Napisano 27 Październik 200618 l siema all. Jako ze nabylem wkoncu tablet, postanawiam wrzucic pierwsza prace wykonana na owym sprzecie.(painter) W miare czasu bede wrzucal tu nowe pracki- glownie licze na rady dotyczace stosowania brushy czy jak to tam, sposob , trikow, skrotow klawiszowych ulatwiajacych zycie- jednym slowem painter dla zielonego w pigulce! Z gory dzieki za wszelkie korekty, rady,sugestie! Edytowane 4 Wrzesień 201410 l przez nicponim
Napisano 27 Październik 200618 l Nigdy tabletu (rysika) w ręku nie miałem, więc w tej kwesti nic się nie wypowiem. Ale praca całkiem fajnie... Ile to bazgrałeś czasu jak na pierwszy raz tabletem?? Pozdro
Napisano 28 Październik 200618 l siema all. Jako ze nabylem wkoncu tablet, postanawiam wrzucic pierwsza prace wykonana na owym sprzecie.(painter) W miare czasu bede wrzucal tu nowe pracki- glownie licze na rady dotyczace stosowania brushy czy jak to tam, sposob , trikow, skrotow klawiszowych ulatwiajacych zycie- jednym slowem painter dla zielonego w pigulce! Z gory dzieki za wszelkie korekty, rady,sugestie! Ładny Orangutan, a raczej orangutanica ;), a może młode - no to sąsiad ;) się pochwal jaki tablecik sobie zakupiłeś :], Pozdrawiam
Napisano 28 Październik 200618 l Autor moze z 5h- malpe traktowalem raczej jak cwiczenie, cos na czym pedzle moge wyprobowac, dlatego moze tak sporo czasu pochlonela:/ tablet? wacom graphire 4 classic. Aha i jeszcze jedno- waszym zdaniem lepszy painter czy PS?
Napisano 28 Październik 200618 l to zalezy do czego :) w painterku nie zrobisz tego wszystkiego co w PS i na odwrót. Ja wole Pianterka jesli chodzi o digital painting a ps ewentualnie do retuszu.
Napisano 29 Październik 200618 l Autor ejo mam prozaiczne i moze smieszne pytanko- jezeli wczesniej wybralem format kartki duzo za duzy niz planowalem, i chcem sobie teraz ladnie wybrac fragment ktory mnie interesuje to jak to zrobic? (painter)- z gory dzieki za pomoc. W nagrode orka wam rzuce:p Edit- dobra jakos w paintcie zrobilem:p daje linka dzieki za wszelkie komenty i poprawki!
Napisano 29 Październik 200618 l Autor dzieki:] dam jeszcze wersje z bardzije ludzkimi oczami. (juz wiem jak robic to o czym wyzej pisalem:P)
Napisano 8 Listopad 200618 l Autor cicho tu wiec wrzucam nastepna pracke. licze na jakies komentarze, sugestie, krytyke, wielkie dzieki za jakiekolwiek rady i porady! Przyznam w sumie ze niezbyt mi sie podoba- ciagle cwicze i probuje, nie mam jeszcze opanowanego stylu rysowania(bardziej- wypelniaania,dobierania pedzli) stad niezbyt satysfakcjonujace mnie efekty:/
Napisano 8 Listopad 200618 l Ten ostatni mazik, super mordka klata i brzuch. Resztę odpuściłeś, ręce i nogi jakieś za chude. Morda naprawdę mi się podoba.
Napisano 9 Listopad 200618 l Autor fakt, najbardziej bolą te chude lapy, ale nie mialem ochoty przerabiac juz tego, szybko sie nudze jednym rysunkiem:/ Kurde ludzie nie badzcie żyły dawajcie jakies rady!
Napisano 17 Listopad 200618 l jak zwykle od groma komentarzy:/:p O jaki nerwowy ;) . . . Sąsiad, patrzę że dobrze Tobie idzie ujarzmianie tabletu :], mi jakoś dalej nie wychodzi, a co do pracek to się nie wypowiem. Nie mój klimat, na ostatniej trochę chyba markowałeś prawą rękę. Pozdrawiam.
Napisano 17 Listopad 200618 l No właśnie, ciekawe dlaczego bo pracki naprawdę solidne, szczególnie ostatnia, chociaż nieco psuje klimat ta dziwnie przybrudzona plama koło prawego ramienia. Pozdrawiam.
Napisano 2 Grudzień 200618 l Autor nowe. Rzucam paintera czekam na ps i tam moze cos zaczne dziobac ale juz z tutkow- trza sie nauczyc czegos;/ PS moglby ktos podac jakis link czy cus do skrotow klawiszowych, sposobow tworzenia brushy i ogolnie innych info dotyczacych poruszania sie po ps dla laika? z gory dzieki!
Napisano 7 Grudzień 200618 l nowe. Rzucam paintera czekam na ps i tam moze cos zaczne dziobac ale juz z tutkow- trza sie nauczyc czegos;/ PS moglby ktos podac jakis link czy cus do skrotow klawiszowych, sposobow tworzenia brushy i ogolnie innych info dotyczacych poruszania sie po ps dla laika? z gory dzieki! Nie rzucaj ;), a co do linków do tutków to powiem to tak: poszukaj na CGTalk, lub na GFX lub nawet tukej jest tego trochę. . . . Pracka fajnia :P . . . Szczególnie dziołcha do gustu mi przypadła, kolo trochę za mocno na nogach przysiadł, ale w sumie to nie dziwne przy takiej kobitce :))). Pozdrawiam
Napisano 27 Grudzień 200618 l Autor dobra rzucam nowe,tym razem projekt przygotowany na projektowanie:] Jest to jakis placyk/skwerek ukazany w perspektywie:p zrobiony na tablecie dla cwiczonka;p (szczerze niewiem czy w digitalu mozna to przedstawic ale wali mnie to).Pierwsze starcie z ps;]
Napisano 27 Grudzień 200618 l Pikne to wszystko! Szczególnie przypadł mi do gustu ten diabełek :). Tylko czegoś mi u niego brakuje...:P
Napisano 27 Grudzień 200618 l Autor hehe te bloki nie sa krzywe;p kurde ludzie problemy maja,przechylic linie horyzontu i sie gubia-wez wyprostuj obrazek w ps, tak zeby linia h byla rownoleglla do krawedzi kartki wtedy bedziesz mial "normalnie";p
Napisano 8 Czerwiec 200717 l Autor huhuh sporo czasu nie rysowalem,no ale dopadla choroba, do sesji uczyc sie nie dam rady,wiec na odgrzebalem tablet i takie o tam trzeplem nie chce mi sie szczerze dopieszczac tego,raczej traktowalem to jako cwiczonko po dlugim czasie przerwy. Ahoj amigos!
Napisano 8 Czerwiec 200717 l noooo niezle :D choc jeszcze bym podkrecil kontrast, aczykolwiek bardzo mi sie podoba :) pozdro
Napisano 8 Czerwiec 200717 l Ten ostatni - ogólnie ok... pare fajnych elementów, ale np. anatomia torsu totalnie poleciała. Skrót ci poprostu nie wyszedł. trzeba się było zdecydować - albo wygięta linie grzbietu i niewidoczny brzuch, albo plecy niewidoczne. Cień pada troche zbyt sztucznie. Postać wygląda dynamicznie, a cień tego nie oddaje. Najlepiej wyszła chyba prawa dłoń ;).
Napisano 9 Czerwiec 200717 l Autor Daroz-thx Marduk --fakt cien nie oddaje pozy garbatego diabelka- moze dlatego ze nie mam jakos sil do rysowania na finishu;/ Mial byc cien no to jakos tak machnalem aby byl-nie zastanawialem sie nawet jak ma wygladac przy tej pozie i przy tym swietle;/ Co do anatomi torsu-uwierz mi ze nie jest to przypadkowy blad w anatomii- tak ma byc i nie wiem jak mogloby byc inaczej;/ Linia barkow jest skrecona wiec plecy beda widoczne, a ze postac zwrocona jest przodem to i brzuch jest zlapany- takze jakbys mogl( i nie mowie tego z czystej zawisci), to wez nawet paroma liniami na tym szkicu ruzc jak Twoim zdaniem mialoby to wygladac- mozliwe ze faktycznie zwalone,musialbym swierzym okiem spojrzec, ale tak czy siak anatomia byla przemyslana. Biglebowsky- no dzieki majster;]
Napisano 9 Czerwiec 200717 l Całkiem super fajne progresy masz, porównując do moich zerowych. Jak to ujoł miriam niezłe ujarzmianie tabletu. Bardzo fajny skwer, ten pierwszy diabełek dużo fajniejszy od tego ostatniego.
Napisano 9 Czerwiec 200717 l Troche na szybko maznąłem: Versja1: Versja2(grubas) - troche nieudana: Przez zmienioną linię grzbietu stwór wydaje się być mniej pochylony i ogólnie mniej masywny, ale gdy chciałem zostawić grzbiet tak jak jest zmieniajac ułożenie klatki i brzucha - wychodziło, że prawe udo jest za daleko od miednicy. Maznąłem też troche po cieniu. Światło jest intensywne więc rozproszony cień też jest uzasadniony i moim zdaniem troche lepiej wygląda. Ale w sumie to są tylko sugestie... jak ja bym to zrobił. Wykorzystasz jak będziesz chciał, bo alfą i omegą niejestem i też moge się mylić ;].
Napisano 9 Czerwiec 200717 l Autor chudy troche za chudy,grubasek imo lepszy moim zdaniem(tzn lepiej pasuje do bryly postaci). Swoja droga dopiero teraz zczailem o co Ci chodzi- no i nie wiem-wlasnie chcialem takiego garba dac i troche miesnia rzucic na najszersze grzbietu-bo w twoich wersjach( anatomicznie dobrych), postac jest normalna,a nawet za chuda jezeli chodzi o "motyle"pleców,przez co postac traci na "masywnosci". Mimo wszystko dzieki za szkice-jak bede mial czas i checi to moze zmniejsze troche te plecy jezeli tak bardzo wydaja sie byc zle Co do swiatla- wydaje mi sie ze wlasnie jak jest intensywne swiatlo to cien jest bardziej wyrazisty oO Jeszcze raz dzieki za komenty i za fatyge ze szkicami Ahoj!
Napisano 9 Czerwiec 200717 l Do mnie jednak Nicponimowy tworek bardziej przemawia, Marduk, twoje wersje są chyba zwyczajnie za...poprawne:) Czasem poprostu warto pewne cechy uwypuklić i ja tam widze garbatego, korpulentnego dziada,nie atlasa któremu dodano, trochę na siłę, mięsień piwny i garb.
Napisano 10 Czerwiec 200717 l Autor dzieki za komenty designboot- nie wiem o jakich niedomowieniach mowisz, jesli chodzi o brak szczegolow,to z zalozenia mial byc bardziej speed niz full detal
Napisano 12 Czerwiec 200717 l Jedyne co mi się nie podoba to ten dziwnie plaski pysk...ale generalnie i poza i cała reszta komunikują "jestem groźny". Jak dla mnie praca na plus :)
Napisano 12 Czerwiec 200717 l Autor kurde z tym problem- jak widze "cudza"prace to jakos latwiej mi bledy wychwycic,ale jak sam robie,to nie moge ich dostrzec-i nie chodzi o to ze w innych ich celowo sie dopatruje,poprostu same sie rzucaja,w swoich zas chcialbym je zobaczyc ale nie zawsze moge;] takie dziwne,moze dlatego ze w innych mam tylko efekt koncowy,a w swoich to pamietam kazdy etap jak to robilem,i te bledy gdzies sie podrodze mi gubia i przestaja miec znaczenie;] niewiem;/
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Autor kolejne pracki tym razem z pleneru( w sumie jest ich 10) ale czesc musialem oddac dla chlopa z plastyki,czesc sie sprzedala;/ wrzucam co mam Shot with unknown at 1969-12-31 Shot with unknown at 1969-12-31 Shot with unknown at 1969-12-31 Shot with unknown at 1969-12-31 reszta pozniej
Napisano 24 Czerwiec 200717 l pierwszy bardzo fajny..reszta tez spoko..draznia troche tylko ciasne kadry i stykanie sie krancow budynkow z krawedzia kartki..
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Autor o to chodzi ze wlasnie to nie sa krance budynkow;p sciana sie ciagnie i ciagnie wiec gdzies uciac musialem;p
Napisano 27 Czerwiec 200717 l te plenerowe 'speedy' ołówkiem bardzo fajnie wyszły, aż ciężko mi uwierzyć, że ołówek daje Takie możliwości ;D ... pozytywnie plastyczne ;}
Napisano 27 Czerwiec 200717 l Można wiedziec jaki format ?? Qrde :P:D naprawdę fajnie Ci to wyszło. Nie wiem dlaczego ale ja w miescie nie mogę dostać takich kartek 100 na 70(po pożółkłej barwie);/ No i męcze sie na bardzo chropowatych karteluchach A4 ;/ A tu pytanie do wszystkich... JAki jest lepszy według was papier do rysowania ..chropowaty czy gładki??? Pozdrawiam
Napisano 27 Czerwiec 200717 l Autor format a3- nie lubie wiekszych formatow bo po prostu trzeba wiecej sie meczyc;p 100x70? -mieszkam w bialym i latwo jest akurat je dostac,ale nie rysuje na tym formacie (patrz wyzej) chropowaty czy gladki? zalezy-ja wole gladki bo zawsze wiecej na nim mozesz dopazdziezyc olowkiem,mocniej go wcisniesz w kartke,uzyskasz lepsze czernie-czropowaty jest lepszy do szybkich szkicow,gdy jezdzisz olowkiem na plasko(przynajmniej takie jest moje przekonanie) ahoj! i dzieki za komentarze;]
Napisano 28 Czerwiec 200717 l Ciekawa kreska ;), miejscami odpuściłeś patrzę sobie . . . Powie mi sam gdzie to smarował ;) okolice, bo gdzieś już chyba te domostwa żem widział :D . . . podoba mi się styl tych domków . . . równie ciekawa architektura jest na trasie do sokółki ;). . . imo 2 najfajnieszy, góra trochę ucieka . . . Pozdr.
Napisano 11 Sierpień 200717 l Autor skromny udpate(co zrobic jak len w dupie siedzi;p) troche olowkowych teraz,robionych na zlecenie;p(olowek) no i wsio, wszystkie uwagi mile widziane( spodziewam sie krytyki, wiele osob chyba na to czekalo aby sie odegrac po tym jak na ich prace krzyczalem>;])
Napisano 11 Sierpień 200717 l piękne prace ołówkowe - zwłaszcza te ostatnie chylę czoła :) Ostatnie kolorowe również zacne - zwłaszcza centaur - ciekawy koncept i kolorystyka. Pozdrowionka Giorgione
Napisano 11 Sierpień 200717 l Mówisz,że leń ci w 4literach siedzi? eee no ja też chcę mieć lenia, co sie tak objawia ;D A tej pani co siedzi na gałęzi to anatomia siadła panie- stopy wielgaśne, cycuszki malaśne, a dups jakiś spooory się zrobił, ale generalnie praca poza tym to śliczna :) centaur ma ten łeb,jakby przybity szpilką do reszty cielska, i w ogóle anatomia też nie najlepsze, nie podoba mi się też efekt,który zrobiłeś czerwonym brushem przy czaszce...ale tak to fajny centaur;) Trzeci to "Edek" z Ironsów? ;D Ten kolo jest naprawdę w dechę ! ;D lasek szkic i Ci trzej panowie- A Ty to się przygotowałeś na krytykę typu "Stary,nie ściemniaj,że to ołówek, przecież widać,że to matte painting...", bo z poziomem tego ołówka,ludziska mogą nie wierzyć,że to ołówek... ;D ;D (A, no i to ostatnie to komplement...;D)
Napisano 11 Sierpień 200717 l Autor moze troche i anatomia siadla;p stopy wielgachne?cycki male?dupa szeroka?moze i tak,chociaz w sumie nie dokonca sie zgadzam ale co ja tam bronic swoich prac bede;p co do centaura to sie zgodze-glowa jak na szpilke przyczepiona;p edek z iron-kojarze,ale nie wzorowalem sie na niczym-niby do crazy froga podobny tez;p za komenty do olowkowych dziekowac;] PS bledy w anatomi moga byc bo w zadnej pracy nie stosowalem referki;/( raczej to nie jest pozytyw,nie lubie jakos szukac zdjec ktore by mi pasowalo,dlatego maluje z dynki,co jak widac nie zawsze poplaca;p) ahoJ!;]
Napisano 11 Sierpień 200717 l Tia...,ale niestety staruszku i Ty i ja musimy się pogodzić ze starą indyjską zasadą, która brzmi tak: "jeśli ciągle nie umiesz rysować dobrej anatomii, to musisz jeszcze nadal się na czymś wzorować, bo samo z siebie wymyślanie tylko sobie znanych zasad anatomii, zgubi Cię ćwoku!" ;D , ;D,
Napisano 11 Sierpień 200717 l Autor ja tam znam zasade bez "ćwoku",cieibe moze z "cwokiem" motywuje bardziej oO. No trzeba cwiczyc cwiczyc,chociaz w sumie na czym mam sie wzorowac rysujac potwory? łehehe;p ogolne zasady anatomii znam, nie wiem czy jest sens wglebiac sie w kazdy miesien i sciegno,ale nie ma watpliwosci ze cwiczyc i tak trzeba;]