Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Tygodniowy Speedpainting 80:

"BACHANALIA"

Zapraszam do świata mitologii greckiej, na ucztę do Boga Wina, Dionizosa, zwanego również Bachusem.

Zadaniem będzie stworzenie ilustracji kojarzącej się z tym starogreckim świętem lub bogiem. Może być to ilustracja uczty u Dionizosa, jego wizerunek lub wizerunki jego gości (satyry, nimfy, centaury, menady, bachantki etc.) ale ujęte w taki sposób, by było widać gdzie ci goście się znajdują.

Ciekawym i malarskim elementem tego święta z pewnością był też sam pochód (orszak Dionizosa poruszał się z Lidii do Grecji), gdzie półnagie bachantki, swego rodzaju "kapłanki Dionizosa" wpadały podczas tańca w ekstatyczny szał - trans, podczas którego wykrzykiwały słowa mające chwalić Bachusa.

Bachanalia kojarzą się z winem, winogronami, Bachusem, bachantkami, ucztą i innymi uciechami ciała ;)

Liczę na Waszą wyobraźnię: dajcie się ponieść orszakowi Bachusa!

Regulamin:

* Czas malowania: 1,5 h.

* Technika dowolna, cyfrowa bądź tradycyjna.

* Prace umieszczamy w tym wątku.

* Dłuższy bok umieszczonej pracy nie może przekroczyć 900 px. Pełna rozdzielczość w postaci linku.

* Jedna osoba może umieścić dowolną ilość prac ale tylko jedną z nich poddać głosowaniu. Pracę pod głosowanie należy wskazać maks. dzień przed zakończeniem, jeżeli tak się nie stanie zostanie wybrana pierwsza praca jaka została umieszczona.

* czas sondy 3 dni.

Nagrody:

* Wybór kolejnego tematu.

* Rekomendacja na stronie głównej serwisu.

* Umieszczenie pracy w galerii.

ZAKOŃCZENIE SESJI: 20.01.2010 (środa) godz. 23:59.

SONDA: od 21.01 do 23.01 (3 dni)

Pomoce naukowe:

Bachanalia (dionizje) wdł Wikipedii: - W znaczeniu szerszym orgiastyczne obrzędy dokonywane na cześć Dionizosa - Bachusa. Wiązały się z nimi liczne potępiane nadużycia, przez co przerodziły się z czasem w rozpustne orgie.

Więcej o Dionizjach - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dionizje

Więcej o Dionizosie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dionizos

bachanalia.jpg

• Odpowiedzi 41
  • Wyświetleń 11,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czyli będą latające fallusy i wiszące gruszki. Już nie mogę się doczekać efektów...mniam.

Napisano

dość ciężki technicznie temat - jak na 1,5 h :D

Napisano
  • Autor

myślę że dacie radę :) temat jest dosyc szeroki, i jeśli ktoś nie wyobraza sobie malowania orszaku iluś tam postaci, to moze skupić sie na jednej, lub po prostu namalować coś na kształt enviro ze sztafazem w formie korowodu tanczacych ludzi... myślę że możliwości jest wiele wiele ;D

Napisano

No wiadomo, jak w każdym TSP. Nietrzymanie się sztywno ram tematu a tylko zahaczenie o niego przynosi nie raz dobre rezultaty, mam już nawet pomysł, oby tylko "życiowego" czasu starczyło.

Napisano

attachment.php?attachmentid=69251&d=1263467721

cos takiego, niestety kolorki bardzo leżą, ale czasu zabrakło

Napisano

O! Czyli w tym tygodniu malujemy bibke, wreszcie jakiś ciekawy temat :) Już nie moge sie doczekac co też ludziska wyskrobią.

Napisano

W sumie jest to tylko zalosny thumb, po tym wiem, ze musze zrobic sobie jakas przerwe i nachlonac jakichs inspiracji, ale zgodnie z bardzo madrym powiedzeniem "Artysta sie nie jest, artysta sie bywa"

Oto owy gniot:

tspy.jpg

Napisano

temat na dłuższą dziubaninkę, 1,5 godzinki to mało (przynajmniej dla mnie) zeby namalowac jakąś ponętną bachantkę ;)

bachanalia-speed.jpg

Napisano

jaras po Twoich ostatnich speedach widać że lubisz jak jest dużo ciała :D

Napisano

to tak po swiętach mi się zrobiło ;) wiesz, przytyłem 3 kg i teraz probuje zrzucic, stąd ta obsesja ;)

Napisano

dlatego w speedpaintingu chodzi o uproszczenia o pokazanie sceny jak najmniejszym wysiłkiem, skończonej sceny, a nie o to ile zdaze wymodzic w 1,5h... to właśnie odwrotność hiperrealistycznego dłubania na tablecie... wiele osób o tym zapomina albo nawet nie wie... po przejrzeniu tematu speedpainting, prac biglebowskiego i leszka_leni takie mam wlaśnie zdanie na temat speedpaintingu... pozdro

Napisano

Witam

To moj drugi speedpaint i druga proba w konkursie. NIe wiem czy moja praca oddaje ducha spidu ale 1.5h to na razie dla mnie za krótko ;)

Bahus_by_klex102.png

Edytowane przez Klex

Napisano

to i ja sie dokleje ;] w sumie pierwszy raz biore udział w speedzie :) widze to po swojemu, bez mega proporcji itp, tyle ile zdążyłem ;)

stypa1.jpg

Edytowane przez Hendels

Napisano

Dobrze wiedzieć, że już nie jesteś prawiczkiem...

Malowanie po filtrowanych fotach to nie speedpainting...

Napisano
  Rotcore napisał:

A może to mattepainting ?? :))))

Może kolega mc_art użył tekstur, bo liczy się tylko efekt końcowy ? :)))

Napisano
  Rotcore napisał:
Dobrze wiedzieć, że już nie jesteś prawiczkiem...

hyhy dobre spostrzeżenie XD

Napisano

jeszcze jedna wersja (ostateczna)

bachanalia2.jpg

Edytowane przez jaras

Napisano

mc_art jak dla mnie to wyglada na over zdjecia :D ale pewnie sie myle ;] jak tak z gory przepraszam ;*

o ... nie ogladając wczesniej 3 strony komentarzy, widze ze nie tylko ja mam takie spostrzezenia xD

Napisano

attachment.php?attachmentid=69376&d=1263906697

drugie podejście do tematu, tą prace wystawiam do konkursu

Napisano

10wrxb5.jpg

Tym razem rysunek bo chwilowo jedyny sprzęt jaki mam pod ręką to ołówek i akwarele. Scena inspirowana Bachusem Rubensa. Całość widział bym w brązach ale jak wezmę się za to akwarelą to nie będzie 1,5h tylko 15h (:

edit

zmniejszyłem delikatnie żeby nie poszerzało zbytnio wątku

Większa wersja: http://i45.tinypic.com/e16n9u.jpg

Edytowane przez Ojot

Napisano

w 1 poscie jest regulamin gdzie podano wymiar prac - max 900 pix. wiec jest chyba ok ;) a szkicem pozamiatałes :) gratki, bardzo fajnie

Napisano

Wiem, że miał być antyk ale nie mogłem się powstrzymać. Wino, kobiety i rodowity potomek Bachusa, wszystko pasuje :)

agamemnon3.jpg

Napisano

Dzudzu, swietne.

a co do montazu mc_arta. Za takie akcje powinno sie dyskwalifikowac na x najblizszych TSP.

Napisano

pracę zrobiłem z rozpędu po tutorialu photopaintingu Jeremy'iego Suttona do Corel Paintera X - uczę się od niedawna i nadal wolę prawdziwy ołówek od tego w painterze - co do pracy - już zdążyłem otrzymać bęcki od mojego ziomka Uriela - prośba więc - już wystarczy kopania - po prostu nie głosujcie - w sumie chodziło mi tylko o przedstawienie koncepcji, bo temat jest ciekawy - jeśli kogokolwiek to usatysfakcjonuje to wykonam pracę jeszcze raz w ołówku

Napisano

mc_art , mam nadzieje , że wezmiesz się porządnie za robotę , digital painting to bardzo fajny szeroki temat , który można zgłębiać i zgłębiać a i tak zawsze coś Cię zaskoczy . Wielu z nas myślało na początku , że tablet sam maluje i , że to jest niezły lans :) Ale niestety to jest kawałek ciężkiej pracy na który trzeba poświęcić trochę czasu żeby poczuć się w miarę swobodnie , póżniej sam zobaczysz ile Ci to radości będzie dawało :P Życzę powodzenia .

P.S - sam na początku przefiltorwałem twarz Adrianny Limy i myślałem , że jestem OmeN2501 do czasu kiedy Morano mi powiedział kilka gorzkich słów :P

Edytowane przez KLICEK

Napisano

Dzięki, Frank - jak widać droga daleka, ale jakoś podreptam :)

Napisano

mc_art nie masz się czym przejmować. Mnóstwo ludzi w mniejszym czy większym stopniu używa fotografii w swoich ilustracjach. Jedni są usprawiedliwiani, drudzy ganieni - w zależności od hierarchii dziobania.

Nie przejmuj się tym. Czasem nie warto słuchać co mówią inni. Jedno się liczy - co umiesz.

A praca ołówkiem mile widziana :)

Napisano

niestety nie potrafię mazać ze stoperem i nieco się zagalopowałem z czasem- wrzucam tak czy inaczej

amfora2.jpg

Napisano

Dziękuję za dobre słowo, SBT77:) - dziś już z pracą w ołówku się nie wyrobię, ale postaram się zrobić coś w ten sposób przy najbliższej okazji - mam nadzieję, że ktoś wybierze "wampiryczną" tematykę :P

Napisano

Rajska wyspa , wodospady i Dionizos przed tajskim masażem , kadr w czasie wybierania Bachantki , po chwili zdecyduje się , że zajmie się dwiema :)

Mój skarb jako ogólna modelka do złapania pozy jaka mnie interesowała , wczuła się dobrze bo wyginała sie bosko ufff .... dziękuje Kochanie :)

Ok wracam do dłubania challenqe corner , chociaż czasu niemam wogóle na dłubanie dla siebie blee ...

wykadrowanynatpsbmp.png