morten Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 Cześć, mam pytanie. Wymodelowałem wnętrze mieszkania. Używam do renderingu mental ray. Wstępnie jako tło za oknem ustawiłem sobie environment map: mr physical sky. Z tym ustawieniem jest wmiare dobrze. Co mam zrobić żeby za oknem załadować jakiś widoczek? Próbowałem postawić plane i go oteksturować, próbowałem ustawić plik jako vieport background,probowalem wstawic do environment map zamiast mr psychical sky, ale za kazdym razem efekt ten sam - jest czarno za oknem :/ Może ktoś pomoże? ;) Poza tym chciałem spytać o jakiś dobry tutorial do teksturowania w mental ray. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 Morten: Zły pomysł. Zamiast wrzucać tło w slot wyrenderuj sobie kanał alpha i doklej tło w shopie, pamiętając o linii horyzontu. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morten Napisano 21 Listopad 2011 Autor Share Napisano 21 Listopad 2011 Mhhm, ale jesteś pewien, że nie można tego jakoś w maksie zrobić? Takie obróbki photoshopowe traktowałem zawsze jako dodatek raczej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 21 Listopad 2011 Share Napisano 21 Listopad 2011 Ja mówię na to postprodukcja. I nie wydaje mi się aby była lepsza metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morten Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Oki, dzięki w takim razie :) Przynajmniej nie będę szukał na darmo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ca mel Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Nie wiem o jaki soft chodzi, skoro mowa o slotach wnioskuję że o maxa. W mai można zrobić sobie płaski plane i ustawić żeby nie rzucał cieni, nie przyjmował ich ani fg/gi, ale żeby był widoczny. Można też sprawić żeby zawsze był skierowany w stronę kamery. Może więc to najlepsze rozwiązanie, tym sposobem zobaczysz go też w odbiciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Jeszcze raz: postprodukcja Twoją przyjaciółką. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morten Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Ca mel, chodzi faktycznie o maksia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Hey Jasne, że możesz to zrobić w gołym maxie. Skoro używasz ekspozycji kontroli, a domyślam się, że używasz to znaczy, że Output'a mapy, którą to wrzucasz masz za niskiego :) Podbij output'a zdrowo nawet do 500 w mapie i powinno już coś widać. Naturalnie, szybciej skorzystać z PS'a dopasować horyzont i realtime'owo to dopasować Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morten Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 gientekwl, mam ustawione mr Photographic exposure control, prest: indoor daylight z domyśnymi parametrami. nie za bardzo zrozumiałem gdzie mam tego output'a podbić. czy możesz troszkę dokładniej napisać? nie jestem biegły w tych wszystkich funkcjach. i gdzie te mapę mam wrzucić Twoim zdaniem? na plane za oknem czy do environment map w environment and effects? z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozpustelnik Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Nie wiem której wersji używasz ale poczytaj o shaderze mr Color Override/Ray Type Switcher. Do tego polecam bitmapę mapowaną sferycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 22 Listopad 2011 Share Napisano 22 Listopad 2011 Sprawdź czy w enviro masz włączone use map. Kombinacje z output raczej bym sobie podarował, bo w efekcie dostaniesz tylko przepaloną mapę z przepalonymi kolorami. Inna sprawa, ze jak dodajesz widok za oknem na plane to może być tak, że ta jej widoczna część może być w cieniu, więc zobaczysz... cień. Jeśli masz w oknach szkło to sprawdź jakie masz IOR , szkło powinno mieć 1,5 ale jak dla mnie to za dużo. 1,1 wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi