adek Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 Corona to renderer czeskiego artysty i programisty Ondreja Karlika. Renderer aktualnie udostępniany jest za darmo i działa jako plugin w programie 3ds max (trzeba przyznać, że dobrze się z nim integruje). Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2619 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 Ho! ho! Wygląda dobrze. Postaram się zrobić jakieś testy co się da z tego wyciągnąć. Fajnie zrobiona dokumentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goat91 Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 Niektore rendery w ich galeri prezentuja sie naprawde dobrze! //Taka dokumentacja powinna byc w maksowym renderze na zywo, ze tak powiem. Cos jak help w real flow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 17 Październik 2012 Autor Share Napisano 17 Październik 2012 No właśnie. Pomysł z tą dokumentacją genialny w swojej prostocie. Plugin można pobrać dopiero po zarejestrowaniu się na forum. Zapomniałem dopisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 Dokumentacja super ! Samo GUI silnika przypomina trochę vraya, ciekawe jak z implementacja , czy też pewne algorytmy podobnie funkcjonują. Trzeba przetestować ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 17 Październik 2012 Share Napisano 17 Październik 2012 A jak z prędkością renderingu? Ciekawostka czy poważny render? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mortom Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 I znowu MAXiu tylko :( Idę opierdzielić Luxology za to, że dobrego devkita nie wypuścili!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maru Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 Na moim lapku z i3 śmiga okrutnie szybko. Fajny podgląd materiałów w mateditorze i dużo ustawień. Chyba się zakochałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masluch Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 no właśnie max... szkoda ze nie na blendera ... potestowałby. Cycles jest swietny ale alternatywa by sie przydała, szczególnie do interior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 Silnik może być ciekawą alternatywą dla V-Raya. Pierwszy test - http://www.wyszolmirski.home.pl/forums/wheelchair2.jpg (około 10 min na 1280x720). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 18 Październik 2012 Autor Share Napisano 18 Październik 2012 MF: Niezłe! Naprawdę ciekawy ten projekt. A to dopiero 3 wersja publiczna (i do tego nazwana alpha). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 MF - świetne! Też mam wrażenie że za jakiś czas to może konkurować z VRayem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 Super to wygląda, muszę się mu przyjżeć dokładniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelkos Napisano 18 Październik 2012 Share Napisano 18 Październik 2012 Moze w weekend jak bede mial troche wiecej czasu sam przetestuje, bo z tego co tu piszecie moze byc ciekawie. Czy ktorys z forumowiczow, ktory testowa ow render moglby powiedziec czy ma on swojego displaca, bo na forum czytalem ze jeszcze nie obsluguje, ale w sumie nie wiem jak stary byl ten post :) MF a pod v-ray'em ile ci sie ta scenke liczyla ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 Pawelkos: Nie pamiętam teraz czasu dokładnego pod V-Rayem. Ale jest to coś w granicach 40 minut na klatkę w full HD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 19 Październik 2012 Share Napisano 19 Październik 2012 w opcjach renderera jest opcja displace, ale nie testowalem tego, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maru Napisano 20 Październik 2012 Share Napisano 20 Październik 2012 jest displace, motion blur, dof, nie ma kilku przydatnych funkcji ale autorzy potrafią dodać całą nową funkcję w ciągu jednej nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 23 Październik 2012 Share Napisano 23 Październik 2012 (edytowane) Pierwszy test. Światło to słońce i sky Corony. Brak obsługi MultiTexture - dlatego podłoga taka dziwna. Corona Settings standardowe zmieniłam jedynie Secondary Solver na HD cache. Zapuściłem na noc i wyłączyłem po 14h ale możliwe że efekt był już podobny dużo wcześniej. Dywan z części przy użyciu Corona proxy. Teraz potestuje materiały i optymalizację renderingu żeby szybciej się liczyło. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne choć da się odczuć że to jeszcze nie jest pełnowartościowy renderer którego można użyć do dużej i skomplikowanej komercyjnej pracy. Niemniej jednak mają jednego fana więcej :) Link do pełnego rozmiaru: http://images10.fotosik.pl/2647/7c1a30e3c32062fd.jpg Edytowane 23 Październik 2012 przez pionix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żółty Napisano 31 Październik 2012 Share Napisano 31 Październik 2012 pionix - jak zmusiłeś Corona proxy do współpracy ? U mnie jakiś bug wyskakuje jak wskazuje obj. z dysku. Skonwertowałeś jakoś geometrię ze sceny na proxy ? Czy jak ? Btw Renderer zapowiada się nieziemsko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 7 Listopad 2012 Share Napisano 7 Listopad 2012 Sorry że dopiero teraz odpisuję. Z tego co pamiętam to fragment dywanu ze sceny przekonwertowałem do proxy i powieliłem potem kilka razy. Nad scenką czasowo zaprzestałem pracować ale pewnie wkrótce wrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 8 Listopad 2012 Autor Share Napisano 8 Listopad 2012 Trzeba przyznać, że naprawdę jeśli autorzy będą pracowali nad nim tak jak do tej pory V-Ray może zyskać godnego rywala. Fajnie, ze pochwaliliście się testami. Ale czego mu jeszcze brakuje? Czasowo jest przepaść między V-Rayem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sho0 Napisano 8 Listopad 2012 Share Napisano 8 Listopad 2012 brakuje mu kompatybilnosci z winxp 64... wiem wiem to mi brakuje tej kompatybilnosci :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 9 Listopad 2012 Share Napisano 9 Listopad 2012 Trzeba przyznać, że naprawdę jeśli autorzy będą pracowali nad nim tak jak do tej pory V-Ray może zyskać godnego rywala. Z genu narzekactwa to co z Mentalem ma conajmniej takie same szybkośc i możliwości ale jest nieco bardziej skomplikowany ;) Poza tym jest Arnold(co prawda niby render produkcyjny ale pokątnymi drogami da się zdobyć) A patrząc na galerie całkiem fajnie. Btw. co do multi texture jeśli masz node matematyczne to możesz użyć tego do liczenia multitexture, po prostu mnożysz, dzielisz kolory itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maru Napisano 18 Marzec 2013 Share Napisano 18 Marzec 2013 Pojawiła się nowa wersja (Alpha v4) Corona Renderer. Tutaj link do pobrania, instrukcja instalacji, release notes: http://corona-renderer.com/forum/index.php/topic,509.0.html Uwaga: minimalne wymagania to Vista lub 7 tylko w wersji 64-bit, nowa architektura procesora (nie działa np na starszych Core2Duo). Ciekawostka: scena testowa (nie wymaga ani Maxa ani Corony) - można dzięki niej poczuć potęgę Corony ;) http://corona-renderer.com/forum/index.php/topic,559.0.html Zachęcam do testowania, to naprawdę wyjątkowy renderer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi