Napisano 2 Lipiec 200717 l Witam po kolejnej dłuzszej przerwie ;) (zawdzięczam ją studiom, a ze są wakacje to i powrót do CG stał się mozliwy) tym razem (tzn. po City17 i wypadku z utratą danych) postanowiłem zrobic cos skomniejszego - a mianowicie wrocławski ratusz (drugi wspaniały zabytek z mojego rodzinnego miasta - pierwszym była jedna z wież ciśnien). Dla niezorientowanych we wrocławskich zabytkach, odsłycham chociażby do wikipedii - tam jest parę fotek.
Napisano 2 Lipiec 200717 l też mam w planach zwizualizowanie Ratusza, powodzenia przy zdobieniach i rzeźbach ;D Pozdrawiam
Napisano 3 Lipiec 200717 l o nie stary nie dasz rady ;) jak się przyłoży to już za kilka lat skończy :) a tak serio to powodzenia :) dużo roboty przed tobą
Napisano 3 Lipiec 200717 l Jihhaaaa... moze mkka zrobisz kiedys przewodnik wirtualny ze swoimi wizkami po Wroclawiu. Prawdopodobnie masz mnostwo referencji, ale jezeli bys jednak potrzebowal rzuty przyziemia i kondygnacji z roznych okresow, przekroje, elewacje.. to moze bym mogl ci wrzucic na maila, o ile znajde, bo mogly gdzies mi zniknac w tajemniczy sposob. Eeee tam panowie co nie da rady.. te rzezbienia nie sa skomplikowane, moze jedynie wygladaja tak z dolu, rzezby naprawde sa proste bez odjazdow. Postaci samych jest okolo 20 o ile pamietam dokladnie.. czesci nie widac z dolu wogole.. takze mozna je w jakis sposob olac.. a jak sie zaczniesz poddawac to mozesz odtworzyc ratusz sredniowieczny.. jest duzo prostszy.. tylko ta attyka jaksolcza juz ci nie bedzie potrzebna.
Napisano 3 Lipiec 200717 l jestem ciekawy czy Ci sie uda bo poprzeczkę postawiłeś sobie niesamowicie wysoko:) Pozdrawiam
Napisano 4 Lipiec 200717 l Autor pręgierz w zasadzie gotowy, poszło chyba jakies 6k poly, potem sprawdzę dokladnie
Napisano 4 Lipiec 200717 l Autor mysle ze ten render bedzie nieco lepszy poza tym pręgierz jest tylko dodatkiem, wiec i tak na koncowym renderze bedzie go raczej niewiele i mysle, ze dokładniej to nie ma co modelować
Napisano 4 Lipiec 200717 l czas renderingu to masz niesamowity! a pręgierz wygląda przytulnie. Za duży to ten ratusz nie jest w porównaniu z ratuszem ze Słupska ;)
Napisano 5 Lipiec 200717 l Autor pierwszy etap tworzenia ozdób konkretnie mowa o tych na ścianie szczytowej - pewnie mają swoją nazwe, ale ja jej niestety nie znam, wiec gdyby czytał to jakis architekt i ją podał, to by było miło :)
Napisano 5 Lipiec 200717 l fajnie:d czekam na więcej edit.Ja mojego Słupskiego ratusza nie wymodeluje:d za trudny i nie wiem czy komp by wytrzymał
Napisano 5 Lipiec 200717 l Ty kiedyś będziesz sponsorował moją terapie z deprechy;] kocham taki arch detal czekam na rozwój pracy bo kocham ten budynek narazie jest super ale za mało by mieć orgazm
Napisano 6 Lipiec 200717 l dzisiaj byłem na rynku, przystanąłem pod ratuszem, popatrzyłem, i pomyślałem sobie: "nie dasz rady" :P tak czy siak na razie bardzo ładnie idzie :)
Napisano 7 Lipiec 200717 l nie raz nie dwa szorowalo sie dupa schodki na pregiezu :) dasz rade! a i Valery widzialem Cie wczoraj na przejsciu kolo dubois i drobnera :)
Napisano 8 Lipiec 200717 l heh widze ze narazie omijasz szerokim lukiem ten ratusz ;) gdyz modelujesz wszystko ale nie go :D
Napisano 8 Lipiec 200717 l pieknie, przystawki bardzo ladne. Finalny kadr mozna by zrobic z pieterka w macu na przeciwko :D zaoszczedzilbys troche poli ;) czekam z niecierpliwoscia na ciag dalszy.
Napisano 9 Lipiec 200717 l Autor no ok, koniec z przystawkami, teraz coś z elewacji samego budynku. a konkretniej rzeczy biorąc, pierwszy model okna:
Napisano 10 Lipiec 200717 l hmm wszystko jest dobrze, z resztą przyzwyczajasz nas do b. dobrego modelingu :P więc nie wiem czy ten post jest w ogóle potrzebny :D.
Napisano 11 Lipiec 200717 l mkk3a - kocham twoje praca, rispect za poziom i temat. Pozniej napisze cos wiecej bo teraz pisze małym palcem bo jem naleśniki z serem na słodko;D
Napisano 11 Lipiec 200717 l rispect za to że to jeden model, ja bym to robił na osobnych bo potem miazga przy mapowaniu ale jest gitara, masz to skonczyc:)
Napisano 11 Lipiec 200717 l Autor to nie jest jeden model, ale wszystkim przypisalem czarną siatke, aby obrazek był czytelniejszy, bo jak sie oglada z tymi roznymi pstrokatymi, losowo przypisanymi kolorami, to prawie nic nie widac. ale generalnie obiekty są takie: 1. sciana 2. parapety 3. te takie fajne zdobienia :) 4. ościeznica z szybami
Napisano 12 Lipiec 200717 l bardzo ładne ładny detal mam pyt masz jakiesz konkretne referki jakies rzuty lub cos takliego czy posługujesz sie zdieciami?
Napisano 12 Lipiec 200717 l Autor grigoriob - mam w zasadzie jeden rysunek z detalami na wykuszu, ale jeszcze z niego nie korzystałem. wszystko robione na podstawie fotek, ogólniejsze wymiary liczone z proporcji oraz w Photoshopie, jakies drobiazgi to juz na oko.
Napisano 12 Lipiec 200717 l jesli tak to robisz to respect zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy jak polaczysz wszystko ale przewiduje ze bedzie zajebiscie zycze ci powodzenia
Napisano 13 Lipiec 200717 l Jedziesz Marku z koksem. Na razie jest świetnie jak zawsze:) Czekam z niecieprliwością na więcej. I pamiętaj o nagraniu videotutka z modelingu;) Pozdrawiam.
Napisano 15 Lipiec 200717 l Człowieku powalasz mnie... ;) Jest super! szybko Ci to idzie.... ;) skończ to !!!! pozdrawiam
Napisano 19 Lipiec 200717 l spoko modeling to dopiero poczatek, mam nadzieje ze odrazu mapujesz ? ;) jak nie to masz juz pozamiatane ;) Btw. Teksturowanie duzych obiektow zlozonych z mniejszych obiektow nie jest trudne po prostu trzeba pamietac o : 1) mapowaniu obiektu zanim zacznie sie go clonowac/arejowac i bog wie co z nim robic 2) atachowac w grupy takie same obiekty zeby miec je na jednej mapie no i to tyle. Powodzenia :)
Napisano 19 Lipiec 200717 l Autor w zasadzie jeszcze nie mapuję, bo praktycznie wszystkie obiekty, ktore modelowałem, pojawią sie tylko jeden raz w scenie, moze z wyjątkiem okna, ktore wystąpi w ilości 3 :) wiec od biedy kazde z nich mozna tez zmapowac osobno, strata moze tylko parunastu sekund, bo nie w wielu przypadkach mapowanie planar (ew. box) wystarczy. bawienie sie w unwrapy postaram sie ogranicznyć do minimum, ale wszystko wyjdzie w praniu. jeszcze siateczka drzwi: 1500 poly