Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Niedawno miałem okazje pracować razem ze studiem IxorVFX nad nowym spotem dla Seata, który jest własnie emitowany w Grecji.

Moją działką było wykonanie otoczenia, oświetlenie, rendering i compositing. Do tego drobne particle job przy kamieniach.

Soft - 3ds max, Vray, AE. Tyle gadania... Screen:

kita_chicken.jpg

oraz cały spot http://www.wyszolmirski.com/kota_seat.mov

Pozdrawiam

Edytowane przez MF

• Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 5,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

serwus :)

fajne :) dlugo to robiliscie ? i w ile osob ?

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano
  • Autor

kannu: Dobrze ze przypomniałeś, bo zapomniałem dopisać :). Jeden człowiek od kury, ja od otoczenia, renderingu i compositingu + 2 osoby pomagające przy niektórych ujęciach (chmury na początku). Na dobrą sprawę była to intensywna praca 2 grafików. Włożyłem w to około 2 tygodni pracy, ale same prace przy kurze rozpoczęły się zanim dołączyłem do projektu.

Edytowane przez MF

Napisano

mi sie najbardziej podoba otoczenie :D

reszta jest jakas porabana i bez sensu :D

kura latajaca? reklama samochodu ktorego nie widac podczas przejazdu,

rownie dobrze moglby byc to trabant i nikt nie zauwazylby roznicy

no i samochod podczas jazdy porusza sie nienaturalnie i za szybko

ja wiem ze to sporo roboty i nerwow.. ale kurcze! kto to wymyslil :D

dla mnie to antyreklama.. no chyba ze Grekow to ujara na maxa :D

Napisano

Dla mnie reklama całkiem OK. Osobiście wolę mniej lub więcej zabawne reklamy jeżeli już muszę je oglądać.

Jedyne co rzuciło mi się w oczy — to oczy. Kura ma martwą gałkę.

O ile powieką mrugnęła — o tyle sama gałka jest jak szklana. Ptaki się rozglądają i łypią oczami na wszystkie strony. No chyba, że ta jest pod tak ogromnym wrażeniem lotu :)

Napisano

Ogolnie fajnie, poza dziwnie jadacym smochodem na poczatku to co sie rzuca jeszcze w oczy to kamyki (cienie?) zaraz po wyladowaniu kury, pojawiaj sie na ziemi znikad?

Napisano

Mi się podoba pomysł, przynajmniej coś świeżego i oryginalnego...

Aż chce się zrobić rosół, yy przepraszam kupić Seata :D

Napisano

Bardzo fajnie to wyszło. Do tego jak mruga i że lata bym się nie czepiał.

Za to DOF (np w ujęciu na środkowym screenie co dałeś) szwankuje - za dużo i nagle wygląda jak miniaturka.

_BB

Napisano

piorko kury odstaje za bardzo - co za bzdura!!!!

bardzo ladnie to wyglada. Szacun za skill, ekstra otoczenie, ruch kury tez wporzo. fakt ze troche sztywno na koncu furka sie porusza. oglonie podoba mi sie klimat.

Napisano
  the_fgdf napisał:
Bardzo fajnie to wyszło. Do tego jak mruga i że lata bym się nie czepiał.

Za to DOF (np w ujęciu na środkowym screenie co dałeś) szwankuje - za dużo i nagle wygląda jak miniaturka.

_BB

A może to ma być próbą artystycznego pokazania jak kura to postrzega. Nie człowiek. Wtedy nie ma się co czepiać.

Napisano

do mnie właśnie doszło to, że zrobiło tą anime 2 grafików przez około 2 tyg, masakra. Jakby nie było, poziom poważnej agencji reklamowej.

pozdro

Napisano

tjviking, chodzi o to, ze ped samochodu wprawia normalnie nielotna kure w taki speed:) moze po grecku cos tam jeszcze gadaja, co lepiej tlumaczy cala akcje;)

Napisano
  • Autor

Dziękuję za komentarze.

Jeżeli chodzi o otoczenie to jest to full 3d. VrayScatter w tym wypadku sprawił się wyśmienicie... wystarczyło parę bitmap aby rozsiać roślinność w odpowiedni sposób. Krzaczki, trawa a nawet drzewa są animowane...

Pewne rzeczy chciałbym zrobić lepiej... Osobiście nie oceniam pomysłu, który jest niezależny ode mnie wiec nie ma co marudzić :)... Natomiast dzień przed deadlinem był trochę szalony i nie było czasu na większe zmiany... 3 ujęcia pozostały ... a do końca tylko 6h i nie wszystko się przeliczyło... Mimo tego zdołałem złożyć wszystko i o 7:30 rano było gotowe. Przyznam, że był to pierwszy projekt w którym byłem odpowiedzialny za Compositing i zrozumiałem dobitnie że znajomość AE może nieraz uratować tyłek...

Pozdrawiam

Napisano

Pomysł na reklamę znakomity. Dwa tygodnie na całość, to naprawdę mało i należą się ogromne brawa ekipie. Wszelkie niedociągnięcia zrzucam więc na krótki deadline, a nie na brak skilla. :)

Btw: to mój 4000 post. :)

Napisano
  Reanimator napisał:
tjviking, chodzi o to, ze ped samochodu wprawia normalnie nielotna kure w taki speed:) moze po grecku cos tam jeszcze gadaja, co lepiej tlumaczy cala akcje;)

he,he chyba ze jakies kwasy z ciezarowki spadly i kura jest na speedzie :P

spoczko, spoczko - lubilem Monty Pythona... polubie i latajaca kure :D

Napisano

że tak powiem -z jajem ;) Gratuluję :)

Napisano

Ja tam się zgadzam z tjviking, reklama na której nie widać samochodu jakoś tak... dziwacznie. Bardziej to pasuje na filmik na joemonster. Poza tym jak dla mnie wizualnie super.

Napisano

ekstra reklama :D jedyne co mi w niej nie pasuje to dźwięk samochodu - na 100% nie jest taki w prawdziwym. Ale to pewnie wina wytycznych a nie braku wiedzy, dlatego to żadna wada z punktu widzenia grafika. Jeszcze raz gratki MF;) zaczynam załować, że w ogóle nie odwiedzam tego działu ;p

Napisano
  Loopik napisał:
reklama na której nie widać samochodu jakoś tak... dziwacznie.

Dlaczego? To bardzo często używany chwyt reklamowy?

A reklama nowego modelu KIA, gdzie kolo twierdzi, że widział już wszystko? — Tam już kompletnie nie ma nic.

A reklamy Heyah, gdzie przez kilka tygodni nie było wiadomo w ogóle o co chodzi?

Napisano

Jak dla mnie śmiałem się niesamowicie z tej kury - jest przezabawna, wręcz cartoonowa z zachowania. Czepiłbym się tylko kompositingu - no ale jak mówisz - za krótki termin, to widać - cząsteczki latające przy lądowaniu kury rażą nienaturalnością a migające kamienie na tym samym ujęciu, zdradzają zmiany na ostatnią chwilę i niedokończone maskowanie. Poza tym to ze kura jeszcze na koniec wydmuchuje kurz, powala! :) NA PRAWDĘ to śmieszne :D ogólnie mega fajna reklama i termin przy tym składzie godny profesjonalnego studia!

Napisano
  infected napisał:
Dlaczego? To bardzo często używany chwyt reklamowy?

A reklama nowego modelu KIA, gdzie kolo twierdzi, że widział już wszystko? — Tam już kompletnie nie ma nic.

A reklamy Heyah, gdzie przez kilka tygodni nie było wiadomo w ogóle o co chodzi?

Zgadzam się, coś takiego przyciąga i zostawia coś w pamięci, czyli niby sens reklamy jest zachowany ale ja reklamie samochodu chciałbym widzieć samochód, a reklama KIA to dla mnie zwykła tanizna jest nic więcej, być może dlatego że nowa wersja wygląda chyba gorzej od starej.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za komentarze :)... Dobrze łechtają ambicje :D