kontur Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 Staraj się rysować więcej z natury, ludzi, przedmioty itd. Zaobserwuj relacje między obiektami - relacje ich wielkości, kontrastu itd. Powyższe szkice, choć widać w nich wielką pasję, są drogą donikąd i to w dodatku na skróty. Jak poznasz anatomię, perspektywę, światło i całą resztę, będziesz machał takie obrazki, że szok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 21 Marzec 2012 Autor Share Napisano 21 Marzec 2012 Eh naoglądałem się wczoraj dokumentu o Moebiusie i mnie natchnęło na bazgranie którego efekty zamieściłem, chodź miałem chęci na bardziej coś rozbudowanego to niestety wyobraźni nie starczyło. Nie zaprzeczam na pewno masz racje z ćwiczeniami których nigdy za wiele. Ale wcześniej chciałbym nauczyć się nakładać barwy i je mieszać może to od końca lecz na tym mi teraz zależy do tego zaliczało by się też światło. Potem wziął bym się za martwą i perspektywę a na końcu za anatomie. A z tym pewnikiem, że bym machał nieziemskie obrazki to trochą wątpię ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontur Napisano 21 Marzec 2012 Share Napisano 21 Marzec 2012 To nie jest od końca. Wszystkie te elementy trzeba rozwijać równolegle. Owszem jedne wynikają z drugich więc, aż się proszą o jakąś kolejność. Kiedy poznasz barwy, światło i perspektywę, zobaczysz, że nagle wszystko zaczyna się uzupełniać i wpływać na siebie. Im lepiej będziesz rysował, tym bardziej będzie wychodziło Ci malarstwo. Najważniejsza sprawa to zrozumieć pewne rzeczy i świadomie je stosować. Pamiętam jak moja profesor na studiach tłumaczyła podczas lekcji rysunku - patrzę na model, uderzam (w sensie kreskę na kartce), odchodzę, patrzę na model, wiem na co patrzę, uderzam, wiem co uderzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 23 Maj 2012 Autor Share Napisano 23 Maj 2012 99 Uploaded with ImageShack.us 100 Uploaded with ImageShack.us 101 Uploaded with ImageShack.us 102 Uploaded with ImageShack.us 103 Uploaded with ImageShack.us 104 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirass Napisano 23 Maj 2012 Share Napisano 23 Maj 2012 Gdybyś poświęcił ten czas, który tracisz na linearty z głowy, które bądźmy szczerzy nie powalają, na martwą naturę chociażby ołówkiem to byś teraz o wiele więcej umiał. Weź ołówek, kartkę (duży format), ustaw jakieś przedmioty: owoce, warzywa, draperie, garczki, szkło itd., siądź i rysuj. Pisałeś, że chcesz się najpierw wziąć za światło, potem martwa, a potem anatomia. Miałeś już tu wiele świetnych komentarzy i nie posłuchałeś. Bierz się za martwą, w martwej nauczysz się waloru, a to zaowocuje na przyszłość. Przy okazji strzelaj sobie jakieś szkice postaci. Z czasem wszystko przyjdzie. Nie piszę tego żeby Cię zdemotywować, bo sam nie rysuje dobrze (chyba czas założyć teczkę), ale po to żeby Cię zachęcić. Chętnie będę wchodził do Twojej teczki jeśli wreszcie zobaczę tu jakąś martwą naturę :) Powodzenia życzę i wielu chęci :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 23 Maj 2012 Autor Share Napisano 23 Maj 2012 Komentarzy nie olewam po prostu prawie nic ostatnio nie rysuje/maluje chociaż staram się to mentalnie przełamać. Za ołówek raczej się nie wezmę jak już to tablet. Dzięki za komentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 24 Maj 2012 Share Napisano 24 Maj 2012 Komentarzy nie olewam po prostu prawie nic ostatnio nie rysuje/maluje chociaż staram się to mentalnie przełamać. Za ołówek raczej się nie wezmę jak już to tablet.. A to dlaczego? Olowek gryzie? Jak nie olowek to wegiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolGniazdowski Napisano 24 Maj 2012 Share Napisano 24 Maj 2012 I po co się tak krzywdzić? Po ci ci tablet? (na którym, o ile nie jest to cintiq ciężko jest rysować, a po prostu się maluje) Pasiterek, problem, nie leży w narzędziu, ale w tym, że od kilku miesięcy piłujesz to co uznałeś że idzie jako tako, i tę "jakotakość" próbujesz doprowadzić do perfekcji. Wyjdźże wreszcie z tej bezpiecznej pieleszy i zrób coś innego. Weź węgiel http://henryyanart.com/drawings.php Gwasze Akwarelę http://nathanfowkes.blogspot.com/ Olej, albo akryl http://douglasfryer.blogspot.com/ Ołówek: http://www.deadoftheday.blogspot.com/ I zrób coś innego niż dotychczas Naucz się uczyć, bo tak obracając się w kółko, to daleko nie pojedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2012 (edytowane) 105 Uploaded with ImageShack.us 106 Uploaded with ImageShack.us 107 Uploaded with ImageShack.us 108 Uploaded with ImageShack.us 109 Uploaded with ImageShack.us 110 Uploaded with ImageShack.us 111 Uploaded with ImageShack.us 112 Uploaded with ImageShack.us Miałem 3 miechy bez kompa wiec tworzyłem tym co miałem pod ręką Edytowane 9 Wrzesień 2012 przez Pasiterek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 9 Wrzesień 2012 113 Uploaded with ImageShack.us 114 Uploaded with ImageShack.us 115 Uploaded with ImageShack.us 116 Uploaded with ImageShack.us 117 Uploaded with ImageShack.us 118 Uploaded with ImageShack.us 119 Uploaded with ImageShack.us 120 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 9 Wrzesień 2012 Share Napisano 9 Wrzesień 2012 Czołem. Słuchaj co Ci piszą ludzie w Twoim wątku, tym bardziej że nie pisze tutaj byle kto. Jeżeli mam być szczery to cofnąłem się na pierwszą stronę Twojej teczki, sprzed dwóch lat. No i przykro mi że to piszę, ale absolutnie nie widzę żadnego postępu. Nie wiem, może chcesz sobie tak rysować, pasuje Ci to - spoko. Ale jak nie chcesz stać w miejscu to się zabierz konkretnie do roboty, bo zmarnowałeś w sumie dwa lata, przez które naprawdę dużo mógłbyś ogarnąć - zwłaszcza że widzę, że jesteś zdeterminowany i uparcie sobie rysujesz. Dobrze! Ale nie wiem czy warto stać ciągle w miejscu? Weź się złap za coś, co Cię rozwinie. A do takich rysuneczków zawsze będziesz mógł sobie wrócić. Do roboty! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2012 Ok i kolejna porcja , jak wspomniałem już wcześniej zostały one zrobione tak nie inaczej bo bo mi warunki przez ostatnie miesiące nie pozwalały. Wiec to chyba lepsze niż totalnie nieróbstwo i dobre dla zabicia nudy. 121 Uploaded with ImageShack.us 122 Uploaded with ImageShack.us 123 Uploaded with ImageShack.us 124 Uploaded with ImageShack.us 125 Uploaded with ImageShack.us 126 Uploaded with ImageShack.us 127 Uploaded with ImageShack.us 128 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2012 129 Uploaded with ImageShack.us 130 Uploaded with ImageShack.us 131 Uploaded with ImageShack.us 132 Uploaded with ImageShack.us 133 Uploaded with ImageShack.us 134 Uploaded with ImageShack.us 135 Uploaded with ImageShack.us 136 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2012 137 Uploaded with ImageShack.us 138 Uploaded with ImageShack.us 139 Uploaded with ImageShack.us 140 Uploaded with ImageShack.us 141 Uploaded with ImageShack.us 142 Uploaded with ImageShack.us 143 Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karola-j Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 Myślę, że powinieneś bardziej urozmaicać pociągnięcia kreską. Wszystkie rysunki wykonujesz jednakową linią, o jednakowej grubości, jednakowym naciskiem, powtarzasz nawet krzywizny. Przy twarzach postaci podobnie - u ponad połowy postaci widzę wariacje tej samej buźki. Wykonuj więcej rysunków z natury, choćby z fotografii. Obserwuj jak różne proporcje twarzy mają ludzie, jak różne mogą być kształty nosów, szczęk i czoła. Pomoże ci to w przyszłości różnicować rysy wymyślonych bohaterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 13 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2012 Hehe z tymi twarzami że są podobne aż tak widać...? Co by nie było to nie robię tego świadomie jakoś tak wychodzi generalnie to chce by każda była inna od poprzedniej bardzo możliwe że jest tak jak piszesz efekt jechania wszystkiego z głowy. Dziękuje za rady z których postaram się coś w przyszłości wynieść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karola-j Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 oj widać, widać. Dla mnie najbardziej rzucają się w oczy powtarzające się proporcje i kąty w relacjach czoło-nos-szczęki, dostrzegam je nawet u beznosego "żółwia" :D Może ten wpis ci pomoże: http://cdpred.com/do-it-yourself-head-construction-part-1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 10 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 10 Wrzesień 2020 Share Napisano 10 Wrzesień 2020 Ej patrzcie jak wszedł po 8 latach bez słowa 😄 Szkoda, że cała reszta teczki wygasła. Niemniej jednak witamy ponownie! Co do ostatnich- fajnie by było gdybyś je trochę wykończył, dłużej nad nimi popracował 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 11 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2020 Witam :) Te 8 lat niestety poszło jak z bicza trzasnął. Znowu mnie naleciało na rysowanie , więc co jakiś czas mam nadzieje krótszy od tych ośmiu lat będę wrzucał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 11 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2020 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 13 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 18 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 23 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianSz Napisano 23 Wrzesień 2020 Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Hmm, no dość spójna stylistyka, nie powiem, aczkolwiek nie wiem czemu tak delikatny i jednostajny lineart stosujesz. Dodaj gdzieś grubsze a gdzieś cieńsze linie, wydaje mi się, że dzięki temu efekty będą ciekawsze 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 23 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Głównym powodem jest chyba to że łatwiej zetrzeć gumką i wprowadzić zmiany . Ponad to używam głownie ołówka automatycznego z jedną grubością i miękkością rysika. Za radę dziękuję , masz rację . Myślę że to mogło by sporo dać . Jeżeli to możliwe to prosił bym namiar na jakieś informację jak się do tego zastosować ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianSz Napisano 23 Wrzesień 2020 Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Nie bój się robić błędów, to bardzo Cię hamuje. Będzie źle to narysujesz następne. Spróbuj porysować cienkopisem/długopisem/brushpenem żeby nauczyć się rysować zdecydowanie. Jeśli chodzi o same linie to zobacz na to jaka jest różnica po 10 minutach prostego inkingu. Ogólna zasada jest taka, że linia w świetle = cienka, w cieniu = gruba, ale czasem to nie takie proste. Na ten moment powinno jednak wystarczyć. Nie wiem jaki masz cel jeśli chodzi o rysunek, nie chcę zapodawać ci jakichś hardkorowych książek o rysunku jeśli robisz to tak dla siebie, ale zerknij sobie na prace Jake'a Parkera czy Alphonso Dunna, ten drugi ma dość popularny kanał na YT. Książki Loomisa (szczególnie Having fun with a pencil) mogą też Ci pomóc. Zerknij też na https://drawabox.com/ - bardzo dobre (i darmowe) tutoriale i ćwiczenia. Co do ołówka - weź bardziej miękki 😉 Dobrze jest mieć 2-3, jeden twardy (np. 2H) do lekkiego szkicu, jeden pośredni (HB albo 2B) do większości i jeden miękki (4B) do grubszych linii. I nie musisz grubszych linii robić jednym machnięciem, można parę razy przejechać, żeby poszerzyć i pogrubić. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 24 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2020 Kurcze ładnie to zrobiłeś. Ślicznie dziękuję za pomoc. Wrzucę jeszcze 3 rysuneczki i biorę się za zmiany ☺️ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Jamroz Napisano 25 Październik 2020 Share Napisano 25 Październik 2020 Dodałbym od siebie, że przez palącą oczy biel rysunki są bardzo nieczytelne i dopiero po szybkiej ingerencji photoshopa jestem w stanie stwierdzić co jest ich tematem a szkoda bo są ciekawe. Może warto zmienić ustawienia skanera albo zadziałać suwakami w programie? To by znacznie ułatwiło odbiór 😀 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 25 Październik 2020 Autor Share Napisano 25 Październik 2020 Piotr Jamroz dziękuję za radę. Nie zamieszczam w teczce nowych rysunków póki nie zrobię przynajmniej części ich bardziej wyraźnych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 25 Październik 2020 Share Napisano 25 Październik 2020 Zastanawia sie, czy to jest kwestia Twojego monitora? Dla mnie to jest tak przepalone, ze ledwo widze niektore linie. Ogladales swoje rysunki na roznych ekranach, zeby to sprawdzic? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 25 Październik 2020 Autor Share Napisano 25 Październik 2020 Hmm nie widziałem na innych monitorach, ale słyszałem na przykład od brata , że ledwo u niego widać. Chciałem ostatnio kupić sobie miękkie rysiki do ołówka ale okazuje się to nie możliwe, byłem na mieście w kilku sklepach usłyszałem ze w hurtowniach też ponoć nie ma. Zostało mi tylko kilka 3B z małych zapasów jakie miałem. Niby jest możliwość kupienia tradycyjnych ołówków co niechętnie ale chyba zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 25 Październik 2020 Share Napisano 25 Październik 2020 To są rysunki ołówkiem na kartce? Co z nimi potem robisz, fotografujesz, skanujesz...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 25 Październik 2020 Autor Share Napisano 25 Październik 2020 Tak to są rysunki ołówkiem na kartce po czym je skanuje 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 25 Październik 2020 Share Napisano 25 Październik 2020 Masz tablet? Mógłbyś ten linart potem sobie poprawić i by było o niebo lepiej. Jak nie masz tableta to pora na inwestycje. Święta się zbliżają, lock downy itp. Nie pożałujesz i spokojnie możesz się kierować ceną. Mój pierwszy tablet to był pentagram na baterię a to już był bajer do rysowania 😉 Także nie musi być wacom, byl nie był za mały. M-ka powinna wystarczyć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 25 Październik 2020 Share Napisano 25 Październik 2020 A jeśli chodzi o rysunki, to musisz podczas skanowania pobawić sie troche ustawieniami kontrastu, jasności itp, żeby skan wyszedł wyraźnie. To nie jest problem powodowany typem ołówka. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 26 Październik 2020 Autor Share Napisano 26 Październik 2020 Huh ciężki temat z tym kolorem....Ale za to chyba znalazłem sposób na zrobienie wyraźniejszych rysunków ☺️ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 26 Październik 2020 Share Napisano 26 Październik 2020 Nooo, nareszcie widać linie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 31 Październik 2020 Autor Share Napisano 31 Październik 2020 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 11 Listopad 2020 Autor Share Napisano 11 Listopad 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 2 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2020 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 8 Grudzień 2020 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 9 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2021 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 19 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 19 Styczeń 2021 Share Napisano 19 Styczeń 2021 Nie masz ochoty sprobowac czegos nowego? Jakiejs innej pozy i/lub ujecia? Patrzac na caloksztalt Twojej tworczosci widac, ze w wiekszosci rysunkow ustawiasz postacie w bardzo podobny spodob. Oczywiscie to nie musi byc cos zlego, jezeli to swiadomie obrany kierunek, ale jezeli nie, to warto byloby troche poeksperymentowac... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 19 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2021 Zgadzam się z Tobą to była kwestia czasu aż ktoś o tym napisze . Mam wielką ochotę na coś nowego ale zazwyczaj kończy się to na tym co zawsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 20 Styczeń 2021 Share Napisano 20 Styczeń 2021 no gorzka prawda jest taka ze tylko nowe rzeczy i rzeczy ktore SPRAWIAJA ze sie pocisz jak je robisz, finalnie daja Ci najwiecej expa (pomimo wkurwienia sie podczas procesu). Nie da sie inaczej przyskillowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 22 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2021 Chyba chodzi o to , że jestem niecierpliwy w nauce . Ale.. mam plan coś porobić w tym temacie może tym razem wytrwam dłużej. Zrobiłem kolor do starszego rysunku nie jest to może zbyt poprawne ale fajnie było nadać mu barwy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 25 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2021 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiterek Napisano 31 Styczeń 2021 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2021 Ehh chciałem zrobić futrzaną kamizelkę ale nie wyszło... więc jest więc jest taka z łatek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi