xeav Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Jak myslicie przydaje się tablet w grafice 3d, opłaca się kupowć wyłącznie dla 3d?
Marcin Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 do bazgrania textur , bawienia sie w ZB tak ;] ale do nawigacji w softach 3d to raczej odpada ;]
sanki Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 do 3d sa raczej bardziej zaawansowane kontrolery, tablet tak jak Marcin powiedzał do tekstur i zbrusha ci sie przyda, ewentualnie pluginow typy sculpty itepe.
SWRSC Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 do 3D to najwygodniej trackball + mycha, ale zalety tabletu są ogromne w post produkcji
polka dot Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 a czy myszka cię ogranicza? jeśli wystarczy, to po co :)
Reanimator Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 "ale do nawigacji w softach 3d to raczej odpada ;]" Nic bardziej mylnego! Nie wyobrazam sobie teraz uzywac softu 3d myszka. Tablet jest znacznie wygodniejszy. Zreszta ja w ogole nie wiem gdzie jest moja mysz, wszystko robie tabletem ;)
bukovsky Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Ja kiedyś próbowałem w Quake'a grać tabletem i mogę powiedzieć, że nie jest to najlepsze narzędzie do zdobywania fragów. Podejrzewam, że w aplikacjach 3D też kiepsko.
Reanimator Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Nie Marcin (pomijajac fakt, ze wow znudzil mi sie zaskakujaco nagle), bo gry dzialaja w innym trybie, w trybie myszkowym, wiec sie nie da. Nie macie co podejrzewac, ze w 3d kiepsko. Bo niby dlaczego mialoby byc kiepsko? Chociaz tez mialem na poczatku takie podejscie, a sprawa tak naprawde sprowadza sie do wprawy i precyzji w jego uzywaniu. Naprawde jest bez porownania lepsza i szybsza IMHO, nie wspominajac juz o tym, ze wiele narzedzi w softach 3d wykorzystuje sile nacisku piorka.
Marcin Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 ej , a takie pytanie moze nie zwiazane z tematem jak tablet radzi sobie z 2 monitorami ? bo jak mialem mediona a4 to mozna bylo włączyc ze obszar tabletu byl obszarem na monitorze , pozniej sprzedalem i kupilem drugi monitor , teraz zastanawia mnie jak przeskoczyc tabletem na drugi :> bo wiem ze a. mozna bylo włączyc własnie tryb na monitor b. tryb wolny gdzie poruszało sie tak jak myszką , czyli podnosisz i przesuwasz
maciekG Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 gneralnie to mozna (przynajmniej Wacomy) zamapowac na dwa monitory w trybie piora (czy tabletu jak kto woli) tyle ze wtedy sypia sie proporcje, chcesz narysowac kolko a wychoddzi elipsa :/ ogolnie wacom ma na ten problem ciekawe rozwiazanie : dwa tablety po jednym na monitor :D obslugiwane jednym piorkiem hehe tylko kogo na to stac:D generalnie ja robie tak : piorko w lewej rece myszka w prawej i daje rade :d
Reanimator Napisano 14 Grudzień 2005 Napisano 14 Grudzień 2005 Wacom wprowadzil teraz szerszy model tabletu na podobne okazje. Ale fakt, ze to problem, dlatego... w ogole zrezygnowalem z drugiego monitora.
kannu Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 tablecik jest ok w niektorych momentach pracy z maxem (ale zadko), ponadto w Deep paint i zbruch - ale wiadomo - nie są to softy stricte 3D
CzAk1 Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Moze sie tablet przydać też (chyba) przy robieniu linii w maksie...czy zożnych takich. Nie wiem...tablet to twój przyjaciel (?!) ale to zalezy tez od upodobań. Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 "Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny" Jaka jest wyzszosc myszki nad tabletem w 3d? Ja mowie, ze tablet jest bardziej naturalnym sposobem nawigowania, selekcji, transformacji, malowania wag, itp. Jest tak samo wygodna jak pisanie dlugopisem, a przyciski mam pod kciukiem, ktorym ledwo ruszam przy naciskaniu. Jaka przewage ma myszka, ktora porownac mozna do kostki mydla? Wiecej klawiszy? Wszystkie mam pod lewa reka.
polka dot Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 wygodna jak pisanie dlugopisem nie wiem jak ktoś ale ja nie nawidzę pisać długopisem :)
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Chodzilo raczej o lekkosc i prezycje. :)
xeav Napisano 15 Grudzień 2005 Autor Napisano 15 Grudzień 2005 no właśnie 1 przycisk na tym pędzelku (czy jak to się nazywa) a reszta po lewej stronie na tablecie- ale ja jestem leowręczny to chyba byłoby nie wygodnie?
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 Na piorku sa trzy, a nawet 4 przyciski :) Za lewy sluzy dotkniecie tabletu i do tego trzeba sie najbardizej przyzwyczaic. Na piorku, pod kciukiem sa dwa kolejne, ktore mozna sobie dowolnie zaprogramowac. Ostatni - czwarty - jest imho bezuzyteczny: gumka na koncu. Obracanie piorka to zupelna bzdura. Przyciskow na tablecie zupelnie zupelnie nie uzywam, chociaz mam ich troche. Bo po co.
SWRSC Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 i mi się podoba motyw z gumką, w moim wacomie działa to naprawde dobrze, można nie tracić czasu na klikanie narzędzia gumki zpalety, bo wacom automatycznie po odwróceniu piórka robi to za nas. Z tabletu korzystam praktycznie przy każdej pracy 2D/3D, naprawde można zaoszczędzić dużo czasu.
Reanimator Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 "można nie tracić czasu na klikanie narzędzia gumki zpalety" Yhm. Tylko ze jakies kilka dobrych lat temu panowie developerzy wpadli na pomysl, zeby dodac skroty klawiszowe do swoich programow. :> I chyba szybciej wcisne E lewa reka, ktora lezy na klawiaturze, niz obroce piorko w prawej ;) Dla mnie jest to rownie bezuzyteczny ficzer jak i myszka wacoma.
CzAk1 Napisano 15 Grudzień 2005 Napisano 15 Grudzień 2005 "Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny" Jaka jest wyzszosc myszki nad tabletem w 3d? Ja mowie, ze tablet jest bardziej naturalnym sposobem nawigowania, selekcji, transformacji, malowania wag, itp. Jest tak samo wygodna jak pisanie dlugopisem, a przyciski mam pod kciukiem, ktorym ledwo ruszam przy naciskaniu. ale to zalezy tez od upodobań. Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny jak wyżej :]
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Ja się pewnego dnia przełamałem, kupiłem porządną mysz, modelowanie 3d jest o połowę szybsze dzięki kilku dodatkowym przyciskom, ale jeśli chodzi o textury, mapy itd. planuję kupić tablet, ale moje fundusze są ograniczone. Jaki tablet jest stosunkowo najbardziej przydatny i nie zbyt drogi?
KLICEK Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 hmmm w pewnej firmie wiekoszc ludzi pracuje w 3d na tabletach sam zrobiłem wieksze oczka ;) Jezeli pracowac myszka w 3d to tylko najwyzszej jakosci intellimouse explorer3.0 albo jakies mx g cos tam logitecha - nigdy ale to nigdy nie myszka za 30 zł. nie bede nic wiecej pisał bo z Tweetym sie kłociłem o myszke przy kazdej okazji :D
Reanimator Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 W mojej na poczatku pracowalem tylko ja. Teraz tabletow uzywaja nawet level designerzy ;)
tweety Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Jezeli pracowac myszka w 3d to tylko najwyzszej jakosci intellimouse explorer3.0 albo jakies mx g cos tam logitecha - nigdy ale to nigdy nie myszka za 30 zł. nie bede nic wiecej pisał bo z Tweetym sie kłociłem o myszke przy kazdej okazji :D bullshit meine lieben misiaken :] mycha za 19,99 jest da best :P ale fakt tabletem w maxie da się pracować bez większego problemu. kwestia przyzwyczajenia.
Remedy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Myszka za 19,99 jest dobra do rozkręcenia jej, trzymając ją za kabel, i pierd... nią o ścianę :P Naprawdę można zaoszczędzić sporo zdrowia i czasu kupując dobrą mysz, a takie można nabyć już za ok 70zł (A4Tech naprawdę zaczął się przykładać do robienia myszek, co nie zmienia faktu, że myszki Microsoft r0x0r!) :P Co do tabletu, to nie wyobrażam sobie pracy w Mudbox przy pomocy myszki. ;)
serratus Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Używa ktoś z Was myszki do grafiki 2D (szkicowanie/malowanie) ? :) Ps. Ile poziomów nacisku musi mieć tablet, aby nie odczuwać znaczącej różnicy pomiędzy tradycyjnym rysowaniem ?
Remedy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 maronski używał jeszcze do niedawna i robił nią cuda. :D Byle Wacom z 512 poziomami daje idealnie płynne przejścia. Jednak nie samymi poziomami nacisku człowiek żyje. ;) Są jeszcze rozdzielczość, dokładność bezwładność itd. No i oczywiście baaaaardzo dużo zależy od programu jakiego używasz.
piotrek Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 A czemu zwykła mycha jest do niczego? Ja mam jakąś A4-Tech za 50 zł (5-6 lat temu kupiona) z kulką i działa bardzo dobrze. Jakoś nie narzekam...
Sisio Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Piotrek - kup/pożycz lepszą myszkę optyczną/tablet - poczujesz różnicę :) Nawet, jeśli nie chcesz bawić się w tablet, to moim zdaniem komfort pracy na myszce kulkowej i optycznej jest zupełnie inny (oczywiście na korzyść optyki). Edit: Acha, żeby dorzucić swoje 3 grosze - tabletem operuję niezależnie od aplikacji, czy to 3d, czy 2d, po prostu palcami, nadgarstkiem i przedramieniem da się ruszać dużo bardziej precyzyjnie i naturalnie, niż nadgarstkiem, przedramieniem i ramieniem (to ostatnie to oczywiście myszka). Zresztą, spróbujcie coś narysować operując ołówkiem w stylu myszkowym - wyjdą jakieś bohomazy :) S.
makak Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Hmm ja też podobnie myślałem do póki nie kupiłem sobie lepszej ;) Choć przyznam, że mimo iż w domu używam G5 to na LX3 którą mam w pracy lepiej mi się pracuje. A różnica w cenie między nimi jest ponad dwukrotna.
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 przesiadając się na lepszy sprzęt nie odczuwa się wielkiej różnicy, za to powrót do starego jest koszmarem.
Levus Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Ja tam w maxie tabletem nie mogę, ręce mi się trzęsą i w wertexy nie trafiam:/ Przy sculpcie natomiast większość rzeczy określanych jako glucenie powstaje przy pomocy myszki. Właśnie dlatego, że myszcze brak stopni nacisku i robi linię jednolitej grubości. Pozdrawiam!
piotrek Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Piotrek - kup/pożycz lepszą myszkę optyczną/tablet - poczujesz różnicę :) Nawet, jeśli nie chcesz bawić się w tablet, to moim zdaniem komfort pracy na myszce kulkowej i optycznej jest zupełnie inny (oczywiście na korzyść optyki). Tablet mam, ale jakoś ciężko mi porównać precyzję tablet-mysz. Nie piszę o 2D i rysowaniu/malowaniu.
ETA Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Mam pytanie.... jak ja bawię się głównie w modelowanie (robienie tekstur mnie męczy), to czy opłaca mi się kupować tablet?? daje to jakiś bonus np +6 do robienie tekstur/modelu?? :P i jeszcze jedno.... jakby co to jaki tablet?? zastanawiałem się miedzy Volito2 a Graphire4??
Remedy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Pewnie, że w niektórych sytuacjach myszką idzie łatwiej. Jednak nic nie zastąpi tabletu przy rzeźbieniu (np. Mudbox, ZBrush) - szybciej, łatwiej, dokładniej, lepiej.
Rekomendowane odpowiedzi