Jump to content

Konto firmowe

Guest User190

Recommended Posts

Guest User190

Możecie polecić jakieś dobre konto firmowe? Najchętniej darmowe prowadzenie, wypłaty z bankomatów za free, przelewy do ZUSu za free + bonusy mile widziane :)

• Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Dobrego nie polece, ale moge odradzić PKO BP :) Miało być pięknie a potracaja mi jakies szalone kwoty za prowadzenia rachunku :/ Dobrze, ze przynajmniej jak przelewam na prywatne (tez w pko bp) to kaske mam po 10 minutach.

pozdro

lol jak jest jeszcze takie konto to też chce. Jak mnie kiedys pani w citibanku spytała czemu robie przelewy w okienku za 5pln jak mam przez internet za darmo, to powiedziałem, ze to po to by jej nie zwolnili.

Spójrz na to inaczej. w banku w ktorym masz konto łatwiej o kredyt, rościej dogadać się w roznych sprawach nie związanych z prowadzeniem konta. Ja czasem wpadam do oddziału bo kojarze juz ludzi, a oni mnie i czasem dostaje niusy z pierwszej ręki co warto czego nie warto, jak lepiej wykonac transakcje by oszczędzić kilkadziesiąt lub kilkaset pln prowizji. Dlatego z jednej strony odradzam banki bezodziałowe, z drugiej jednak nalezy się liczyć z opłatami. Ale gdyby nie oddział i jeg pracownicy nie wiedziałbym np. ze mogę wziąźć kredyt mieszkaniowy na trzy lata i jak budować swoją historie kredytowa - na co uważać, a co nie jest weryfikowane przez centralę kredytową mojego banku i moze mi sie "zapomnieć".

Dlatego spójrz na to szerzej i porównuj banki patrząc perspektywicznie.

Jeżeli częściej bywasz w Krakowie niż w Bochni, to możesz spokojnie decydować się na mBank. Mam konto od kilku lat i sobie chwalę. Podobnie mój brat, który prowadzi firmę.

Przydaje się jednak dostęp do tradycyjnej placówki banku, gdzie możesz wejść i załatwić wszelkie sprawy jak w normalnym banku, dlatego jeżeli bywasz często w Krakowie, to polecam mBank.

Pozdr

Sprawdź ogólnie ofertę swojego banku w którym masz zwykłe konto bo banki w ofertach często mają coś takiego, że np. konto firmowe jest bezpłatne jeśli masz tam główne konto i jeśli będzie typowym kontem internetowym. Przynajmniej jakiś czas temu kilka banków tak miało (w tym ING). Tyle, że jeśli jest konto za free często przelew do US, ZUS kosztuje.

Ale z bankami jest niestety jak z sieciami komórkowymi. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi chyba. Jeden akurat ma lepszą ofertę, drugi gorszą. Oferty zmieniają się dosyć często i promocji też sporo.

Edited by Adek

Guest User190

Dzięki za to, co do tej pory napisaliście. Zdecydowanie pomocne - repy lecą (jesli jest to mozliwe ;).

Ktoś ma jakieś doświadczenia z Aliorem? Z tego, co widzę, wygrywa w rankingach Forbesa i Newsweeka.

Jak długo czeka się na założenie konta biznesowego w mbanku? :> Jakieś doświadczenia w tym temacie?

Ja powiem tak z doświadczenia. jeśli chcesz zminimalizować koszta to opcja taka:

konto firmowe w mbanku BEZ wyrabiania karty bankomatowej do niego oraz konto prywatne w mbanku z kartą. Kazdą wypłatę przelewasz na osobiste zostawiając tylko na podatki i ZUS na firmowym. tracisz na tym jednym przelewie złotówke, a tak to wszystko inne masz za darmo.

Zadowolony bardzo z mbanku jestem i polecam. oddziałów niby nie ma, ale jest infolinia z bardzo dobrze poinformowanymi ludźmi.

Oddziały mBanku są prawdopodobnie w każdym większym mieście (we wszystkich nie byłem więc piszę prawdopodobnie)

Ja osobiście polecam mBank (jestem takim trochę fetyszystą kont bankowych i już sporo ich zaliczyłem)

Moim zdaniem ważny w banku (internetowym) jest też system obsługujący konto a zwłaszcza gdy dokonujesz wielu przelewów itp. Np Deutsche Bank pod tym względem jest fatalny.. Puszczanie kasy nawet między własnymi rachunkami z Deutsche Bank na Deutsche Bank po 18 wygląda tak jak przelewy pomiędzy różnymi bankami (Jak puścisz coś po 18 w piątek do dojdzie w poniedziałek)

Poza tym konieczność każdorazowo podawania kodów (nawet w zdefiniowanych rachunkach) jest bardzo irytująca.. Pomijam to ze cały czas trzeba ze sobą nosić kartę z kodami na której podany jest twój login jest mocno niebezpieczne.

Ufff ulżyło mi.. (właśnie jestem w trakcie rezygnacji z tego banku)

;)

ja mam i polecam konto w ING - Konto Direct dla małych firm.

(choć ostatnio zrobili bardziej cukierkowy interface w obsłudze przez sieć, ale to akurat nie przeszkadza).

Prowadzenie 0zł, przelewy do ZUS i Banditen (skarbówki) za 0zł, przelewy przez net 0zł.

Jedyna opłata jaka jest to 7zł jeśli nie korzystasz z karty płatniczej (tzn jeśli w ciągu miesiąca nie zrobisz kartą zakupów na 300zł zdaje się).

Przelew między kontem firmowym a prywatnym natychmiastowy (pieniądze księgowane różnie, ale kożystać można od razu po kliknięciu "przelej", nie zależnie od pory dnia).

Wszystkie bankomaty za darmo w Polsce (na świecie nie wiem, nie interesowało mnie to).

Dużo oddziałów (do których w zasadzie nie ma po co chodzić, ale zawsze lepiej mieć pod ręką żywego pracownika którego można opieprzyć)

W tym banku mam też od zdaje się już z 10 lat konto osobiste, i nigdy nie miałem problemów z nim.

Zdecydowanie odradzam mBank - z powodu braku okienka (z doświadczenia własnego). Załatwienie czegoś jeśli cokolwiek się "spieprzy" graniczy z cudem (a już nie daj Boże, jeśli zmienicie numer telefonu).

Do użytkowników mBanku - oddziały mBanku obsługują TYLKO i wyłącznie firmy (a przynajmniej taką informację uzyskałem w oddziale około rok temu, chcąc tam zamknąć rachunek osobisty - prywatny).

Edited by Loki

konto firmowe i osobiste w jednym banku? nie dziękuję.

Jak ci US wsiądzie i zablokuje firmówkę za niepłacenie podatków (różne rzeczy w życiu się zdażają, nawet jak zakładasz, ze zawsze wyrobisz się z płaceniem podatków, bywa że się to nie udaje) to kasę trzymasz na prywatnym koncie w iinnym banku. Masz trochę czasu na życie jeszcze. Odblokowanie konta w US to nie jest takie hopsiup jak by się chciało.

Wizytacje w oddziale banku może i fajna spawa, tylko trzeba mieć na to czas.

p.s. ja mam konto w millenium i daje radę. karta kredytowa jest droga bardzo i nie polecam, ale konto wygodne i mi pasuje.

Zgadzam się z bartolomeo, osobiste i firmowe w tym samym banku to troszkę rozykowne. Czasem zdarzy się, że w jakimś banku padnie system na kilka godzin, i leżysz, bo nie masz dostępu do jakiejkolwiek gotówki.

Sam mam firmowe również w mBanku, dwa oddziały pod rękąw Pzn gdyby co. Ogólnie polecam. Szybkie, sprawne, nic się nie dzieje. Miałem wcześniej w wbk, i zdecydowanie nie byłem zadowolony.

Sz.

Do użytkowników mBanku - oddziały mBanku obsługują TYLKO i wyłącznie firmy (a przynajmniej tak było we wrocławiu rok temu).

No ale przecież własnie o tym piszemy, co nie? ;)

Edited by pressenter

Ktoś ma jakieś doświadczenia z Aliorem? Z tego, co widzę, wygrywa w rankingach Forbesa i Newsweeka.

Bardzo sobie chwalę. Jedyny error to czasy księgowania przelewów poza bankiem. (znajdziesz w necie tabele elixirów)

A odradzam BZWBK.

Tak, piszemy o koncie firmowym, ale niektórzy mają tez konta prywatne w mBanku - lub się nad nimi zastanawiają. To była raczej ogólna dygresja.

BZWBK też odradzam, miałem z tym bankiem co prawda tylko styczność przez ich biuro maklerskie, ale klimat "wczesny PRL" królował tam na całego.

edit:

Kulki, może nie jestem najbystrzejszy, ale serio nie rozumiem co Twój post ma znaczyć?

Miałem indywidualne w Aliorze i rzeczywiście jakieś "dziwne" opłaty mają. Jak przywalili mi 4zł za to, że konto Aliora nie jest moim kontem głównym (chodziło o przelewy z pracy i praców;) )

To im podziękowałem od razu.

Loki miałem to ma myśli.

Peace and love.

:)

właśnie sęk w tym że byłem w mBanku gdzieś o ile dobrze pamiętam na początku zeszłego roku - oddział obok rynku - i taką informację otrzymałem o jakiej napisałem. Chodziło o zamknięcie rachunku. Możliwe, że poprostu zostałem wprowadzony w błąd, co tak czy inaczej świadczy moim zdaniem na niekożyść tego banku.

witam

ja mam w aliorze, prowadzenie za free, ale za karte cos tam kasuja, nie pamietam ile bo wlasciwie jej nie uzywam. mam tez prywatne w aliorze wiec moge robic przelwy bez problemu miedz kontami, ogolnie jestem zadowolony i z prywatnego i z firmowego