PAINbringer Napisano 9 Styczeń 2006 Share Napisano 9 Styczeń 2006 Czołem wszystkim Właśnie pracuje nad modelem starych... poniemieckich toalet ;]. Więc pomyślałem sobie że mógłbym swoją prace wystawić w międzyczasie na krytyke. Moim teraz zadaniem jest oteksturowanie i włąśnie na jej temat chciałbym prosić o sugestie czy zarzuty. Hmm może nie tyle samo teksturowanie, z którym jak widać biednie puki co jest bo pusto, a o materiały tu użyte. No cóż... pewnie ktoś zarzuci że pokazuje niewiele,to prawda ale postaram się to jakoś w najbliższym czasie wraz z postępem prac uzupełniać. Pozdrawiam! 2 materiały z teksturami 512/512 diffuse, normal map, specular level Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por@szek Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 Ja nie mam specjalnych zastrzezen. Jak na poczatek wyglada solidnie. Jedyne co to pobaw sie w przybrudzenia przy krawedziach, w przypadku takich mocnych normali najlepiej jakbys podloge pocial i dal +/- jeszcze dwe textury z brudem przy jednej krawedzi i na laczeniu dwoch krawedzi, dajesz je pod sciane i wyglada okej. Popracuj nad tillingiem podlogi bo widac gdzie nie schodzi, i usun fajkowane oswietlenie z kafelkow, chyba ze to wina zlego oswietlenia.Mam takze dziwne wrazenie ze za bardzo pojechales z kontrastem, ale to takze moze byc wina swiatla. Dodaj jakies wylomy,dziury w scianach, moze nawet po kulach, pajeczyny .... dalej sie bede rozpisywal jak sie pojawia .. kible. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatred Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 jak dla mnie tio tez powinienes cos podrasowac speculara coby farba (emalia, lakier??) na scianach nie swiecila rownie bardzo co kafelki, no i w miejscach gdzie kafelki sa pobrudzone tez cos przyciemni speculara zeby sie wszystko tak nie blyszczalo, reszte dopowiedzial Porach :) powalcz moze byc fajnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 Praktyka czyni cuda więc kombinuj. Ogólnie nie leży mi tekstura płytek. Powiększyłeś je za bardzo i fugi przez to są ogromne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 jak po tobie spodziewalem sie duzo wiecej. kicha jak dla mnie :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malik Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 A według mnie to by się mogło nawet nadać do tej gierki Tajna misja kapitana Klossa. :) Tylko zrobić jakieś krwawe morderstwo niemieckiego żołnierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arcade Napisano 10 Styczeń 2006 Share Napisano 10 Styczeń 2006 fajnie :) trochę sterylnie i ściana nad kafelkami za bardzo się błyszczy ale to pewnie się zmieni. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LISEK Napisano 11 Styczeń 2006 Share Napisano 11 Styczeń 2006 Piła, piła , piła :) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoNe0 Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 Podoba mi sie ^^, tylko tam gdzie kafelki sasiaduja ze sciana tez chyba powinna byc taka przerwa (tzn nie powinny tak dokladnie przylegac do sciany), ale to juz czepialstwo. Reszta zostala powiedziana. Idzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAINbringer Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2006 Dzięki wszystkim za komentarze. Niestety wogóle tutaj nie zaglądałem od założenia topica z powodu silnego braku czasu w ostatnich tygodniach, ale postaram się teraz to poprawić i ciągnąc model dalej.. Aktualnie siatka wygląda tak: Jak widać pracowałem na razie nad jedną połową budynku. Brakuje nadal modeli okien, zlewu i pisuaru (będa mniej więcej na miejscach odpowiednich box'ów) Widok z zewnątrz (tylko warstwa kolor): A tutaj ze specularem i bumpem: Widok na wnętrze: Sedesik oddzielnie: A teraz próbki materiałów żeby nikt nie powiedział ze jakieś fake'i daje: Aha co do ostatecznego efektu to musze zaznaczyć że bedą dodane do tego modelu jeszcze mapy PRT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 30 Styczeń 2006 Share Napisano 30 Styczeń 2006 no teraz to fajnie wyglada szczególnie kibelki, btw co to jest PRT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 30 Styczeń 2006 Share Napisano 30 Styczeń 2006 Pre-computed Radial Transfer. Takie AO, ale dynamiczne (choc przeliczone wcześniej) i w realtime. Unigine toto ma, Reality Engine też. Zźera mnóstwo ramu, ale fajne jest. Jak chcesz zobaczyć to ściągnij sobie demko na stronie Unigine. PAIN - jest sens piec PRT dla indoora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAINbringer Napisano 30 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2006 PRT to rodzaj systemu prerenderowanego oświetlenia Edit: Empeck=> widze że mnie ubiegłeś :). Musze sprostować tą wypowiedź bo to będzie część exteriora. Podziurawie troche dach i fotony będą miały droge wolną do środka :) A silnik pod który to jest to wspomniany Unigine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 30 Styczeń 2006 Share Napisano 30 Styczeń 2006 aha:) tylko zcegoś nie czaje prerenderowane i realtime? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizz Napisano 30 Styczeń 2006 Share Napisano 30 Styczeń 2006 Extra klimat fajne texturki tylko troche mi nie pasują te mapki specular sam nie wiem czemu ale dziwnie to wygląda :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marioza Napisano 30 Styczeń 2006 Share Napisano 30 Styczeń 2006 no kible całkiem całkiem fajne jak i całe pomieszczenie, przyznam ze pierwsze skriny byly jakies takie nijakie, ale te z updejtu są niczego sobie, trzyma się to kupy, jedyne co mi jakos nie pasi to te polyski na wszsytkim ,ale to dlatego ze w sumie jakos nieprzypadła mi do gustu technologia z normalmapami, gdzie wyszsytko sie błyszczy i świeci ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Por@szek Napisano 31 Styczeń 2006 Share Napisano 31 Styczeń 2006 Ludy on zyje ... jego watek takze :P. Widze zes troche starego dziada posluchal ;) Niezle, podoba mi sie, ale jedna rzecz mnie ,martwi. Mam wrazenie ze monotonia sie wkradla taka kolorystyczna, moze glow o volumetric to naprawi. Dalbym jeszcze symulacje swiatla vertexowego, skoro to nie bedzie z silnika iwec omni kolrowe albo inne badziewie powinno styknac. Jedna rzecz jeszcze na ktora powinienes zwrocic uwage pozniej, brakuje mi tutaj detal. Nie to zeby go nie bylo, ale brakuje mi takiego dokladnego detalu, jak np, surowe albo nadpalone drewna wewnatrz rozwalonych drzwi, albo dziura miedzy platami w tych drzwiach jeszeli sa z plyt. Chodzi mi o taki smaki, jak np urwana sraj tasma, albo sznurek od spluczki. Mam nadzieje ze w miare czytelnie sie wyrazilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki79 Napisano 31 Styczeń 2006 Share Napisano 31 Styczeń 2006 nono, ladnie :) -ostatni zrzucik z wnętrza jest obiecujący. Mam tylko pytanko - co to są takie dziwne..pręty? nad każdą ścianką działową między klopikami? - skrzynka na zewnatrz budynku po lewej ma po bokach rozciagnieta teksture -plytki na ziemi sprawiają wrażenie małych powiększonych do dużych. Wydaje mi się, ze jak na tak duże kafle, mają za duży bump (czy tam normala) i fugi między nimi są bardzo szerokie (jakieś kilka cm) -Niemcy są raczej precyzyjni, nie robią takich fug ;-) -co do tekstur na zewnątrz -mógłby się tam gdzieś mech pojawić. Zawsze obrasta takie powojenne betonowe budynki -na pewno gdzieś w sieci są fotki z "Wilczego Szańca" koło... Kętrzyna? chyba tak :) ogólnie fajny klimacik, przypomina mi Resident Evil :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 31 Styczeń 2006 Share Napisano 31 Styczeń 2006 aha:) tylko zcegoś nie czaje prerenderowane i realtime? Tak, bo to jest najpierw przeliczone, gdzie co i jak ma być oświetlone, a potem w czasie rzeczywistym obiekty rzucają cień tak jak świeci na nie światło. Ciężko to wyjaśnić, bo ja programistą nie jestem. w!e$ kiedyś pokazywał też tu an forum screeny z takiego oświetlenia i mówił co i jak. Ten rodzaj oświetlenia można też spotkać pod nazwą Spherical Harminics. http://www.unigine.com/screenshots/e13.jpg tu masz screena, ściągnij sobe demo i zobacz jak to działa w akcji. http://www.unigine.com/download/ Pierwsze demo od góry. tu też masz małe info: http://reality.artificialstudios.com/twiki/bin/view/Main/SphericalHarmonics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 31 Styczeń 2006 Share Napisano 31 Styczeń 2006 duzo lepiej. widze tylko 1 error > skala kafelkow :\ > zmiejsz je o 75% plz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intoxicate Napisano 1 Luty 2006 Share Napisano 1 Luty 2006 bardzo dobra robota Pain, mam nadzieje ze szybko skonczysz te kible i wezmiesz sie dalej za robote ;] // juz nie moge doczekac sie wrzucenia tej lokacji do enginu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 1 Luty 2006 Share Napisano 1 Luty 2006 empeck thx za materiały, pzryda się wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 1 Luty 2006 Share Napisano 1 Luty 2006 "w!e$ kiedyś pokazywał też tu an forum screeny z takiego oświetlenia i mówił co i jak" - wie8 ma klopoty z neo > bije sie z tp :) , ale jak by byl, to juz widze jak by was zalal newsami > zna sie na tym koles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi