Miłosz3ds Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 (edytowane) Witam wszystkich po dłuuugiej przerwie:) Nie bawiłem się tym od jakiegoś czasu, ale w końcu mam trochę czasu i wstawiam coś takiego: Niebo jest wstawione tylko chwilowo, żeby było widać różnicę między domem a tłem:P Zapraszam do komentowania i wytykania błędów:) Edytowane 1 Czerwiec 2009 przez Miłosz3ds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 straszne wrażenie poukłądanych boxów... i płot wyrasta z ziemi... ziemia płaska jak stół.. płot nie ma skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helid Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 No super, tylko teksturki brak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 26 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2008 i płot wyrasta z ziemi... Okej, dzięki, masz może jakiś pomysł jak to naprawić...? bo ziemia jest na troche tak położona, będę zmieniać, ale np. myślisz że tam gdzie jest płot to wybrzuszyć ziemię żeby lepiej wyglądało? Da to coś? Dzięki Helid, teksturki chyba zrobię, ale najpierw jeszcze troszkę detali dodam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trybal Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Bardzo fajny pomysł :) Podoba mi się :) Jeśli chodzi o ziemię to wydaje mi się, że można to załatwić displacementem jakiejś fajnej teksturki :) A co do poukładanych desek jak twierdzi Xiz0r to jak teraz to rzeczywiście wygląda tak ładnie poukładane ^^ to po nałożeniu tekstur i odpowiedniego oświetlenia powinno być mimo wszystko cacy :) Widziałbym tu jeszcze jakieś jedno lud dwa samotne drzewka :) I parę kębków trawy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 26 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Dzięki:) Właśnie zabieram się do "niszczenia" desek:P Mam zamiar upchnąć jakieś kamyczki, a może znajdzie się i miejsce dla jakiegoś uschniętego drzewa...? :P Trawę przemyślę;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Może być ciekawie. Życzę wytrwałości i czekam na teksturki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 26 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Dzięki...:P Mam nadzieję że sie nie zniechęcę;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ex3 Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Box modeling na maxa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Musisz dać kilka grubszych belek konstrukcyjnych, bo tak to by się dawno zawaliło. Wstaw belki w rogi domu, i przy oknach. Płot też to chyba powtykane deski do ziemi. Ogólnie mimo maksymalnie prostego modelingu wygląda całkiem fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slayer2004 Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Bys troche powykrzywiał niektóre deski, bo narazie wyglada tak jak Xiz0r napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ljzz Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 Narazie fajne nawet, ale trzeba poczekac na coś wiecej bo narazie jakis ubogi ten domek, i płot jakis maly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 mysle ze dobre tekstury zrobiłyby z tego calkiem fajny obrazek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norwag Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 fajna chatka dodaj texturki i detal i bedzie gitarra ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2008 Więc tak: Narazie niestety nie zabrałem się praktycznie z urozmaicanie płotu, chcę żeby więcej desek było połamanych i pokrzywionych, zrobię coś z tymi prościutkimi deskami na dachu i nie tylko:) dodam jakieś drobne pęknięcia, dodałem przybudówkę z prawej strony chatki, kawałek płotu obrośnięty bluszczem, wiadro, chcę dodać jeszcze studnię z żurawiem i jakieś drzewka, dorobię chyba jeszcze jakieś tło, żeby dom nie stał na takim płaskim terenie, wtedy też postaram się poprawić osadzenie płotu w ziemi i te części domu walające sie po podwórku (deski, wiadro itp.) będzie łatwiej dopasować:P Oczywiście dodam niebo:D Poprawiłem belki podtrzymujące konstrukcję, zgodnie z radą Ani ale nie za bardzo widać:D Dzięki za oglądanie oraz wszystkie komentarze, komentujcie dalej i wytykajcie błędy! To naprawdę pomaga xD Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 28 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2008 No to tak: Studnia jest robiona na szybko, ciągle nie wiem czy "obudowę" robić kamienną czy drewnianą, umieściłem ją tylko tymczasowo, żeby rozplanować miejsce na nową oraz inne rzeczy, więc bez obaw:P Trochę zmieniłem deski, poprawie ich osadzenie w ziemi, jak zabiorę się za jej robienie:P Przesunąłem cały dom bliżej płotu, żeby było większe podwórko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Equilibrium` Napisano 28 Kwiecień 2008 Share Napisano 28 Kwiecień 2008 Podoba mi się zamysł i wykonanie :), poszczerb jeszcze krańce kilku dachówek, a studnie - żeby nie było tak monotematycznie - pierścień, zrobiłbym z kamienia, z jakimś sypiącym się daszkiem lub nawet powalonym na bok, np. coś takiego http://www.nowoczesnydom.pl/instalacje/img/studnia1.jpg http://bwi.pl/archiwum/debno2002/debno8studnia.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matrixus17 Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 hmm ja na razie nie mam nic do zarzucenia, bo jak to po teksturujesz, to może całkowicie zmienić ten maleńki świat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Dzięki Equilibrium`, właśnie się zastanawiałem jak by to wyglądało, jak bym dał kamienną studnie i dorobił daszek nawiązujący do domu:P Dach tej drugiej odpada, takie zawsze mnie denerwowały;D a pierwszą może wykorzystam, dzięki:) Matrixus17 - dzięki, zobaczymy jak wyjdzie z teksturami, chociaż troszkę roboty może być:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 robi sięcoraz ładniej, nabiera to kształtów.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 hmmm fajny pomysl to napewno na plus... fajne zlamana decha tez na plus... bluszczyk hehe na plus ale zostaw sobie to na koniec... co do studni to troche za plastelinowa zrob bardziej ostre kanty bo niewyglada to za realistycznie ale ogolnie fajnie jedziesz dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Dzięki za komenty, Temporal studnię poprawiam, umieściłem ją tylko po to, żeby rozplanować sobie gdzie co ma być, będzie w zupełnie innym kształcie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz3d Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 obczaj w necie jak ten plot jest skonstruowany bo takiego cuda to ja jeszcze nie widzialem-jak pisali wczesniej slupki pelniace role konstrukcji osadzone w gruncie i poprzeczne belki do ktorych krecone sa sztachety a praca:)moze bedzie cos z tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Wiem, wiem:P Poprawię to jak zabiorę się za ziemię, czyli niedługo - najpierw studnię zrobię i deski wykończę. Łatwiej mi będzie dopasować ziemię do tego wszystkiego niż odwrotnie, więc spokojnie:D Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drakon Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Wątek ciekawy .. ale texturki sie doczekac niemoge :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 :P thnx :) Zastanawiam się, czy dam rade się z nimi uporać...:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheCapo Napisano 29 Kwiecień 2008 Share Napisano 29 Kwiecień 2008 No ogólnie dobrze wygląda ta chałupa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2008 Dzięki:P [znaki;D] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malyboa Napisano 30 Kwiecień 2008 Share Napisano 30 Kwiecień 2008 poszukaj na necie "sciany szkieletowe " i naprzykład dach jętkowy albo płatwiowy , płatwiowo-kleszczowy , kleszczowy one takie są pasujące do tego domku :D wtedy bedziesz miał poprostu rozeznanie i bedzie troche bardziej realistycznie :D pozatym cool podoba mi sie klimat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 30 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2008 Dzięki malyboa, może coś z tego wykorzystam:P Coś wstawię między tymi belkami podtrzymującymi "dachówki", zobaczymy, może będzie ciekawiej wyglądało:P Teraz się nad studnią męczę:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Okej, odkopiemy trochę temat, co tam. Przypomniałem sobie o tym projekcie ostatnio i postanowiłem ruszyć trochę z nim do przodu:) Założenia są takie: - dodać detale do chatki, - poprawić teren, dodać dróżkę do domku, klopa, dać detale typu kamyczki, trawa, - umieszczę gdzieś jeszcze z 2 drzewka suche, - zmienię płot na bardziej "doświadczony" i poprawię jego mocowanie w ziemi, - poprawię studnię, chyba trochę za mała jest, sznur zbyt cienki, - popracuję nad deskami, żeby sensownie wyglądały. No i teksturki pewnie, tak? :D Sry za jakość rendera, ale walczę (uczę się) V Ray'a, jeszcze baaardzo wielu rzeczy nie rozumiem, jeden z pierwszych renderów na których coś widać (poprzednie były strasznie ciemne) ale i tak się renderowało bardzo długo, jak na tak mało złożoną scenę, i to raczej bez tekstur. Zapraszam do wytykania błędów! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonJakub Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 O widzę, że ktoś mi ukradł projekt ;] Muszę swój wystawić. Nie podobają mi się te dziwne górki, wygląda to bardzo sztucznie taka "zapchaj dziura" by zasłonić pustą przestrzeń. Chyba, że to ma być koncept bardziej bajkowy. Popraw te deski na dachu, wszystkie wyglądaj tak samo. Powinny być bardziej zniszczone, krótsze dłuższe itd... Pozdrawiam kolegę z Ldz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Hmm, zobacz kiedy powstał pierwszy post, kiedy powstał projekt :P Tak, masz rację, jest to tylko tymczasowe, zmieniam płot i ziemią zajmuję się potem, żeby dopasować płot do podłoża:) Nad deskami też popracuję. Pozdrawiam również! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Deski na dachu bym ułożyła "w dziurę", czyli tak że na brzegach będą jeszcze ładnie przyczepione do dachu, a gdzieś w środku dziura, tak jakby się np. zapadło pod ciężarem śniegu. Teraz są porozstawiane zbyt przypadkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Tak, racja Aniu, zrobię coś z tym dachem, może rzeczywiście zostawię lewą część, żeby była jakoś schludnie jeszcze, a prawą "zawalę". Dzięki za pomysł:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 ...wchodek pięknie zakwitł- robisz to używając jakiś fotek jako referencji ?- trochę mi nie widzi się widoczna konstrukcja dachu - to na czym leżą deski wygląda na ramę stalową z profilu kwadratowego- drewno miałoby inny przekrój i byłoby inaczej układane. http://agjamison.net/HomeBuilding.html http://www.treetopbuilders.com/timber-frame.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Wychodek na podstawie TEGO, ale tylko częściowo, reszta wymysł własny. Myślę, żeby coś takiego zrobić z dachem, jeszcze coś z tymi deskami z boku mam zamiar zrobić, i zabieram się za płot, ten zlikwiduję i zrobię coś w takim stylu: Jeśli macie jakieś zdjęcia płotu, który by tutaj fajnie pasował, to byłbym wdzięczny za linki do fot, mam problem ze znalezieniem czegoś odpowiedniego:P Eco: co do konstrukcji może i masz rację, ale takie grubsze belki są raczej do dachu pokrytego czymś cięższym (tak mi się wydaje) nie wiem czy dotyczy to desek, zobaczymy, może coś z tym zmienię, dzięki:) Acha, kibelek lepiej wygląda tak odwrócony, czy tak jak był poprzednio? (teraz nie widać jakże urokliwego serduszka:P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Konstrukcja domu jest zbyt w dobrym stanie pochyl go troszkę w prawo. Będzie lepszy efekt. Tych desek powinno być więcej. Ładne kwaitki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulholland Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Czy możesz powiedzieć jak zrobiłeś ten bluszcz? Może masz namiar na tutoriala w którym można się się czegoś takieog nauczyć?. Wygląd tych roślinek mnie powala po prostu. Dodasz jakąś postać do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 roślinki według mnie to generator, co do sceny to nawet nawet, keep working Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 3 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Cześć Wam, racja, bluszcz to IVY:) Nie będzie postaci:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 ...co do konstrukcji to wystarczy że zwrócisz uwagę na proporcje tego co podtrzymuje twój dach i balustrady werandy, którą zrobiłeś ;) -tu nie chodzi nawet o to, że konstrukcję twojego dachu można by połamać "ręcznie" ale jeżeli to drewno to zasady konstruowania są nieco inne- dlatego wysłałem tobie linki do fotek żebyś mógł porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi