peter_f Napisano 8 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2009 (edytowane) Przyznam, że usilnie się staram zrozumieć Twój punkt widzenia, ale chyba nie dam rady. Napisałem przed chwilą długą i wnikliwą analizę Twojego, przyznam, krzywdzącego wyliczenia proporcji mojej pracy do... mojej pracy, ale jednak nie umieszczę jej. Być może niepotrzebnie się nakręciłem. Jedyne co chcę powiedzieć to to, że nigdy nie byłem ortodoksem w sprawach grafiki i nie obchodzi mnie czy chmury są wymodelowane czy nie, czy pilot jest z polygonów czy malowanych pikseli. Nie obchodzi mnie również czy siatka ma trójkącik w rogu czy ośmiokąt. Nie rozumiem czemu o wartości pracy ma decydować biegłość w posługiwaniu się softem lub pluginem. Przyznam, że nie bawi mnie modelowanie, mapowanie i cały ten proces przygotowywania renderu tak bardzo jak odpalenie photoshopa i pokazanie tego co spowodowało, że zdecydowałem się to w ogóle zacząć. Wciąż mam w głowie kolejne obrazy, które widzę w najdrobniejszych detalach. Odpalam maxa, chcąc to szybko opracować i sprawić, żeby wizja stała się rzeczywistością. Tylko po to robię to co robię. Takie jest moje podejście. Nie będę pisał więcej, bo boję się, że się zagalopuję. Jeśli znów pomyliłem kategorię to proszę o powiadomienie moderatora. Pozdrawiam Edytowane 8 Sierpień 2009 przez peter_f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Peter_f, rozwiązanie jest jedno, wykadruj sam samolot to się Pussik ucieszy, że wtedy 90% pracy będzie w 3d, ramke wkoło też najlepiej usuń bo nie była wymodelowana... Pussik, ja Cie w pewnym sensie rozumiem bo oceniasz prace z punktu technicznego, coś jak modelowany environment vs mapka hdri, gdzie ten pierwszy może i będzie oznaczał większe poświęcenie autora ale czy tylko o to chodzi? O bezsensowne dłubanie? Ja tą pracę oceniam jako obraz artysty, który chciał zrealizować swoją wizję za pomocą różnych technik jakie znał, czyli nie tylko modelowania, teksturowania i renderingu ale i umiejętnego przerobienia zdjęcia pod tło, kompozycji i finalnego retuszu. Efekt według mnie jest powalająco dobry a to czy chmurki są zdjęciem, modelem, cząsteczkami czy bitmapami z kanałem alpha mam głęboko tam, gdzie żadna chmurka nie śmie zajrzeć. Napiszę jeszcze na koniec, że sporo jest osób, które potrafią wymodelować każdą śrubkę, sprężynke, ryskę na karoserii czy szwy na kierownicy ale mało jest takich, które potrafią to później umiejętnie zaprezentować. Zazwyczaj takie prace kończą się na ciekawym WIPie a gdy trafiają do galerii skończonych prac szybko giną w tłoku podobnych tworów, których autorzy postawili na ilość a nie na jakość. Obraz Petera_f na pewno tak szybko nie zginie, to jeden z tych, które są inspiracją dla innych... i oby takich było jak najwięcej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SereCk Napisano 9 Sierpień 2009 Share Napisano 9 Sierpień 2009 Chcialbym zobaczyc te rysy w poly :D Loozack dobrze gada, polac mu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIERZBA Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 Piknie, piknie - kleiłem taki wieki temu z Małego Modelarza . Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berger Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 A takie chumry jak stworzyć? Jakiś plug-in? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Loozack: dzięki Piter bardzo :) Sereck: dzięki :) Wierzba: dzięki :) Brazniew: Chmury to zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noe Napisano 16 Sierpień 2009 Share Napisano 16 Sierpień 2009 te chmurki latwo dalo by sie zrobic w pluginie OZON, dziala z maxem i mentalem. Ale czy wtedy dalej mozna by mowic ze to nie wymodelowane? :D Praca piekna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 17 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2009 Dzięki Noe. Nie znam się na pluginach, chociaż ten o którym piszesz daje fajne efekty. Może spróbuję. Masz rację co do "wymodelowania", chociaż pewnie uzyskanie dobrych rezultatów nawet przy użyciu tego pluginu jest sztuką:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noe Napisano 17 Sierpień 2009 Share Napisano 17 Sierpień 2009 dokladnie. chociaz jest w nim wiele presetow z gotowymi chmurami i atmosfera i wygladaja 100% photoreal. Licza sie tez szybko, polecam ja mam darmowa wersje beta (ktorej termin juz minal bo wyszla pelna wersja) ktora spisuje sie swietnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Djampa Napisano 24 Sierpień 2009 Share Napisano 24 Sierpień 2009 Hi, Przykro, ja nie mówią polski dobrze. This is a great piece of artwork, good job! Congratulations ! Wonderful mood and textures. Cheers, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 2 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Noe: Dzięki, teraz wypróbowuję Djampa: Thank You very much Eduardo :) I dzięki bardzo za silver gallery !!! teraz dopiero zauważyłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 peter-f - Gratulejszyn srebrnej Piotruś :D Ja bym jednak do zlotej odrazu to dal :p Pozdro ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 gratki za Silver Award! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JunioR Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Gratulejszyn panie Piotrze ;) Super brawo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Brawo, należało się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 chyba tez musze zacząć pitolic:) ZASŁUZENIE PIOTR! gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrys Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Gratulacje Piotrze! Jakby była kategoria platynowa, to tez powinieneś się tam dostać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 4 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2009 Ogromne dzięki chłopaki. Kompletnie nie czuję się na tą galerię, ale mam nadzieję, że następnym razem będę bardziej zadowolony z finału. Teraz chyba już jestem zmęczony tym obrazkiem i te błędy, które śnią się po nocach... hcpiter: dzięki Piotruś :) Pionier: dzięki mój Mistrzu! JunioR: dzięki i do zobaczyska we Wrocu :) Loozack: dzięki Piter, ogromny to zaszczyt od Ciebie kliment woroszyłow: dzięki Wojciu, a pitolenie płynie prosto z serca. Ja naprawdę w to wierzę mrys: dzięki Marku :)żeby nie Ty i Wojtek nigdy by to pewnie nie powstało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
requirere Napisano 1 Październik 2009 Share Napisano 1 Październik 2009 bombowe szaleństwo - łał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireun Napisano 10 Listopad 2009 Share Napisano 10 Listopad 2009 wow kurde mój kolega my na zawał umarł z wrażenia świetna praca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 Myślałem że to pewna złota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2009 (edytowane) Strasznie dziękuję za słowa uznania i poparcia requirere, ireun i dac77 :) Powiem tylko, że srebrna to już wielki zaszczyt, a Wasze pozytywne opinie znaczą dla mnie więcej niż myślicie. Jako podsumowanie tematu z dumą zacytuję fragment listu jaki otrzymałem po "Stream'ie" od australijskiego weterana, który latał na Lancasterach w czasie wojny jako tylny strzelec, David'a Fellowes'a: "Playing on the computer your excellent picture of Stream caught my eye. This picture is the best I have seen of the bomber stream with the sun sinking slowly in the west. It reminded me of the days when I was a rear gunner with 460 Sqn RAAF on Lancasters in 1944" Czy można chcieć więcej...? P.S. Czy po srebrną gwiazdkę w opisie trzeba się gdzieś zgłosić? :) Edytowane 13 Grudzień 2009 przez peter_f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral_44 Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 Peter_f. Gratulacje. Praca Wspaniała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 No no, uznanie weterana... bezcenne :) Przy okazji dodam, że też bardziej widział bym tą pracę w złotej galerii, srebrna to zdecydowanie za mało. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 Gratulacje i przydało by się jednak ta prace przenieść do złotej bo grubo zasługuje :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fargate Napisano 14 Grudzień 2009 Share Napisano 14 Grudzień 2009 peter_f: Pięknie! Czemu nie w złotej - pozostaje to dla mnie zagadką :/ Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 15 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2009 dzięki chłopaki :) goral_44: bardzo dziękuję :) Loozack: dzięki Piotruś :) Faktycznie to niezwykle budujące czytać, że komuś przypominają się stare czasy :) Co do galeryi to myślę, że srebrna to naprawdę dużo hcpiter: dzięki Piterku :) Fargate: dzięki Stary bardzo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 15 Grudzień 2009 Share Napisano 15 Grudzień 2009 "Playing on the computer your excellent picture of Stream caught my eye. This picture is the best I have seen of the bomber stream with the sun sinking slowly in the west. It reminded me of the days when I was a rear gunner with 460 Sqn RAAF on Lancasters in 1944" poprostu wow :) no lepszej rekomendacji naprawde nie można sobie wymarzyć :) oczywiście w 100% zasłużenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2010 poprostu wow :) no lepszej rekomendacji naprawde nie można sobie wymarzyć :) oczywiście w 100% zasłużenie dzięki ogromne Stary :) To naprawdę świetna rekomendacja. Jestem w kontakcie z Sir David'em Fellowes'em i szykuję render z samolotem, na którym latał :) Otrzymałem od niego sporo materiałów, włącznie z artykułem z gazety, gdzie opisano historię jego załogi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi