Napisano 13 Styczeń 201015 l Tygodniowy Speedpainting 80: "BACHANALIA" Zapraszam do świata mitologii greckiej, na ucztę do Boga Wina, Dionizosa, zwanego również Bachusem. Zadaniem będzie stworzenie ilustracji kojarzącej się z tym starogreckim świętem lub bogiem. Może być to ilustracja uczty u Dionizosa, jego wizerunek lub wizerunki jego gości (satyry, nimfy, centaury, menady, bachantki etc.) ale ujęte w taki sposób, by było widać gdzie ci goście się znajdują. Ciekawym i malarskim elementem tego święta z pewnością był też sam pochód (orszak Dionizosa poruszał się z Lidii do Grecji), gdzie półnagie bachantki, swego rodzaju "kapłanki Dionizosa" wpadały podczas tańca w ekstatyczny szał - trans, podczas którego wykrzykiwały słowa mające chwalić Bachusa. Bachanalia kojarzą się z winem, winogronami, Bachusem, bachantkami, ucztą i innymi uciechami ciała ;) Liczę na Waszą wyobraźnię: dajcie się ponieść orszakowi Bachusa! Regulamin: * Czas malowania: 1,5 h. * Technika dowolna, cyfrowa bądź tradycyjna. * Prace umieszczamy w tym wątku. * Dłuższy bok umieszczonej pracy nie może przekroczyć 900 px. Pełna rozdzielczość w postaci linku. * Jedna osoba może umieścić dowolną ilość prac ale tylko jedną z nich poddać głosowaniu. Pracę pod głosowanie należy wskazać maks. dzień przed zakończeniem, jeżeli tak się nie stanie zostanie wybrana pierwsza praca jaka została umieszczona. * czas sondy 3 dni. Nagrody: * Wybór kolejnego tematu. * Rekomendacja na stronie głównej serwisu. * Umieszczenie pracy w galerii. ZAKOŃCZENIE SESJI: 20.01.2010 (środa) godz. 23:59. SONDA: od 21.01 do 23.01 (3 dni) Pomoce naukowe: Bachanalia (dionizje) wdł Wikipedii: - W znaczeniu szerszym orgiastyczne obrzędy dokonywane na cześć Dionizosa - Bachusa. Wiązały się z nimi liczne potępiane nadużycia, przez co przerodziły się z czasem w rozpustne orgie. Więcej o Dionizjach - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dionizje Więcej o Dionizosie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Dionizos
Napisano 14 Styczeń 201015 l Czyli będą latające fallusy i wiszące gruszki. Już nie mogę się doczekać efektów...mniam.
Napisano 14 Styczeń 201015 l Autor myślę że dacie radę :) temat jest dosyc szeroki, i jeśli ktoś nie wyobraza sobie malowania orszaku iluś tam postaci, to moze skupić sie na jednej, lub po prostu namalować coś na kształt enviro ze sztafazem w formie korowodu tanczacych ludzi... myślę że możliwości jest wiele wiele ;D
Napisano 14 Styczeń 201015 l No wiadomo, jak w każdym TSP. Nietrzymanie się sztywno ram tematu a tylko zahaczenie o niego przynosi nie raz dobre rezultaty, mam już nawet pomysł, oby tylko "życiowego" czasu starczyło.
Napisano 14 Styczeń 201015 l O! Czyli w tym tygodniu malujemy bibke, wreszcie jakiś ciekawy temat :) Już nie moge sie doczekac co też ludziska wyskrobią.
Napisano 14 Styczeń 201015 l W sumie jest to tylko zalosny thumb, po tym wiem, ze musze zrobic sobie jakas przerwe i nachlonac jakichs inspiracji, ale zgodnie z bardzo madrym powiedzeniem "Artysta sie nie jest, artysta sie bywa" Oto owy gniot:
Napisano 15 Styczeń 201015 l temat na dłuższą dziubaninkę, 1,5 godzinki to mało (przynajmniej dla mnie) zeby namalowac jakąś ponętną bachantkę ;)
Napisano 15 Styczeń 201015 l jaras po Twoich ostatnich speedach widać że lubisz jak jest dużo ciała :D
Napisano 15 Styczeń 201015 l to tak po swiętach mi się zrobiło ;) wiesz, przytyłem 3 kg i teraz probuje zrzucic, stąd ta obsesja ;)
Napisano 15 Styczeń 201015 l fajnie Jaras, ze postanowiłeś przysiąść do 2d Powolutku małym kroczkiem i będzie gites.
Napisano 15 Styczeń 201015 l dlatego w speedpaintingu chodzi o uproszczenia o pokazanie sceny jak najmniejszym wysiłkiem, skończonej sceny, a nie o to ile zdaze wymodzic w 1,5h... to właśnie odwrotność hiperrealistycznego dłubania na tablecie... wiele osób o tym zapomina albo nawet nie wie... po przejrzeniu tematu speedpainting, prac biglebowskiego i leszka_leni takie mam wlaśnie zdanie na temat speedpaintingu... pozdro
Napisano 15 Styczeń 201015 l Witam To moj drugi speedpaint i druga proba w konkursie. NIe wiem czy moja praca oddaje ducha spidu ale 1.5h to na razie dla mnie za krótko ;) Edytowane 16 Styczeń 201015 l przez Klex
Napisano 18 Styczeń 201015 l to i ja sie dokleje ;] w sumie pierwszy raz biore udział w speedzie :) widze to po swojemu, bez mega proporcji itp, tyle ile zdążyłem ;) Edytowane 18 Styczeń 201015 l przez Hendels
Napisano 18 Styczeń 201015 l Dobrze wiedzieć, że już nie jesteś prawiczkiem... Malowanie po filtrowanych fotach to nie speedpainting...
Napisano 18 Styczeń 201015 l Rotcore napisał: Malowanie po filtrowanych fotach to nie speedpainting... A może to mattepainting ?? :)))) Może kolega mc_art użył tekstur, bo liczy się tylko efekt końcowy ? :)))
Napisano 18 Styczeń 201015 l Rotcore napisał: Dobrze wiedzieć, że już nie jesteś prawiczkiem... Malowanie po filtrowanych fotach to nie speedpainting... hyhy dobre spostrzeżenie XD
Napisano 18 Styczeń 201015 l jeszcze jedna wersja (ostateczna) Edytowane 20 Styczeń 201015 l przez jaras
Napisano 19 Styczeń 201015 l mc_art jak dla mnie to wyglada na over zdjecia :D ale pewnie sie myle ;] jak tak z gory przepraszam ;* o ... nie ogladając wczesniej 3 strony komentarzy, widze ze nie tylko ja mam takie spostrzezenia xD
Napisano 19 Styczeń 201015 l Tym razem rysunek bo chwilowo jedyny sprzęt jaki mam pod ręką to ołówek i akwarele. Scena inspirowana Bachusem Rubensa. Całość widział bym w brązach ale jak wezmę się za to akwarelą to nie będzie 1,5h tylko 15h (: edit zmniejszyłem delikatnie żeby nie poszerzało zbytnio wątku Większa wersja: http://i45.tinypic.com/e16n9u.jpg Edytowane 20 Styczeń 201015 l przez Ojot
Napisano 19 Styczeń 201015 l Ojot świetny szkic , poproszę ( jeżeli to możliwe ) o link do większej wersji :)
Napisano 19 Styczeń 201015 l w 1 poscie jest regulamin gdzie podano wymiar prac - max 900 pix. wiec jest chyba ok ;) a szkicem pozamiatałes :) gratki, bardzo fajnie
Napisano 20 Styczeń 201015 l Wiem, że miał być antyk ale nie mogłem się powstrzymać. Wino, kobiety i rodowity potomek Bachusa, wszystko pasuje :)
Napisano 20 Styczeń 201015 l Dzudzu, swietne. a co do montazu mc_arta. Za takie akcje powinno sie dyskwalifikowac na x najblizszych TSP.
Napisano 20 Styczeń 201015 l pracę zrobiłem z rozpędu po tutorialu photopaintingu Jeremy'iego Suttona do Corel Paintera X - uczę się od niedawna i nadal wolę prawdziwy ołówek od tego w painterze - co do pracy - już zdążyłem otrzymać bęcki od mojego ziomka Uriela - prośba więc - już wystarczy kopania - po prostu nie głosujcie - w sumie chodziło mi tylko o przedstawienie koncepcji, bo temat jest ciekawy - jeśli kogokolwiek to usatysfakcjonuje to wykonam pracę jeszcze raz w ołówku
Napisano 20 Styczeń 201015 l mc_art , mam nadzieje , że wezmiesz się porządnie za robotę , digital painting to bardzo fajny szeroki temat , który można zgłębiać i zgłębiać a i tak zawsze coś Cię zaskoczy . Wielu z nas myślało na początku , że tablet sam maluje i , że to jest niezły lans :) Ale niestety to jest kawałek ciężkiej pracy na który trzeba poświęcić trochę czasu żeby poczuć się w miarę swobodnie , póżniej sam zobaczysz ile Ci to radości będzie dawało :P Życzę powodzenia . P.S - sam na początku przefiltorwałem twarz Adrianny Limy i myślałem , że jestem OmeN2501 do czasu kiedy Morano mi powiedział kilka gorzkich słów :P Edytowane 20 Styczeń 201015 l przez KLICEK
Napisano 20 Styczeń 201015 l mc_art nie masz się czym przejmować. Mnóstwo ludzi w mniejszym czy większym stopniu używa fotografii w swoich ilustracjach. Jedni są usprawiedliwiani, drudzy ganieni - w zależności od hierarchii dziobania. Nie przejmuj się tym. Czasem nie warto słuchać co mówią inni. Jedno się liczy - co umiesz. A praca ołówkiem mile widziana :)
Napisano 20 Styczeń 201015 l niestety nie potrafię mazać ze stoperem i nieco się zagalopowałem z czasem- wrzucam tak czy inaczej
Napisano 20 Styczeń 201015 l Dziękuję za dobre słowo, SBT77:) - dziś już z pracą w ołówku się nie wyrobię, ale postaram się zrobić coś w ten sposób przy najbliższej okazji - mam nadzieję, że ktoś wybierze "wampiryczną" tematykę :P
Napisano 20 Styczeń 201015 l Rajska wyspa , wodospady i Dionizos przed tajskim masażem , kadr w czasie wybierania Bachantki , po chwili zdecyduje się , że zajmie się dwiema :) Mój skarb jako ogólna modelka do złapania pozy jaka mnie interesowała , wczuła się dobrze bo wyginała sie bosko ufff .... dziękuje Kochanie :) Ok wracam do dłubania challenqe corner , chociaż czasu niemam wogóle na dłubanie dla siebie blee ...