Napisano 4 Październik 200519 l http://forums.cgsociety.org/showthread.php?threadid=282856 http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?id=5970886&siteID=123112 ?????? :|
Napisano 4 Październik 200519 l Alias z Autodesk WTF :| ????? W sumie jak auto zakupi alias'a to wyjdzie na dobre ;)...
Napisano 4 Październik 200519 l w okolicach pazdziernika roku panskiego 2005 nastapil koniec swiata... time to die my friends. coz, chyba nikomu to na dobre nie wyjdzie. oprocz autodeskowcom psia mac sie rozumie.
Napisano 4 Październik 200519 l Eeee tam, ja sie przerzucam na szydelkowanie. :] Jestem ciekaw co oni planuja zrobic po przejeciu Alias'a. Przeciez nie beda wydawac dwoch konkurujacych ze soba softow?
Napisano 4 Październik 200519 l No to do dupy. Maya 7 to już koniec. Autodesk zerżnie wszytko z Mayki i zjeb... to kompletnie.
Napisano 4 Październik 200519 l Czemu nie. Wedlug mnie wlasnie beda utrzymywali ciaglosc dotychczas wydawanego softu. Przynajmniej przez jakis czas. Ale niesamowita sprawa.
Napisano 4 Październik 200519 l Tak, tak, tak samo jak Alias zj***** Motion Buildera, a Adobe zniszczyl Flasha. Ludzie, nie pieprzcie glupot. Co bedzie to sie okaze. Dlaczego nie maja sprzedawac konkurujacych ze soba softow, skoro jeden i drugi ma bardzo mocna pozycje? Jak dla mnie segmenty w ktorych robia bardzo sie od siebie roznia. Poza tym w autodesku nadal beda ludzie z aliasa, tylko pod inna bandera. Nikt nie kupuje kury znoszacej zlote jajka tylko po to, zeby ja zarznac i zjesc.
Napisano 4 Październik 200519 l Nikt nie kupuje kury znoszacej zlote jajka tylko po to, zeby ja zarznac i zjesc. why not? moze byc niczego sobie rosolek imho ;) btw watek na cgtalku rosnie mniej wiecej w tempie 20 postow na sekunde...
Napisano 4 Październik 200519 l btw watek na cgtalku rosnie mniej wiecej w tempie 20 postow na sekunde... Jakos strasznie sie nie dziwie. Naprawde brejkin nius.
Napisano 4 Październik 200519 l Dokładnie to powiedzieli na konferencji. Nie ma co się podniecać- będzie jak było. Jedyna znacząca zapowiedź to to że teraz poprawi się wymiana plików pomiędzy pakietami (jak jest z nią teraz wszyscy wiedzą).
Napisano 4 Październik 200519 l dobra dobra, ale jak to tragicznie bedzie brzmialo- autodesk maya 8? bleeee ;)
Napisano 4 Październik 200519 l Autor Spokojnie, Autodesk lubi sobie żonglować nazwami nabytych firm ;). BTW. Fajnie że zafundowali mi nowinkę nr.1, miło z ich strony ;). -Równie dobrze mogą wydawać maxa i maykę wspólnie pod logiem Aliasa
Napisano 4 Październik 200519 l Tak, tak, tak samo jak Alias zj***** Motion Buildera, a Adobe zniszczyl Flasha. Ludzie, nie pieprzcie glupot. ofcourse , tylko niezle mnie to rozbawilo fakt faktem ze "moze" byc lepiej i oby szybko opisali dalsze działania zwiazane z w.w. posunieciem ---Edit--- Dirty - zapomniales o tym :> http://img238.imageshack.us/img238/3558/thisthreadrocks9vx.jpg
Napisano 4 Październik 200519 l chociaz z trzeciej strony moze sie doczekam normalnego bevela w mayi :] ale z czwartej strony wolalem jak byla wieksza konkurencja i obie firmy sie zarly nawzajem. poki co bedzie bez zmian, ale kto wie czy adesk nie wypusci za jakies dwa lata giga kobyly co sie zowie xaya i chodzi tylko pod winda a wiesza sie z czestotliwoscia paru megahertzow.... :/ heheh: http://img377.imageshack.us/img377/5606/max97co.jpg http://img377.imageshack.us/img377/5720/mayarip6iu.jpg
Napisano 4 Październik 200519 l a ja sie ciesze:D nie ze zlosliwosci do mayarzy-tylko z tego ze moze zalapie sie w przyszlym roku na jakis powzniejsze innowacje ale jak pisal Reanimator moga byc dalej dwa programy...
Napisano 4 Październik 200519 l hahahah. po pierwsze jak o tym uslyszalem to totalnie to zignorowalem, myslac ze to mało smieszny żart :DDD, po drugie =- wykupywanie sklepow konkurenji, zeby je zamknąć i otworzyc tam swoje to jeden fakt, a wspolistnienie roznych marek w ramach jednej korporacji to druga sprawa. - np. VV kupilo skode. po trzecie , mysle ze majka juz nie bedzie tak uciekala maxowi - bo nie bedzie tajemnicy technologii, no i po czwarte - pewnie w maxie 9 beda fluidy :DDDDDDD, i moze wreszcie ten ocean ktory maxiarzy powala na kolana, a w maya jest deafultowym obiektem :DDDD przyszlo nam zyc w bardzo ciekawych czasach :) pozdrawiam, zaciekawiony kannu
Napisano 5 Październik 200519 l Hmm to stawia przyszlosc jednego ztych programow pod znakiem zapytania. Owszem nie w ciagu roku ale mimo wszystko. Po co robic ta sama funkcje do dwoch roznych programow przez dwie rozne grupy inzynierow. Imo jeden z softow za 3 lata bedzie przeszloscia. Pomijam fakt, ze to zawsze konkurencja napedza postep oraz powoduje spadek cen.
Napisano 5 Październik 200519 l Scielo mnie jak zobaczylem news na CGTalk hehe nie wiem czy sie cieszyc czy plakac. Nie zdziwibym sie jak by Max albo Maya odpadla ciezko sie skupic na dwuch softach i je developwac zamiast sie zajasc powaznie jednym, chodz z drugiej strony wtedy by to bylo odebranie sobie potencjalnych klientow. Mozliwe ze powstanie jakas nowa hybryda kto wie moze i tak sie stanie, jednak zarowno Max jak i Maya maja swoja wyrobiona renome.
Napisano 5 Październik 200519 l mam nadzieje ze nie zrobia z maxa glownie narzedzia do wizualizacji:/
Napisano 5 Październik 200519 l pewnie teraz autocad zdrożeje by mieli za co finansować te cholerne media entertainment ;)
Napisano 5 Październik 200519 l Swoja droga pewnie sprzedaz XSI ladnie skoczy w gore :) Zwlaszcza, ze piatka jest przystosowana dla uzytkownikow mayi.
Napisano 5 Październik 200519 l mam nadzieje ze nie zrobia z maxa glownie narzedzia do wizualizacji:/ to max sie nadaje do czegos innego niz wizualizacje ? ... to byl żart oczywiście :D
Napisano 5 Październik 200519 l Mayadammerung :( A co z innymi softami - MotionBuilder i StudioTools? Pewnie je też autodek zniszczy.
Napisano 5 Październik 200519 l Reanimator - Przez długi czas dłubałem sobie coś w max'ie. Max się czasem wywalał, pozwalał jedynie zapisać scenę przed upadkiem (pewnie z powodu małej ilości RAM, ale na Mayce tego nie ma) aż w końcu miarka się przebrała i postanowiłem zgłębić się w Maykę. Oczywiście na początku, po przejściu z max'a było to dla mnie wszystko bezsensowne i niepotrzebnie pochowane, wszystko w nieładzie, ale później okazało się, że nawigacja w viewportach jest łatwiejsza, wszystkie polecenia na swoim miejscu (czyt. w odpowiednim menu). Architektura oparta na nodach - bardzo logiczna, wszystko się ze sobą ładnie wiąże. I dodatki w stylu fluids, fur i oczywiście MEL, którego jescze nie opanowałem (zresztą jak całego softu) - jednym słowem - raj. A teraz co będzie? Jak tylko "specjaliści" z autodeska wsadzą tu swoje łapska to będzie tak jak dirty napisał: wiesza sie z czestotliwoscia paru megahertzow.... :/ W takich chwila jak ta powraca pytanie: "Dokąd ten świat zmierza?" :) pozdr
Napisano 5 Październik 200519 l hah ...jak wyzej xeav! w maxiu mayowe narzędzia a interfejs ren sam , miodzio. i wali mnie to pod jaką nazwą to wyjdzie byleby było z tego coś dobrego.
Napisano 5 Październik 200519 l może w mayi zrobią proste tworzenie obiektów jak jest w maxie anyway, będzie ciekawie i oby nie porzucili mayki news roku!
Napisano 5 Październik 200519 l jeszcze tu taka drobina : http://www.alias.com/glb/eng/press/press_release_details.jsp?itemId=3600004
Napisano 5 Październik 200519 l Weź mnie xeav nie strasz :) Poza tym kto mi powie, że konkurencja nie jest dobra dla klientów? Niech autodesk kupi sobie Side F/X i Softimage i będziemy mieli takie softy do 3D jak pewien system operacyjny.
Napisano 5 Październik 200519 l o ile sie nie myle, alias to nie tylko maya ale i studio tools no ten do nurbsow ;) dla mnie tam to duzej roznicy nie robi.. czy to naprawde taka tragedia? zabardzo sie wczuwacie i za bardzo przezywacie :)
Napisano 5 Październik 200519 l ja bym się narazie powstrzymał od komentarzy wszelakich i poczekał aż się sytuacja rozwinie, bardzo możliwe że poza nazwami i cenami za dużo się nie zmieni :) Chociaż oczywiści jestem za maykowymi funkcjami w maxie, jak najbardziej. Tak czy inaczej, czekamy, czekamy.
Napisano 5 Październik 200519 l ja bym się narazie powstrzymał od komentarzy wszelakich powiedz to tym na CGTalk :]
Napisano 5 Październik 200519 l Lol, ciekawa wiadomosc. Przydaloby sie troche funkcji z majki w maxie i na odwrot. Poczekamy, zobaczymy :)
Napisano 5 Październik 200519 l " wykupienia przez Autodesk firmy Alias za $182. [Więcej...]" hyhyhyhyh
Napisano 5 Październik 200519 l "jednym słowem - raj. " Nie musisz mi o tym mowic;) Ale ja sie nie boje, ze zepsuja Majke. Przeciez kupili ja po to, zeby na niej zarabiac. Moim zdaniem Max i Maya dzialaja w innym segmencie i wcale nie sa dla siebie straszna konkurencja. Dlatego moga byc wydawane przez ta sama firme imho, jak ktos juz porownal do VW i Skody. Jasne, moze przejda jakies rozwiazania, ale na pewno nie beda to drastyczne zmiany, chociazby ze wzgledu na architekture softow.
Napisano 5 Październik 200519 l woooha! no nie wiem. jeśli wyjdzie to tak jak fuzja Adobe i Macromedia to może być ciekawie :]
Napisano 5 Październik 200519 l No jezeli to prawda i do tego dojdzie to mysle ze bedzie dobrze :D jakos wole softy autodesk ;)
Napisano 5 Październik 200519 l może w mayi zrobią proste tworzenie obiektów jak jest w maxie anyway, będzie ciekawie i oby nie porzucili mayki news roku! a co jest ciezkiego w tworzeniu obiektow w mayi? anyway, zgadzam sie z forumowymi glosami rozsadku. mayi po prostu nie moga osierocic, przeca na niej jedzie caly przemysl filmowy i spora czesc growego. to jest marka, na ktora alias pracowal latami. trudno, zeby np. taka coca cola nagle zmianila nazwe i logo albo zaczela produkowac szampony do wlosow. duzo sie pewnie nie zmieni, pare rzeczy dostanie maya, moze cos kapnie maxowi:) i tyle. ja sie zastanawiam co z innymi firmami. bo rosnie nam teraz graficzny monopolista. microsoft cg? czy np. taki avid/softimage bedzie w stanie powaznie konkurowac? newtek juz calkiem padnie? a moze jakas fuzja softimage/maxon/newtek/luxology? :] i kto w koncu kupi pixologic? coz, mam nadzieje, ze cale to wydarzenie to zaden big deal... zobaczy sie, jak zwykle :)
Napisano 5 Październik 200519 l a co jest ciezkiego w tworzeniu obiektow w mayi? jest dobre, ale w maxie można to zrobić o wiele szybciej, to szczegół. za to w mayi nawigacja w viewportach imo lepsza
Napisano 5 Październik 200519 l Autor Uwielbiam te profesjonalne porównania softów z serii: Pierdu pierdu...
Napisano 5 Październik 200519 l W majce nawigacja rozni sie tylko detalem, jakim sa przyciski. Lepsza, gorsza - kwestia gustu i przyzwyczajenia. Ja pracuje na obu i zadnego nie preferuje bardziej.
Napisano 5 Październik 200519 l :::::::::::::: MAYA - NAJLEPSZY PLUGIN DO MAXA :::::::::::: HAHAHAHAH, ale kilka dni temu pisalem na tym forum ze do maxa sa dokupowane najlepsze z istniejacych na rynku pluginow :D - tak bylo z obsluga polygonow kiedys, efektami z video posta itp. ... no to kupili teraz majke :DDDD. a poza tym wcale nie musi to oznaczac konca ktoregos softu - nawet nie musza sie ceny zmienic - popatrzce co sie stalo jak Renault wykupil Dacie . - Dacia Logan jest sprzedawana w polsce (nie zamknieto jej fabryk) - i moglaby byc sprzedawana o okolo 1000 euro taniej - za okolo 22 tys pln) - ale bylaby za duzą konkurencją dla firmowych autek Renault. - cena jest więc utrzymywana sztucznie, i kazde z tych autek ma swoj target odbiorców. :::::::::::::: MAYA - NAJLEPSZY PLUGIN DO MAXA ::::::::::::
Napisano 5 Październik 200519 l hehehe, wiecie - i tak na koncu autodeska kupi Microsoft i bedzie : "windows maya studio", a po roku beda to dodawali na CD do Tiny i Naj . bardzo ciekawe czasy , bardzo....