Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W Bostonie rozpoczęła się kolejna edycja prestiżowej Międzynarodowej Konferencji i Wystawy Grafiki Komputerowej i Technik Interaktywnych, Siggraph. Impreza odbywa się już po raz 33.

[źródło IDG.pl]

Organizatorzy imprezy przewidzieli w jej programie wiele atrakcji. Do najważniejszych zaliczyć oczywiście należy obecność koncernów liczących się w świecie komputerowej grafiki oraz firm, które chcą w tej branży dopiero zaistnieć. Wśród najważniejszych warto wymienić chociażby Adobe, Autodesk, AMD, Corel, Gateway, IBM, Nvidia, Pixar Animation Studios, Sony Pictures Imageworks Inc., Wacom, Walt Disney Animation i Xerox. Kompletna lista wystawców znajduje się tutaj.

W czasie targów zostaną też przyznane nagrody w kilku kategoriach, w tym za szczególne osiągnięcia w dziedzinie grafiki komputerowej, znaczący wkład w rozwój grafiki oraz wyróżnienia dla młodych twórców grafiki. Dodatkowym urozmaiceniem konferencji będą panele dyskusyjne, kursy, warsztaty i wykłady poświęcone nowym technikom tworzenia i edycji grafiki oraz galerie grafik pogrupowane w kategorie tematyczne.

Zakończenie konferencji nastąpi 3 sierpnia.

Więcej informacji: Siggraph 2006

• Odpowiedzi 38
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Niestety w tym roku nie uda mi sie tam zjawic ;P

Niestety w tym życiu nie uda mi sie tam zjawic ;P

a poza tym respect man

moze kidyś może jakoś może na emeryturze ;-))

Napisano

widzial ktos screenshoty maya8 w jakiejs sensowniejszej rozdzialce? bo mnie najbardziej interesuje czy przerobili interfejs na jakis fajny z okraglymi przyciskami.

o shit zmienili mayce logo, tragedia... jedno z najlepszych jakie znalem :(

Napisano

Ciekawe kiedy pojawi się oficjalna , pełna lista zmian w nowym maxie ;)

Napisano
A jednak - i Maya, i 3dsmax z mentalem 3.5 na pokładzie.

No w sumie w Mayi to chyba największa zmiana. Poza tym z tego co czytam to raczej nic rewolucyjnego nie wyszło. I mental dalej nie renderuje Paint Effects.

Napisano

Wprowadzili też kilka bajerów z maxa i obsługę 64bit.

Z tych screenów na cgsociety.org wnioskuję, że nie zmienili interface'u, a tego sę obawiałem.

Napisano

No fakt o 64 bitach zapomniałem. Jak ktoś już się zaopatrzy w nową Mayę to niech koniecznie zapostuje What's new z helpa.

Napisano

Sie mowi ale te kilka drobnych usprawnien dla niektorych to calkiem spore usprawnienia dla innych . Szczescie zem sie wstrzymal z kupnem nowej wersjii bo warto. Poza mentalem paroma narzedziami i podobno istotym wzrostem wydajnosci Viewporta najbardziej cieszy integracja miedzy pakietami MAYA/MAX MB

Napisano
a softimage cicho narazie :(

Niby jakieś niespodziewajki mają być. Dla mnie wystarczy porządna intergarcja Mentala + opcjonalny renderer, poprawiony displacement, jakieś particle, nie to co jest teraz no i może zintegrowany CAT. A i lepsze połączenie z innymi aplikacjami

Napisano

mogliby poprawić rendering normali, bo narazie Ultimapper ma trochę błędów (wynikających z liczenia ich - normali - poprzez tangenty), oraz w końcu export .x'a niech poprawią. Natywny unfold też by sie przydał.

No i support dla multipass pixel shaderów we viewporcie + jakiś help dla XSIowego wsparcia dla HLSL

Napisano

ale wieści haha czuje sie lepiej jak w święta ;-P

co do nowego loga majki to nie jest takie złe mogło być gorzej dziękujmy Bogu że nie jest ;-)

Napisano

max9 mental ray Improvements

mental ray rendering has been improved on multiple levels. The render settings are more intuitive and get excellent results very quickly. A new daylight system has been added as well as some powerfull new shaders which make everything from design viz to digital environments much easier and more realistic.

Hmmm, ciekawe :)

Napisano

To co pokazali odnośnie nowego ZB i mentala naprawdę robi wrażenie.

Napisano

ten filmik pokazujący nowego mentala dosłownie powala, jak w przypadku mentala 3.3 i 3.4 zmieniło się praktycznie samplowanie FG tak teraz mamy tyle nowych funkcji, że ho ho

Napisano

mój boże. Ktoś kto lubi Mayę przestanie ją lubić. Max wdziera się drzwiami i oknami. Tworzenie prymitywów jak w Maxie, edit mesh (jako menu). Z tego co jeszcze widziałem nie ma MR takiego jak w Maxie 9. Żadnego FG i innych. Jak dorwę w swoje ręce to będę wiedział więcej. Ale wam sie to chyba szybciej uda.

Napisano

Pozostaje mieć nadzieję, że to tworzenie brył rodem z maxa będzie się dało wyłączyć. Podobnie jak te wszystkie maxowe udziwnienia.

W sumie przesiadka na Maya 8, z tego co można wyczytać warta jest jedynie dla nowego mantala oraz zwiekszonej stabilności i szybkosci, choć z tymi ostatnimi nie wiadomo jak w praktyce to będzie wyglądać. Jeśli to także zostało zapożyczone od maxa, to zostanę przy Maya 7 renomowanej marki Alias.

Napisano

A mnie z kolei wkurza w XSI tworznie prymitywów w środku sceny. Wydłuża czas modelowania dużych scen IMHO. Tworzenie prymitywów przez przeciąganie by się przydało.

Napisano

Empeck, wystarczy stuknąć V i kliknąć trzymając ctrl w miejscu gdzie chcesz i voila. Musisz oczywiście mieć grid snap włączony. Proste i skuteczne.

Napisano

Ja to wiem, ale i tak nie jest to dla mnie tak wygodne jak maxowe tworzenie brył. Przydała by się alternatywa którą można wyłączać/włączać wg upodobań.

Napisano

Mi się nigdy maxowe tworzenie brył zbytnio nie podobało. Wygodniej mi się nadaje rozmiary manipulatorami, jak za pomocą tego jednego narzędzia. Chociaż to w sumie kwestia gustu, więc opcja powinna być wyłączana.

A dziwi mnie, że cicho o Mental mill. Miałem nadzieję, że będzie coś więcej wiadomo na Siggraphie. Tak swoją drogą to mental images mocno walczą z Pixarem, teraz ma dojść SL do mentala, więc wszystko ciekawie się zapowiada.

Napisano

Softimage zaprezentowalo ...Face robota z paroma nowymi dodatkami (pewnie kazdy za dodatkowe 1000$) ale wiesc niesie ze XSI dostanie przy tytule conajmniej połówke

Napisano
Softimage zaprezentowalo ...Face robota z paroma nowymi dodatkami (pewnie kazdy za dodatkowe 1000$) ale wiesc niesie ze XSI dostanie przy tytule conajmniej połówke

Wieści sa jeszcze lepsze. Takie, że prawdopodobnie nie trzeba kupowac nowej wersji a tylko ugrade do 5.5 z takimi oto dodatkami:

wersja angielska:

Summary of new features shown at the Siggraph XSI user group:

Shader balls! You can now have multiple shader balls, including previews in the render tree node itself!

Multiple render regions, in all viewports.

Region comparison: you can comparison "before-after" region renderings.

Animation layering: yes, you can now stack layers of animation in the Mixer.

Animation re-purposing: there are now tools to retarget animatiion. It works, I think, with operators, and support animation layering already mentioned.

Major improvements in viewport performances with hires geometry. They interactively manipulated a 16M tris character in near real-time (the mesh was so dense you could only a solid mass of black). Also the playback issues appear fixed: 6 animated ultra-hires characters played in near-realtime in viewports, both in wireframe and shaded mode.