Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
  • Autor

JakóbM: Napewno by się dało ale hmmm jakoś nie mam ochoty się za to brać, mam tam ten render z dorzuconym pasem zółtym po poprawnej stronie ale on mi tam w ogóle nie pasuje tak samo jak jest z jego odbiciem na karoserii.

Dorzucam kolejny testowy, co prawda bez kierowcy, może coś dokleję jak znajdę jakąś texturę albo coś wymodeluję:

31.jpg

Hm no i teraz przyznam się, że jestem nieco znudzony pracą nad tym wozem :D Tzn. to jeden z moich ulubionych samochodów i motoryzacyjnych marzeń ale, że nie miałem dużo czasu na pracę nad nim w ciągu roku - jeden wolny dzień modelowania, tydzień przerwy i tak w kółko czasem było lepiej czasem gorzej - z tego względu przód wygląda inaczej niż tył czy bok, jest też kilka błędów, które strasznie mnie irytują bo akurat ich mogłem uniknąć, z drugiej strony szkoda go zostawiać ale też nie chce mi się siedzieć i obracać go w nieskończoność w viewporcie.

No ale zobaczę, może się docisnę i coś ruszy, zobaczymy.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 279
  • Wyświetleń 59,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wymiękaj :] Jak raz go odłożysz "na później" to już prędko do niego nie wrócisz, o ile w ogóle będzie Ci się chciało, a szkoda by było, żeby się zmarnował.

Może zamiast pykać co chwila różne testowe rendery to skup się na jednym ujęciu i męcz je, aż będziesz zadowolony, bo teraz to sam się zniechęcasz takim rozgrzebywaniem pracy, która przez to stoi w miejscu.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Loozack: Dzięki, z testowych jestem w miarę zadowolony poza szczegółami, natomiast mniej już podoba mi się model i to nim bardziej jestem znudzony :)

Ostatnio czyściłem sobie trochę dysk i znalazłem stary model Vipera, a jako że nie będę go używał to wrzuciłem go na swoją stronę do downloadu. Oczywiście model nie jest najwyższych lotów ale do nauki renderingu i takich tam powinien starczyć. Do pobrania w formacie max 2011 i obj:

http://bergerdesign.weebly.com/car-models.html

Pozdrawiam

Napisano

O ile pamiętam to modelowałeś vipera z bazy CADowskiej masz jeszcze tą bazę? może ktoś inny na forum ją posiada?

Napisano
  • Autor

Wracam ponownie po przerwie :P Nie wrzucam progressu we wnętrzu bo trochę tam teraz panuje chaos, a nie chce wrzucać panelu z niepoczyszczonymi wycięciami po boleanie i bez chamferów. Ostatnio jednak zauważyłem, że refleksy na wozie i generalnie kompozycja jest nie taka jak bym chciał, nieco przypadkowa. Tak więc zrobiłem render, który miał wyglądać broszurkowo, taki mix studia i outdooru. Od razu mówię, że praktycznie większość rzeczy to PS :P Nie podoba mi się jednak asfalt, trzeba wymyślić jakiś mniej jednolity i proceduralny no i muszę poprawić opony, światła i kilka dupereli które mi nie leżą. Ogólnie nawet jestem zadowolony, wreszcie zrobiłem jakiś render który wygląda tak jak sobie założyłem :P

36.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Materiał felg jak zwykle świetny, za dużo żółtego (scena zółta samochód żółty) refleksy też trochę dziwne a pisząc dziwne mam na myśli że z tyłu są rozmazane a z boku bardzo ostre, meteriał opon i tylne światła raczej do poprawy, jest za duże przepalenie pod autem powinno być prznajmniej o połowę słabsze bo strasznie razi w oczy.

Napisano
  • Autor

Ajm bak, mały up, trzeba dokończyć kiedyś ten wózek, tym bardziej, że już kończy się jego produkcja i znika z oferty :(

83.jpg

42.jpg

Pozdrawiam

Napisano

SLS znika z oferty, to czym ja teraz będę jeździł ? :-( ...poza trym ciekawe jak będzie wyglądał następca, o ile w ogóle będzie :-)

Napisano
SLS znika z oferty, to czym ja teraz będę jeździł ? :-( ...poza trym ciekawe jak będzie wyglądał następca, o ile w ogóle będzie :-)

pewnie jak z SLR'em długo.... 10 lat ;] Ja wciąz czekam na następce SLR'a :D

Napisano
  • Autor

Następca ma być już w 2014, model SLC, jest trochę zdjęć z pełnym kamuflażem. Ogólnie słabo, bo silnik dużo mniejszy, turbodoładowany (ah ta redukcja CO2 pod testy unijne) no i nie będzie miał "drzwi gullwinga". A szkoda, bo myślałem, że SLS zagości na dużo dłużej w ofercie Mercedesa.

Nowości wielu nie mam, tylko jeden testowy pod refleksy, ustawienia AA i maski (te z multimatte jak się okazuje i tak nie do końca dają radę):

43.jpg

Napisano
  • Autor

JohnZi: Często pojawiają mi się problemy z AA w niektórych miejscach, nawet na parametrach 2/6 i różnych filtrach.

Ostatnio miałem okazję z bliska pooglądać tylny reflektor od Porsche 911, obczaiłem mniej więcej jak działają ledy...zremodelowałem więc swoje, tylko po by okazało się, że SLS ma jednak inne :) Nie mniej jednak skoro już miałem model, zrobiłem testowy render:

45.jpg

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki, siatki LED'ów wyżej obecnych na renderze, jeszcze jeden bug wyłapałem, szkiełka reflektorów nie powinny być wklęsłe, a wypukłe. Może to rozwiązać problem z w widocznością odbić światła pod większymi kątami patrzenia. Siatki raczej dość proste i niekoniecznie estetyczne :)

84.jpg

85.jpg

86.jpg

87.jpg

88.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Zapowiada się jak zwykle epicko :P Pozdro i czekam na rendery ;)

Napisano

Niesamowite rzeczy tworzysz. Dawno już Cię nie odwiedzałem i widzę. że trzymasz bardzo wysoki poziom! Super!

Napisano
  • Autor

Dzięki panowie ;)

Kir4: Jeszcze dużo czasu minie zanim jakiś render tego modelu powstanie, staram się robić dość dokładnie więc zajmie to trochę czasu :)

Wrzucam bok, poprawiony kształt nadkola, teraz powinno być zgodnie z oryginałem mniej więcej:

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Dobrze Ci idzie, żebyś jeszcze się z kanałem przeprosił było by super.

Napisano
  • Autor

!?!: Hehe dzięki, zobaczę co się z tym da zrobić, dawno mnie tam nie było :)

Dolna dokładka:

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

..:: WIKTOR ::..: Dzięki ale to nie tak, bo to jest inna wersja tego samochodu :D To jest roadster :P A modeluje go jeszcze raz bo po 1sze bardzo dobrze go znam wizualnie co ułatwia mi pracę w nurbsach bo już mniej więcej wiem co wyłazi z czego, a po 2gie go uwielbiam i jakość poprzedniego modelu mi nie starcza ;P

Napisano
  • Autor

Na dziś koniec, przednia dokładka:

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Powoli do przodu, dziś znalazłem chwilkę na popchnięcie całości dalej. Mam nadzieję, że nie zapędzę się w kozi róg przy tych layoutach :)

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Pozdrawiam

Napisano

O, super, że kontynuujesz temat Aliasa. Całkiem nieźle to wygląda, ale jeśli mam coś dodać od siebie, to zdecydowanie za wcześnie wchodzisz w szczegóły.

Napisano
  • Autor

Mały comback do renderowania - dziś chciałem sprawdzić jak po tych kilku latach stoi sytuacja w maxie z rendererami, dziś sprawdziłem sobie Coronę - całkiem pozytywne zaskoczenie, działa szybko i sprawnie, nie wiesza się i nie krzaczy, całkiem fajna kontrola w czasie rzeczywistym nad tym co się dzieje w scenie - bardzo fajny algorytm do odszumiania, w vrayu pamiętam zawsze było trochę walki, żeby uzyskać czysty obraz i zwykle było to kosztem czasu renderingu - tutaj render trwał całe 20 minut.

Tak więc w ten sposób powstał mały render testowy TT, pobawię się może jeszcze ze starym Mercedesem:

EjcmzP1.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Guess who's back? :D

No fajnie wyszło, muszę kiedyś spróbować Corony