Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam!!

tamten watek przechodzi do historii, czas zaczac nowy.

pierwszy model narazie same ksztalty(nad ktorymi jeszcze posiedze(chyba) robiona z referek

tym razem z siatka (teraz zauwazylem trojkat kolo nosa, trudno)

pozdro

mechicopc4.jpg

Edytowane przez nielot007
  • Like 1
  • Odpowiedzi 280
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam,

pierwsze co mi się rzuciło w oko to ucho ;) Górna część ucha jest jakby prostokątne tylko z zaokrąglonymi krawędziami. Na tym środkowym rzucie ucho dziwnie wygląda. Byś musiał ucho poprawić chyba, że tak miał być ;D Ja tyle zauważyłem.

Pozdrawiam

Vega

Napisano

To pewnie dla tego że styl się zmienił. Ze screena wnioskuję że na lepsze :) Się okaże przy następnym updacie.

Coś mi to ucho nie pasuje do reszty. Przypomina mi to pewną pracę z ZBC.

Napisano

Witam!!

dzieki za komentarze.

Gomez--> jaka prace Ci przypomina?

mechicouq8.jpg

ps. wie ktos moze czemu po exporcie najnizszego lewelu do maxa w celu zrobienia mapowania i pozniejszym imporcie do zbrusha model sie krzaczy jak daje wyzszy level ?

Napisano

Pewnie coś źle robisz ;P. Dawno już nie robiłem tak i nie wiem czy dobrze pamiętam. Wydaje mi się że model z UV'ką trzeba wrzucać jako morphtarget'a, ale najpierw w modelu bez uv'ki zejść na najniższy level, ale głowy nie dam. Jeśli się mylę (co jest bardzo możłiwe), poprawcie mnie.

PS: A nie dodawałeś może czasem albo kasowałeś jakiś vertexów?

Edit: Fajne modele ;P

Napisano

Ha! To pytanie na które najstarsi górale nie znają odpowiedzi. Max kaszani kolejność vertów ale podobno nie wszystkim :?

Sprawdź czy uvki nie są zbyt blisko krawędzi przestrzeni uv (no wiesz o co kaman). ZB tego nie lubi i traktuje jak overlapy. Jeśli z uvkami na pewno wszystko ok to chyba musisz spróbować innego softu do uvek. U mnie działa xsi i chyba blender. Używam roadkilla do unwrapa i też jest malina.

Prostszym rozwiązaniem jest rozłożenie uvek zanim wrzucisz model do zb.

Model przypomina mi trochę to http://zbrushcentral.com/zbc/attachment.php?attachmentid=94077

Napisano

gomez dobrze mówi , zmienia sie kolejność numerowania vertexów , w maya wystarczy odznaaczyć opcje Create multiple object przy imporcie i po problemie, w maxie pewni tez cos takiego musi być :) Model fajnyyy...

Napisano (edytowane)

dalej nie moge zmapowac

wiec zrobilem kolejna glowke na szybko z bazy ktorej siatka jest w pierwszym poscie

pozdrawiam

headwm7.jpg

edit: taki test choc zadowolony to nie jestem za bardzo :(

texkb2.jpg

Edytowane przez nielot007
Napisano (edytowane)

Nowy watek - nowy nielot. Nie wiem co sie stalo ale w tych modelach nie odnajduje nic z tego co bylo w poprzednich. I bardzo dobrze! Oba mi sie podobaja, tylko w poprzednim nie ruszyles niemal nosa. Dodawaj do nich oczy z zaznaczonymi zrenicami to pomaga wyczaic ich osadzenie i bedzie wiadomo ze np nie maja zeza. Podoba mi sie naprawde.

Edit: po blizszym przyjrzeniu jednak widac ze to Twoje modele, ale to z czym przeginales wczesniej jest teraz bardzo rozsadnie dawkowane. ;)

Edytowane przez Luki Luki
Napisano

serwus :)

nielot - bardzo fajnie Ci to wychodzi :) w tym ostatnim modelu cos zle jest chyba z przejsciem pomiedzy gorna powieka a lukiem brwiowym.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano (edytowane)

Witaj,

W przedostatniej bardzo fajnie wyszły oczy i okolice.

A babcia kojarzy mi się z tym :

http://www.softimage.com/News/newsimages/art_xsi_cover_news.jpg

A jeśli chodzi o teksturę z postu 12, to wydaje mi się, że za bardzo w czerwień celowałeś (albo matcap tak przebija...); pomaluj w jakimś bodypaintcie albo chociaż w PSie z high-res zdjęciami i proszę nie ograniczaj się tylko do diffuse ;D, te modele zasługują na więcej.

Pozdrawiam

Edytowane przez serratus
Napisano

Bardzo fajnie.

ale :)

Wydaje mi się że krawędzie ust przy kącikach są za bardzo podkreślone. Ogólnie na tą okolicę powinieneś zwrócić uwagę (żeby usta w kącikach gładko przechodziły w twarz). Widać że u tej wcześniejszej kobitki to miejsce jest źle określone (jakby płaskie wokół ust) ale ostatnie 2 głowy są ok, zwłaszcza babka.

drugie ale

Uszy robisz płaskie, patrząc z przodu. Miejsce gdzie ucho przyczepia się do twarzy z przodu na górze jest trochę za wysoko, tzn za mała odległość między tym a najwyższym miejscem ucha. Zrób tam rowa i będzie git.

Napisano

Smacznego ;)

Ja chyba też się muszę powoli zacząć uczyć ZBrusha, przyda mi się na pewno :]

A główka fajna, tylko ten nos troszkę przygruby, ale co ja się tam znam, Ty tu jesteś mistrzem ;]

Napisano

przesadziłeś troszku z asymetrią i tak groteskowo wyszło- szczególnie ucho i nozdrza, poza tym bardzo ok.

Napisano
przesadziłeś troszku z asymetrią i tak groteskowo wyszło- szczególnie ucho i nozdrza, poza tym bardzo ok.

ja się nie zgodze z ta groteskowościa, wyszło całkiem naturalnie...

Napisano

Rzeczywiście duży progress. Zwłaszcza jeśli chodzi o wrinklesy jest postęp, teraz idziesz w dobrą stronę, wcześniej IMHO za mocno zaznaczałeś niektóre wrinklesy. Ogólnie co do zmarszczek twarzy; przydał by się większy random, poza tym warto by było odpuścić sobie symetrię w takiej sytuacji :)

BTW. używasz flatten brusha do spłaszczania wewnętrznej części powiek ?

Pozdrawiam

Napisano

stanowczo za maly random jesli chodzi o wrinklesy. no i widze ze masz trouble z symetria.