P4VV37 Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 (edytowane) Nie lubię długich wstępów i opisów na początku wątku. Dlatego będę się streszczał. Obiekt ma przypominać w przyszłości tramwaj, konkretnie model który się nazywa chyba "105na". Jeszcze jedno pytanie dot. Mayi: Da się jakoś pokazać siatkę wszystkich obiektów bez MS? Tak żeby nie trzeba było dla każdego obiektu go wyłączać. Edytowane 9 Wrzesień 2009 przez P4VV37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 (edytowane) Fajny pojazd do modelowania, wydaje mi się, że tramwaju nikt tu jeszcze nie modelował:) Przewidujesz jakąś większą scenę miejską? edit do dołu: ok, więc nie miałem racji, co nie zmienia faktu, że nadal jest to raczej rzadki temat co jak dla mnie jest bardzo pozytywne Edytowane 15 Marzec 2009 przez Lucas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 15 Marzec 2009 Share Napisano 15 Marzec 2009 Fajny pojazd do modelowania, wydaje mi się, że tramwaju nikt tu jeszcze nie modelował:) Przewidujesz jakąś większą scenę miejską? Były już tramwaje: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=56705 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=45752&highlight=tramwaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 17 Marzec 2009 Autor Share Napisano 17 Marzec 2009 Narazie niemyślę o tym co zrobię wokół tramwaju gdy go skończę, tylko o tym by go skończyć. Miałem zrobić update dopiero po jakiś konkretnych poprawkach, ale widzę że zniknęły zdjęcia z 1 posta. Więc robię go teraz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 17 Marzec 2009 Share Napisano 17 Marzec 2009 ojej mój ulubiony trawmaj :) w zeszłym roku takim jeździłem codziennie do szkoły i z powrotem ^^ teraz mam bombardiera pod nosem :D hihihi powodzenia będę kibicował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blader Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 Zapowiada sie, konkretiszyn praca :) Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 18 Marzec 2009 Autor Share Napisano 18 Marzec 2009 Update: Pantograf: Do tego dojdą jeszcze kabeki. i całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 fajnie :P a interior bedziesz robil ten nowy ze z jednej strony 2 rzedy i dziura na inwalidow czy stary ze 2 razy po 1 rzad z tymi lakierowanymi plastikami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 22 Marzec 2009 Autor Share Napisano 22 Marzec 2009 Scena robi się dość ciężka... Niech los zdecyduje co do wnętrza. W pon. pewnie będę takim jechał, zobaczę jak będzie wyglądał w środku. Update: Odbicia na szybach to mapa w environment w slocie reflect. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 23 Marzec 2009 Autor Share Napisano 23 Marzec 2009 Miło że praca cieszy się taką popularnością:) Mały update: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 5 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2009 Prace zwolniły z przyczyn maturalnych i innych, ale trwają. Scena robi się bardzo ciężka, chyba będę musiał zastosować trochę uogólnień i zwolnić z detalami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 5 Kwiecień 2009 Share Napisano 5 Kwiecień 2009 very nice detal, mam dwa pytania: pierwsze. ile to ma poly drugie. zrobisz scenkę ?.? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 5 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2009 Nie oszczędzałem na poligonach, nawet śróbki mają MS :] Na razie tego nie czuć, render, z przyczyny braku materiałów, przebiega całkiem szybko. Cały czas szukam pomysłu na scenę, ale na razie dążę do zakończenia modelu i oteksturowania go. Potem zobaczymy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 5 Kwiecień 2009 Share Napisano 5 Kwiecień 2009 To daj render 2000 x XXX to powinno czuć ten detal ;) i jakieś AA dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jimi Napisano 5 Kwiecień 2009 Share Napisano 5 Kwiecień 2009 jeździłem kiedyś takim do szkoły. ;) bardzo staranny model, super! powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muminek Napisano 5 Kwiecień 2009 Share Napisano 5 Kwiecień 2009 (edytowane) Zobacz całego avalona tam tramwaje fajnie wyszły :D Scren którego przesłałem Edytowane 5 Kwiecień 2009 przez Muminek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 5 Kwiecień 2009 Share Napisano 5 Kwiecień 2009 Aby nie była cięzka scena, pochowaj niektóre jej elementy. I nie przesadzaj z tym smoothem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 13 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Najpierw skończę tramwaj, potem pomyślę nad sceną. Skończę tramwaj, więc skończę modeling, texturing, ustawie materiały... na scenie z oświetleniem studio, może takiej jak ta: Ale bardziej dopracowanej:) Następnie zrealizuje jakiś pomysł... mam ich już kilka. Mam problem z pulpitem, i wogóle tym co z przodu za szybą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nocny drwal Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 fajnie to wygląda. a kokpit to trzeba zrobić zdjęcie motorniczemu przez ramię i będzie referka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wizjoner Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Świetne, ja bym chętnie popatrzył na siatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eddy__ Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 nie no model świetny i szczegółowy :) Dlaczego tylko jeden pantograf? będzie drugi ? :P malowanie rozumiem robisz takie: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Konstal_105Na_Fotka_003.jpg mieszkasz w krakowie, więc co to za problem :P sam wiesz jak to najlepiej wygląda, a w razie czego możesz się udać na krótką przejażdkę i porobić fotki. Nawet ew. możesz poprosić motorniczego na zajezdni czy możesz zrobić zdjęcie kokpitu :) dasz radę! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrześDuro Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 strasznie fajne oswietlenie w studio;) Powodzenia ze scenką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pussik Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Możesz zrobić tak, by w viewportcie pokazywało bez meshsmootha, a modyfikator był zatwierdzany dopiero przy renderingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Areien Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 kurcze mnie sie bardzo podoba ^^, obys nie zaniedbał otoczenia :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dynia Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 model zapowiada się ciekawie powodzenia w dalszej pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Studia już nie ma:/ Po przerwie maturalne-wracam do pracy. Musiałem Wczytać wcześniejszy plik, ostatni uległ awarii :/ Męczę się z UV i w ramach relaksu z teksturami:) Na razie wstępne kolorki, bez materiału właściwie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 17 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2009 Update: -------------------------------------------------------------------------- Mam, wydaje mi się, ciekawy pomysł na scenę. Niedługo się nim pochwalę. Jeszcze ta konsola z przodu kilka tekstur i detale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javor Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 coś niedobrego dzieje sie z szybami, pewnie nie mają grubości no i są zbyt czyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 Daj shell modifier na szyby, albo ior=1, bo teraz działają tak jakby cały wagon wypełniony był szkłem. Jeszcze możesz dodać lekki noise na bump, w starych tramwajach szyby bywają lekko powyginane i nieregularne. Teksturę obudowy też by można podniszczyć trochę, poobijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 17 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2009 Dzięki, rzeczywiście ior był za duży. Ale nie ustawiłem 1.0 tylko 1.1 a odbicia na 1.6, innnaczej tych szyb właściwie nie b←ło widać. Obiekt jest czysty, bo zgodnie z planem ma to być eksponat muzealny, ale dodam mu jeszcze trochę zacieków. Myślę, że szyby muszą mieć coś do odbijania, więc zostawie je takimi jakie są teraz dopóki nie pojawi się choć część sceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleksiak Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 A czy eksponaty muzealne nie są przypadkiem już takimi zużytymi (w tym wypadku) tramwajami ? :P A szyby są dziwne bo nie mają dobrego otoczenia tak mi się wydaje. Jeżeli teksturki pozwalają to można jakieś zbliżenie lub większy render ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 6 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Jeszcze go trochę zużją, spokojnie:) Tutaj większy render-1280x960: http://img156.imageshack.us/i/hqrender.png/ Coś dziwnego stało się na dachu. Tekstura się rozciągnęła i dalej nie umiem się pozbyć tej niebieskiej dziury, nie wiem z kąd się wzieła. Pomysł na scenę jest dokładnie taki: Muzeum o nowoczesnym wyglądze, czas - odległa przyszłość, widać ten tramwaj po lewej stronie, w około ludzie zwiedzający muzeum, okno po prawej a za tym dużym oknem widok nowoczesnego świata. Co o tym myślicie? Chcę teraz trochę przyśpieszyć. Jutro wrzucę część muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleksiak Napisano 6 Wrzesień 2009 Share Napisano 6 Wrzesień 2009 Środek wygląda fajnie. Ten kierunkowskaz z boku powinien być taki kanciasty ? Z tym mapowaniem mogę zgadywać: nie zmapowane poly, może masz klon dachu "w dachu" ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 7 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2009 NIe mam podwójnego dachu, uv dachu trochę się pokrzywiło, pewnie tu jest problem. Do tego wrócę później, na razie 1 render muzeum. Tak bym to widział: Oczywiście z materiałami i ciekawszym widokiem za oknem. Poza tym trzeba dodać jeszcze sporo elementów, jest strasznie pusto. Na pewno będzie jakaś gaśnica czy coś alarmowego w rogu a na suficie oświetlenie itd. Xa tramwajem powinno być chyba jakieś tło, może zrobione w sposób który imitowałby jakiś hologram, jeszcze nie wiem. To niebieskie to będzie wyświetlacz, mam chyba ciekawy pomysł na sposób w jaki będzie wyświetlał obraz. Zobaczę jak wyjdzie. Za tablicą będą raczej IES, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 7 Wrzesień 2009 Share Napisano 7 Wrzesień 2009 lepiej zmień widok, bo ten tramwaj Ci zniknie bardzo kiedy dodasz te wszystkie rzeczy o których piszesz, masz duzo niepotrzebnej przestrzeni w kadrze póki co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleksiak Napisano 7 Wrzesień 2009 Share Napisano 7 Wrzesień 2009 Jakoś wydaje mi się że proporcje złe :P Tramwaj wydaje się 2x mniejszy niż jest w rzeczywistości. Może to wina tego kadru... albo ja mam zwidy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 7 Wrzesień 2009 Share Napisano 7 Wrzesień 2009 Jakoś wydaje mi się że proporcje złe :P Tramwaj wydaje się 2x mniejszy niż jest w rzeczywistości. Może to wina tego kadru... albo ja mam zwidy ;) dobrze prawisz :) tramwaj fajny, ale wyexponuj go bardziej.. i szkoda zeby go tak w cien dawac. olbo daj swiatlo sloneczne na niego i okno blizej, albo jakies lampy nad nim. bedzie fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 9 Wrzesień 2009 Share Napisano 9 Wrzesień 2009 mpta... Ale słusznie.... Jeśli chodzi o proporcje, to ja bym to streścił w "coś tu nie gra" a tu proszę jakie konkrety! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 9 Wrzesień 2009 Share Napisano 9 Wrzesień 2009 aaa ja Ci dam fajnego tricka! ściągnij sobie Advanced Tram Simulator (ats). Polski projekt darmowy. Tam sobie mozesz pojezdzic 105na a co najlepsze jest kokpit wiarygodny. w sensie ze sie mozesz na nim wzorowac bo koles robil go wlasnie po wycieczkach do zajezdni 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 9 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2009 Właśnie, z tą konsolą we wnętrzu kokpitu mam problem. Dzięki. To był taki mój pierwszy pomysł na to wnętrze. Rzeczywiście, nie najlepszy:( Zmieniłem go trochę, właściwie sporo kombinowałem, a to ostatnia wersja. Wydaje mi się, że teraz powinno być lepiej. Ten klocek z lewej symbolizuje gostka. Nie zrobiłem jeszcze wiele,świateł prawie nie ma, materiał jest jeden. Ta tablica też będzie wyglądać innaczej, ale myślę że widać o co chodzi. Co o tym myślicie? Gościa przesunołbym bardziej do przodu i może więcej ucioł na dole. Ale już nie dziś:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Nooo teraz jest ok :) Moj kumpel takim jezdzi :P od podstawowki jak my sie bawilismy w strzelanine, to on zbieral zdjecia tramwajow. Jak nie znajdziesz tych refek wnetrza to postaram sie Ci zalatwic. hej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P4VV37 Napisano 10 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Znaczy się kieruje takim? Kiedy zmęczy mnie scena znajdę tą grę i mam nadzieję że będzie wystarczyła, poza tym znalazłem kilka fotek, ale dzięki za propozycje, jeśli będę miał z tym problem to zwrócę się do ciebie. Postęp: Mapa z tyłu to londyńskie metro. Zmienie ją potem, chciałem tylko zobaczyć jak wygląda scena z mapą na tej ścianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 sluchaj.......a moze.....kamerka na wysokości siedzącego pasażera z WEWNĄTRZ tramwaju, skierowana w stronę okna po przeciwnej stronie pojazdu? Tak jakby tlum gapiów obeserwował Cie jak siedzisz w tramwaju....myślę ze dodało by to do sceny coś jeszcze oprócz "o stary tramwaj w nowoczesnym muzeum"...no offence i mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi? hm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleksiak Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 A może zamiast nazwy stacji do której kursuje dać tam napis "do zajezdni" czy jak to tam się pisze ;) I ta "13" mi trochę nie pasuje reszta coraz lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 w ogole to przednia tablica powinna byc na hakach. a jezeli to obiekt muzealny to prawdopodobnie pisaloby na nim Bronowice Nowe nie małe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 Czyli generalnie dobrze się zaczęło i teraz już tylko słabiej. Szkoda, bo wyglądało na to, że może być fajnie. Model w tym otoczeniu i z tą teksturką nie siedzi. Uszczelki w oknach jak by za wąskie. Całość jest już teraz tylko przeciętna. Dobrze, że to wip, to może będą jeszcze z tego dzieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 zmien IOR szyb na 1.0 bo cos dziwnego sie dzieje ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi