Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Blender w wersji 2.70 został dzisiaj oficjalnie wydany. Ten program od dawna rozwija się w błyskawicznym tempie ale tym razem lista zmian jest nad wyraz ogromna. Tak dużego wydania nie było od 2 lat.

Na tą wersje miedzy innymi składają się:

- Wielowątkowy system zależności. Od teraz animacja i interakcje na scenie mogą korzystać z zasobów wielordzeniowych procesorów!

- Efekty Wolumetryczne w silniku Cycles

- 30% szybsze renderowanie Cycles na CPU

- API dla silnika renderującego Freestyle

- Nowy system zakładek w panelu Toolbar- Teraz narzędzia są dużo sensowniej uporządkowane.

- Kilkadziesiąt zmian i poprawek w interface.

- Udoskonalony motion tracking w tym plane tracking.

- Obsługa plików PSD

- Tryb nawigacji Walk Mode (poruszanie się klawiszami WSAD i rozglądanie myszką)

- Obsługa Level of Detail w Game Engine i w Viewporcie

- Nowy modyfikator Wireframe

- Nowy modyfikator Laplacian Smooth

- Udoskonalenia i nowe opcje narzędzi do modelowania Bevel i Knife.

- Poprawki w modyfikatorach Bevel, Screw, Triangulate

- Udoskonalona tesselacja n-gonów

- 560 poprawionych bugów z poprzednich wersji i wiele innych poprawek

Więcej o tym wydaniu można przeczytać tutaj: http://wiki.blender.org/index.php/Dev:Ref/Release_Notes/2.70

Blendera można pobrać tutaj: http://www.blender.org/download/

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 6,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

myślę o przerzuceniu sie na blendera. a przynajmniej wyprobowanie go. I chyba się przekonałem :)

Napisano

Adek, o co Ci chodzi z tym logo? Chyba się nie zmieniło. A strona o logo była też na starszej wersji blender.org

Napisano

mallow: serio? Kiedyś szukałem, była dostępna tylko wersja PNG, nie było wektorów. W ogóle nie kojarzę na starej stronie podstrony o identyfikacji. Jedyne co pamiętam na starej to odwołania do wiki i png właśnie tam wgrane, ale nie było to dobrej jakości. Teraz są wektory oficjalnie z czego się cieszę.

Zawsze miałem problem ze zrobieniem grafiki bo oni używali grafik szerokości 400-500px. W w rozwinięciu mam prawie 900px. Jest dobrze. No i strona nowa też mi się podoba.

Napisano

Serio, co najmniej od roku, dwóch, jak nie więcej te logotypy były dostępne w wektorach. Wiem, bo korzystałem. Tyle że na wcześniejszej stronie trochę ta podstrona o logo była trudniejsza do znalezienia.

Napisano
No i do niego COrona REnder i jest git

szkoda tylko że exporter jest nie officialny :X

Napisano
a gdzie quad chamfer i powiększone przyciski undo i redo :D ?

instalka by wtedy miala 7gb

Napisano
a gdzie quad chamfer i powiększone przyciski undo i redo :D ?

Jak wprowadza subskrypcje za pierdylion zielonych to beda. Na razie sie trzeba zadowolic tym co dali...

instalka by wtedy miala 7gb

Do jakich rozmiarow oni powiekszyli te przyciski? :D

Napisano

Zarty na bok - od zawsze sie zastanawiam co tam w tych instalkach z Autodeski siedzi. Rozumiem ze te ich softy maja wiecej mozliwosci ale jakby ten rozmiar proporcjonalnie przeniesc na mozliwosci to Blender w podobnym rozmiarze generowalby rzeczywistosc w real time :P

Napisano

ok, to jakbyś wytłumaczył, że jednego flasha (numer 8) miałem na pendrive jako 80mb instalkę, a zaraz po wykupiniu przez adobe wyszedł Flash CS mający w zasadzie to samo i instalka ważyła 1.6gb

Napisano

To jest działanie na psychikę ameryki :D Dużo program zajmuje znaczy się musi być dobry :D

Napisano

Kwestia bibliotek?(Maya w 2015 chyba ma mniejszę instalke nawet od 2014).

Edytowane przez legomir