Napisano 27 Listopad 201212 l @beny... oboje stoimy i patrzymy na wodę Ty na kałużę ja na ocean... i oboje jesteśmy zadowoleni.... i niech tak zostanie.....:))) Niegodniśmy, by nasze ślepie spoglądały na splendory jasnogórskie. Furto niebieska! Gwiazdo zaranna! Ucieczko grzesznych! Niegodniśmy, niegodni!
Napisano 27 Listopad 201212 l Autor jak pokazują jasno fakty... jest w tym co piszesz sporo prawdy.... cóż nie jest ona chciana i do tego bolesna....:)))). chyba czas na katechizm na tym forum....!!! po pierwsze - najpierw zajrzyj w portfolio widoczne w Twoim profilu.... a potem zabieraj głos odpowiednio do tego co tam zobaczyłeś.... ....dcn....:)))
Napisano 27 Listopad 201212 l po pierwsze - najpierw zajrzyj w portfolio widoczne w Twoim profilu.... a potem zabieraj głos odpowiednio do tego co tam zobaczyłeś.... Nie zapomnij dziadku3D podać tam adresu zamieszkania, numeru telefonu i konta. Bez tego w ogóle nie wiem, czy warto drążyć temat.
Napisano 27 Listopad 201212 l Autor po drugie - pisz tylko rzeczach które przemyślałeś przy pracy nad swoim projektem... a nie patrząć na skończone projekty innych...!!!
Napisano 27 Listopad 201212 l Autor po trzecie - zanim zaczniesz nauczać... zajrzyj do portfolia nauczanego i użyj wagi rozsądku... w celu ewentualnej potrzeby uruchomienia instynktu samozachowawczego.....:))))
Napisano 27 Listopad 201212 l Beny po co dysputować z kimś kto zmarł 2 lata temu? A chciałem pomóc, ale skoro projekt jest skończony no to faktycznie chyba bez sensu. Idę przemyśleć swoje niedokończone projekty, a potem zamieszczę niezbędne informacje o sobie w profilu, może wtedy dostrzegę ocean.
Napisano 27 Listopad 201212 l Autor @beny........... to właściwy krok od TD do światłości....:))) czy ty myślisz ze jak mi dasz ujemnego repa to od tego przybędzie Ci w portfolio, a ja nie dostanę premii.........:)))))))) Edytowane 27 Listopad 201212 l przez dziadek3D
Napisano 28 Listopad 201212 l Bo tu nie chodzi o uwagi i wlasne przemyslenia, tylko o lizanie dupy. Jesli gmin nie chce tego robic, lub sie krzywi, to znaczy ze jest glupi i tepy,,,, a poza tym bez dorobku: ]
Napisano 28 Listopad 201212 l Autor @Komic... nie polecam uczenia się od kogoś bez dorobku.... to strata czasu....:)))
Napisano 28 Listopad 201212 l @Komic... nie polecam uczenia się od kogoś bez dorobku.... to strata czasu....:))) Jednakowoż, porównując Twój warsztat i Benego, myślę, że sporo mógłbyś się nauczyć od młodszego kolegi.
Napisano 28 Listopad 201212 l Autor tytuł wątku brzmi "Poszukuję"... pomocy i dobrych wzorów... to co tu Ty robisz... chcesz się naświetlić i pośpiewać w czyimś imieniu.... nie zapominaj o sobie.... masz jakieś propozycje....??? @beny... jako TD może być dobry, ale jako wzór do nauki to dla mnie trochę za mało....:)))
Napisano 28 Listopad 201212 l Ja chętnie pomogę przy udźwiękowieniu, skomponowaniu muzyki oraz przy kompozycji renderów. Jeśli przyda się taka pomoc to jestem na tak ;)
Napisano 28 Listopad 201212 l @beny... jako TD może być dobry, ale jako wzór do nauki to dla mnie trochę za mało....:))) Aaaa to teraz mi pojechałeś :D Poczułem się urażony :P - - - Połączono posty - - - Ja chętnie pomogę przy udźwiękowieniu, skomponowaniu muzyki oraz przy kompozycji renderów. Jeśli przyda się taka pomoc to jestem na tak ;) Sorki imago10 - nie masz w danych żadnych osiągnięć, więc jesteś nikim dla dziadka3d. Nawet jak teraz podeślesz w linkach to itak za późno, bo jakbyś był wart sięgnięcia po pomoc to dziadek3d już dawno by o Tobie słyszał. A jak nie słyszał to nie masz osiągnięć, a jak słyszał to te osiągnięcia są komercyjne, więc wtedy odpadasz bo robisz za kasę, a to nie sztuka. Dziadek3D słucha tylko tych, którzy tworzą sztukę i mają osiągnięcia. Niestety, Twoja aplikacja o pomoc w ulepszeniu animatika została właśnie odrzucona.
Napisano 28 Listopad 201212 l Autor dzięki...!!!... nareszcie ktoś z konkretnym portfolio....!!!.....z muzyką rzeczywiście przewiduję spore kłopoty.... założenie było takie Chopin w wykonaniu orkiestrowym... ewentualnie jakiś słowiański twórca... początek z Tristessą Chopina uważam za udany źle ze znalezieniem pozostałego materiału mam kłopot... opracowania na orkiestrę Chopina sę w marnym poważaniu specjalistów wiec ich jest mało... a film ma 30 min....:))) Na razie schodzą rendery robię sukcesywnie postpro.... animatic jest więc potem tylko to poukładam. Potrzebuje jakiegoś chopinisty z prawdziwego zdarzenia który doradzi co i skąd.... jak ten pomysł nie wypali będę musiał muzykę zrobić sam.... ale nie wiem czy dam radę.... muzykiem nie jestem. Jeżeli uważasz że udźwigniesz temat a jest co dźwigać to zaproponuj coś, początek filmu i storymatic znajdziesz w wątku.... niczego nie obiecuję oprócz tego ze będę wymagał zeby było lepiej niż u Chopina no i niestety za darmochę bo to nie jest komercyjna zabawa....:)))) @beny... nie wiedziałem, że mam już papugę.... no zawsze będzie lżej... więcej czasu na twórczość.. .dużo bierzesz...???...:)))
Napisano 28 Listopad 201212 l Ok, Dziadek3D, napiszę wiadomość jak coś wymyślę może się spodoba. Jeśli w dźwięku będziesz potrzebował pomocy, jakieś efekty, odgłosy itp. Nie ma sprawy rozumiem że to za "darmochę" :) Beny - to co napisałem dwa posty wyżej było do Dziadka3D.
Napisano 28 Listopad 201212 l Autor ok...cieszę się, ze chcesz spróbować.... reszta korespondencji... proszę na maila z mojej strony.
Napisano 5 Grudzień 201212 l Autor no to trzy nowe kadry z filmu... żeby mi nikt nie nudził, że nie mam portfolia....:)))
Napisano 5 Grudzień 201212 l Autor ..@Aniu... to takie pierwsze podejście po renderze.... przy opracowywaniu całości jeszcze powalczę, jak już zobaczę całość... ale to dopiero gdzieś z pierwszymi bocianami...:)))
Napisano 6 Grudzień 201212 l Autor ... żaden typowy desperat (TD) nic nie powie... ciągle we mnie tli się chęć nauki.... tylko proszę nie zapominać o portfolio.... niedowiarek też we mnie się.... tli....:)))
Napisano 6 Grudzień 201212 l fajne najgorzej z tego wszystkiego wyglada trawa i ta jej rozciagnieta textura. moze zmien to na cos jednokolorowego, bez faktury, mysle ze sie obroni w konwencji. ewentualnie podbij znacznie gamme w gore i dodaj duzo AO. generalnie widac progres i zapowiada sie fajnie, nie przesadz tylko z szalenczymi ruchami kamery :)
Napisano 6 Grudzień 201212 l Autor trawy nie przeskoczę.... bo farmy nie mam...:)))... mi się wydaje, że razem z polami tworzy jednak konwencję do przyjęcia.... to było jedyne rozwiązanie które jako tako jeży w tych ograniczeniach z displacement-em było jeszcze sztuczniej.... ale to już bajka przeszłości teraz tylko postprodukcja...render włączony...:))) Jak już trafiłem na fachowca to mam takie pytanie: jak się robi passa w maxwym mentalu dla światła wolumetrycznego, ale ze świateł stanardowych... bo tego nie wiem, a wolałbym mieć większą kontrolę, a tego będzie sporo ...bo burza itp.....?????????
Napisano 6 Grudzień 201212 l Mentalem renderujesz? Uuuu to musi strasznie dlugo liczyc. Obrazki calkiem fajne, widac potezny progres w stosunku do poprzednich animacji.
Napisano 6 Grudzień 201212 l Autor założenie jest bardzo proste... średnio klatka 3 min.... najwięcej będzie 7 min, ale też sporo trochę w okolicach 2 min... jakoś wytrzymam....:))))... do pierwszych bocianów zejdzie.....
Napisano 6 Grudzień 201212 l Dziadku spróbuj tego: Oczywiście chodzi o metodę, którą można wykorzystać przy trawie. http://wiki.polycount.com/VertexNormal
Napisano 6 Grudzień 201212 l Też mi się wydaje, że byłoby warto poprawić tą trawę, całość wygląda bardzo bardzo i przez to trawa kłuje w oczy. Może chociaż zmniejszyć jej trochę nasycenie, bo teraz wybija się kolorem jakby była ważniejsza od reszty
Napisano 6 Grudzień 201212 l Autor dzięki.... ale temat trawy jest zamknięty i nie do zmiany.... następnym razem przy innym procku....może...:))) poproszę o poradę w sprawie passa światła wolumetrycznego...!!!
Napisano 6 Grudzień 201212 l Swiatlo volumetryczne najwygodniej zrobic w postprodukcji - Trapcode Shine.
Napisano 6 Grudzień 201212 l Autor jak postać przełazi przez światło... też... tu pass by mi załatwił sprawę do światło wolumetryczne już jest i ja jestem z niego zadowolony.... tylko przy passie miałbym większą władzę nad jego siłą i zasięgiem w post pro... jak się nie uda wyciągnąć passa no to trudno... myślałem że można to trochę jeszcze podciągnąć i tak zostawiam rendery tych scen na koniec może w tym czasie coś znajdę.... sądziłem że tu ktoś coś wie.... ale widocznie nikt takich świateł nie używa... no trochę dają po czasie rendeerów....:)))
Napisano 6 Grudzień 201212 l najproscie/szybciej tak na obiekty wrzucasz czarny material i pozniej dodajesz w kompozycji po add'zie.
Napisano 6 Grudzień 201212 l Autor czy ja coś źle piszę....:)) światło mam potrzebuje go jako oddzielnego passa tak jak np. pass refleksji.... do poskładania w AE Edytowane 6 Grudzień 201212 l przez dziadek3D
Napisano 6 Grudzień 201212 l Jak tadek: Narzuć wszystkiemu czarny standard bez refleksów, w rezultacie dostaniesz pass światła, w postpro warstwę dorzuć na add i gotowe.
Napisano 6 Grudzień 201212 l Autor dziękuję ...!!... teraz rozumiem.... nie pracowałem nigdzie w tej branży.... więc nie zawsze chwytam tą nowomowę...:))) spróbuję... może się uda...:))
Napisano 12 Grudzień 201212 l Autor "człowiek ma braki w rozumowaniu, problemy z kojarzeniem faktów, wysnuwaniem logicznych wniosków, przerośnięte EGO tak, że kilku polityków czołowych frakcji powinno mieć kompleksy... a Wy... przepraszam MY, ciągle próbujemy dyskutować. przecież to sensu nie ma"....@bartolomeo to o mnie...!!!!.... nareszcie mogę być dumny z siebie....:))) no to się bez bólu wystawię... chociaż motywacji po powyższym już nie potrzebuję... pełne spełnienie....:))) Edytowane 12 Grudzień 201212 l przez dziadek3D
Napisano 13 Grudzień 201212 l Me like tha GOD rays. Animacji nie dałem rady obejrzeć do końca. ADHD...
Napisano 13 Grudzień 201212 l Ostatnie kadry bardzo fajne - animka jesli byla to zniknela i nie mam jak obejrzec. A szkoda bo noc sie dluzy na parkingu.
Napisano 13 Grudzień 201212 l Autor @Sebazx6r... dobrze rokujesz...!!!... zdobywcy Oscara też nie dawali rady... chociaż oficjalnie nie podawali jednostki chorobowej....:))) @Nezumi... nie wstawiałem ostatnio niczego w ruchu.... trailer chyba dopiero w nowym roku....
Napisano 13 Grudzień 201212 l Zasugerowalem sie tym ze Sebazx6r wspomnial o tym ze nie zdolal obejrzec animacji do konca - myslalem ze chodzi o twoja. Mozemy sobie dogadywac tu i tam ale szczerze zycze powodzenia. Z ciekawosci - na jakim procku to wszystko renderujesz?
Napisano 13 Grudzień 201212 l Autor tylko moich animacji nie da się obejrzeć do końca.... w czymś trzeba być najlepszym....:))) i5/8gb.... no idzie mozolnie, dziś rano wstawiłem 400 klatek, a jeszcze 28:44:12 do końca... i tak dzień po dniu...ale w końcu doczekam....!!... że tego nikt nie obejrzy do końca....:))))))))))))))))
Napisano 13 Grudzień 201212 l W tym zaśnieżonym jest taki jakby czarny brzeżek naokoło drzewa i dachu, jakby przy postprodukcji gdzieś się jakiś blur zapodział tam gdzie nie powinien.
Napisano 13 Grudzień 201212 l Autor tak jest....masz oko... to będzie do poprawki znaczy się okluzja, która zrenderowała się z alfą i robi obwódkę w post pro nie umiem tego zlikwidować ale to się renderuje w miarę szybko.... zawsze się czegoś nie dokliknie....:)))... poprawek jak zwykle będzie masa, autokorekta to dziurawy instrument....:)))
Napisano 13 Grudzień 201212 l Ze wstydem musze przyznac ze ta jedna twoja animke obejrzalem do konca... Sadzac po klimacie to ta bedzie druga. Twoje filmiki zwykle sa niezbyt krotkie - ile czasu lacznie ci schodzi na render calosci (sam render bez postpro)?
Napisano 13 Grudzień 201212 l Autor ....ostatni "Bajka o Jasiu i Małgosi" chyba prawie 4 mieś. dokładnie nie pamiętam bo staram się szybko zapomnieć bóle porodowe.... :)).... żeby dać się znowu pokryć nowym pomysłem...:)))))))))))))))))... teraz renderuje tz. "kozę" z żydowskiego żartu.... już potem wszystkie będą krótsze i łatwiejsze.... przekroczenie granicy 30 min. jest niemożliwe bo w większości festiwali to granica długości, a ja jestem tak naiwny że go na kilka wyślę bo to nie obciąż zerowego budżetu....:))) Wolałbym ten zrobić trochę dłuższy musiałem się w animaticu wbijać w te pół godziny. No chyba, że Baggins zrobi pełny metraż.... to i ja na 1 procku będę musiał... trzeba sobie stawiać wyzwania.... szaleństwo opiera się plecami o geniusz....!!!!... ale w oczy sobie nie spogląda....:)))
Napisano 13 Grudzień 201212 l To niezle jaja. 4 miesiace... To wyzwanie dla procka raczej niz dla ciebie ;) No nic, to czekam do premiery (a jak wyslesz na festiwale to pewnie nie mozesz zamiescic w sieci, nie?)
Napisano 13 Grudzień 201212 l Autor ja się nie przejmuję takimi duperelami... w końcu robię filmy dla siebie.... tego i tak całego w sieci nie pokażę bo jak... musiałbym zapłacić.... a producent mi na to nie pozwala....:)))))))))
Napisano 19 Grudzień 201212 l Autor dwa następne kadry....:)) UWAGA: słusznie uważasz, że każde wyrażone przeze mnie zdanie na jakikolwiek temat jest atakiem na Twoją świadomość .... bo jest....!!!! Edytowane 20 Grudzień 201212 l przez dziadek3D
Napisano 20 Grudzień 201212 l Czuć słowiańszczyznę w tej pozie. Ja przynajmniej (a nawet bynajmniej) czuję.