Napisano 3 Czerwiec 200618 l Hello, długo się wstrzymywałem z pokazaniem tego modelu na forum... tak długo, że ostatecznie wyprzedził mnie Kome i, oczywiście za moim pozwoleniem, umieścił w galerii świetne renderki swojego autorstwa, a więc żeby się za bardzo nie powtarzać to tym razem mam zamiar pokazać go bardziej od strony technicznej niż artystycznej, a jednocześnie poćwiczyć na nim renderowanie z lakierem :) Na początek zestaw "standard" ;) A na koniec dwie próby renderingu z lakierem, którego nie robiłem już ho hoo albo i jeszcze dłużej... Nie jest to wersja ostateczna dlatego projekt ląduje w dziale WIP a nie w galerii. Do finału mam zamiar dodać prowizoryczne wnętrze a przede wszystkim dopieścić materiały oraz oświetlenie, którym niestety daleko do ideału. Myślę również nad zrobieniem małej scenki, albo chociaż renderingu ze zdjęciem w tle, ale na pierwszym miejscu zajmę się studiem :) Pozdrawiam! P.S. Dla zainteresowanych siateczki zamieszczę później.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l i co ja mam powiedziec..? piękne tylko tyle powiem oponki moze troche nieprawdziwe
Napisano 3 Czerwiec 200618 l No to czekam na lakier bo póki co jeszcze lakierem tego nie nazwę ;) A sam model.... ach poezja....
Napisano 3 Czerwiec 200618 l jak dla mnie super model . co do lakieru to tez nie dokonca mi się podoba ale jak sie nie znam :)
Napisano 3 Czerwiec 200618 l No no Piotrze popraw mnie jeśli sie mylę, ale to wygląda troche jak "Loozak 2 - Reatywacja". Hehe czeałem na cos taiego, bo przez pewien czas miałem wrażenie że usuniesz się w cień ale szęśliwie sie myliłem :] No jak popracujesz nad laierem to może bedzie cześc 3 - Rewolucje czy jak tam szło ;) Póki co cósi mi ten laier tak em za czysto, za gładko przez co syntetycznie czy sztucznie jest za idealny tak to jaoś odbieram. Wiesz co mam na myśli ?
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Model ak kazdy twój model czyli przesliczny :) Bardzo dobrze że chcesz sie nauczyć shaderów jak na razie jest kiepściutko ale walcz, aha vray czy brazil??
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Loozack to się robi już nudne pojawiasz się raz na pół roku wyskakujesz z kilkoma świetnymi modelami, a ja się patrzę na te modele i stwierdzam, że nic nie potrafi. Model piękny wiadomo ale render z lakierem nie ładny musisz się podszkolić u kome z tym:) Georgas mówię Ci Brazil
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Ej jest całiem poprawnie, nie zgodze sie że kiepściunio to przegięcie, trzeba to tylko troche podociągać, ożywić i bedzie git. Przód coś za wysoko jest i nadkole mn małą szpare, a przód taką wielą.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l Model tradycyjnie pierwsza klasa. Po prostu swietny! Jak dla mnie lakier jest zbyt matowy. Material chromu na listwie i znaczku na atrapie tez jest jeszcze troche niedopracowany. Ale nie jest zle;) pozdr.
Napisano 3 Czerwiec 200618 l master modelingu...!..z lakierem juz nie przesadzajcie az tak zly nie jest...ale wierze ze bedzie lepszy:)
Napisano 3 Czerwiec 200618 l próbuj próbuj loozaczku :) mistrzowski lakier na felgach, światła nie do końca mi się podobają, lakier.. hmm sam nie wiem, ja wolę trochę inną forme oświetlenia a na teraz wydaje mi się za bardzo....matowy, albo plastikowy może ciut większy ior we fresnelu powinien byc, choć ja wolę używać fallofa zwykłego do tego... o modelu nic nie pisze, chyba że chcesz słuchać ochów i achów :) greets
Napisano 4 Czerwiec 200618 l Po raz kolejny popadłem w kompleksy...model boooooski! Rządzisz chłopie!!!
Napisano 4 Czerwiec 200618 l nie no lakier nie jest nienajgorszy, szyby mi się niepodobają, i wydaje się że ta maska troche krzywa :P wskazuje na to odbicie w lakierze :)
Napisano 4 Czerwiec 200618 l dobry model jak cholera :) zrobiles juz swoje felgi? :P ja tez szykuje cos w poly :D szacun!
Napisano 4 Czerwiec 200618 l Witam!! jest tutaj wnetrze czy nie ma?? (bo na renderach kome jest a tu cisza ;))
Napisano 4 Czerwiec 200618 l Autor pikSar, dzięki, a co do opon to masz rację, muszę się kiedyś bardziej przyłożyć do nich :) Remedy, mylisz pojęcie lakieru z tym co się w nim odbija, nie mówię, że materiał lakieru jest idealny, ale to otoczenie muszę zmienić, bo odbicia tak zmatowiły karoserie, Master Kiełbaster, dzienkujem, Darkness & Javor, dzięki, nad odbiciami jeszcze popracuję, Damus, ja w cień? eeee ;) Georgas, Brazil ofkoz :] MrKrzysiek, hehe, bez przesady, a co do szkolenia to spróbuję poradzić sobie sam, wtedy satysfakcja będzie większa, no chyba, że wyjdzie z tego jeszcze większa kaszanka niż teraz :P Wiktor, Lis & Qba, mówicie i macie... Damus, zauważ, że Alfa 159 również ma większą luke w przednim nadkolu, może taka moda nastała ;) Fox, Xyrion, Qba, Miwt & HXL, dzięki :) S3B, mi tam się chromik nawet podoba :] Quadysz, no cóż, dużo testów mnie jeszcze czeka niestety, a może i "stety", przynajmniej czegoś nowego się nauczę, Pecet, nie podobają Ci się odbicia na szybie czy ich model? maska na pewno nie jest idealna tak jak i cały model, nie oszukujmy się, w poly nie da się zrobić idealnej powierzchni, może być bardzo dobra ale nigdy nie idealna :) Kome, yep, kółka są już mojego autorstwa, Nielot007, nie ma, później prawdopodobnie będzie, MrKrzysiek, impreze miałem, sił musiałem nabrać, żeby odpisać :P Pozdrawiam i dzięki za komentarze!
Napisano 5 Czerwiec 200618 l Sprawdziłem w kewestii tego jak wisi ta 6 u tescia mojego przyjaciela - wiozłem przyjaciela tym do slubu i troche to oblukałem na zywo, skrzyna jest dretwa biegi cięzko wchodzą ale to tak na boku oprucz tego... ...em u nich z przodu jest tylko nieco więcej niż z tyłu tej luki więc mysle ze musisz pochylić całosctroche do przodu - jak bede tam znowu to moze sie uda z aparatem -teraz jest w czyszczeniu.
Napisano 13 Czerwiec 200618 l Autor Ok, miały być testy, a więc co bym nie był gołosłowny, oto pierwszy z nich... Na razie maltretuję sam lakier, a więc nie dziwcie się, że nie ma pozostałych materiałów i że sampling jest nienajlepszy :) Pozdrawiam! P.S. Renderer to oczywiście Brazil :]
Napisano 13 Czerwiec 200618 l wydaje mi sie że lakier to juz przegiołes w 2 str... ...teraz to ja myśle ze tłojest problemem to co sie odbija dokładniej.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Cytat Brak mi slow, lakier pierwsza klasa ! :) yyyyy lakier paskudny, swiatlo paskudne, render paskudny ... model super
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Hmmm. No troche nienaturalnie odbija ten nowy lakier. Wygląda po trosze jak jakiś kameleon. Pozatym wydaje mi się ze nie do twarzy/masce temu auteczku z takim kolorem :-)
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Aa! Zostaw lakier! Jest niesamowity, niepowtarzalny, taki... piękny. Ja rzadko używam wykrzykników, więc to coś znaczy. ;) Reszta będzie napewno równie piękna, więc nie mam co się martwić o tapetę na wakacje. :] pozdrawiam
Napisano 14 Czerwiec 200618 l mam pytanie czy jak robiłeś wycieraczki to mialeś je z czego "odrysować" czy tak samemu na oko?
Napisano 14 Czerwiec 200618 l nie wiem co wy chcecie od tego lakieru:| przeciez jest bardzo fajny, kolorek tez spoko;] no ale rzeczywiscie, nie da sie wszystkim dogodzic:/
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Autor Hehe, mimo tego, że większości osób lakier nie za bardzo się spodobał to myślę, że będe się go trzymał ;) Zmienię tylko kilka rzeczy, na lepsze mam nadzieję, ale zostanę przy tym "rysunkowym" stylu, przynajmniej będzie oryginalnie ;) Dream_arts, robiłem je już dosyć dawno, ale z tego co pamiętam to nie miałem do nich rzutów, posiłkowałem się tylko kilkoma zdjęciami i starałem zachować odpowiednie proporcje elementów. Pozdrawiam.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l łee...Loozack , więcej się z kome'em konsultuj bo coś mi się to nie widzi.I byle końcowe studio nie było takie jasne. Pozdrawiam.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l mam takie pytanko:) czemu robisz w poly jeśli w nurbsach ładniej wychodzi i umiesz?
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Autor Pecet, bo nie cierpię późniejszego eksportowania z Rhino do Maxa, nie mam cierpliwości do tego, ale prędzej czy później wrócę do Rhino... chyba :] Pozdrawiam.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Hm nie mówiłes że szukasz złamanej konwencji, jesli nadal siedzisz na mentalu to moze go toszke spłasz tonalnie i dorzuć obys konturów, bedze faktycznie rysunkowo, ale stracisz troche pieczołowicie dłubanych detali.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Loozack napisał: Chveti, a co za radocha zrobić coś identycznie jak ktoś inny? :> Nikt nie mówił o identycznym ;) Chodzi o to że lakier trochę jeszcze taki plastikowy a w jasnym studiu trudniej kontrolować refleksy bo zewsząd odbija się biel.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l chveti napisał: Nikt nie mówił o identycznym ;) Chodzi o to że lakier trochę jeszcze taki plastikowy a w jasnym studiu trudniej kontrolować refleksy bo zewsząd odbija się biel.Chyba jednak wyciagnę kasę z odmętów piekieł i pojadę na paintball do Wrocławia... ;)
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Autor Damus, nie mówiłem bo to wyszło niechcący, ale efekt mi się spodobał i chyba nie będe go za bardzo zmieniał, poza tym to Brazil a nie Mental jednak :) Chveti, moje studio jest robione na zamówienie i oprócz białego plane'a ma czarne tło zamiast białego... a tak poważnie to zostanę przy tym, bo wygląda to "inaczej", jak zauważył RA. Może nie starajcie się tego klasyfikować w kategorii realizmu, niech to będzie... Loozackolizm :D RA, :D Pozdrawiam! P.S. Wygląda na to, że ten lakier budzi większe kontrowersje niż występ Mandaryny w Sopocie...
Napisano 14 Czerwiec 200618 l :| To Mandaryna była w Sopocie ?? ;) Hehe wiesz ludziska mają wysokie oczekiwania - to przez poziom modelingu Ale ok i chciałem zauważyć żeja zMentala wychylam sie troche w strone V-raya pisałeś że mental jest wolny to ja nie wiem jak traktować v-raya. Hehe ja proponuje powrót do mentala jesli chcesz kreskówkowe czy rysunkowe efekty świetnie sie sprawdza irobi to piorunem,trzeba sie tylko troche wgrysc,ale topewnie jak we wszystko.
Napisano 14 Czerwiec 200618 l lakier jak dla mnie fajny, podoba mi się może nie wygląda realistycznie ale ma coś w sobie, jak zrobisz fajne studio to będzie dobrze, a co do studia to jest trochę za jasne ja bym dał jakiś inny kolorek dla niego żeby było jeszcze oryginalniej:)
Napisano 14 Czerwiec 200618 l Autor Kolejne próby, oprócz minimalnej zmiany odbić włączyłem indirect illumination, żeby zobaczyć, czy w ogóle warto... niestety warto, a czas renderingu rośnie prawie 4-krotnie, ehh... poniżej po zmianie tła w PSie... Moim zdaniem ta druga, mniej prześwietlona wersja wygląda całkiem nieźle, a co Wy o tym sądzicie? :) Pozdrawiam.