Skocz do zawartości

Ostatnio obejrzane filmy, polecane filmy

Featured Replies

Napisano
23 godziny temu, Nezumi napisał:

Dzis skonczylem drugi sezon. Gorzej wchodzil niz pierwszy. Nie widze tam jakichs "rytualow upokorzenia", ktore kojarza mi sie z woke-dziwactwami i girl bossami. Ta dziewczyna przeciez co chwile jest w tarapatach i daleko jej do bycia girl-bossem. Co chwile ghoul ratujej jej tylek.

A tez warto wspomniec, ze przeciez oryginalna giera robiona byla miedzy innymi przez geja Tima Caina ktory sie zalil na homofobie w Interplayu (i odszedl przed skonczeniem dwojki) a w gierce mogles wybrac granie kobieta, dopakowac sie i upokorzyc wszystko co sie rusza na pustyni :D

Bo ja jestem mega wyczulony na te rzeczy, na takie zagrywki. Kiedyś czytałem bardzo fajne i obrazowe ukazanie sytuacji, w których firmy biorą jakieś stare i dobre IP i jadą z nim, "dostosowując je do nowoczesnej widowni" - wiecie, stare dobre modus operandi, które wyśmiewał Southpark w tym skeczu

Firma bierze jakieś ukochane przez fanów universum, znane i lubiane postacie, i pisze dla nich scenariusze, które nie pasują do dotychczasowych historii tych postaci, nie pasuje do zbudowanej wizji świata, ale pasują do "nowoczesnej agendy". Jest to zachowanie, które można zaobserwowac u dzieci. Wyobraźcie sobie chłopca, który ma jakieś swoje zabawki - kowboja jak z Toy Story, He-Man'a, figurkę Solid Snake'a, samochód z Mad Max'a. A teraz wyobraźcie sobie, że chłopiec pokłócił się o coś z siostrą i jest ona na niego niesamowicie wkurwiona. Żeby zrobić mu na złość, bierze jego zabawki, którymi on na codzień bawi się w wojnę, tajną misję lub postapokaliptyczne pościgi, pakuje He-Mana, Snejka i kowboja do samochodu i jadą na piknik, siadają na kocyku, piją herbatkę, i rozmawiają o tym, jak tak naprawde nie lubią wojny i pościgów, ale wolą pikniki. Dziewczynka wcale nie lubi sie bawić He-Manem ani Snejkiem, woli lalkami, ale bardzo, bardzo ma ochotę zrobić chłopcu na złość. To jest ten stan umysłu takich ludzi jak Lauren Schmidt Hissrich czy ludzi robiących serial Fallout.
Wzięli IP które opierało się o mroczną, brutalną fantazję zagłady z elementami dobrze stonowanego i bardzo subtelnie aplikowanego czarnego humoru, kompletnie nie zrozumieli elementów retrofuturyzmu i uczynili z całości cos na kształt parku rozrywki w otoczce wizualnej zgapionej z gry. Lwia część tej koszmarnej metamorfozy była dokonana przez Bethesdę gdy zrobili Fallout 3, ale ten serial pociągnął to jeszcze dalej w otchłanie żenady i cringe'u.
Nie twierdzę oczywiście, że zrobili to specjalnie po to, żeby zrobić na złość mi i podobnym mnie fanom pierwszej i drugiej gry z serii, podejrzewam, że to również przez nieudolność, ale mimo wszystko, zamierzony czy nie, ten serial to dla mnie rytuał upokorzenia na 100%.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Wyświetleń 1m
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Destroyer
    Destroyer

Też oglądałem! Jakie to było dobre! I jeszcze to intro z Hiszpańskiej telewizji "Tigree!" 🙂 I już w intro okładają się kastetami i pokazują jaki radosny ton całego serialu będzie 🙂 gdzieś chyba w pier

• W internetach często ciężko wyczuć co jest serio a co nie, ja też w większości sobie tutaj mocno śmieszkuję ale susarzki to nie brałem 😄 Po siłowni włosy podsuszam ale mam długie to bym tak pół godzin

• Ja już mam plany na sylwestra, spędzę go w towarzystkie cudownej kobiety,  jest piękna, wysportowana, bogata, jest Brytyjką a nazywa się Lara Croft 🙂 

Posted Images