Łukasz Misztela Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Panowie postanowilem startowac na ASP w Łodzi na Wydział Grafiki i Malarstwa:) malo to realne ze sie tam dostane ale jak nie bede probowal to sie nie dowiem:) a to tak pracak format 100x70:)
siwy Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Raczej średnio-słabo. Żaden z przedmiotów nie ma dobrych proporcji, perspektywa ci też ucieka. Draperia jako-tako. Muszisz dużo ćwiczyć, nie jest najgorzej.
kengi Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 wyobraz sobie ze olowek ma od czerni do bieli 256 stopni szarosci. ty do kazdego obiektu, wiadro, butelka, draperia... wykorzystujesz cala ta skale. a skale powinienes wykorzystywac na caly rysunek. zauwaz ze czern w prawym dolnym rogu wiadra jest taka sama jak czern wnetrza wiadra przewroconego, a roznica miedzy jednym a drugim w przestrzeni jest dosc znaczna. nawet jezeli tak bylo (tak widziales) to musisz kontrolowac to co widzisz z tym co sie sprawdza na rysunku. poza tym plamy czerni i bieli staraj sie rysowac wtedy kiedy sa ci przydatne w kompozycji. np. niektore czarne elementy mozesz narysowac jako bardzo jasne, nie dlatego ze to jest logiczne przestrzennie, ale dlatego ze to sie sprawdzi kompozycyjnie. no ale ogolnie nie jest zle. powodzenia, ciekaw jestem kolejnych pracek.
Łukasz Jaskólski Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 dobrze prawią chlopaki walnalem przykladowy walor : http://img515.imageshack.us/img515/4834/1i22xscopy8uz.jpg
FrodoK Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 zdecydowanie lepiej tylko kompozycja nie do końca trafiona..ciąży w lewą stronę
Łukasz Misztela Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 to dalej ostatnio cos mielem zastuj:(musze sie bardziej zmobilizowac:(bo widze po postach ze marne moje szanse:( no to teraz postac format 100x70
Reanimator Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Tak, na dzien dzisiejszy szanse marne. Chyba, ze panowie i panie profesorowie zrobia innym na zlosc i Ciebie wlasnie przyjma. Sugeruje wybrac sie na kurs przygotowawczy, tam sie wiecej nauczysz, niz pokazujac gotowe prace na forum.
kubi Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Z natury?? Kto biedaczce wyłamał jej lewą ręke z barku ?? Anatomia leży. Nie czuje sie masy ciała. To tło masz za mocne, jest przerysowane. Z deka z nogami się połapaćnie mogę. Cały rysunek jest strasznie płaski.
giorgione Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 proporcje najbardziej kuleją - jeśli chodzi o matrwa - wszystko wydaje się płąskie - górna elipsa garnka jakaś taka nijaka, butelka strasznie płasko wyszła. Jeśli chodzi o posrać - najbardziej razi za mała głowa i rónież płaski styl
RA Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Płasko jest. Musisz popracować nad oddaniem przestrzeni. :) Cień za panią trochę za ciemny się wydaje. Proporcję twarzy (wielki nos!) są złe. Martwe robiłeś lepsze. :) Ta sieczka krech stawianych pod różnymi kątami, którą chciałeś zrobić w tle, to już wyższa szkoła jazdy. :)
muody Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 ma bary jak koledzy z siłowni :) IMO też palce nieproporcjonalne wzgledem siebie, ale nie jestem pewien podobaja mi sie usta i włosy (moze nieco blasku dodaj)
Łukasz Misztela Napisano 7 Marzec 2006 Autor Napisano 7 Marzec 2006 :)no to ja dalej z koksem:) taki moj autoportrecik!kiedys go dawalem do speedow ale byl nie dokonczyony teraz troszke sie z nim pobawilem:) dzieki za tak optymistyczne posto:P az chce sie pracowac:(
Brolias Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Jak dla mnie to przedewszystkim dziwny kształt czołą , szyja chyba tez ciut nie tak prawa krawedz.
Łukasz Misztela Napisano 7 Marzec 2006 Autor Napisano 7 Marzec 2006 dzieki Brolias:P dla ciekawosci mam takie dziwne czolo:):P zapomniale pracka robiona olejami na tekturce:)
Łukasz Misztela Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 no to teraz taki obrazek olejny:) jeszcze zostal mi 1 plan do podrasowania na realizm:) mam nadzieje ze to wam sie troszke spodoba:P
Gość Caspik Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 fajne to ostatnie ;) bardzo kolorowe,ale...obszar w okolo jablka i kulki mi sie niezbyt podoba. Nie za bardzo czuje ciezar tej kulki. IMO wyglada jakby w powietrzu wisiala ;/ Ta kulka wyglada jakby miala ciemno zielona poswiate. teraz cos jeszcze zauwazylem ze oswietlenie nie jest jakby konkretne- zolty klocek jest oswietlony od prawej strony ,a pasek na 1st planie..hmm ciezko stwierdzic. Ten niebiski przedmiot (tuba, zwoj czy cos to tam jest) fajnie wyszedl Ogolnie bardzo ladne ;) pozdro
Łukasz Misztela Napisano 8 Marzec 2006 Autor Napisano 8 Marzec 2006 Caspik jak wczesniej napisalem pracka jeszcze nie dokonczona:)wlasnie brak pierwszego planu:)ale dzieki ze Ci sie podoba:) pozdro
WWWoj Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Mi sie podoba ta babka z poprzedniej stronki ma fajoski klimat jakos tak przychodzą mi na mysl basnie Andersena :/ czy cos. Czolo masz dziwne :D , ale pracka fajna. Martwe natury takie se, ale ja sie nie znam jestem laikiem i moją opinią sie nie sugeruj :) Powodzenia
Łukasz Misztela Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 no to teraz 3 pracki na tematy na zaliczonko:)pracki zrobione na szybciasa:) CZAS OKRUCHY ŻYCIA W PODRÓŻY milego ogladania:)
Gość Caspik Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 hehe z taka wyobraznia napewno sie dostaniesz na ASP ;) tam z reguly sie tacy dostaja ;) powodzenia pozdro
Łukasz Misztela Napisano 18 Marzec 2006 Autor Napisano 18 Marzec 2006 no to teraz taka martwa farbkami Acrylowymi:) bardzo fajne te ferbki to 1 pracka malowana ta technika:) pozdrowionka
yookeer Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 bardzo fajne, szkoda ze ani jablko ani zelasko nie "siedzi" na tej szmacie pod nimi!
Belus Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 ładne... nie dociekam czy kompozycja trzyma sie kupy..itd .Tak po prostu podoba mi się. (Żelazko najbardziej). Jak dla mnie w ścisłej Twojej czołówce. Tak dalej .Pozdrawiam
Gość Caspik Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 no no ta pracka wyglada juz swietnie- kolory bardzo ladne a szczegolnie zelazka ;) widac ze to metal :D gratulejszon ;) ps. fajnie sie maluje akrylami?:D
Łukasz Misztela Napisano 19 Marzec 2006 Autor Napisano 19 Marzec 2006 dzieki panowie :) Caspik warto zakupic farbki bardzo fajne jak juz troszke opanowales olejne to w akylach masz to samo tylko farbka schnie piorunem. Slyszalem do profesora ze sa do tego specjalne medja ktore spowalniaja wysychanie :)moze wieczorkiem zaszczepie kolejna pracke!pozdro
Gość Caspik Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 o kurcze blade :D to ja sie za akryle biore :D bo przy olejnych musialem czekac pare dni zeby cos domalowac bo inaczej mi sie farba mieszala i gow*o wychodzilo ;) no to czekam na nastepne pracki ;) dzieki za info pozdro
yookeer Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 no to ja raczej polecam trempere co prawda nie jest taka gesta ale po dodaniu odpowiednich"plynow" tez robi sie oleista... no i schnie wolniej ciut od akrylu! a co do obrazka to troche ci wszystko sie wydluzylo :), ale najwazniejsza jest kolorystyka! JoKeR
Łukasz Misztela Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 yookeer o jakich plynach mowisz to tych temperek?? malowalem juz temperkami ale one maja wade ze slabo sie pokrywaja i rozmazuja:( a akryle zaczynaja mnie wcjagac:)naprawde fajna sprawa
Gość Caspik Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 ja tez kiedys sie w temperkach bawilem ,ale jak dla mnie to to prawie plakatowki ;p . Wolalbym cos w stylu SZYBKOSCHNACYCH farb olejnych ;) pozdro
Łukasz Misztela Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 hihi a ja tu zaszczepie takiego Zydka juz ktorys z kolej taki powstal:) pozdrowionka
Gość Caspik Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Hehe jestem pierwszy :D bardzo fajny ten zydek- szczegolnie oswietlenie. Nie za szeroki w barach jest ? :D i wydaje mi sie ze ksiazka lezy tak troche jakby nie na stole ;) pozdro
arturros Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 zgadza sie. tego zydka juz gdzies widzialem:) nieznam sie na farbkach ale wydaje sie byc spoko:) i jak kazdy CI powiem: trenuj trenuj trenuj badz wytrwaly a bedzie łokej :)
Gość Caspik Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 E no to mi sie podoba :D, bardzo fajny kapciuch i to plotno ;). nawet sciana mi sie podoba :D ale mam wrazenie ze perspektywa sie zalamala w tym sloiku po prawej ;) oby tak dalej pozdro
Łukasz Misztela Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 a tu taki szybcias 1h i 10 minutek:) format 70x50cm techniaka : tusz i patyk (hihih od porzeczki)
Gość Caspik Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 swietne , tylko szkoda ze zdjecie przejaskrawione :( bo teraz wyglada jakby te gory w tle wisialy w powietrzu, a wiem ze tak nie jest :D ps. szkoda ze drugiej fotki nie mozesz zrobic :( ;p powodzenia pozdro
Rogue Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Kryteriów przyjęcia na ASP nie są pewnie sami profesorowie, bo na to czy ktoś zostanie przyjęty czy nie, nie ma reguły. Ale trzymam kciuki i życzę powodzenia oraz dużo CIERPLIWOŚCI. Mnie jej zabrakło, startowałem tylko raz i odpadłem na etapie Portfolio. Mieszkam w malym miescie, i nie zapomne jak podczas przeglądu moich prac, jeden z bardzo-ważnych profesorow poprosil mnie o polecenie jakiejś ciekawej wystawy, albo galerii. Na to ja mu odpowiedzialem jak jest, że nie bardzo mam możliwość uczestniczenia w takiej uczcie dla ducha, i nie bywam na wystawach ani galeriach. Pan profesor powiedzial "A powinien Pan", i na tym się zakończyla moja przygoda z ASP :]
Jonasz_Real Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Czesc, słuchaj ja chodzę na krakowskiej akademii, z tego co wiem to odbywają się konstultacje, z profesorami i asystentami. Przygotuj swoją teczkę i skontaktuj się z nimi.
