tweety Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 nieostre? kup sobie okulary :P mam jednego w pracy i jednego w firmie. nie oddam, żadnego :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 to ja jak wroce z pracy zapodam troche fotek z tegorocznego urlopu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 ale brzydki aparat, fu co Ci ludzie w nim widzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 no to po posegregowaniu czesci zdjec daje co nieco :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 trójeczka interesująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weinert Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 1 i 2 zdjecie ma fajny klimat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ofca Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 jedno z 400 ktore dzis zrobilem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorga Napisano 7 Sierpień 2006 Share Napisano 7 Sierpień 2006 Wlasnie wrocilam z rodzinnej wioski :) Mrowki na popoludniowej herbatce - kropla słodkiej herbaty na ganku przed domem ;) Buszując w trawie mozna natrafic na rozne bezecenstwa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 po długich rozmowach z Vorkiem doszliśmy do porozumienia i przedstawiamy podział wątków. powyższy wątek Fotografia: zdjęcia i dyskusje zostanie tylko i wyłacznie dla prezentacji swoich zdjęć. jeśli chcesz pogadać o sprzęcie, masz pytania, nie znasz odpowiedzi z zakresu techniki wywoływania filmu, oświetlenia studyjnego czy po prostu masz coś ciekawego do powiedzenia nt. fotografii zapraszam do nowo powstałego wątku Fotografia czyli sprzęt i magiczne zaklęcia: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=29793 taka zmiana ma na celu tylko ułatwić poszukiwanie informacji na konkretne tematy. Ciężko bowiem jest wyszukać info o Canonie 350D czy wartościach ISO w Minolcie przekopując kilkanaście stron textu i zdjęć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 kolejna krotka sesja... "Power of music" Slonce sie wynurzylo to moze w koncu wyjde w plener ;) Bo takie domowe zdjecia juz mi powoli bokami wychodza... EDIT: Nikt nic nie pisze a ja w miedzy czasie upolowalem pszczole, lagodnie ja potraktowalem zeby mi sie nie rozflaczyla. I zrobilem fotke ;P. Niestety z glebia nic sie nie dalo zrobic- odwrocony obiektyw. Dlatego postanowilem na glownym planie umiescic zadlo... "Boli?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infected Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 to jest osa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 mowisz?? No popatrz na jej pyszczek: Czy taka buzka mogla by nalezec do osy?? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infected Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 no właśnie - ogromne żuwaczki przystosowane do atakowania innych owadów - pszczółka ma malutkie http://www.wfu.edu/biology/faculty/fahrbach/12bee_head.jpg no i pszczoła nie jest żółto czarna tylko brązowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 oj tam panie sie czepiasz ;P ocen lepiej moje zdjecia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infected Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 proponuje zakup obiektywu i montaż zestawu do makro - całkiem tanio wychodzi zrobiony we własnym zakresie 1. Korpus 2. Obiektyw Canon EF 100/2.8 USM Macro 3. Lampa błyskowa Canon Speedlite MT-24EX 3a - prawy palnik z nasadką rozpraszającą 3b - lewy palnik z naklejoną matową folią 4. Mieszek produkcji radzieckiej przystosowany do systemu EOS 5. Latarka do ustawiania ostrości w słabym świetle 5a - baterie zasilające latarkę 5b - włącznik latarki przyklejany na tylnej ściance 6. Monopod z głowicą kulową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 i zanim się z tym rozstawisz każdy robak zwieje... (chyba że się fotografuje trupy :P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infected Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 Nie jest to mój zestaw. Osobiście używam nikona i nie mam potrzeb na makrofotografię - ale zobacz sam http://www.stopa.cso.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 no to pare kolejnych fotek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 mieszek na m42? nieźle! to twój złom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 nie kumpla ale smiesznie wychodza zdjecia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 eax: power of music najlepsze! owady są spoko, ale GO wali po oczach :] a tutaj kilka kolejnych moich koncertówek: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 i reszta fotek (sorry za dubla ale mam za dużo zdjęć): Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 tweety dajesz czadu ;) Pierwsza fote moglbys poprzycinac albo inaczej wykadrowac. Powiedz mi na jakich czasach to robiles? Kuciel: z tego oczka by szlo cos fajnego wyciagnac: BW mocny kontrast kwadratowy kadr, zblizenie do oczu i maly GRAIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 dzięki :) pierwsze poszło dla prasy więc przestrzeń celowo zostawiona: na nagłówki itp. czasy: 1/80-1/125 ISO 1600 Canon 350D + KIT 18-55 (nie miałem wtedy nic innego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 pod ocenę, możecie miażdżyć, mam zerowe doświadczenie z fotografią ale szczerą chęć się nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
routee Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 .: 'small' big ben .: stary młyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 dwa ostatnie, już nie zawracam głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
routee Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 .: tweety dajesz coś od siebie tym fotkom (jakiś post: kontr/sat cuś) ? .: pikSar: ujęcie całkiem tych robali, szczególnie 1st ale siakoś tak nie wiem czegos im brakuje imo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 pikSar: to jest gdzieś we wrocku? ogólnie to architektura wyszła ci najlepiej. exterior zamku/kościoła taki sobie. wyprostuj kadr i popracuj nad kolorami. imo kolor do takich rzeczy nie pasuje mi za bardzo :] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 8 Sierpień 2006 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2006 szkoda że nie miałeś jakieś odbłyśnika pod ręką, tą kolumnę na pierwszym planie można by ładnie doświetlić Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorga Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 takie sobie, moze malo wyszukany temat ale mnie cieszy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 z wakacji ps: (do tłitiego) jak mnie nie było to tam byłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 ajt zla nogawka Adas :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 Thorga: szkoda ze budynek po prawej "wali sie" bo mogl by fajnie stworzyc iluzje ramki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 Ludzie to maja pomysły. W lato długie spodnie + glany ;) Pszenica wymiata. Thorga, ustaw perspective correction w jakimś sofcie do obróbki. Taka perspektywa psuje to zdjęcie. Nie miałaś możliwości zrobić tego zdjęcia z wyższego miejsca? Ale podoba mi się ten motyw. Architektura miejska i zachód słońca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thorga Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 Moze jakbym sie przeszla do sasiadow na 4 pietro.. ale chyba dziwnie by sie patrzyli, nie? ;) Pokombinuje jak znow bedzie ladny zachod slonca ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
everyman Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 dawno mnie tu nie było (znowu :P) Pejzaż (10-08-06) PS nieco większa wersja jest tutaj: http://www.obiektywni.pl/upload/realp/10/47533_135213.jpg pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 everyman GENIALNE, swietny kadr, bdb wykonanie techniczne, pomysl oklepany, ale w tym wykonaniu - rewelacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 10 Sierpień 2006 Share Napisano 10 Sierpień 2006 eax dzięki za uwagi:) proszę o wiecej.. tym razem analogowo (nie wiem czemu wyszly skany romzyte? ma ktos pomysl? to moja wina czy skanera:) )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 maciekG nie ma za co;). Zdjecia mogly wyjsc rozmyte bo przy skanowaniu dales zapisanie do pliku JPG i prz okazji duza kompresja sprobuj TIFF'a. A co do zdjec, to musisz wyprostowac budynki, proste sciany to podstawa jezeli robisz zdj architektury. Kiedys wyprostowanie "walacych" sie scian stanowilo nie lada wyzwanie(trzeba bylo pod katem naswietlac papier - uwierz mi kupa roboty) a teraz masz PS i funkcje distort, ale aparat tez sie staraj tak ustawiac zeby za duzo zmian nie trzeba bylo robic :). Troszke poprostowalem Twoje zdjecie zrobilem na BW mysle ze jest troszke lepiej ale na Twoim miejscu poszukal bym ciekawszego kadru... na tym pierwszym panuje wszech-obecny chaos, nie wiem na czym mam sie skupic czy na ladnych kamieniczkach czy na ludziach czy moze na pomniku? ... W sumie mozna by tez wycicac dwa budynki z lewej strony i skupic sie na koperniku, lub tez wyciac kopernika i skupic sie na kamieniczkach.... BW moze nie potrzebne, ale mi sie podoba Tutaj jeszcze wersja bez BW a z podkreceniem kolorkow, ale budynki nie sa do konca wyprostowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 foteczki z wakacji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuciel Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 no to jadim dalej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 Wooo ale lansiarskie japoneczki ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 heh obszerny nader obszerny koment eax:) co do prostowania budynkow to chyba raczje bede sie staral to robic zapomoca odpowiedniego ustawienia aprartu, bo wydaje mi sie ze ps nieco zmienia proporcje budynkow.. ale bede probowal :) pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 sigma 55-200 kwanon 350D+ operator bez talentu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 11 Sierpień 2006 Share Napisano 11 Sierpień 2006 zacnie panie operator :) ostrość zdeczka rozmydlona ale zoomik ładny :] ode mnie dzisiejsza wieczorna wizyta na cmentarzu i mały przykład działania przysłony (dla tych co nie wierzą): otóż zmniejszony otwór przysłony zmniejsza GO (głebię ostrości - DOF). dzieje się to dlatego, że małe otworki spełniają rolę dodatkowej soczewki pozwalając na skupienie rozproszonego obrazu i w efekcie regulację efektu rozmycia drugiego planu: przykład 1: czas: 1,5 sec f: 4 przykład 1: czas: 30 sec f: 18 różnica jest chyba zauważalna: drugi plan (drzewa i pomniki) jest ostrzejszy. dlatego pikSar: jeśli masz statyw to ustaw sobie długie naświetlanie i zmniejsz otwór przysłony (nawet do 30). wtedy bump na pow. księżyca winien być bardziej widoczny :] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 12 Sierpień 2006 Share Napisano 12 Sierpień 2006 tweety-> przecież wszyscy to wiedzą z maxwella :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piksar Napisano 12 Sierpień 2006 Share Napisano 12 Sierpień 2006 cicho, niech mówi, ja nie widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 12 Sierpień 2006 Share Napisano 12 Sierpień 2006 maciekG obszerny czy nie - mam nadzieje ze troszke pomocny Deus Te jeziorka fajne tylko dlaczego poprowadziles linie horyzontu przez srodek? piksar Z jakim czasem robiles ten ksiezyc? Calkiem przyjemne ale to co pisal tweety troszke nie wyrazny... Kuciel jakies takie malo interesujace :P Tweety Ladne podobaja mi sie silnie zarysowane pekniecia na powierzchnii rzezby... Troszke sie rozpisalem, ale co tam ;) - to jedyny watek w ktorym jako tako sie troche udzielam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakula Napisano 12 Sierpień 2006 Share Napisano 12 Sierpień 2006 eax - a co jest zlego w przeprowadzaniu horyzontu przez srodek ? :P Pytam z czystej ciekawosci, bo po prostu tego nie wiem. Linia tak wyszla, bo kierowalem sie dobrym uchwyceniem pomostu, zapominajac o reszcie :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi