Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam, Witam !

Jak pisa艂em w innym w膮tku, forum przegl膮dam od niedawna. Zmotywowali艣cie oraz zainspirowali艣cie mnie do w艂asnego dzia艂ania.

Dotychczas zajmowa艂em si臋 jedynie klasycznym malarstwem oraz rysunkiem, czasem web design. Tak wi臋c prosz臋 o jak najwi臋cej porad dla pocz膮tkuj膮cego (Tutoriale, p臋dzle, tekstury, techniki i inne).

Og贸lnie studiuj臋 malarstwo, wcze艣niej liceum plastyczne. Jakie艣 poj臋cie o anatomii, perspektywie, 艣wiat艂ocieniu oraz kolorystyce mam.

Poni偶ej wstawiam pierwsz膮 w 偶yciu prac臋 "namalowan膮" ca艂kowicie w PS. Zdaje sobie spraw臋, 偶e przesadzi艂em z faktur膮 oraz efekcikami. Po prostu po raz pierwszy znalaz艂em ciekawe p臋dzle i chcia艂em wypr贸bowa膰 wszystko :)

Obecnie nie mam tabletu wi臋c staram si臋 co艣 stworzy膰 myszk膮, troszk臋 niepor臋cznie.

Pierwszy surowy szkic (p臋dzel to zwyk艂y okr膮glak):

portret1w.jpg

Dalej zabawa i efekciki:

portret2w.jpg

portret2b.jpg

Tak, aby nie przychodzi膰 z pustymi r臋koma.

Pozdrawiam

Edytowane przez PanczaK

• Odpowiedzi 31
  • Wy艣wietle艅 5,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Kilka szkic贸w:

(Postaram si臋 zamie艣ci膰 co艣 ciekawszego, gdy ju偶 dorw臋 jaki艣 tablet)

55496503.jpg

40200257.jpg

45775580.jpg

47428085.jpg

78898789.jpg

12849549.jpg

10132235.jpg

Edytowane przez PanczaK

Napisano

Ty to myszk膮 malujesz? W pierwszym nier贸wno - przestrzenna jest tylko twarz, reszta p艂aska jak decha. Te nast臋pne - fajne jako pomys艂y, ale powiniene艣 si臋 bardziej do tych szkic贸w przy艂o偶y膰.

Napisano

a m贸g艂by艣 co艣 z klasycznego pokaza膰? wola艂bym zobaczy膰 Twoja krech臋 czy plam臋 bo po myszce za wiele nie wida膰 i kolor te偶 nie przemawia, jest brudno i czarno... pozdro

Napisano

Kurde, a mi sie na maksa podobaja te pokraki :D Imho bardzo plastyczne! Portret tez spoko, podobaja mi sie slady pedza, ladnie dopelniaj膮 form臋, wlasnie z tego wzgl臋du ta surowa wersja jest moim zdaniem najlepsza

Napisano
  • Autor

Lucek: Niestety myszk膮.

Rotcore: Prosz臋 bardzo.

Urbanboogie: Hehe dzi臋ki :)

Nie mam 偶adnych zdj臋膰 nowszych prac.

Znalaz艂em par臋 staroci. Przyk艂adowo pierwsza pracka (olej na p艂贸tnie) ma ju偶 ponad 3 lata. Rysunki te偶 swoje przesz艂y.

Zdj臋cia niestety s艂abej jako艣ci.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

Rysunki to wi臋ksze formaty (zazwyczaj 140x100 cm)

Edytowane przez PanczaK

Napisano

rysuny bardzo dobre, zw艂aszcza panienki i ta wyr贸偶niona przez Telthon臋... w艂a艣ciwie to 偶ycz臋 Tobie jak najszybszego nabycia tabletu bo myszk膮 nie ma to sensu, a fajnie jakby艣 w digitalu zbli偶y艂 si臋 do tego co robisz tradycyjnie bo jest nie藕le...

w og贸le to s膮 sk艂adane kartki czy posklejane mniejsze formaty? zabrak艂o du偶ych format贸w w sklepach? ;P zerknij sobie do teczki http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=66570&highlight= 艣wietna dawka inspiracji w tradycyjnych technikach...

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za mi艂e s艂owa.

Pyta艂em w innym w膮tku, czy taniutki tablet "Wacom Bamboo 3 Pen" b臋dzie dobry dla pocz膮tkuj膮cego. (Lucek m贸wi艂, 偶e spokojnie powinien mi wystarczy膰)

Co do formatu: S膮 to posklejane brystole 100x70 cm ... Czyli ostatni rysunek ma ponad 2 metry wysoko艣ci :P

Edit: Faktycznie ciekawa teczka

Edytowane przez PanczaK

Napisano
  • Autor

Posiedzia艂em chwile wieczorem i wyskroba艂em co艣 takiego:

robot.jpg

Edytowane przez PanczaK

Napisano

Ja bym Ci poleci艂 zainwestowa膰 od razu w intuosa. Wi臋ksza kasa to i wi臋ksza motywacja, 偶eby zacz膮艂 szybko na siebie zarabia膰 ;).

Je偶eli chcesz si臋 bawi膰 na powa偶nie, to i narz臋dzia musisz mie膰 powa偶ne. :)

Napisano
  • Autor

Oczywi艣cie chcia艂 bym si臋 bawi膰 na powa偶nie, lecz do zarabiania raczej daleka droga.

Jak do tej pory w r臋ku mia艂em jedynie stary pentagram, i to przez jakie艣 pi臋膰 minut. Tak wi臋c do艣wiadczenia nie mam 偶adnego.

Intuos - brzmi fajnie. Ale na ten moment jestem studentem, kt贸ry ma jedynie na podstawowe wydatki. Chc臋 kupi膰 ta艅szego wacoma i jak najwi臋cej 膰wiczy膰, aby po studiach mie膰 jakie艣 fajne portfolio.

Postaram si臋 systematycznie wrzuca膰 jakie艣 prace. Ch臋tnie wys艂ucham wszelkich opinii.

Co my艣licie o robocie ? Pierwsza bardziej dopracowana praca.

Napisano
Ja bym Ci poleci艂 zainwestowa膰 od razu w intuosa. Wi臋ksza kasa to i wi臋ksza motywacja, 偶eby zacz膮艂 szybko na siebie zarabia膰 ;).

Je偶eli chcesz si臋 bawi膰 na powa偶nie, to i narz臋dzia musisz mie膰 powa偶ne. :)

mi si臋 wydaje, ze jesli chce bawi膰 sie na powa偶nie to musi powa偶nie chcie膰 i powa偶nie d膮偶y膰 do celu a narz臋dzie to narz臋dzie ja bym bra艂 nawet pentagrama z tych nowszych zeby sterowniki przez d艂uzszy czas jeszcze pochodzi艂y i dzia艂a艂 jak najwi臋cej, poza tym nie tylko digital istniej na 艣wiecie

Napisano

Ostatni robot robi du偶e wra偶enie. Nie wszystko musi by膰 mega wyrenderowane i w 3d. Bardzo mi si臋 podoba. Gratuluje. Jedynie kabelki wymagaj膮 dopracowania.

Co do sprz臋tu, sam u偶ywam wacom bamboo od 3 lat. Mniej wi臋cej od 1,5 roku marzy mi si臋 intuos, ale koszt wykracza poza moje mo偶liwo艣ci. Na obecnym tablecie du偶o si臋 nauczy艂em i jedyna rzecz jaka w tym momencie jest dla mnie irytuj膮ca to rozmiar = ci膮g艂e dziubdzianie, a chce si臋 wali膰 wielkie kreski.

Napisano

ostatni robot bardzo fajnie, podoba mi si臋 to uproszczenie i wykonanie, kojarzy mi si臋 z gierk膮 flashow膮, postaraj si臋 bardziej zapanowac nad tekstur膮 bo strasznie si臋 wybija, mo偶e nie r贸b jej tak wszechobecnej albo ja podmalowuj gdzieniegdzie bo sp艂aszcza Ci to ca艂o艣膰 albo nie, niewa偶ne, w sumie to przy tym ostatnim to pasuje, gorzej z poprzednim... pozdro

Napisano

tradycyjnych to pozazdro艣ci膰 :) mi si臋 podoba najbardziej olej na desce z dziadziuniem :) elegancki

ja mam te偶 bamboo ale jednak obszar roboczy jest za ma艂y , zaczyna by膰 bardzo m臋cz膮ce takie w艂a艣nie dziubanie jak pisze Status

pono膰 w miare tanie i fajne s膮 pentagramy i gdzie艣 czyta艂am 偶e z linii bamboo s膮 te偶 jakie艣 fajne i do艣膰 du偶e i przy tym nie drogie bambusy ^^

ja niestety mam tego najta艅szego z mo偶liwych ,bo nie wiedzia艂am czy si臋 wkr臋ce w digital i nie chcia艂am ryzykowa膰 du偶ych koszt贸w.

Pozdrofka

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki wielkie za wszystkie opinie i porady !

Ze wzgl臋du na to, i偶 dopiero zaczynam zabaw臋 z "digitalem", s膮 dla mnie bardzo cenne oraz dodaj膮 motywacji.

Po偶yczy艂em na par臋 dni wieloletniego Pentagram'a i postaram si臋 co艣 wyskroba膰.

Dzi艣 stworzy艂em swoj膮 pierwsz膮 prac臋 u偶ywaj膮c tabletu :) Ch臋tnie pos艂ucham krytyki.

Smok jak i otoczenie to efekty mojej wyobra藕ni. Jak na razie wygl膮da troch臋 sztywno, postaram si臋 to zmieni膰 przy nast臋pnych projektach.

Wklejam trzy wersje - ostry, rozmyty pierwszy plan oraz podkr臋cony kolor.

dragon_normal.jpg

dragon_blur.jpg

dragon_color.jpg

Edytowane przez PanczaK

Napisano

pierwsza praca tabletem?, cos bujasz ;]

kupuj bambusa i jedziesz dalej

@edit, a co do pracy bo sie zapomnia艂em wypowiedzie膰 to zdecydowanie na temat kompozycji poczytaj

Napisano
  • Autor
pierwsza praca tabletem?, cos bujasz ;]

kupuj bambusa i jedziesz dalej

@edit, a co do pracy bo sie zapomnia艂em wypowiedzie膰 to zdecydowanie na temat kompozycji poczytaj

Nie no naprawd臋, wszystkie prace w tej teczce s膮 moim "pierwszy razem" hehehe... Du偶o maluj臋 i rysuj臋 odr臋cznie, u偶ywaj膮c klasycznych medi贸w.

Wykorzysta艂em jedynie par臋 trik贸w podpatruj膮c wasze pracki. Rozb艂yski, 艣wiate艂ka, faktura itp.

Napisano
  • Autor

Projekt statku kosmicznego oraz szybka pr贸ba umieszczenia go w jakiej艣 przestrzeni.

Znalaz艂em gdzie艣 tutek o malowaniu za pomoc膮 narz臋dzia "lasso" i oczywi艣cie chcia艂em spr贸bowa膰. Tak wi臋c niestety nie jest to do ko艅ca m贸j pomys艂, aczkolwiek technika bardzo fajna.

Co my艣licie ?

statek.jpg

statek_gory.jpg

statek_gory2.jpg

Edytowane przez PanczaK

Napisano

No i jak zwykle sprawdza si臋 zasada, 偶e praca "r臋k膮" najwa偶niejsza. :)

Masz bardzo ciekawe pomys艂y, te statki i smok bardzo fajne, dawaj dalej.

Napisano
  • Autor

Szkielet rycerz.

Pierw chcia艂em, aby wymachiwa艂 jakim艣 mieczem... Ale wysz艂o to dziwnie. Dlatego te偶 z niej zrezygnowa艂em.

Mo偶na by go dopracowa膰, lecz wole zacz膮膰 co艣 nowego.

szkielet.jpg

szkielet2.jpg

Napisano

dobra, co艣 tam namalowa艂e艣, ale jak dla mnie wszystko w identycznej "kolorystyce", jest brudno, za du偶o czerni

skoro u偶ywasz medi贸w tradycyjnych dlaczego nie przeniesiesz tego co potrafisz na pole dp, i nie rozwiniesz tego

i na koniec:

http://kekai.blogspot.com/

http://crayonboxofdoom.blogspot.com/

http://daverapoza.blogspot.com/

http://flaptraps.blogspot.com/

http://michallisowski.blogspot.com/

http://sparthconstruct.blogspot.com/

http://broadviewgraphics.blogspot.com/

http://versteegejor.blogspot.com/

troch臋 inspiracji,

pozdro :)

Napisano
  • Autor

Kolorystyka faktycznie podobna, postaram si臋 to zmieni膰. Jako艣 dobrze mi si臋 pracowa艂o w tej gamie.

Blogi bardzo fajne, na pewno skorzystam. Dzi臋ki !

Napisano

W Twoich pracach jest mniej rysunku, a wi臋cej ozdobnik贸w, b艂ysk贸w itd.

Porysuj tak na powa偶nie - o艂贸wek, szkicownik i 2 godziny poza 艣wiatem.

Ciachnij jak膮艣 posta膰 stoj膮c膮, biegn膮c膮, skacz膮c膮. Zaprojektuj jaki艣 fajny ubi贸r.

Masz bardzo du偶e mo偶liwo艣ci, ale idziesz nieco na skr贸ty (stosuj膮c w艂a艣nie "b艂yskotki").

Mo偶esz przecie偶 narysowa膰 jak膮艣 wspania艂膮 krain臋 bez pomagania sobie w ten spos贸b.

Staraj si臋 nie i艣膰 w bana艂, tylko opowiedzie膰 swoj膮 prac膮 (postaci膮, enviro) co艣 interesuj膮cego. Zaprojektuj jak膮艣 fajn膮 histori臋. W贸wczas widz na d艂u偶ej zawiesi oko na obrazku.

Ten ostatni kole艣 z mieczami na plecach, wst臋puje (mam wra偶enie) na drog臋 "historii o niczym". Pomy艣l nad designem, osobowo艣ci膮 tej postaci, ona mo偶e by膰 naprawd臋 ciekawa.

Powodzenia dalej.

Napisano
  • Autor

Kontur - Dzi臋ki za krytyk臋!

Rozumiem i oczywi艣cie zgadzam si臋 z tob膮 pod ka偶dym wzgl臋dem. Na razie po prostu bawi臋 si臋 photoshopem oraz wszystkimi bajerami, jak i technikami. W przysz艂o艣ci troch臋 przystopuje i postaram si臋 stworzy膰 co艣 interesuj膮cego.

Dwa dni temu kupi艂em wreszcie tablet: Wacom Bamboo pen & touch

Ni偶ej pierwsza praca wykonana na nim, swoj膮 drog膮 r贸wnie偶 zawiera mas臋 "b艂yskotek"

archer.jpg

Napisano

Gratuluj臋 nowego tabletu.

Seria Bamboo na pocz膮tek to bardzo dobry wyb贸r.

Co do Obrazka, to strasznie on nier贸wny. Ka偶dy element z innej bajki. Wszystko ze sob膮 walczy, nic si臋 nie uzupe艂nia.

By膰 mo偶e wynika to z zabawy Photoshopem i jego bajerami.

Oczywi艣cie warto pozna膰 mo偶liwo艣ci narz臋dzia, aby m贸c je 艣wiadomie stosowa膰.

Czekam w takim razie a偶 zaczniesz malowa膰.

Jeszcze jedna sprawa, chodzi o kompozycj臋.

W ostatnim Twoim obrazku dzia艂a to tak:

- najpierw oko przyci膮ga 艣rodek 艂臋czyska,

- p贸藕niej przechodzi wzd艂u偶 r臋ki na twarz,

- potem po korpusie, nodze,

- i ko艅czy na ska艂ach. Koniec ogl膮dania.

W przysz艂o艣ci zadbaj aby oko mog艂o "prze艣lizn膮膰 si臋" po jakim艣 elemencie z powrotem do punktu, kt贸rego zaczyna艂o (czyli w tym wypadku 艣rodka 艂臋czyska). To prosty zabieg, dzi臋ki kt贸remu widz pozostanie chwil臋 d艂u偶ej na Twojej pracy. Robi膮c drugie k贸艂ko zacznie dostrzega膰 wi臋cej detali.

Szybkiego zdarcia nowego pi贸rka.

Napisano
  • Autor

Bamboo o niebo lepszy ni偶 po偶yczony wieloletni pentagram.

Og贸lnie jestem z niego bardzo zadowolony i mam niesamowite ch臋ci do tworzenia, lecz zbli偶a si臋 sesja i niestety kiepsko z czasem.

Z zaciekawieniem przegl膮dam forum jak i inne portale o tej tematyce.

Ciekawi mnie czy warto si臋 tym zainteresowa膰 na powa偶nie, czy jedynie traktowa膰 jako hobby.

Jak do tej pory zajmowa艂em si臋 web-designem, dorywczo jakie艣 logotypy, wizyt贸wki czy ulotki.

Co do kompozycji, musz臋 troch臋 poszuka膰 i poczyta膰.

Bardzo szybki szkic przed snem:

woj2.jpg

Edytowane przez PanczaK

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci