Napisano 6 Październik 200816 l Ok zacząłem dość niedawno więc proszę...nie krzyczeć , Mam dwa pytania: 1. Jak zrobić Poprawnie sprężynę :) 2. Od czego zacząć robienie tekstur :D Dodam że za tekstur i materiałów jeszcze nie studiowałem...więc Proszę o pomoc... a teraz model :D Edytowane 14 Październik 200816 l przez Lubus
Napisano 6 Październik 200816 l niedawno zaczoles robic ten rower czy niedawno zaczoles uczyc sie maxa? bo jesli to drugie to mi to nie wyglada na "niedawno"
Napisano 6 Październik 200816 l Autor No mi się wydaje że niedawno :P Poza tym maks to dla mnie jeszcze czarna magia , najbardziej przeraża mnie teksturowanie i materiały...(bawię się w wolnych chwilach od kilku miesięcy :P )
Napisano 6 Październik 200816 l no to w sumie mozna powiedziec ze niedawno,i jak na pare miechow to masz dobrze modeling opanowany
Napisano 6 Październik 200816 l Autor :) Cieszy mnie to...lecz nie wiem z której strony mam się zabrać za teksturowanie...gdybym tu wrzucił moje "próby" z teksturowania...byłoby nie za ciekawie :D. Masz może pomysł jak zrobić sprężynę ? Od czego zacząć ?
Napisano 6 Październik 200816 l Chyba najszybszym rozwiązaniem byłoby napisanie skryptu, który na zmianę extrudowałby i obracał w dwóch płaszczyznach polygona. Mógłbyś pokazać siatkę?
Napisano 6 Październik 200816 l ...Chyba najszybszym rozwiązaniem byłoby napisanie skryptu, który na zmianę extrudowałby i obracał w dwóch płaszczyznach polygona... ŁÓŁ.... w maxie masz cos takiego jak SPRING....polecam:D
Napisano 6 Październik 200816 l Przecież w maxie jest obiekt spring w dynamic objects. Edit: Bruneq byłeś szybszy :D
Napisano 6 Październik 200816 l http://img139.imageshack.us/my.php?image=95098511bm1.jpg Edytowane 6 Październik 200816 l przez Eden-3d
Napisano 6 Październik 200816 l Autor Z siatką będzie mały problem :D Gdyż wiele elementów skonwertowałem do ediatable poly po turbosmooth`ie...Raczej się na nic nie zda...ale wrzucam. I wychodzę z następnym pytaniem : Czy robienie spawów na ramie w zbrushu to dobry pomysł ? - Poprawiona sprężyna
Napisano 6 Październik 200816 l to ma być konkretnie Kona robiona czy tylko na wzór ? bo jeśli konkretna sztuka to znajdzie sie troche uchybień wzgledem orginału a tak to nieźle tylko w korbie brakuje mi sruby na imbusa zeby przykręcić do suportu
Napisano 7 Październik 200816 l Tematyka dość rzadka :) ale nie gorsza od samochodów czy samolotów :) Ciekaw jestem materiałów. P.S. Z tymi spawami to w sumie i możesz sobie dać rade w MAXsie :) po co brudzić to Zbrushem :)
Napisano 7 Październik 200816 l Autor Materiałów nie zrobię :( Nie potrafię...dlatego stworzyłem wątek...liczę że dostanę informację od czego zacząć tworzyć materiały :)
Napisano 7 Październik 200816 l Lubus - no to jeszcze napisz czym planujesz renderować? Vray MentalRay Maxwell Brazill Liste można by było jeszcze wydłużyć ale nie o to tu chodzi... Ja polecam Vraya lub Mentala - moim zdniem te 2, mają niezłe shadery (a szczególnie mental). Co do materiałów do Vraya to polecam strone vraymaterials.de ściągaj oglądaj i się ucz :) A tu strona z materiałami mental Raya: http://www.mrmaterials.com/ Tu masz pare tutków na temat materiałów w Vray'u http://www.oman3d.com/tutorials/3ds/vray_ahmed3d/ http://www.aversis.be/tutorials/vray/vray_basic_material_settings_01.htm http://www.aversis.be/tutorials/vray/vray_hdri.htm Edytowane 7 Październik 200816 l przez Mortom
Napisano 7 Październik 200816 l Z tym sposobem na spawy do przykozaczyłeś. Kiedyś robiłem bmx'a jeszcze w cinemie to moje spawy do były swykłe torusy :D
Napisano 7 Październik 200816 l Autor Świetnie Ci wyszły te spawy...coż ja chwilkę próbowałem ale cięzko mi było uzyskać podobny efekt...chyba zabiorę się za to w weekend...póki co mam mnóstwo nauki ;/ (Lekko pospawane w zbrush`u...Wyszło szybciej :D) Edytowane 7 Październik 200816 l przez Lubus
Napisano 9 Październik 200816 l Czym ty to renderujesz? Jest taka ciemna otoczka naokoło, dziwnie to wygląda. Spawy w tej chwili są jakby za grube. Edytowane 9 Październik 200816 l przez Ania
Napisano 9 Październik 200816 l Jako ze od 4 iesiacy walczez rowerem powiem co mi sie nie podoba: - przednia zebatka ( zabki sa za duze , powinno ic byc 42) -tylnia przezutka jaki to model?? Jesli to saint to do porawy, SRAM to nie jest - tylnia kaseta jest za mała ilosc zabkow powinna byc 11-32 - tarcze jaki model??? jaka srednica???? Chyba za cienkie sa słuki metalu -hamulce jesli to sa AVID to sa o poprawy, i sa bardzo zle umieszczoe powinny "łapac pasek metalu a nie jak u ciebie powietrze) -przedni amor to fox40???? bo jesli tak to do poprawy, nie ma zgrubienia pomidzy rura dolna trzymajaca kolo a gorna. Tam powinn tez byc uszczelka a jeje nie ma dlaczego? Pozdrawiam Sebastian
Napisano 9 Październik 200816 l Autor Cóż w końcu ktoś zauważył źle zrobione hamulce :D cóż problem wynika z tego że mam tylko jedno zdjęcie i troszkę ciężko robić to tak na oko :p Mógłbyś może podratować jakimiś blueprintami rowerów ? Renderuję w Vray`u którego jeszcze nawet nie rozumiem :) Oświetlenie jest dziełem przypadku :)
Napisano 9 Październik 200816 l Wiec ja ci powiem jak sie do swojego roweru zabieram, wiec ja wychodze zzalozenia iz modelujac dna czesc musze miec fotki. Duuuuuzo zdjec jednego elementu. Wiec ja radze znajdz , opis Kony Stinky Air lub kup katalog( ja tak zrobiłem) . Tam masz kompletny opis czesci . potem szukasz kazdej czesci z osoba na necie moelujesz koniec . No i nie zapomnij ze sa rozne rodzaje srubek itd. Pozdrawiam Sebastian Ja sie zalogowlaem na 6 stronach rowerowych zeby miec dostep do ich bazy zdeciowej. Polecam filmy ROAM, THE SEASSONS
Napisano 10 Październik 200816 l Jeśli podasz mi meila , podeśle Ci co mam na temat Kony ( tez ja chcalem robic) Pozdrawiam Sebastian
Napisano 13 Październik 200816 l Jeszcze jedno ...... mówiłs ze robisz z jednego zdjecia Kone????? To ja spytam? Jaka jet szerokość przedniego widelca (roztaw w świetle)?????? (powinno byc 110mm) NA jaka szerokość rozchyliłeś tylni wahacz????( tu 150mm)
Napisano 14 Październik 200816 l Autor Ok...Skończyłem...jest masa błędów ;D Ale straciłem...póki co zapał do tego projektu...możliwe że wrócę do niego gdy mój skill mateeriałowo-oświetleniowy wzrośnie :D Edytowane 14 Październik 200816 l przez Lubus
Napisano 15 Październik 200816 l jeszcze zrobilbys cos z AA i byloby duzo lepiej ,mi sie podoba generalnie :)
Napisano 15 Październik 200816 l Mały OFT: W czym dokładnie edytowałeś ramę W editable poly czy editable Mesh
Napisano 15 Październik 200816 l zrub go moze opartego o sciane czy jakas barierke,rower i studio mi sie srednio widzi,ale to tylko taka moja drobna sugestia..pozdro
Napisano 15 Październik 200816 l Autor Hmmm...póki co nie mam siły do tego rowerka , zabrałem się za nowy.. :D Który planuję lepiej dopieścić :D -Rama Edit poly