Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy samochód. Robiłem kiedyś F1, ale wyszedł tak sobie. Teraz chcę zrobić coś bardziej ambitnego. Podziwiam ludzi którzy robią wierne kopie samochodów w 3d. Ja tak nie potrafię, muszę się jeszcze dużo uczyć i trenować. Postanowiłem przedstawić własną wizję sportowego samochodu. Jest to dla mnie bardzo trudne bo nawet nie wiem od czego mam zacząć.

Koła to narazie tylko atrapa dla zachowania właściwych proporcji.....No i to tyle na początek . Pozdrawiam i czekam na opinie :)

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
bmwaston martinalfa romeo....tak przypomina

Trafiłeś w dziewiątkę, bo zamiamiast BMW miałeś wymieniś Audi - a konkretnie kształt jego ogromnego grila. To będzie auto w którym będą najbardziej podobające mi się kształty z innych aut.......no, ale na to poczekamy.....

Napisano

Mi tam przypomina trochę audi lemans (grill,wloty dół), seata altea (swiatła), pompowane błotniki - bugatti veyron. Co wygrałem ? sese

Masz jakąś koncepcję czy tak będziesz robił troszke tu troszkę tam ? Każda metoda jest dobra i pamiętaj ja np. jak nie mam siły robić modelu ale sie strasznie nudze to nie zajmuje sie karoserią ale jakimis pierdołkami jak np: koła,emblematy,zderzak... Może porysuj a potem do maxa przenieś. Nie pisz, że nie potrafisz furek trzaskać. Umiesz umiesz tylko ci sie nie chce. Jesteś artysą i lubisz cos nowego robic a nie standartowo jak wszyscy :D. Tak to tłumacz. Motorek zrobiłeś przewypaśny.

Napisano

nawet nie jest zle nie do konca koncpet w moim stylu ale napewno zdecydowanie lepszy wiele wczesniej tu pokazywanych...cholernie duzo okraglosci...chyba lubisz taki styl:)

Napisano

jak dla mnie ma trochę zbyt organiczny kształt za duzo krzywizn. przydalo by sie troche kantow i plaskich powierzchni, ale nie za duzo

Napisano

Dzięki za opinie.....zagrzewacie mnie do pracy i o to chodzi!

Co do "okrągłego" kształtu to z pewnością się zmieni, kanty i płaskie powierzchnie dojdą w póżniejszym etapie. Narazie chcę uzyskać jako taki przybliżony kształt karoserii, a potem będę "kantował" :)))

mrkrzysiek - wiem o tym zafalowaniu, ale nie wiem skąd się wzieło - siatka wygląda OK, żadnych trójkątów itp. :p jednak obiecuję, że coś z tym zrobie;)

Właśnie pakuję się i wyjeżdżam na naty do mojego kochanego Szczyrku i będę dopiero za tydzień. A potem ostro do Maxa !

Pozdrawiam i życzę wielu udanych pomysłów !

Napisano

masz tam trochę nie tak ułożona siatkę tak wnioskuje z siatki z MS jak już wrócisz z wczasów to pokaż bez i się wtedy zobaczy dokładnie i jak możesz dawaj większe rendery co by oko można było nacieszyć :P

Napisano

Witam po mojej długiej nieobecnosci :)

Nareszcie udało mi się uzyskać odpowiednią bryłę mojego konceptu.

Wiem, że zajeło mi to duuuużo czasu ale miliony poligonów wylądowało w śmietniku zanim wymyśliłem ten kształt....jest on jeszcze oczywiście niedoskonały , ale z dnia na dzień.....a raczej z tygodnia na tydzień będzie jepiej.....nie jestem zawodowym rzeźbiarzem więc wybaczcie.......musimy poczekać :)

Pozdrawiam :)

Napisano

no nie wiem...... kurcze jakieś to wszystko takie obłe, szczerze to mi nie podchodzi, brakuje jakichś wyraźnych ostrych linii, no i masz GIGANTYCZNE koła ;] no ale to kwestia gustu (ja mam pewnie zwichrowany :P)

a poza tym coś ci sie przód chyba skrzywił

Napisano

Na moje to tak:

Bardzo ładne.. lecz przód mi nie leży zbyt niski i krzywy.

Zakończenie nadkola wyprostowałbym w pionie i nie zakrzywiał w kierunku opony.

Zawirowania powetrza przy zderzaku od płaszczyzny podłoża sprawią że się zderzak zniszczy . wyrównałbym z podłożem i lekko podniósł..

autoF032.JPG

p o z d r o

Napisano

teraz wygląda tak, ale z pewnością się jeszcze ze 100 razy zmieni.......felgi na pewno będą inne. Nie wiedziałem, że modelowanie auta jest takie trudne (dla mnie).......

Napisano

Dzisiaj wydłubałem tylny spojler .....ale więcej czasu zajeło mi wycięcie otworu pod wlew paliwa, gdy używam booleana program mi się wywala - cała siatka jakoś mi się marszczy....chyba nie jest zbyt dobra :(

Napisano

Mi jakoś sie nie podoba - może jestem za dużym konserwatystą :/ Tak czy siak, wygląda przyjemnie, niemniej jednak, pomysł, żeby te drzwi wchodziły na kawałek dachu, jak dla mnie, gody pożałowania, bo jak sie opuści szybe, to ten kawałek dachu co do drzwi należy, spadnie kierowcy na głowe.. - przemyśl to. Pozdro

Napisano
jak sie opuści szybe, to ten kawałek dachu co do drzwi należy, spadnie kierowcy na głowe..

Ten kawałek dachu nie spadnie nikomu na głowę bo trzyma się na słupkach które są pod szybami wewnątrz samochodu :))).......tak se wymyśliłem :)

Napisano

Wydaje mi się, że SZAMPKowi chi chodziło o to, że kirowca może oberwać od zakrywionej już na dachu szyby i fragmentu ramy. Właściwie to jaki masz pomysł na otwieranie drzwi, bo mi sie to auto podoba.

Napisano

zmiana awatara widze :) ale po renderach latwo Cie rozpoznac.... :) fajny koncept :) -- mam nadzieje ze bedzie w duzej rozdzialce :)

Napisano

moim zdaniem powinienes dorobic slupki pomoiedzy szybami... dodaloby to realizmu moim zdaniem. hmm moze takie jak wymyslilo volvo ... nie mam zdjecia to daje moje "dzieło" narysowane w 30 sec w psp ;)

image12ku.th.jpg

Napisano

fajnie tylko ten car wyglada jakby byl jakos spakowany, jak dla mnie to kola powinny byc troche mniejsze, woz troche nizszy i szerszy, wygladalby bardziej drapieznie a teraz wyglada troche jak francuskie TGV ;)

Napisano

Dzięki za rady :) wszystko jeszcze może się zmienić, a tymczasem zrobiłem inne felgi no i kawałek tyłu jeszcze (powoli ale może go nareszcie zabuduję). Felgi będą chyba w kolorze auta a nie alu.

Pozdrawiam :)

Napisano

Jak dal mnie tamte felgi były ładniejsze.. a taki styl kojaży mi się ze starodawnym wyobrażeniem roku 2050 z lat 80 .. heh!

Ciekawy tył się widze powoli kreuje..

pozdrawiam..

Napisano

Hmm oglądałem ten wątek jak i poprzedni :) MOtorek był spox, ale modlik samochodziku (zwłaszcza z tymi kołami) wygląda troszkę jak jakiś model RC. Koła są jak dla mnie za duże, cały model troszke wydaje się za krutki, a co za tym idzie drzwi za wysokie. To tyle, ale to przecież koncept i to twój więc ty zdecydujesz :) POzdro i POwodzenia w dalsze pracy :D

Napisano

Rękami i nogami popieram takie inicjatywy. Tzn że lubie jak ktoś sam twoży własne koncepty i sam je realizuje. Nic nie mam do ludzi któży robią z gotowych planów uważam że to wielka sztuka odzorowywanie z taką dokładnością. Ale wole twory czysto natchnione... że sie tak wyraże. Siemka i pozdrawiam niezła robota.

Napisano

Stary jesteś no.. sam niewiem jak to określić... poprostu rządzisz stary, wymiatasz jesteś the best!!!!!!!! Chciał bym mieć taką wyobraźnie i taki wózek ;)

to nawet bardziej:D ale tamte felgi były lepsze te lepiej by się nadawały do jakiejś ciężarówki z przyśzłości ale jak tam se uważasz keep working !

Napisano

No to po wielu bojach z pomysłami na tył mojego bolidu (bo kombinowałem ze zderzakami, wlotami, rurami i innymi cudami ale nic mi się nie podobało) wrzucam ostateczną wersję.....oczywiście dodam jakieś drobiazgi ale ogólnie to będzie tak wyglądało :)

• Like 1