MF Napisano 23 Wrzesień 2009 Napisano 23 Wrzesień 2009 (edytowane) Witam, Niedawno miałem okazje pracować razem ze studiem IxorVFX nad nowym spotem dla Seata, który jest własnie emitowany w Grecji. Moją działką było wykonanie otoczenia, oświetlenie, rendering i compositing. Do tego drobne particle job przy kamieniach. Soft - 3ds max, Vray, AE. Tyle gadania... Screen: oraz cały spot http://www.wyszolmirski.com/kota_seat.mov Pozdrawiam Edytowane 23 Wrzesień 2009 przez MF
kannu Napisano 23 Wrzesień 2009 Napisano 23 Wrzesień 2009 serwus :) fajne :) dlugo to robiliscie ? i w ile osob ? pozdrawiam i zycze powodzenia :)
MF Napisano 23 Wrzesień 2009 Autor Napisano 23 Wrzesień 2009 (edytowane) kannu: Dobrze ze przypomniałeś, bo zapomniałem dopisać :). Jeden człowiek od kury, ja od otoczenia, renderingu i compositingu + 2 osoby pomagające przy niektórych ujęciach (chmury na początku). Na dobrą sprawę była to intensywna praca 2 grafików. Włożyłem w to około 2 tygodni pracy, ale same prace przy kurze rozpoczęły się zanim dołączyłem do projektu. Edytowane 23 Wrzesień 2009 przez MF
Gość Gosc Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 mi sie najbardziej podoba otoczenie :D reszta jest jakas porabana i bez sensu :D kura latajaca? reklama samochodu ktorego nie widac podczas przejazdu, rownie dobrze moglby byc to trabant i nikt nie zauwazylby roznicy no i samochod podczas jazdy porusza sie nienaturalnie i za szybko ja wiem ze to sporo roboty i nerwow.. ale kurcze! kto to wymyslil :D dla mnie to antyreklama.. no chyba ze Grekow to ujara na maxa :D
infected Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Dla mnie reklama całkiem OK. Osobiście wolę mniej lub więcej zabawne reklamy jeżeli już muszę je oglądać. Jedyne co rzuciło mi się w oczy — to oczy. Kura ma martwą gałkę. O ile powieką mrugnęła — o tyle sama gałka jest jak szklana. Ptaki się rozglądają i łypią oczami na wszystkie strony. No chyba, że ta jest pod tak ogromnym wrażeniem lotu :)
Johny Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Ogolnie fajnie, poza dziwnie jadacym smochodem na poczatku to co sie rzuca jeszcze w oczy to kamyki (cienie?) zaraz po wyladowaniu kury, pojawiaj sie na ziemi znikad?
ttaaddeekk Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Chickenblinking.jpg&filetimestamp=20061201215535 a tak właśnie mruga kura :( chyba ze w Grecji maja inne. Otoczenie wypas, ful renderowane czy matte ? trochę dziwny dof, takie jakby dodawany gradientami w całej animce. pozdro
Kedzior Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Mi się podoba pomysł, przynajmniej coś świeżego i oryginalnego... Aż chce się zrobić rosół, yy przepraszam kupić Seata :D
pionix Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Fajne bardzo. Otoczenie piękne. Gratulacje.
the_fgdf Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Bardzo fajnie to wyszło. Do tego jak mruga i że lata bym się nie czepiał. Za to DOF (np w ujęciu na środkowym screenie co dałeś) szwankuje - za dużo i nagle wygląda jak miniaturka. _BB
Orangegraphics Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 bardzo bardzo fajnie. czuć świerzość, pozdrawiam
slawomir! Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 piorko kury odstaje za bardzo - co za bzdura!!!! bardzo ladnie to wyglada. Szacun za skill, ekstra otoczenie, ruch kury tez wporzo. fakt ze troche sztywno na koncu furka sie porusza. oglonie podoba mi sie klimat.
infected Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Bardzo fajnie to wyszło. Do tego jak mruga i że lata bym się nie czepiał. Za to DOF (np w ujęciu na środkowym screenie co dałeś) szwankuje - za dużo i nagle wygląda jak miniaturka. _BB A może to ma być próbą artystycznego pokazania jak kura to postrzega. Nie człowiek. Wtedy nie ma się co czepiać.
Reanimator Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Aaaahahah, swietne! :D Jedynie kwas w animacji kury przy upadku razi, ale poza tym mega :D
ttaaddeekk Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 do mnie właśnie doszło to, że zrobiło tą anime 2 grafików przez około 2 tyg, masakra. Jakby nie było, poziom poważnej agencji reklamowej. pozdro
Reanimator Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 tjviking, chodzi o to, ze ped samochodu wprawia normalnie nielotna kure w taki speed:) moze po grecku cos tam jeszcze gadaja, co lepiej tlumaczy cala akcje;)
MF Napisano 24 Wrzesień 2009 Autor Napisano 24 Wrzesień 2009 Dziękuję za komentarze. Jeżeli chodzi o otoczenie to jest to full 3d. VrayScatter w tym wypadku sprawił się wyśmienicie... wystarczyło parę bitmap aby rozsiać roślinność w odpowiedni sposób. Krzaczki, trawa a nawet drzewa są animowane... Pewne rzeczy chciałbym zrobić lepiej... Osobiście nie oceniam pomysłu, który jest niezależny ode mnie wiec nie ma co marudzić :)... Natomiast dzień przed deadlinem był trochę szalony i nie było czasu na większe zmiany... 3 ujęcia pozostały ... a do końca tylko 6h i nie wszystko się przeliczyło... Mimo tego zdołałem złożyć wszystko i o 7:30 rano było gotowe. Przyznam, że był to pierwszy projekt w którym byłem odpowiedzialny za Compositing i zrozumiałem dobitnie że znajomość AE może nieraz uratować tyłek... Pozdrawiam
Shogun 3D Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 Pomysł na reklamę znakomity. Dwa tygodnie na całość, to naprawdę mało i należą się ogromne brawa ekipie. Wszelkie niedociągnięcia zrzucam więc na krótki deadline, a nie na brak skilla. :) Btw: to mój 4000 post. :)
Gość Gosc Napisano 24 Wrzesień 2009 Napisano 24 Wrzesień 2009 tjviking, chodzi o to, ze ped samochodu wprawia normalnie nielotna kure w taki speed:) moze po grecku cos tam jeszcze gadaja, co lepiej tlumaczy cala akcje;) he,he chyba ze jakies kwasy z ciezarowki spadly i kura jest na speedzie :P spoczko, spoczko - lubilem Monty Pythona... polubie i latajaca kure :D
Gość User190 Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 że tak powiem -z jajem ;) Gratuluję :)
Loopik Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 Ja tam się zgadzam z tjviking, reklama na której nie widać samochodu jakoś tak... dziwacznie. Bardziej to pasuje na filmik na joemonster. Poza tym jak dla mnie wizualnie super.
trosiek Napisano 25 Wrzesień 2009 Napisano 25 Wrzesień 2009 ekstra reklama :D jedyne co mi w niej nie pasuje to dźwięk samochodu - na 100% nie jest taki w prawdziwym. Ale to pewnie wina wytycznych a nie braku wiedzy, dlatego to żadna wada z punktu widzenia grafika. Jeszcze raz gratki MF;) zaczynam załować, że w ogóle nie odwiedzam tego działu ;p
infected Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 reklama na której nie widać samochodu jakoś tak... dziwacznie. Dlaczego? To bardzo często używany chwyt reklamowy? A reklama nowego modelu KIA, gdzie kolo twierdzi, że widział już wszystko? — Tam już kompletnie nie ma nic. A reklamy Heyah, gdzie przez kilka tygodni nie było wiadomo w ogóle o co chodzi?
beny Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Jak dla mnie śmiałem się niesamowicie z tej kury - jest przezabawna, wręcz cartoonowa z zachowania. Czepiłbym się tylko kompositingu - no ale jak mówisz - za krótki termin, to widać - cząsteczki latające przy lądowaniu kury rażą nienaturalnością a migające kamienie na tym samym ujęciu, zdradzają zmiany na ostatnią chwilę i niedokończone maskowanie. Poza tym to ze kura jeszcze na koniec wydmuchuje kurz, powala! :) NA PRAWDĘ to śmieszne :D ogólnie mega fajna reklama i termin przy tym składzie godny profesjonalnego studia!
Loopik Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Dlaczego? To bardzo często używany chwyt reklamowy? A reklama nowego modelu KIA, gdzie kolo twierdzi, że widział już wszystko? — Tam już kompletnie nie ma nic. A reklamy Heyah, gdzie przez kilka tygodni nie było wiadomo w ogóle o co chodzi? Zgadzam się, coś takiego przyciąga i zostawia coś w pamięci, czyli niby sens reklamy jest zachowany ale ja reklamie samochodu chciałbym widzieć samochód, a reklama KIA to dla mnie zwykła tanizna jest nic więcej, być może dlatego że nowa wersja wygląda chyba gorzej od starej.
MF Napisano 29 Wrzesień 2009 Autor Napisano 29 Wrzesień 2009 Dziękuję za komentarze :)... Dobrze łechtają ambicje :D
Rekomendowane odpowiedzi