Skocz do zawartości

Teczka 3D : Samochody

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Kiedys zacząłem Audi a5 sportback i chce do niej wrócic nauczony troche przez kurs Chrisa. Narazie obczajam i poprawiam co nie co:

[img]img%5D

[img]img%5D

[img]img%5D

[img]img%5D

[img]img%5D

[img]img%5D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Wyświetleń 162,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ok pora na oficjalnie rendery. Wspolnie z kolegą Marcinem dokonczyliśmy Bmke . Model moj a rendery,oswietlenie i materiały Marcina .     

• Zainwestuj w postpro a efekt będzie lepszy 🙂 Tu taka 5 min edycja - z renderpassami dałbyś to o niebo lepiej zaprezentować. Ale ja tylko chce ci wskazać drogę i że jest też taka możliwość 🙂   

• Hej wrzucam zdjecie siatek passata 

Posted Images

Napisano
  • Autor

Wzialem sie za tylne lampy- co zawsze jest trudne, ale probuje okielznac najgorsze zlo czyli modelowanie lamp :)34.jpg32.jpg33.jpg

Napisano
  • Autor

jeszcze maly render z moja ''firmowa'' tablica rejestracyjna, o ile to mozna tak nazwac 🤣

35.jpg

Napisano

Proporcje tej rejestracji chyba nie takie jak powinny być. Dziwnie to wygląda. Ten czarny pasek z logo też psuje efekt, odpuściłbym sobie w tym miejscu. Zostaw sobie tylko ten "SZ P3NCZ" wystarczy, tylko tyle. Resztę zgodnie z wytycznymi, do poziomu fontu. Zwłaszcza, że jak się raz przyłożysz, to potem tylko asset będziesz wszędzie wykorzystywał.

Zwłaszcza, że jest taka piękna specyfikacja: https://api.sejm.gov.pl/eli/acts/DU/2024/1709/text.pdf

A lągo firmowe, to jako jakiś znak na obrazku po prostu a nie na rejestracji.

Edytowane przez kengi

Napisano

Siateczka wydaje się bardzo równa i czysta, przynajmniej na tyle w telefonie jestem w stanie ocenić :) Tak czy tak na pierwszy rzut oka wygląda dobrze a to dobrze :D

Napisano
  • Autor

No ta rejestracja jest specyficzna,ale narazie ją zostawię- to taki ''podpis'' branzowy, moze cos jeszcze pokombinuje z proporcjami, ale logo firmowe zostaje :)

Tymczasem male renderki( doszly klamka tylna, podzial przodu, wyciecia itd)

PS. Przede mna te nieszczesne przednie reflektory! wycieraczki dodam z innego modelu

38.jpg39.jpg

Napisano
  • Autor

Mysle ze te reflektory nie sa doskonale,ale no ciezko je zrobic hiper realistyczne..

44.jpg43.jpg

Napisano
  • Autor

jesli chodzi o tablice to miala na pewno zly font- teraz ustawilem odpowiedni:

58.jpg

a poza tym jeszcze kilka renderkow( polubilem renderowac, przy okazji siatka czysta więc mozna studyjnie renderowac :))

56.jpg52.jpg

jedynie na boku cos mi wyskoczyl jakis zabek na styku drzwi(ponizej):55.jpg

ale mam hipoteze ze dlatego ze nie ma w jednych drzwiach jeszcze grubosci

Napisano
5 minutes ago, Akierek said:

jesli chodzi o tablice to miala na pewno zly font- teraz ustawilem odpowiedni:

🐂💩 🤣

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kengi napisał(a):

🐂💩 🤣

wczesniej to byl zwykly arial , wiec nic dziwnego ze cos nie halo bylo konkretnie 😅

Napisano
  • Autor

Ale tutaj EJ AJ zaszalalo z tymi gorami! pierwszy render moj ale gory zrobione przez AI mi sie bardzo podobaja. Ciekawy jestem czy uda mi sie chociaz w 60% osiagnac taki efekt jak na drugim obrazku!67.jpgAQNVeBUfitbshDRUPt0Ns0f6ZyokV3uClfEww4Dj-Cd2EdUf7tSS8tf98ueGkdUNmfbqWuES0LvGQrg110QcOGEMaNC3xgBm0Kkom8GOQPZI1duHezGkAlaoYaci3otBjTir_ychJsE_0_IybSm70dGYU85Szg.jpegAQO5bh9wi5H3GSxlOiwWp9tsv-gv9xFlHqbVEMn6Zo23IRBIMaaC8nC1VwtKyx9u39KzNpo1mMuRafVHb9nr_4Er.jpeg

Napisano

O kurde MataAI! czyli jednak ktoś tego korzysta :D Raz w mesenegerze zapytałem tego ai co ono potrafi i odpowiedziało, parafrazując, że gówno i drugi raz nie podchodziłem :D Ten zachód słońca trochę ciężką ręką ale nawet ok tylko, że samochód już nie jest głównym tematem tylko częścią tła :)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Destroyer napisał(a):

O kurde MataAI! czyli jednak ktoś tego korzysta :D Raz w mesenegerze zapytałem tego ai co ono potrafi i odpowiedziało, parafrazując, że gówno i drugi raz nie podchodziłem :D Ten zachód słońca trochę ciężką ręką ale nawet ok tylko, że samochód już nie jest głównym tematem tylko częścią tła :)

metaAI to taki troszke lizus- na wszystko sie zgadza , wszystko chwali a ze mu sie udalo zmienic zdjecie? noo to tylko 5 promptow i 6 prob zanim zakumal :D

a ja probuje uzyskac takie góry jak w AI ale to jest mega trudne, chyba nawet trudniejsze niz reflektory w tym samochodzie :D

70.jpg

hahaha o lol oj ejaju: AQOZ0OqPUozT-wKWg_MxYlQEEGWlsS-E8El0OSakQlWuBTpHOM3yfrR28D2ArL5bPXleuIyEM7sMU3VUTpMs1WdX.jpeg

te ej aj wszystko to niebezpieczna bron masowego razenia- niby fajne ale widac ze AI! :D

Napisano
  • Autor

dodalem jakies prosto wymodelowane fotele, a w zasadzie oparcie i zaglowek zeby cos bylo widac:

75.jpg

Napisano
  • Autor

pokaze jeszcze clay modelu i zwykle kolorki: 86.jpg85.jpg

Plus render:

84.jpg

Do zrobienia ciagle np shark fin na dachu, wlew paliwa(klapa) i wlot na drzwiach. Zastanawiam sie ciagle nad tymi swiatlami i chyba sciagne z neta jakis model tej audi i sprobuje odwozorowac reflektory majac model na ''oku"

Edytowane przez Akierek

Napisano
  • Autor

Kolejny render :D nie wiem kiedy mi sie znudzi, ale musze w koncu przysiasc do konczenia exterioru, bo to troche za dlugo trwa a wiele juz nie ma do konca wiec warto dokonczyc :)

89.jpg

Napisano
  • Autor

Mam model reflektorow z neta, wiec postaram sie je odwzorowac do mojego modelu103.jpg

Napisano
  • Autor

Zaczyna to wygladac dobrze :) Edit: ehh wlot boczny na renderze na drzwiach - wlaczylo mi sie solidify na rendering przez co przeszlo przez skorupe nadwozia, ale to szczegol bo wylacze solidyfy i bedzie git106.jpg107.jpg

Edytowane przez Akierek

Napisano

Chyba trochę za ciasno kadrujesz, te wczorajsze rendery lepsze bo jest trochę oddechu choć tam z kolei białe linie w tle bardzo odciągają uwagę i tną kadr, dodają napiecie na stycznych i czerwone hamulce też za mocno się odcinają.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Destroyer napisał(a):

Chyba trochę za ciasno kadrujesz, te wczorajsze rendery lepsze bo jest trochę oddechu choć tam z kolei białe linie w tle bardzo odciągają uwagę i tną kadr, dodają napiecie na stycznych i czerwone hamulce też za mocno się odcinają.

Dzieki za opinie! Zapewne wroce do wczorajszych kadrów i sprobuje cos z tymi bialymi paskami zrobic. Co do hamulca juz poprawione- mial za duzy reflekction i sie swiecil jak psu jajca :D

Napisano
  • Autor

Najlatwiej bylo mi usuanc te biale paski, bo co za duzo to nie zdrowo. Dwa renderki:

114.jpg115.jpg

Troche scianka pogubila sie- rozciagnela sie tekstura na belce ale poprawie to :) No i wydaje mi sie , co dziwne , ze sciana ma jakby mocny bump, a w ustawieniach shadera jest ustawiony minimalnie. Ale jeszcze poeksperymentuje

Napisano
  • Autor

Dzieki za komentarze! Wrzucam claya, a dzisiaj dokoncze i poprawie tylne reflektory:

116.jpg

Napisano
  • Autor

wrzucam jeszcz jeden render, bo kupilem sobie addon light studio 30 dolcow i lekka roznice czuc, przynajmniej w latwiejszym rozprowadzeniu lightow118.jpg

Napisano
  • Autor

osobiscie uwazam ze ten render ponizej to moj najlepszy do tej pory, ale to tylko moja opinia :)

119.jpg

Napisano
  • Autor

Poprawilem troche tylny reflektor( teraz ma lepsze proporcje i lepsze materialy): P.S. Posypala mi sie textura sidewallu na przednim lewym kole ale poprawie

121.jpg

Napisano

Fajny ale jedyne co bym poprawił to odbicie na boku bo wygląda jakby lakier był chropowaty, pewnie odbija jakieś krzaki czy hdrkę ale wszędzie dookoła odbicia są bardziej gładkie i studyjne a w tym jednym miejscu jest szum i ściąga uwagę.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, Destroyer napisał(a):

Fajny ale jedyne co bym poprawił to odbicie na boku bo wygląda jakby lakier był chropowaty, pewnie odbija jakieś krzaki czy hdrkę ale wszędzie dookoła odbicia są bardziej gładkie i studyjne a w tym jednym miejscu jest szum i ściąga uwagę.

No to wrzucam lekko poprawiona :)122.jpg

Napisano
  • Autor

exterior praktycznie gotowy. Nie wiem czy bede robil interior, moze w przyszlosci dokladniejszy128.jpg127.jpg

Napisano
  • Autor

Zaczynam kolejny projekt, tym razem ford mustang mach1 2021 wiec kultowe auto- zaczalem od bazy na rzadkiej siatce, staram sie uzyskac proporcje jak najdokladniejsze oraz korzystam z crease a potem po zageszczeniu x1 zaczne usuwac crease i zastapie je bevelami. Potem bede na shrinkwrapie wycinal detale i panel gapsy. Dopasowanie do zdjec jest trudne ale bryla sie trzyma.25.png26.png24.png

23.png27.png

21.png

22.png

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Sebazx6r napisał(a):

przy tylnym przetloczeniu cos dziwnie ciagnie obczaj przy wlewie. po za tym :)

Dzięki Seba za czujność i uwagę! Coś nieco poprawiłem:file_00000000d6cc71f4aee1d1589ab056e3.pngfile_0000000071d4724687b20f8180abded2.png

file_00000000624471f49689bf1d3e3fc06d.png

Napisano
  • Autor

heh, musialem wrocic do bazy bo zle bok wyprofilowalem- byl za malo wypukly oraz nadkole za malo balonowe(?). Zorientowalem sie po wycieciu drzwi. Ale nic nie szkodzi teraz bedzie siedziec lepiej po poprawce bazy :)

image.png

e4463fdd-2a50-4230-afbf-16e0fec49e5f.png