Napisano 29 Październik 201311 l Cześć, W imieniu zespołu chciałbym przedstawiac wam projekt Assassin's Creed IV Black Flag ktory razem wykonalismy dla Ubisoft Creative Services- San Francisco. Projekt trwał okolo dwoch miesiecy i sklada sie z dwoch ilustracji. Postacie i textury do nich otrzymalismy od klienta. Cala reszta należała juz do nas. Jezeli chodzi o cześć 3d. Modelem statku, scenografia oraz upozowaniem postaci zajmowali sie: Piotr Nowacki, Patryk Habryn ( rowniez matte paint), Anna Mierzejewska, Artur Szymczak, Iza Zelmanska oraz Krzysztof Rusinek. Ja bylem odpowiedzialny za "organizacje pracy",ustawienie calosci w scenie, shadery, światła i rendering. A calosc zgrabnie zlozyli:Karol Klonowski, Karol Kolodzinski, Marcin Kowalski i Michal Lisowski. Ilustracje z racji ze byly przeznaczone do outdooru i prasy renderowalismy i skladalismy w bardzo duzych rozdzielczosciach (prawie 20000 pixeli). Client: Ubisoft Creative Services, San Francisco Production Studio: Ars Thanea Executive Creative Director: Peter Jaworowski Art Director: Karol Kolodzinski, Pawel Szklarski, Karol Klonowski Lead 3D Artist: Pawel Szklarski 3D Artist: Piotr Nowacki, Patryk Habryn, Anna Mierzejewska, Artur Szymczak, Iza Zelmanska, Krzysztof Rusinek Digital Artists: Karol Klonowski, Karol Kolodzinski, Marcin Kowalski, Michal Lisowski Matte Painter: Patryk Habryn Production Director: Marcin Molski Producer: Joanna Bak Edytowane 29 Październik 201311 l przez Profeska
Napisano 29 Październik 201311 l Gatuluję projektu jednak można by się czepiać wielu rzeczy, dla mnie najbardziej się rzuciły w oczy słabe twarze postaci jakby w ogóle nie miały żadnych emocji, brakuje w scenie też wyraźniejszych kolorów bo teraz wygląda to trochę wyblakło. Ale tak to naprawdę wysoki poziom.
Napisano 29 Październik 201311 l zbrush pewno do postaci :D a sklejone do kupy pewnie w maxie albo mayce.
Napisano 29 Październik 201311 l Ogien! Zastanawiam sie po cholere Ubisoft ma te swoje studia jak zleca robote tak czy siak podwykonawcom ;) Ale z drugiej strony dobrze ze zleca - dobra robota panowie i panie!
Napisano 29 Październik 201311 l Kapitalna rzecz!!! Detal powala. Pytanie mam, jeśli można ;) Te wszystkie połamane deski są 3d czy tylko część (np. te na pierwszym planie)? Te deski z wybuchających okrętów to też modele czy podmalówka w PS? W ogóle jestem ciekaw jak robiliście dechy i złamania. ProCutter + ręczne korekcje, żeby dobrze wyglądało czy jakiś plugin specjany? Mnóstwo pracy włożonej, i to widać! Wielkie gratulacje, napatrzeć się nie moge :) Pozdrawiam.
Napisano 29 Październik 201311 l Miałem zadać podobne pytania co xmass, także również czekam :D Rewelacyjna robota. Detal, kolory, całość, no i badass Edward :) Najmniej mi się chyba podoba twarz Blackbearda. Gratuluję projektu!
Napisano 29 Październik 201311 l baardzo mi się podoba kompozycja żagli. Symetryczne, czyste i konkretne. Bruk i ogień też wyszły przecudnie! :>
Napisano 30 Październik 201311 l Paweł praca z Tobą przy tym projekcie była czystą przyjemnością :D:D:D:D:D W ogóle praca z Tobą to profeska i sam sos :D:D
Napisano 31 Październik 201311 l no ale contact Shadows to już mogliście dorobić :D drugi plakat zdecydowanie dużo dużo lepszy, na pierwszym drażnią brak spójności pomiędzy poszczególnymi elementami, postacie odcinają się od tła, tło od pierwszego planu żagle od statku :) ale za drugi plakacik wielkie gratki, fajny projekt aby więcej takich życzę
Napisano 31 Październik 201311 l fajnie się pracowało :) efekt świetny, gratuluję i pozdrawiam całą ekipe
Napisano 31 Październik 201311 l Autor Hej Dziekujemy za pozytywny odbior i komentarze. @thecrev Kolory zostaly dopasowane zgodnie z zaleceniami Ubisoftu do stałej "lini kolorystycznej" key visuali Assassin's Creed tak wiec nie moglismy za bardzo poszalec. @plasti Soft to 3ds max render Vray a kompozycja Ps. @xmass wybuchy I Wiekoszsc desek to photosop :) Tylko pare na pierwszym planie to 3d. Na kazda ilustracje mielismy miesiac. Do tego zmiany koncepcji klienta co do wygladu , usawienie postaci w scenie i ich ilosc plus inne rzeczy nie daly nam czasu na rzezbienie drobnych rzeczy w 3d. A szkoda;) @mrkrzysiek Duzo Racji ale.... Ubisoft dostał od nas- zgodnie z umowa- do kazdej ilustracji finalne pliki psd (zlozone wlasciwie przez nas) z wieloma warstwami (osobno kazda postac, zagle , liny, cala scenografia rozbita na czesci, cienie...etc). I wersje "portowa" zaczal po swojemu ustawiac. Nasz finalna wersja nie ma takich bugow:).A zgodnie z umowa nie mozemy pokazywac innych wersji niz wersje Ubisoftu. Jezli macie jakies pytanie chetnie odpowiem Pozdrawiam Paweł Edytowane 31 Październik 201311 l przez Profeska
Napisano 31 Październik 201311 l Więc na wstępie gratuluję projektu. Jezli macie jakies pytanie chetnie odpowiem No to jedziem :) 1.Czy postacie, które dostarczył Wam klient były już zriggowane, jeśli nie to czy sami to robiliście czy może w Zbrushu ustawialiście pozę (a może jakaś inna metoda) ? 2.Produkt końcowy jest złożony z myślą o bardzo dużych rozdzielczościach (portretowy to już w ogóle gigant), jednakże na zoomie postać assasyna już zaczyna tracić wyrazistość. Jest to celowy zabieg z Waszej strony w formie prezentacji zooma (może taka umowa z klientem), czy może materiał dostarczony przez klienta jest uszyty na niezbyt wysokich rozdziałkach, czy może (i tu nie wiem co) ? 3. Jak rozkminialiście motion blura do drugiego obrazka? Zrobiliście jakiś szybki render w ruchu dla referencji, czy może jakieś klatki z filmów braliście za referki czy wszystko na czuja ? (tutaj jestem świadom sprzedania "know how", więc zrozumiem jeśli będzie brak odpowiedzi ;) ) 4. Model zatopionego statku na drugim obrazku to 3d czy tylko PS ? 5. Jak bardzo zalała Was krew gdy klient zaczął się bawić Waszymi bebechami :P ?
Napisano 31 Październik 201311 l Autor he he @strzyg - Edwrad mial juz ladne riggi. Reszta byla dostarczona w obj. Pozami zajmowali sie Iza i Krzys. Ale z tego co wiem to byl mix zbrusha i maxa. Moze sie myle?:) - Postac Edwarda do drugiej wersji byla renderowana przez nas do wysokich rozdzialek ale Ubisoft zazyczyl sobie zebysmy wstawili ich edwrada z jpg:)- jak zauwazyles w nizszej rozdzielczosci. Wiec musielismy lekko ja dopasowac do Tla. I tez nie mozemy pokazywac swojej-taki deal z Ubisiftem. - Nie bylo zadnego blura robionego w 3d.Ten co jest wyczarowali chlopcy z 2d. A jak to zrobili to juz nie wiem. - Model statku w tle byl renderowany w calosci . A ladnie go rozbil na czesci znow nasz dzial 2d. - Lepiej zebys nie widział:) Edytowane 31 Październik 201311 l przez Profeska
Napisano 31 Październik 201311 l zrigowana była tylko główna postać więc reszte musiałam sama ogarnąć:) tak jak już napisał Paweł - pozowane były w maxie oraz w zbrushu,... w zbrushu również dodawałam lekką mimike, nie można było jednak za bardzo zaszaleć:) Edytowane 31 Październik 201311 l przez Selena
Napisano 31 Październik 201311 l Selena & Profeska - Dzięki wielkie za odpowiedź. Fajnie usłyszeć konkretne info na temat topowych projektów. - Lepiej zebys nie widział:) HAHAHA, no to domyślam się ;)
Napisano 31 Październik 201311 l Ilustracje z racji ze byly przeznaczone do outdooru i prasy renderowalismy i skladalismy w bardzo duzych rozdzielczosciach (prawie 20000 pixeli). Wszystkie w 20k? Wysokości czy szerokości? Jest szansa żeby zobaczyć jakiś fragment przed przeróbką grafików 2D? :) Dzięki!
Napisano 31 Październik 201311 l A u mnie z kolei ciut inny pipeline niż u Seleny - ale też bardzo podobnie :) Całość riggowana i pozowana w Zbrushu na ZSpheres. W maxie tylko drobne korekty naciągnięć na twardych elementach strojów, które nie powinny być elastyczne. Tyle. Gratulacje dla całego zespołu - efekt końcowy jest rewelacyjny! :)
Napisano 4 Listopad 201311 l szkoda tylko, ze zagileki zostaly potraktowane troche tak po macoszemu. reszta super
Napisano 4 Listopad 201311 l Autor Wszystkie w 20k? Wysokości czy szerokości? Jest szansa żeby zobaczyć jakiś fragment przed przeróbką grafików 2D? :) Dzięki! W zaleznosci od wersji-wysokosc a w drugiej szerokosc. Tu jest wiecej napisane http://nowymarketing.pl/a/2489,swiatowa-premiera-gry-assassin-s-creed-iv-black-flag-key-visuale-z-polskiej-agencji-ars-thanea