Napisano 22 Sierpień 201113 l KinectFusion – taką nazwę nosi aplikacja stworzona przez naukowców z czterech różnych uniwersytetów oraz inżynierów Microsoftu. Umożliwia ona wykorzystanie kontrolera Kinect do bardzo dokładnego zeskanowania w ciągu zaledwie kilku sekund dużej części otoczenia (czyt. całego pokoju, w którym się znajdujemy) i przetworzenie go na w pełni trójwymiarowy model komputerze.[źródło: www.geekweek.pl I pomyśleć, że za stosunkowo niewielkie pieniądze będziemy moli mieć swój własny skaner 3D :) Edytowane 22 Sierpień 201113 l przez Adek
Napisano 22 Sierpień 201113 l przypomniało mi sie od razu skanowanie miejsca zbrodni z Czarnych Oceanów. Fajne.
Napisano 22 Sierpień 201113 l nie wiem, ja jestem w szoku, kinectem mozna juz chyba zrobic wszystko....
Napisano 22 Sierpień 201113 l eee, herbaty raczej nie zrobi.. Spokojnie na to też się jakaś rada znajdzie ;)
Napisano 22 Sierpień 201113 l to będzie miało wielki wpływ na rozwój robotyki to dobrze, wciąż czekam na jakiś zaawansowany odkurzacz.
Napisano 22 Sierpień 201113 l Ale skaner 3d z kinekta został zrobiony kilka dni po złamaniu zabezpieczań (czyli z tydzień po premierze konsoli) do tego już dawno btł używany w robotyce . Ciekawe czy twórcy przewidzieli możliwy rozwój technologi.
Napisano 22 Sierpień 201113 l To jest naprawdę niesamowite! Czy to możliwe już jest? czy te obiekty zeskanowane można potem edytować? naprawdę jestem pod wrażeniem!
Napisano 23 Sierpień 201113 l Nie wiem czym jesteście tak zszokowani - skanery 3d są od dawna, 3d można generować nawet z fotek obiektu, a kamerki internetowe wiele razy służyły do skanowania 3d - tylko tu potrzeba ruchu, a że Kinekt ma kamerę rgb i kamerę głębokości (depth cam) to jest znacznie łatwiej, bo odległości nie trzeba ustalać na podstawie ruchu, a jest już gotowa displace mapa z kamery głębokości, co tylko ułatwia sprawę. W niedawno utworzonej grupie Khronos StreamInput (http://www.max3d.pl/news.php?id=1931) ma być stworzone wszechstronne api dla urządzeń wejścia m.in. depth kamerek dzięki czemu takie skanerki za niedługo zobaczycie również w telefonach, tabletach czy komputerach.
Napisano 23 Sierpień 201113 l no niby takie skanery były wczesniej >> ale jakoś jak przypominam sobie demonstracje robotow to zawsze poruszały się one bardzo nieporadnie w przestrzeni, zaskakuje mnie dynamika z jaka to czyta >> zdaje mi sie ze za moment roboty beda poruszac sie rownie sprawnie co ludze a potem to juz tylko czekac na pierwszego terminatora :))
Napisano 24 Sierpień 201113 l Witam grafiko fanów!! Od jakiegoś czasu walczę z pracą magisterską na temat grafiki 3d w Kinie. I tak przy okazji powstał ten krótki filmik w którym wykorzystuje Kinect`a do śledzenia ruchu http://vimeo.com/28092500