alex3d Napisano 2 Czerwiec 2011 Share Napisano 2 Czerwiec 2011 (edytowane) Witam :) Zobaczymy na ile uda mi się odtworzyć tramwaj z przełomu XIX i XX w. Jak przebrne przez ogólny brak wyraźnych zdjęć i referek to zrobię z tego większą scenę z widokiem na skrzyżowanie ulic. Wszelakie uwagi mile widziane, szczególnie jak ktoś ma pojęcie o budowie tramwajów z tego okresu (1898 r.) :) Podstawowe elementy wózka i zarys odeskowanego nadwozia. Edytowane 27 Styczeń 2014 przez alex3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crash666 Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Tak się zastanawiam jak zrobiłeś cegły ? Wymodelowałeś jedną i tak sobie poukładałeś po prostu ? Jak na razie bardzo mi się podoba, niezły detal :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nekromantax Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Pomysł naprawdę bardzo fajny :) Zapowiada sie super, piękne detale :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filippo Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Fajnie :). W końcu coś nowego. Będę kibicował:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
o_r_z_e_c_h Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Zapowiada się świetnie ;) A można wiedzieć w czym modelujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert09 Napisano 3 Czerwiec 2011 Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Kolega chyba w Blenderze modeluje. Świetnie ci idzie.. brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zernat Napisano 4 Czerwiec 2011 Share Napisano 4 Czerwiec 2011 Jestem prawie pewien że to 3ds, takie jakby trochę charakterystyczne światło i "clay render" :) Co do modelu to wygląda ekstra, fajny detal ^^ Było by bardzo miło jakbyś mógł do każdego postępu mówić ile jest poly. PS. Jak wyrenderowałeś siatkę ? I w końcu w jakim programie robisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert09 Napisano 5 Czerwiec 2011 Share Napisano 5 Czerwiec 2011 ja widziałem tą prace w W.I.P na blenderowni ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter47 Napisano 5 Czerwiec 2011 Share Napisano 5 Czerwiec 2011 wózek jest źle zrobiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 10 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2011 (edytowane) Dzięki za komentarze. Soft to blender (w tej chwili 2.59). Kostka brukowa jest wymodelowana (kilka kostek o różnych wymiarach) wg katalogu jednego z producentów i ułożona ręcznie + array - zobacze jaka scena wyjdzie i pewnie wypalę mapę nierówności. Ilość face-ów w tej chwili to około 170 tys. - dziwnie bo ten tramwaj jest bardzo kanciasty i momentami opływowy zarazem. @dexter47 cenna uwaga, tylko mało konkretna :) Powoli do przodu. Większą cześć czasu przeznaczoną na Herbranda musiałem poświęcić na szukanie referek. Trudność w tym, że zdjęcia są słabe, musze wszystko wymodelować i dopiero poźniej poprawić błędy, które zauważę. Edytowane 15 Wrzesień 2011 przez alex3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 15 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2012 W ramach odskoczni od głównego modelu, zaczątki neorenesansowej kamienicy. Chyba zrobię sobie wycieczkę do jakiegoś archiwum albo muzeum, żeby zobaczyć zdjęcia tego Herbranda w porządnej rozdzielczości, bo w necie bieda totalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 25 Marzec 2012 Autor Share Napisano 25 Marzec 2012 (edytowane) Dłubaniny ciąg dalszy... Z uwagi na względne skompletowanie referek czas mocniej usiąść do Herbranda i wreszcie skończyć temat :) http://img27.imageshack.us/img27/337/red27.png (QFHD 3840x2160) Na marginesie - Google Street View zawitało do polskich miast: http://g.co/maps/nwvaw Edytowane 25 Marzec 2012 przez alex3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 29 Marzec 2012 Autor Share Napisano 29 Marzec 2012 Początki balkonu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 8 Lipiec 2012 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2012 Test materiałów pulpitu. Niestety odchodzę od wiernego odzworowania niektórych części tramwaju z powodu braku dokumentacji. Plus jest taki, że mogę swobodnie dokończyć scenę - perfekcjonizm jest niezdrowy :) Jeszcze chwila walki z modelowaniem i czas zabrać się za tekstury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slim_ Napisano 8 Lipiec 2012 Share Napisano 8 Lipiec 2012 Pięknie :) Cycles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 8 Lipiec 2012 Share Napisano 8 Lipiec 2012 bardzo fajnie wszystko wygląda, czekam z niecierpliwością na updaty;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 8 Lipiec 2012 Share Napisano 8 Lipiec 2012 bardzo fajna siatka balkonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 8 Październik 2012 Autor Share Napisano 8 Październik 2012 Dzięki za komentarze; @slim owszem cycles :) Dzisiaj, po 3 miesiącach przerwy, miałem wreszcie czas przysiąść trochę do tematu. Test kocich łbów i zarys rynsztoka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemaSS_POL_1 Napisano 9 Październik 2012 Share Napisano 9 Październik 2012 naprawde fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 28 Marzec 2013 Autor Share Napisano 28 Marzec 2013 (edytowane) Trochę poszerzam projekt, będę chciał odwzorować kilka kamienic z ul. Piotrkowskiej. Zaczynam od skromnego i już nieistniejącego budynku domu majstrów tkackich (mieścił się tuż obok Esplanady). Oryginalna fotka budynku: http://fotopolska.eu/foto/282/282192.jpg Detal słupa trakcji tramwajowej: Edytowane 30 Marzec 2013 przez alex3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 27 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2014 (edytowane) Prawie porzuciłem ten projekt, ale chyba czas go wreszcie dokończyć. Przemodelowałem wózek i odbierak - pozostaje kilka elementów zewnętrznych i można będzie dopracować wnętrze. Edytowane 27 Styczeń 2014 przez alex3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 19 Maj 2014 Autor Share Napisano 19 Maj 2014 (edytowane) Kończę teksturowanie tramwaju, ale sporo czasu poświęciłem na nurtujący mnie temat i opracowanie optymalnej metody na zautomatyzowane generowanie kocich łbów, których ułożenie nie będzie się powtarzało (w przeciwieństwie do wcześniejszych obrazków opartych na tilesach). Z żadną inna nawierzchnią nie ma problemu, ale ta jest "organiczna" i każdy kamień ma inny kolor, kamienie nie mogą się przenikać i potrzebuję paręset metrów drogi. Przeszukałem net wzdłuż i wszerz i nic nie znalazłem, aż w końcu kilka dni temu mnie olśniło. Testowa symulacja (blender 2.70) i parę zrzutów (tekstury są prowizoryczne jeszcze): Edytowane 19 Maj 2014 przez alex3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 19 Maj 2014 Share Napisano 19 Maj 2014 (edytowane) Kocie łby wyszły Ci rewelacyjnie! Ale ja bym je bardziej zagęścił, zbyt wielkie przerwy piachu pomiędzy kamieniami, one nie były raczej tak układane. W Zgierzu są jeszcze takie ulice chyba, ul. Ciosnowska powinna być nie naruszona. Edit: Przejrzałem zasoby google, i tak tak jak je wykonałeś też jest dobrze. Albo ja je inaczej zapamiętałem, dawno mnie nie było na tej ulicy, od śmierci babci, no minęło już wiele lat. Tak czy inaczej działaj dalej! :) Edytowane 19 Maj 2014 przez 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 29 Październik 2014 Autor Share Napisano 29 Październik 2014 @2013 dzięki za uwagi. Pojawienie się bake'u w cyclesie kończy ostatni etap mojej walki z kocimi łbami w blenderze i opracowania optymalnego workflow przy okazji prac nad prywatnym projektem tramwaju Herbrand VNB 125. Blender na tę chwilę nie jest w 100% oparty na nodach tak jak Houdini, ale ma dość duże możliwości proceduralne - gdyby użyć cyclesa (dodatkowy potencjał w losowych parametrach shadera) w houdinim to w tym przypadku możliwości softów byłby bardzo zbliżone. Metoda semiproceduralna, czyli taka, która jest maksymalnie zautomatyzowana, ale nie ogranicza artystycznie: 1) geometria kocich łbów (około 300-400, które później staną się instancjami), 4 alternatywne rozwiązania: a) animacja modyfikatora displacement + inne modyfikatory => wygenerowanie zróżnicowanej/niepowtarzalnej geometrii kilkuset kamieni. b) modelowanie/sculpt na podstawie referek. c) wyciągnięcie geometrii ze zdjęcia/tekstury=>wektoryzacja bitmapy do SVG=>import do blendera=>obróbka modyfikatorami+grid fill d) użycie addona Cell Fracture 2) stworzenie systemu cząsteczek=>grida z kamieniami, które będą poddane symulacji. 3) dodatkowy skrypt, który umożliwia losowe nadawanie wartości seed (oparte na bpy.context.object.particle_systems["ParticleSystem"].seed = random.randrange(1,999999999)) - Szczuro gdzieś w wątku blenderowym ładnie podpowiedział jak za pomocą kolejnych linijek kodu sprowadzić to do postaci eleganckich przycisków. 3) symulacja rigid body kamieni. 4) materiały w cyclesie: a) shadery proceduralne b) shadery oparte na indywidualnych teksturach - w pierwszej fazie: 1 kamień/per materiał/per tekstura diff + bump/normal/spec. c) możliwość nadania wartości random/losowości w ustawieniach shadera. 5) jak nie rezygnować z renderowania na GPU i ominąć jego niektóre ograniczenia? a) maksymalna ilość renderowalnych tekstur w w przypadku GPU w zależności od architektury karty to z grubsza 95/145/200 indywidualnych tekstur. Rozwiązanie: bake kilkuset materiałów i tekstur o różnych UV-kach do jednego materiału, jednej tekstury i jednej UVki, co można zrobić w blenderze nawet bez użycia addona texture atlas (który de facto służy do czegoś innego i sam tu nie podoła). b) ograniczona pamięć karty - powyższy system generuje instancje typu "linked", co powoduje minimalne zużycie pamięci nawet przy dziesiątkach tysięcy/milionach instancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid1985 Napisano 30 Październik 2014 Share Napisano 30 Październik 2014 Bardzo fajne tekstury tego neorenesansowego budynku i kolorystyka. Możesz coś więcej pokazać z neorenesansowego projekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrMP006 Napisano 4 Listopad 2014 Share Napisano 4 Listopad 2014 Czy możesz pokazać siatkę modelu bez wygładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi