telthona Napisano 13 Styczeń 2010 Napisano 13 Styczeń 2010 Tygodniowy Speedpainting 80: "BACHANALIA" Zapraszam do świata mitologii greckiej, na ucztę do Boga Wina, Dionizosa, zwanego również Bachusem. Zadaniem będzie stworzenie ilustracji kojarzącej się z tym starogreckim świętem lub bogiem. Może być to ilustracja uczty u Dionizosa, jego wizerunek lub wizerunki jego gości (satyry, nimfy, centaury, menady, bachantki etc.) ale ujęte w taki sposób, by było widać gdzie ci goście się znajdują. Ciekawym i malarskim elementem tego święta z pewnością był też sam pochód (orszak Dionizosa poruszał się z Lidii do Grecji), gdzie półnagie bachantki, swego rodzaju "kapłanki Dionizosa" wpadały podczas tańca w ekstatyczny szał - trans, podczas którego wykrzykiwały słowa mające chwalić Bachusa. Bachanalia kojarzą się z winem, winogronami, Bachusem, bachantkami, ucztą i innymi uciechami ciała ;) Liczę na Waszą wyobraźnię: dajcie się ponieść orszakowi Bachusa! Regulamin: * Czas malowania: 1,5 h. * Technika dowolna, cyfrowa bądź tradycyjna. * Prace umieszczamy w tym wątku. * Dłuższy bok umieszczonej pracy nie może przekroczyć 900 px. Pełna rozdzielczość w postaci linku. * Jedna osoba może umieścić dowolną ilość prac ale tylko jedną z nich poddać głosowaniu. Pracę pod głosowanie należy wskazać maks. dzień przed zakończeniem, jeżeli tak się nie stanie zostanie wybrana pierwsza praca jaka została umieszczona. * czas sondy 3 dni. Nagrody: * Wybór kolejnego tematu. * Rekomendacja na stronie głównej serwisu. * Umieszczenie pracy w galerii. ZAKOŃCZENIE SESJI: 20.01.2010 (środa) godz. 23:59. SONDA: od 21.01 do 23.01 (3 dni) Pomoce naukowe: Bachanalia (dionizje) wdł Wikipedii: - W znaczeniu szerszym orgiastyczne obrzędy dokonywane na cześć Dionizosa - Bachusa. Wiązały się z nimi liczne potępiane nadużycia, przez co przerodziły się z czasem w rozpustne orgie. Więcej o Dionizjach - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dionizje Więcej o Dionizosie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dionizos
dzudzu Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 No to zacznie się teraz świntuszenie. Wątek 18+!
Frank600 Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 Wino + kobiety - wychodzi Hiroszima ........
Czeczen Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 Czyli będą latające fallusy i wiszące gruszki. Już nie mogę się doczekać efektów...mniam.
eco Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 dość ciężki technicznie temat - jak na 1,5 h :D
telthona Napisano 14 Styczeń 2010 Autor Napisano 14 Styczeń 2010 myślę że dacie radę :) temat jest dosyc szeroki, i jeśli ktoś nie wyobraza sobie malowania orszaku iluś tam postaci, to moze skupić sie na jednej, lub po prostu namalować coś na kształt enviro ze sztafazem w formie korowodu tanczacych ludzi... myślę że możliwości jest wiele wiele ;D
emmilius Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 No wiadomo, jak w każdym TSP. Nietrzymanie się sztywno ram tematu a tylko zahaczenie o niego przynosi nie raz dobre rezultaty, mam już nawet pomysł, oby tylko "życiowego" czasu starczyło.
Uriel Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 cos takiego, niestety kolorki bardzo leżą, ale czasu zabrakło
Mariossan Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 O! Czyli w tym tygodniu malujemy bibke, wreszcie jakiś ciekawy temat :) Już nie moge sie doczekac co też ludziska wyskrobią.
ICE Napisano 14 Styczeń 2010 Napisano 14 Styczeń 2010 W sumie jest to tylko zalosny thumb, po tym wiem, ze musze zrobic sobie jakas przerwe i nachlonac jakichs inspiracji, ale zgodnie z bardzo madrym powiedzeniem "Artysta sie nie jest, artysta sie bywa" Oto owy gniot:
Kishkoltz Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Podoba mi się ten temat, jeszcze spróbuję w nim sił. Na razie to.
jaras Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 temat na dłuższą dziubaninkę, 1,5 godzinki to mało (przynajmniej dla mnie) zeby namalowac jakąś ponętną bachantkę ;)
Tomala Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 jaras po Twoich ostatnich speedach widać że lubisz jak jest dużo ciała :D
jaras Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 to tak po swiętach mi się zrobiło ;) wiesz, przytyłem 3 kg i teraz probuje zrzucic, stąd ta obsesja ;)
Jonasz_Real Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 fajnie Jaras, ze postanowiłeś przysiąść do 2d Powolutku małym kroczkiem i będzie gites.
Rotcore Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 dlatego w speedpaintingu chodzi o uproszczenia o pokazanie sceny jak najmniejszym wysiłkiem, skończonej sceny, a nie o to ile zdaze wymodzic w 1,5h... to właśnie odwrotność hiperrealistycznego dłubania na tablecie... wiele osób o tym zapomina albo nawet nie wie... po przejrzeniu tematu speedpainting, prac biglebowskiego i leszka_leni takie mam wlaśnie zdanie na temat speedpaintingu... pozdro
Klex Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 (edytowane) Witam To moj drugi speedpaint i druga proba w konkursie. NIe wiem czy moja praca oddaje ducha spidu ale 1.5h to na razie dla mnie za krótko ;) Edytowane 16 Styczeń 2010 przez Klex
Hendels Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 (edytowane) to i ja sie dokleje ;] w sumie pierwszy raz biore udział w speedzie :) widze to po swojemu, bez mega proporcji itp, tyle ile zdążyłem ;) Edytowane 18 Styczeń 2010 przez Hendels
mc_art Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 To mój pierwszy raz :P Pozdrawiam wszystkich.
Rotcore Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Dobrze wiedzieć, że już nie jesteś prawiczkiem... Malowanie po filtrowanych fotach to nie speedpainting...
SBT77 Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Malowanie po filtrowanych fotach to nie speedpainting... A może to mattepainting ?? :)))) Może kolega mc_art użył tekstur, bo liczy się tylko efekt końcowy ? :)))
mrozik26 Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Dobrze wiedzieć, że już nie jesteś prawiczkiem... Malowanie po filtrowanych fotach to nie speedpainting... hyhy dobre spostrzeżenie XD
jaras Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 (edytowane) jeszcze jedna wersja (ostateczna) Edytowane 20 Styczeń 2010 przez jaras
Areien Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 mc_art jak dla mnie to wyglada na over zdjecia :D ale pewnie sie myle ;] jak tak z gory przepraszam ;* o ... nie ogladając wczesniej 3 strony komentarzy, widze ze nie tylko ja mam takie spostrzezenia xD
Uriel Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 drugie podejście do tematu, tą prace wystawiam do konkursu
Ojot Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 (edytowane) Tym razem rysunek bo chwilowo jedyny sprzęt jaki mam pod ręką to ołówek i akwarele. Scena inspirowana Bachusem Rubensa. Całość widział bym w brązach ale jak wezmę się za to akwarelą to nie będzie 1,5h tylko 15h (: edit zmniejszyłem delikatnie żeby nie poszerzało zbytnio wątku Większa wersja: http://i45.tinypic.com/e16n9u.jpg Edytowane 20 Styczeń 2010 przez Ojot
Frank600 Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Ojot świetny szkic , poproszę ( jeżeli to możliwe ) o link do większej wersji :)
jaras Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 w 1 poscie jest regulamin gdzie podano wymiar prac - max 900 pix. wiec jest chyba ok ;) a szkicem pozamiatałes :) gratki, bardzo fajnie
Kishkoltz Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 Wiem, że miał być antyk ale nie mogłem się powstrzymać. Wino, kobiety i rodowity potomek Bachusa, wszystko pasuje :)
Drakula Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 Dzudzu, swietne. a co do montazu mc_arta. Za takie akcje powinno sie dyskwalifikowac na x najblizszych TSP.
mc_art Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 pracę zrobiłem z rozpędu po tutorialu photopaintingu Jeremy'iego Suttona do Corel Paintera X - uczę się od niedawna i nadal wolę prawdziwy ołówek od tego w painterze - co do pracy - już zdążyłem otrzymać bęcki od mojego ziomka Uriela - prośba więc - już wystarczy kopania - po prostu nie głosujcie - w sumie chodziło mi tylko o przedstawienie koncepcji, bo temat jest ciekawy - jeśli kogokolwiek to usatysfakcjonuje to wykonam pracę jeszcze raz w ołówku
Frank600 Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 (edytowane) mc_art , mam nadzieje , że wezmiesz się porządnie za robotę , digital painting to bardzo fajny szeroki temat , który można zgłębiać i zgłębiać a i tak zawsze coś Cię zaskoczy . Wielu z nas myślało na początku , że tablet sam maluje i , że to jest niezły lans :) Ale niestety to jest kawałek ciężkiej pracy na który trzeba poświęcić trochę czasu żeby poczuć się w miarę swobodnie , póżniej sam zobaczysz ile Ci to radości będzie dawało :P Życzę powodzenia . P.S - sam na początku przefiltorwałem twarz Adrianny Limy i myślałem , że jestem OmeN2501 do czasu kiedy Morano mi powiedział kilka gorzkich słów :P Edytowane 20 Styczeń 2010 przez KLICEK
mc_art Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 Dzięki, Frank - jak widać droga daleka, ale jakoś podreptam :)
SBT77 Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 mc_art nie masz się czym przejmować. Mnóstwo ludzi w mniejszym czy większym stopniu używa fotografii w swoich ilustracjach. Jedni są usprawiedliwiani, drudzy ganieni - w zależności od hierarchii dziobania. Nie przejmuj się tym. Czasem nie warto słuchać co mówią inni. Jedno się liczy - co umiesz. A praca ołówkiem mile widziana :)
eco Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 niestety nie potrafię mazać ze stoperem i nieco się zagalopowałem z czasem- wrzucam tak czy inaczej
mc_art Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 Dziękuję za dobre słowo, SBT77:) - dziś już z pracą w ołówku się nie wyrobię, ale postaram się zrobić coś w ten sposób przy najbliższej okazji - mam nadzieję, że ktoś wybierze "wampiryczną" tematykę :P
Frank600 Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 Rajska wyspa , wodospady i Dionizos przed tajskim masażem , kadr w czasie wybierania Bachantki , po chwili zdecyduje się , że zajmie się dwiema :) Mój skarb jako ogólna modelka do złapania pozy jaka mnie interesowała , wczuła się dobrze bo wyginała sie bosko ufff .... dziękuje Kochanie :) Ok wracam do dłubania challenqe corner , chociaż czasu niemam wogóle na dłubanie dla siebie blee ...
Mellon Napisano 20 Styczeń 2010 Napisano 20 Styczeń 2010 No i w ostatnich chwilach ja tez coś dorzucę
Rekomendowane odpowiedzi