Napisano 14 Grudzień 200519 l Jak myslicie przydaje się tablet w grafice 3d, opłaca się kupowć wyłącznie dla 3d?
Napisano 14 Grudzień 200519 l do bazgrania textur , bawienia sie w ZB tak ;] ale do nawigacji w softach 3d to raczej odpada ;]
Napisano 14 Grudzień 200519 l do 3d sa raczej bardziej zaawansowane kontrolery, tablet tak jak Marcin powiedzał do tekstur i zbrusha ci sie przyda, ewentualnie pluginow typy sculpty itepe.
Napisano 14 Grudzień 200519 l do 3D to najwygodniej trackball + mycha, ale zalety tabletu są ogromne w post produkcji
Napisano 14 Grudzień 200519 l "ale do nawigacji w softach 3d to raczej odpada ;]" Nic bardziej mylnego! Nie wyobrazam sobie teraz uzywac softu 3d myszka. Tablet jest znacznie wygodniejszy. Zreszta ja w ogole nie wiem gdzie jest moja mysz, wszystko robie tabletem ;)
Napisano 14 Grudzień 200519 l Ja kiedyś próbowałem w Quake'a grać tabletem i mogę powiedzieć, że nie jest to najlepsze narzędzie do zdobywania fragów. Podejrzewam, że w aplikacjach 3D też kiepsko.
Napisano 14 Grudzień 200519 l Nie Marcin (pomijajac fakt, ze wow znudzil mi sie zaskakujaco nagle), bo gry dzialaja w innym trybie, w trybie myszkowym, wiec sie nie da. Nie macie co podejrzewac, ze w 3d kiepsko. Bo niby dlaczego mialoby byc kiepsko? Chociaz tez mialem na poczatku takie podejscie, a sprawa tak naprawde sprowadza sie do wprawy i precyzji w jego uzywaniu. Naprawde jest bez porownania lepsza i szybsza IMHO, nie wspominajac juz o tym, ze wiele narzedzi w softach 3d wykorzystuje sile nacisku piorka.
Napisano 14 Grudzień 200519 l ej , a takie pytanie moze nie zwiazane z tematem jak tablet radzi sobie z 2 monitorami ? bo jak mialem mediona a4 to mozna bylo włączyc ze obszar tabletu byl obszarem na monitorze , pozniej sprzedalem i kupilem drugi monitor , teraz zastanawia mnie jak przeskoczyc tabletem na drugi :> bo wiem ze a. mozna bylo włączyc własnie tryb na monitor b. tryb wolny gdzie poruszało sie tak jak myszką , czyli podnosisz i przesuwasz
Napisano 14 Grudzień 200519 l gneralnie to mozna (przynajmniej Wacomy) zamapowac na dwa monitory w trybie piora (czy tabletu jak kto woli) tyle ze wtedy sypia sie proporcje, chcesz narysowac kolko a wychoddzi elipsa :/ ogolnie wacom ma na ten problem ciekawe rozwiazanie : dwa tablety po jednym na monitor :D obslugiwane jednym piorkiem hehe tylko kogo na to stac:D generalnie ja robie tak : piorko w lewej rece myszka w prawej i daje rade :d
Napisano 14 Grudzień 200519 l Wacom wprowadzil teraz szerszy model tabletu na podobne okazje. Ale fakt, ze to problem, dlatego... w ogole zrezygnowalem z drugiego monitora.
Napisano 15 Grudzień 200519 l tablecik jest ok w niektorych momentach pracy z maxem (ale zadko), ponadto w Deep paint i zbruch - ale wiadomo - nie są to softy stricte 3D
Napisano 15 Grudzień 200519 l Moze sie tablet przydać też (chyba) przy robieniu linii w maksie...czy zożnych takich. Nie wiem...tablet to twój przyjaciel (?!) ale to zalezy tez od upodobań. Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny
Napisano 15 Grudzień 200519 l "Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny" Jaka jest wyzszosc myszki nad tabletem w 3d? Ja mowie, ze tablet jest bardziej naturalnym sposobem nawigowania, selekcji, transformacji, malowania wag, itp. Jest tak samo wygodna jak pisanie dlugopisem, a przyciski mam pod kciukiem, ktorym ledwo ruszam przy naciskaniu. Jaka przewage ma myszka, ktora porownac mozna do kostki mydla? Wiecej klawiszy? Wszystkie mam pod lewa reka.
Napisano 15 Grudzień 200519 l wygodna jak pisanie dlugopisem nie wiem jak ktoś ale ja nie nawidzę pisać długopisem :)
Napisano 15 Grudzień 200519 l Autor no właśnie 1 przycisk na tym pędzelku (czy jak to się nazywa) a reszta po lewej stronie na tablecie- ale ja jestem leowręczny to chyba byłoby nie wygodnie?
Napisano 15 Grudzień 200519 l Na piorku sa trzy, a nawet 4 przyciski :) Za lewy sluzy dotkniecie tabletu i do tego trzeba sie najbardizej przyzwyczaic. Na piorku, pod kciukiem sa dwa kolejne, ktore mozna sobie dowolnie zaprogramowac. Ostatni - czwarty - jest imho bezuzyteczny: gumka na koncu. Obracanie piorka to zupelna bzdura. Przyciskow na tablecie zupelnie zupelnie nie uzywam, chociaz mam ich troche. Bo po co.
Napisano 15 Grudzień 200519 l i mi się podoba motyw z gumką, w moim wacomie działa to naprawde dobrze, można nie tracić czasu na klikanie narzędzia gumki zpalety, bo wacom automatycznie po odwróceniu piórka robi to za nas. Z tabletu korzystam praktycznie przy każdej pracy 2D/3D, naprawde można zaoszczędzić dużo czasu.
Napisano 15 Grudzień 200519 l "można nie tracić czasu na klikanie narzędzia gumki zpalety" Yhm. Tylko ze jakies kilka dobrych lat temu panowie developerzy wpadli na pomysl, zeby dodac skroty klawiszowe do swoich programow. :> I chyba szybciej wcisne E lewa reka, ktora lezy na klawiaturze, niz obroce piorko w prawej ;) Dla mnie jest to rownie bezuzyteczny ficzer jak i myszka wacoma.
Napisano 15 Grudzień 200519 l "Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny" Jaka jest wyzszosc myszki nad tabletem w 3d? Ja mowie, ze tablet jest bardziej naturalnym sposobem nawigowania, selekcji, transformacji, malowania wag, itp. Jest tak samo wygodna jak pisanie dlugopisem, a przyciski mam pod kciukiem, ktorym ledwo ruszam przy naciskaniu. ale to zalezy tez od upodobań. Nie ma to jak Myszka ale tablet też moze byc przydatny jak wyżej :]
Napisano 23 Maj 200717 l Ja się pewnego dnia przełamałem, kupiłem porządną mysz, modelowanie 3d jest o połowę szybsze dzięki kilku dodatkowym przyciskom, ale jeśli chodzi o textury, mapy itd. planuję kupić tablet, ale moje fundusze są ograniczone. Jaki tablet jest stosunkowo najbardziej przydatny i nie zbyt drogi?
Napisano 23 Maj 200717 l hmmm w pewnej firmie wiekoszc ludzi pracuje w 3d na tabletach sam zrobiłem wieksze oczka ;) Jezeli pracowac myszka w 3d to tylko najwyzszej jakosci intellimouse explorer3.0 albo jakies mx g cos tam logitecha - nigdy ale to nigdy nie myszka za 30 zł. nie bede nic wiecej pisał bo z Tweetym sie kłociłem o myszke przy kazdej okazji :D
Napisano 23 Maj 200717 l W mojej na poczatku pracowalem tylko ja. Teraz tabletow uzywaja nawet level designerzy ;)
Napisano 23 Maj 200717 l Jezeli pracowac myszka w 3d to tylko najwyzszej jakosci intellimouse explorer3.0 albo jakies mx g cos tam logitecha - nigdy ale to nigdy nie myszka za 30 zł. nie bede nic wiecej pisał bo z Tweetym sie kłociłem o myszke przy kazdej okazji :D bullshit meine lieben misiaken :] mycha za 19,99 jest da best :P ale fakt tabletem w maxie da się pracować bez większego problemu. kwestia przyzwyczajenia.
Napisano 23 Maj 200717 l Myszka za 19,99 jest dobra do rozkręcenia jej, trzymając ją za kabel, i pierd... nią o ścianę :P Naprawdę można zaoszczędzić sporo zdrowia i czasu kupując dobrą mysz, a takie można nabyć już za ok 70zł (A4Tech naprawdę zaczął się przykładać do robienia myszek, co nie zmienia faktu, że myszki Microsoft r0x0r!) :P Co do tabletu, to nie wyobrażam sobie pracy w Mudbox przy pomocy myszki. ;)
Napisano 23 Maj 200717 l Używa ktoś z Was myszki do grafiki 2D (szkicowanie/malowanie) ? :) Ps. Ile poziomów nacisku musi mieć tablet, aby nie odczuwać znaczącej różnicy pomiędzy tradycyjnym rysowaniem ?
Napisano 23 Maj 200717 l maronski używał jeszcze do niedawna i robił nią cuda. :D Byle Wacom z 512 poziomami daje idealnie płynne przejścia. Jednak nie samymi poziomami nacisku człowiek żyje. ;) Są jeszcze rozdzielczość, dokładność bezwładność itd. No i oczywiście baaaaardzo dużo zależy od programu jakiego używasz.
Napisano 23 Maj 200717 l A czemu zwykła mycha jest do niczego? Ja mam jakąś A4-Tech za 50 zł (5-6 lat temu kupiona) z kulką i działa bardzo dobrze. Jakoś nie narzekam...
Napisano 23 Maj 200717 l Piotrek - kup/pożycz lepszą myszkę optyczną/tablet - poczujesz różnicę :) Nawet, jeśli nie chcesz bawić się w tablet, to moim zdaniem komfort pracy na myszce kulkowej i optycznej jest zupełnie inny (oczywiście na korzyść optyki). Edit: Acha, żeby dorzucić swoje 3 grosze - tabletem operuję niezależnie od aplikacji, czy to 3d, czy 2d, po prostu palcami, nadgarstkiem i przedramieniem da się ruszać dużo bardziej precyzyjnie i naturalnie, niż nadgarstkiem, przedramieniem i ramieniem (to ostatnie to oczywiście myszka). Zresztą, spróbujcie coś narysować operując ołówkiem w stylu myszkowym - wyjdą jakieś bohomazy :) S.
Napisano 23 Maj 200717 l Hmm ja też podobnie myślałem do póki nie kupiłem sobie lepszej ;) Choć przyznam, że mimo iż w domu używam G5 to na LX3 którą mam w pracy lepiej mi się pracuje. A różnica w cenie między nimi jest ponad dwukrotna.
Napisano 23 Maj 200717 l przesiadając się na lepszy sprzęt nie odczuwa się wielkiej różnicy, za to powrót do starego jest koszmarem.
Napisano 23 Maj 200717 l Ja tam w maxie tabletem nie mogę, ręce mi się trzęsą i w wertexy nie trafiam:/ Przy sculpcie natomiast większość rzeczy określanych jako glucenie powstaje przy pomocy myszki. Właśnie dlatego, że myszcze brak stopni nacisku i robi linię jednolitej grubości. Pozdrawiam!
Napisano 23 Maj 200717 l Piotrek - kup/pożycz lepszą myszkę optyczną/tablet - poczujesz różnicę :) Nawet, jeśli nie chcesz bawić się w tablet, to moim zdaniem komfort pracy na myszce kulkowej i optycznej jest zupełnie inny (oczywiście na korzyść optyki). Tablet mam, ale jakoś ciężko mi porównać precyzję tablet-mysz. Nie piszę o 2D i rysowaniu/malowaniu.
Napisano 23 Maj 200717 l Mam pytanie.... jak ja bawię się głównie w modelowanie (robienie tekstur mnie męczy), to czy opłaca mi się kupować tablet?? daje to jakiś bonus np +6 do robienie tekstur/modelu?? :P i jeszcze jedno.... jakby co to jaki tablet?? zastanawiałem się miedzy Volito2 a Graphire4??
Napisano 23 Maj 200717 l Pewnie, że w niektórych sytuacjach myszką idzie łatwiej. Jednak nic nie zastąpi tabletu przy rzeźbieniu (np. Mudbox, ZBrush) - szybciej, łatwiej, dokładniej, lepiej.