Pablonardo Napisano 11 Kwiecień 2006 Napisano 11 Kwiecień 2006 Jonasz has right. Konsultacje to jedno jak ci się uda wyskrobać trochę kasy to pochodź ten miesiac na kursy przygotowawcze.
golum Napisano 12 Kwiecień 2006 Napisano 12 Kwiecień 2006 luuuudzie jak ja nie lubie widocznej kreski i to w jednym kierunku w tle:)
aspenboy Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Widać postępy w porównaniu do pierwszych prac w tym wątku. Na tym ostatnim rysunku - krzesło jest strasznie ciemne, przez co wybija się na pierwszy plan. Staje się ważniejsze niż modelka. I trochę nie do końca sprecyzowane oświetlenie. Trenuj pod kątem ograniczenia czasowego - jak ja zdawałem, to na rysunek było 8 h (podzielone na 45 min rysunku i 15 min przerwy), na malarstwo też 8 h. Wydaje się to dużo, ale można się zdziwić. Ja swojego czasu przebrnąłem przez wszystkie etapy, ale na końcu okazało się, że mi zabrakło 3 punktów. :( Trzymam kciuki, pracuj ostro i się nie poddawaj :)
Gość designtrix Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 misiu tragedia :) ale widzialam gorsze teczki, ktore przeszly.
Gość designtrix Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 ten ostatni rysuneczek..powiem tak, o ile mozna przyjac pewna stylistyke to od prawego dolego rogu jest niezle (podkreslam Stylistyke!) natomiast przy twarzy i tle jest juz taki zgrzyt ze nalezy szybko odwrocic wzrok. mysle ze duzo pracy jest w stanie cos z ciebie zrobic. a tak apropo anatomii, kiedy ty ostatni raz widziales kobiete?
Łukasz Misztela Napisano 20 Maj 2006 Autor Napisano 20 Maj 2006 i kolejna pracka format 70x50cm biala farba plakatowa, tusz, grafit w bloczku, rysowanie wylacznie palcami:) designtrix hmmm fotka jest slaba dlatego tak to moze wygladac a co do anatomi hmm to nie wiem co jest nie tak bo kontor wewnetrzny i zewnetrzny robielm prz profesorku wiec on to widzial i sie nie czepial anatomi:P
aspenboy Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 designtrix: dramatyzujesz nieco, proporcje tej pani wcale takie złe nie są. Stylistyka to już inna sprawa, ale myślę że to kwestia treningu. Łukasz, to ostatnie całkiem ciekawe w wyrazie. Ręce mogłyby być nieco bardziej określone, no i nie wiadomo do końca, czy ona się opiera o coś, czy może podpiera się ręką. Tej dolnej nogi to chyba trochę za dużo widać, wydaje mnie się że powinna się bardziej chować pod tą górną nogą. Ale jak szybki szkic może być. :)
Carioca Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 Witam! Też jade w tym roku do Krakowa.Na jaki wydział startujesz? Ja będę się starał dostać na malarstwo, więc może się gdzieś spotkamy. Hmm może też wrzucę tutaj swoje pracki pod komentarz :)
Gość designtrix Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 a niech sie chlopak przyzwyczaja :) dostanie sie na asp to dopiero mu dadza popalic.. tam jest dopiero banda krytykow :) (o anatomii to bylo apropo jeszcze wczesniejszego rysunku ale tak mi sie nawinelo). poza tym zastanawiam sie czy aby napewno wszystkie prace robi jedna osoba.. :)
Łukasz Misztela Napisano 22 Maj 2006 Autor Napisano 22 Maj 2006 designtrix:) jedna jedna osoba robi te prace na 100% a krytyke od profesorkow z ASP hmm sie nie obawiam:) krytyka mila rzecz:) hmm jeden profesor mi powiedzial ze mam wieka skale rozpietosci kreski to dlatego hmm moje prace sie roznia od siebie chyba to mial na mysli:)
Rekomendowane odpowiedzi