcji polygonow http://www.bytegeistsoftware.com/prod01.htm Ogolnie ladnie chyba lubie med poly ale nie BMW niestety :D czemu nie zrobisz jakiegos nowego modelu jakiegos 2004 2005 ;) bylo by milej mentaller-> napewno nie bedzie MSa :)
Napisano 23 Lipiec 200519 l Autor bzyku: to jest edgemap :| też mnie to denerwuje że linia jest zależna od wielkości polygona ... jak to zrobić żeby były jednakowe ??
Napisano 23 Lipiec 200519 l no tym proceduralnym pluginem wlasnie ale czekaj jako to jest edgemap niemozliwe bo tam sie ustawia grubosc renderowanego edgesa czyli wszystki edgesy musza byc wtedy jednakowej grubosci sciagnij http://www.bytegeistsoftware.com/various/sm/EdgeMap2.zip i pod diffuse podepnij albo zrob ten no blenda jak chcesz jakis konkretny kolor ja to testowalem i i jakos niewidzialem zadnych problemow a ty uzywasz sposobu z mapowaniem na polygona czy jakos tak i gradientem czy falloftem jakos tak juz mi sie zapomnialo ale jednak chyba gradient
Napisano 23 Lipiec 200519 l A wiecie co...?? Podoba mi się ten pomysł/rozwiązanie z siatką... Faktycznie dodając jeszcze parę chamferów można będzie zrezygnowaćz "tradycyjnego" MS - tak jak nas uczyły liczne tutoriale... ;) Efekt będzie OK biorąc pod uwagę ułomność naszego "doskonałego" oka ;> Tylko przy wyższych rozdzielczościach renderingu może być "brzydko" :/
Napisano 25 Lipiec 200519 l Autor kolejny malutki aptejcik :] bzyku: niewiem czemu mi ten edgemap dalej nie wychodzi :( może robie coś źle ?? biore standardowy materiał i w difuse color wkładam właśnie edgemap (bo innego sposobu nie widze), do ustawiania mam tylko grubość lini (np 0,02 długości polygonu) i jej blur, a wersje pluginu mam najnowszą (ta co dałeś linka) tylko prosze się nie bulwersować tą dziurą na bagażniku :P niedługo zniknie
Napisano 26 Lipiec 200519 l javor -- mala prosba do ciebie czy moglbys mi przeslac printy tych felg lub rendera z boczku(w duzej rozdzielczosci) bo chcialem sobie podobna felge zrobic w zmodelerze d bmw 5
Napisano 26 Lipiec 200519 l Autor piterus_123: to był mój "blueprint" ... ale ja jeszcze biegałem do garażu z miarką :P
Napisano 26 Lipiec 200519 l super, sorry ze zawracam glowe ale czy moglbys zrobic renderka swojej bo tu niema kilku elementow i na dodatek jest troszke przekoszone (niestety w zmodzie im lepsze bp tym lepszy efekt), gdybys mogl to zrobic to bylbym twoim dozgonnym dluznikiem.
Napisano 26 Lipiec 200519 l kurde javor mozesz pokazac siatke z tej samej pozycji co render wyzej:D plis SUPER!! jak narazie wedlug mnie najlepszy model na Forum!! pozdro
Napisano 26 Lipiec 200519 l nie no nielot jest super ale czy przebije bzyka loozacka czy jeszcze paru chłopa ? ps fajna fela ale jak na koncu niedasz rendera 2000x2000 to sie zmarnuje ;)
Napisano 26 Lipiec 200519 l hehe hindus wedlug mnie tak!! jest 100 razy lepiej:) znaczy mi sie bardziej podoba:D pozdro