Napisano 9 Czerwiec 201015 l Hej :) 聽 Pierwszy tydzie艅 z 3ds Maxem. Oto efekty. 聽 聽 聽 聽 B臋dzie wi臋cej i lepiej :) Edytowane 3 Maj 201114 l przez rudavka
Napisano 9 Czerwiec 201015 l Jak na pierwszy tydzie艅 - 艣wietnie wygl膮da, cho膰 mam niedorobione oko do takich rzeczy jak poniekt贸rzy tutaj modeluj膮cy czy grzebi膮cy w Zbrushu. Ja nawet po 3 latach pr贸b przyzwyczajenia si臋 do Blendera nic nie zrobi艂em :P 聽 Jedziesz dalej :) Edytowane 9 Czerwiec 201015 l przez Dobrotek
Napisano 9 Czerwiec 201015 l pierwszy tydzien z maxem.... chyba 2011, a wczesniej jakis inny.... 聽 przepraszam, ale nie uwierze ze od zera w tydz zrobil/a bys takie prace....
Napisano 9 Czerwiec 201015 l Pora uwierzy膰 plasti. Rudavka uczy si臋 pod moim czujnym okiem. I cieszy mnie to niezmiernie, 偶e 艂apie wiedz臋 bardzo szybko i od razu potrafi j膮 wykorzysta膰 w taki spos贸b jak wida膰. :)
Napisano 9 Czerwiec 201015 l Chymm ... patrz膮c na 2 i 3 stwierdzam, 偶e chyba mamy narodziny gwiazdy ... ucz si臋 i wykorzystuj swojego nauczyciela do granic mozliwosci (nie wiem jakiej jestes plci, wiec nie pisze "na wszystkie mozliwe sposoby" :) ) Przy okazji - z 3d moze nie miales(as) stycznosci ale z foto chyba tak ?
Napisano 9 Czerwiec 201015 l pierwszy tydzien z maxem.... chyba 2011, a wczesniej jakis inny....聽 przepraszam, ale nie uwierze ze od zera w tydz zrobil/a bys takie prace.... 聽 Je偶eli trafisz na "psychola" (pozytywne oczywi艣cie) to jest to mo偶liwe. Pierwsza praca to wi臋kszo艣膰 boxy. Druga to model pocisku do艣膰 艂atwo zrobi膰 + 艂adna textura + Photoshop. Co do no偶yczek - trafi艂a dobrze w o艣wietlenie + fajna r膮czka. Wiem 偶e jestem nowy, i te偶 zacz膮艂em prace dopiero z maxem, ale wydaje mi si臋 偶e jest to jak najbardziej realne.
Napisano 9 Czerwiec 201015 l wiesz MF, to co napisales sklonilo mnie do uwierzenia ze to jednak jest tydzien, bo jesli wykonywanie tych wizek bylo na zasadzie, tu daj mat, tu swiatlo, tu podkrec to daj szare, i ogolne stanie nad delikwentem i 'pilnowanie' moze dac taki efekt, tylko pytanie brzmi, jesli delikwenta zostawimy samego bez twojej obecnosci, jaki w tedy bedzie rezultat!?
Napisano 9 Czerwiec 201015 l Faktycznie nie chce si臋 wierzy膰, 偶e to pierwszy tydzie艅, nie d艂uba艂e艣 wcze艣niej w innym programie 3D? Materia艂y s膮 profesjonalne. 聽 EDIT: No, chyba 偶e by艂o tak jak m贸wi Plasti :)
Napisano 10 Czerwiec 201015 l Plasti: Ja nie ucz臋 w ten spos贸b :). Bez mojej ingerencji praktycznie w ca艂o艣ci zrobi艂a pierwsza i ostatni膮 grafik臋. Czy na prawd臋 uwa偶asz, 偶e trzeba si臋 uczy膰 latami jak dzia艂a kilka g艂贸wnych parametr贸w vraymtl i gdzie si臋 w艂膮cza GI ? 聽 Koniec tematu :)
Napisano 10 Czerwiec 201015 l Autor Dzi臋kuj臋 wszystkim za komentarze. W zwi膮zku z tym, 偶e mi nie chcecie wierzy膰, tym bardziej mi mi艂o (utwierdzam si臋 w przekonaniu, 偶e co艣 ze mnie b臋dzie w tym kierunku) :D 聽 PS. Jestem kobiet膮. 聽 Pozdrawiam
Napisano 10 Czerwiec 201015 l moja droga jesli naprawde jest to twoj poziom po tygodniu, to masz przed soba swietlana przyszlosc:D, po prostu zadko sie zdaza taki talent :) 聽 zycze powodzenia i serdecznie pozdrawiam, 3maj tak dalej!
Napisano 10 Czerwiec 201015 l hehe to musia艂a艣 czyta膰 i si臋 tego uczy膰 24h/dobe:D Ale fajnie wysz艂o:) R膮czka no偶yczek to transpulancy w vraymtl?
Napisano 10 Czerwiec 201015 l MF - masz absolutnie racj臋 - kiedy艣 to mo偶e i by艂a jaka艣 tajemna wiedza ale obecnie jak kto艣 nie jest po prostu leniem to nie ma problemu by to ogarn膮膰. Pozdrowienia i 偶ycz臋 dalszych sukces贸w w edukacji :)
Napisano 10 Czerwiec 201015 l 偶e te偶 do mnie same ch艂opy pisz膮 z pro艣b膮 o pomoc i nauk臋..... MF to ma farta :D
Napisano 10 Czerwiec 201015 l Autor 聽 呕eby nie by艂o, to MF doda艂 mi tylko DOFa i podkr臋ci艂 kolory. :)
Napisano 10 Czerwiec 201015 l Idziesz ostro do przodu ... strach pomy艣le膰 co b臋dzie za kilka miesi臋cy.
Napisano 10 Czerwiec 201015 l Dobra to ja mog臋 chyba ju偶 zrezygnowa膰 z kariery grafika, je偶eli tak szybko si臋 uczysz ;) Edytowane 11 Czerwiec 201015 l przez Tweester
Napisano 11 Czerwiec 201015 l plasti ja popieram Ciebie " NIE WIERZE" 偶e w tydzie艅 zrobi艂a艣 pierwsze wizki. A ostatnia kt贸ra pokaza艂a艣 mo偶e 1,5 tygodnia razem z DOF ? 聽 Przytocz臋 ci tekst mojego kolegi: 聽 "Ojca oszukasz, brata oszukasz ale nas dziewczyno nie oszukasz!"
Napisano 11 Czerwiec 201015 l Autor Modeluj臋, teksturuj臋 ca艂kiem sama. Je偶eli mam ma艂e problemy z o艣wietleniem, to MF sugeruje lepsze rozwi膮zanie. Ale te偶 to robi臋 sama. Nie wiem w czym le偶y problem. Ka偶dy je偶eli si臋 do czego艣 przy艂o偶y, mo偶e zrobi膰 co艣 ca艂kiem dobrego.A ostatni膮 wizk臋 w ca艂o艣ci zrobi艂am w jeden dzie艅, nie w 1,5 tyg. Nied艂ugo wrzuc臋 co艣 nowego. :) Pozdrawiam
Napisano 11 Czerwiec 201015 l 聽 聽 To moja praca po 1 dniu sp臋dzonym z 3ds maxem, nie potrafi艂em obs艂ugiwa膰 photoshopa, nawet painta ale mam zajebistego nauczyciela ! Dzi臋ki czemu takie sceny robie w jakie艣 2 godziny mi臋dzy "Na wsp贸lnej" a zmywaniu gar贸w. 聽 Oczywi艣cie to jest ironia i to nie moja praca... 呕eby robi膰 takie 艣wietne rzeczy po tygodniu pracy z tym programem trzeba a) Post臋powa膰 wed艂ug dok艂adnych instrukcji kogo艣 (lub tutoriala) b) By膰 pieprzonym geniuszem i zobaczy膰 raz jak kto艣 robi i powt贸rzy膰 wszystkie kroki i proces z pamieci samemu (to by wyja艣nia艂o to co podkre艣la kole偶anka 偶e robi ca艂kiem sama). c) Pracujesz w 3ds maxie 2012 w kt贸rym za jadnym magicznym klikni臋ciem robi si臋 telewizor, automatycznie wrzuca tekstura i 艣wat艂o :] 聽 Nie r贸bmy z siebie mato艂贸w na tym forum, kt贸ra osoba zrobi艂a by takie rzeczy ca艂kiem sama w tak kr贸tkim czasie? Powtarzam - tydzie艅. Zanim zacznie si臋 burza 偶e kto艣 tam potrafi to przypominam 偶e ona jest dopiero 偶贸艂todziobem, poznajacym narz臋dzia 3ds'a a nie zaawansowanym u偶ytkownikiem kt贸ry ma je w paluszku i u偶ywa ich intuicyjnie. Do tego stworzenie tekstur te偶 czas zajmuje... wi臋c @Rudavka musia艂a by ju偶 by膰 bardzo zaawansowanym u偶ytkownikiem np Photoshopa. Je偶eli jeste艣 taka genialna i poj臋tna to dlaczego wrzucasz swoje prace tutaj a nie po 1 dniu pracy z 3ds'em nie pracujesz ju偶 dla jakiej艣 firmy robi膮c jej animacje lub wizualizacje mieszka艅? 聽 W skr贸cie - nie wierz臋 w Twoje umiej臋tno艣ci, a z tutoriala czy na艣laduj膮c kogo艣 ka偶dy potrafi... Edytowane 11 Czerwiec 201015 l przez david899
Napisano 11 Czerwiec 201015 l Ej ch艂opaki, mo偶e komentujmy grafiki bez dopuszczania do klawiatury m臋skiej ura偶onej dumy :)... Rozumiem, 偶e jak co艣 jest za dobre to to trzeba zdewaluowa膰, ale nie koniecznie musisz o tym pisa膰 na forum, zr贸b to sobie we w艂asnej g艂贸wce i dalej 偶yj z przekonaniem, 偶e si臋 po prostu nie da. To Ci na pewno pomo偶e w wielu aspektach 偶ycia i nauce czegokolwiek ;)
Napisano 11 Czerwiec 201015 l hehe c贸偶 ja powiem tak je偶eli sama to robi艂a艣 to super idziesz, jak nie to tylko g艂upi 偶art i tyle, po co si臋 przejmowa膰 je偶eli to nas bezpo艣rednio nie dotyczy :)
Napisano 11 Czerwiec 201015 l MF, Ty lepiej uwa偶aj, bo za czas jaki艣 ucze艅 mo偶e przerosn膮膰 mistrza:P Gratuluj臋 post臋p贸w:)
Napisano 11 Czerwiec 201015 l Panowie - ja przychylam si臋 do opini, 偶e MO呕NA nauczy膰 si臋 w tydzie艅 robienia takich wizualizacji. Podejrzewam, 偶e Rudavka nie ma do czynienia z komputerem i grafik膮 od tygodnia, aparat foto te偶 raczej nie s艂u偶y u niej jako ozdoba na p贸艂ce. MF jest zapewne obserwowany od d艂u偶szego czasu. 聽 Rudavka - nie przejmuj si臋 za bardzo g艂upimi tekstami tylko dalej walcz - 艣wietnie ci to idzie. 聽 Sorry MF, nie zauwa偶y艂em twojego posta.
Napisano 11 Czerwiec 201015 l Touch: Ja na to licz臋. Dobry nauczyciel musi wierzy膰 w ucznia bardziej ni偶 on sam w siebie :).
Napisano 11 Czerwiec 201015 l Jaka "ura偶ona m臋ska duma"? Je偶eli ona po takim czasie robi co艣 takiego nie jest przeci臋tna osob膮 i powinna ju偶 szuka膰 pracy w tym fachu. Bo robi to tak szybko i perfekcyjnie.
Napisano 11 Czerwiec 201015 l Autor KaeMS ma racj臋. Od jakiego艣 czasu podgl膮da艂am MF przez rami臋, ale nigdy do g艂owy by mi nie wpad艂o, 偶eby zacz膮膰 si臋 z tym bawi膰. Zawsze bardzo mi si臋 podoba艂o co on robi i by艂am tym zafascynowana, ale nie pomy艣la艂am nawet, 偶e mog艂abym to robi膰. Jednak z braku zaj臋膰 (sesja), kiedy zaczyna艂am gra膰 ju偶 w durne gry na JM, MF da艂 mi jaki艣 gotowy model aparatu fot. do ustawienia shader贸w :D i tak si臋 zacz臋艂o.. david899- pi臋kny monolog, ale zupe艂nie niepotrzebny :D
Napisano 11 Czerwiec 201015 l oj chlopcy. ludzie sie wkurzaja, bo z tego by wynikalo, ze po tygodniu pracy ktos moze zarabiac na robocie, sa kursy, ludzie prowadza szkolenia, te szkolenia trwaja miesiac dwa po iles tam godzien w tygodnu, a i tka maja gorsze rezultaty, wniosek jest prosty. 聽 owszem rudavka wszystko sama modeluje, owszem wstawia oswietlenia tu i owdzie. ale pamietajcie, ma obok eksperta, jak czegos nie wie pyta. na milion procent nie jest tak, ze ktos opanuje interfejs w 3 dni, wie WSZSYTKO co gdzie jest co do czego sluzy i jakie daje efekty. :) . pozatym warto nadmienic ze dziewczyna ma cos wpsolnego z plastyka = wie jak co powinno wygladac, umie sobie namalowac potrzebne texturki badz je edytkowac w shopku i git. narzedzi do modelowania sa wybierane w oparciu o doradce, jaki efekt ktorym narzedziem, jaki efekt swietlny ktorym parametrem - to sa pytania to sa odpowiedzi. sugestie prowadzacego jak budowac oswielenie, jakichs zrodlem swiatla uzyc, i jakie natezenie swiatel jest sluszne w takich warunkach. uczen kieruje sie zleceniami mistrza, uczac sie w ten spsob odrazu sprawdzonych i slutecznych metod oswietleniowych i modelowania.. 聽 oczywiste jest, ze w zyciu i nikt nie dal by rady w tydzien z nowym programem bedac laikiem plastycznym osiagnac to w tydzien czy miesiac... bo musial by kompletnie SAM odkrywac nowy swiat :) 聽 tak to dziala, na koncowy efekt skladowa jest wyrobiona i dobra percepcja ktora pozwala stwierdzic ze - tak to jest to co chcialam osiagnac, bardoz wazna skladowa bo pozwala kroczyc we wlasciwym kierunku :)
Napisano 11 Czerwiec 201015 l Kiedy zaczyna艂em w 3D (dzi艣 le偶y na zakurzonej p贸艂ce) to przyzwyczajenie si臋 do interfejsu Max'a zaj臋艂o mi kilka dni, w ci膮gu kt贸rych potrafi艂em zrobi膰 pajacyka z kilku cylindr贸w i sphere'贸w. Mo偶e nie mia艂em takich umiej臋tno艣ci. Je艣li jest tak jak piszesz, to dziewczyna za blisko 3, mo偶e 4 tygodnie b臋dzie nadawa艂a si臋 do pracy w Pixarze, bo w ci膮gu tygodnia nie jest 艂atwo nauczy膰 si臋 modelingu, texturowania, sztuki o艣wietlenia, nauki interfejsu itp., a ona to zrobi艂a. Nie chc臋 napawa膰 swojej wypowiedzi sarkazmem, ale jeszcze w to wszystko trudno jest mi uwierzy膰. Tak czy inaczej, gratuluj臋 skilla.
Napisano 11 Czerwiec 201015 l To 偶e w tydzie艅 nauczy艂a si臋 modelingu to faktycznie sarkazm, bo ja tu nie widze 偶adnego modelingu tylko wykorzystanie podstawowych bry艂. 聽 Edit: Je偶eli chodzi o rendering i textury to no偶yczki naj艂adniej wysz艂y. Edytowane 11 Czerwiec 201015 l przez bbandi
Napisano 11 Czerwiec 201015 l aha czyli taka jest r贸偶nica mi臋dzy samoukiem a m艂odym "padawanem" mistrza? Mog艂a艣 nie pisa膰 ile Ci to zaj臋艂o bo mi si臋 krew gotuje ;D Jak sobie przypomn臋 przekopywanie netu przez pare h w poszukiwaniu jakiej艣 pierd贸艂ki co nie umiem zrobi膰 to mi s艂abo teraz :/ MF dobra reklama :P
Napisano 11 Czerwiec 201015 l bo ja tu nie widze 偶adnego modelingu tylko wykorzystanie podstawowych bry艂. 聽 Z tym si臋 musz臋 zgodzi膰. Wi臋kszo艣膰 to podstawowe bry艂y. 呕ycz臋 jak najlepiej 偶eby dalej Ci sz艂o, jednak czekam na co艣 bardziej ze szczeg贸艂ami. A do tych co si臋 tak wkurzaj膮 i zazdroszcz膮, to nie wiem szczerze m贸wi膮c czego. Screeny fajnie wygl膮daj膮, ale s膮 bardzo proste, bez 偶adnych szczeg贸艂贸w. Na tym ostatnim to prawie same boxy, i tuby, jednak gratki za zrobienie tego 艂adnie. 聽 PS. A Anio艂ek podoba mi si臋 najbardziej ^^ ;) Edytowane 11 Czerwiec 201015 l przez Tweester
Napisano 11 Czerwiec 201015 l To 偶e w tydzie艅 nauczy艂a si臋 modelingu to faktycznie sarkazm, bo ja tu nie widze 偶adnego modelingu tylko wykorzystanie podstawowych bry艂. Ju偶 nie czepiajmy si臋 s艂贸wek, wymieni艂em, bo wymieni艂em. Czemu nie wspomnia艂e艣 o nauce o艣wietlenia, teksturowania, opanowaniu renderera czy interfejsu? Wykorzystanie podstawowych bry艂, wykorzystaniem, ale na starcie sam nie wiesz do czego w艂o偶y膰 r臋ce, o tym m贸wi臋, a tutaj w ka偶dym elemencie jest bardzo przyzwoicie. B臋d臋 przygl膮da艂 si臋 w膮tkowi, skilla gratulowa艂em i gratuluj臋, po prostu, a偶 nie dowierzam, 偶e mo偶na tak szybko maxa opanowa膰. To wszystko. 聽 Pozdrawiam
Napisano 11 Czerwiec 201015 l bezsensu wi臋kszo艣膰 post贸w ... hehe poprostu 偶al niekt贸rym pupe 艣ciska i tyle :D hehe 呕ycie :D 聽 heh a wracaj膮c do prac , hohoho grubo idziesz po bandzie kole偶anko , keep it up !!! :) nied艂ugo ja b臋d臋 si臋 pyta艂 o porady Ciebie ;p :) 聽 聽 Pozdro i powodzenia b臋d臋 zagl膮da艂 tu cz臋sto.
Napisano 12 Czerwiec 201015 l 3d_operator: Nic nie bior臋 bo si臋 tym nie zajmuj臋 ;), jak to si臋 m贸wi "Those who can, do. Those who can't, teach". Po prostu nie mam na to czasu. 聽 Pozdrawiam :)
Napisano 12 Czerwiec 201015 l Kurcze no super. Nie oceniam talentu i wog贸le tych spraw poza efektem ko艅cowym bo mia艂em inny start :). W pierwszym tygodniu z maxem my艣la艂em 偶e to takie prymitywniejsze narz臋dzie do 3d (z racji 偶e demo by艂o w podr臋czniku szkolnym). Ale szalejesz podoba mi si臋.
Napisano 14 Czerwiec 201015 l Co znaczy pokierowanie przez kogo艣 kto ogarnia temat. Mamy potwierdzenie w Twoich pracach. Ile czasu to cz艂owiek traci na rendery, w kt贸rych co艣 jest nie tak i pr贸buj do skutku ^^, a czas leci. 聽 Prace 艂adne, rewelacja jak na tak kr贸tki okres czasu s艂owem git malina :]. Mo偶e i niezbyt skomplikowane, jak to koledzy wcze艣niej pisali, ale ju偶 to sobie wyobra偶am jakby艣 pokaza艂a mega skomplikowan膮 prac臋 i napisa艂a, 偶e tydzie艅 robi艂a艣 haha klawiatury by pozjadali. A mo偶e masz ju偶 co艣 takiego tylko chcia艂a艣 oszcz臋dzi膰 im tego b贸lu^^ 聽 Oby tak dalej czekam na wi臋cej prac
Napisano 15 Czerwiec 201015 l Hmm no na usta nios膮 mi si臋 same wulgaryzmy jak patrze na Twoje prace, to jest co艣 naprawd臋 wyj膮tkowego, inspiruj膮cego. Wiem, 偶e u偶ywam s艂贸w do艣膰 banalnych ale trudno to jako艣 inaczej okre艣li膰. Naprawd臋 gratuluje talentu te偶 bym chcia艂 mie膰 jakiego艣 nauczyciela. Pozdrawiam i 偶ycz臋 sukces贸w.
Napisano 17 Czerwiec 201015 l Autor 聽 id臋 spa膰... Tym razem to nie same boxy :> Edytowane 17 Czerwiec 201015 l przez rudavka
Napisano 17 Czerwiec 201015 l Pi臋knie wysz艂o. Mo偶e si臋 kole偶anka podzieli膰 ustawieniami shedera drewna (mebel, drzwi)?
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto