Napisano 23 Lipiec 20204 l Pojawi艂 si臋 pierwszy聽Sneak Preview聽ZBrusha 2021, wida膰, 偶e pomys艂 z bledendera na cloth brusha si臋 spodoba艂 馃檪 聽
Napisano 23 Lipiec 20204 l Moze to tak wygladac. "O prosze, pojawil sie cloth brush w Blenderze i natychmiast w ZBrushu tez! Musi ze ukradli!" Ale watpie, zeby to nie bylo planowane od dawna. Trzeba pamietac, ze ZBrush nie mial nighy zadnej symulacji. Napisanie tego od zera pod program, ktory tego nie mial i nigdy nie byl pisany z mysla o czyms takim, integracja z micro poly i reszta narzedzi, testy... To wymaga wiecej czasu niz "o zobaczylem na Twitterze jak koles cos takiego zrobil do totalnie innego softu - dodajmy to do ZBrusha tez!". Pierwsza wzmianka o cloth brushu w Blenderze pojawila sie praktycznie na poczatku lutego. Watpie, zeby nie mieli tego w planie i rzucili sie na temat piszac to wszystko i testujac przez ostatnie 6 miesiecy. Jezeli tak to bylo to tym wiekszy respekt 馃槃 Tak czy siak - spoko, ze to dodaja, bo jest szansa ze bedzie bardziej przewidywalne i oferowalo wieksza kontrole. A przede wszystkim dzialalo na gestych siatkach. Z innych rzeczy - retopo z uzyciem Zmodelera wyglada spoko. I nie mam pojecia co pokazuja jako "Speed improvements" 馃槃 Co to za znikajace objekty? A potem, ze niby szybciej bede piorkiem machal? Nie wiem co chcieli pokazac tam ale "speed improvement" jest zawsze spoko.
Napisano 23 Lipiec 20204 l Te偶 mi si臋 wydaje, 偶e taka funkcjonalno艣膰 nie jest wykonalna w tak kr贸tkim czasie. Musieli to mie膰 w planach ju偶 wcze艣niej.聽聽"speed improvement" - nie pokazali czasem, 偶e szybciej dzia艂a p臋dzel po prostu? (nie laguje go)
Napisano 23 Lipiec 20204 l 41 minutes ago, brain said: nie pokazali czasem, 偶e szybciej dzia艂a p臋dzel po prostu? (nie laguje go) To co pokazuja w 1:51... Nie wiem o co chodzi mowiac szczerze. Znika jakis element,,, What? 馃檪 To drugie moze chodzic o brush.
Napisano 23 Lipiec 20204 l Instancje nanomesha to m贸j pomys艂 馃槃 Przynajmniej tak sobie wmawiam, bo proponowa艂em im to kiedy艣 w tickecie.聽 聽 Og贸lnie ju偶 widz臋 te miliony crashy w tych symulacjach.. Wola艂 bym update typu - rok pracowali艣my nad popraw膮 wydajno艣ci i stabilno艣ci. Nie ma ficzer贸w ale bug贸w te偶 nie ma. Ta symulacja clotha, ale to dziwnie wygl膮da na tej babce. Mo偶e nadaje si臋 na poduch臋, ale na sukience ju偶 wida膰, 偶e nie do ko艅ca mo偶e by膰 z tego u偶ytek. Czas poka偶e, mam nadziej臋, 偶e nied艂ugi. Fajnie, 偶e zmodelera poprawili troch臋 i to retopo nie藕le wygl膮da.聽 聽 Kurde, gizmo jeszcze nie ogarn膮艂em do ko艅ca.. zsphere-sketch te偶, ja pierdziu a tu kolejna wersja 馃槢
Napisano 23 Lipiec 20204 l Wow, zapowiada si臋 ciekawy update:) Symulacja ubra艅 mo偶e nie b臋dzie jaka艣 super do robienia ubrania od zera, ale do obr贸bek marvelousowych ciuszk贸w mo偶e by膰 bardzo przydatna:)
Napisano 23 Lipiec 20204 l no wreszcie poprawili performence 馃檪聽przez ostatnie kilka updatow tak dostawal po dupie ze to jest koniec 馃槃
Napisano 23 Lipiec 20204 l 3 hours ago, brain said: Chodzi Ci o boolean? Wyglada jak boolean ale te sa bardzo szybkie.. nigdy nie mialem jakiejs sytuacji ze mi liczyl dlugo booleana czy cos... Co do ciuszkow to mozna fajna baze bedzie szybko zrobic. Ja sie ciesze bo za Marvelousa nie chce placic聽 a miec to od razu w sofcie w ktorym w wiekszosci pracuje bedzie super. Ciekawe kiedy wyjdzie - 2020 byl chyba w listopadzie 2019 jesli sie nie myle.. To jeszcze lekka reka ponad 3 mieszki.
Napisano 23 Lipiec 20204 l Teraz, milek napisa艂: Save as an image, load as a 3d model. Co to za czary? xd Dodali to w CoreMini. Zapisujesz plik jako specjalna wersja gif czy tam png, kt贸r膮 normalnie wstawiasz na stron臋 jako obraz, i tak go czyta przegl膮darka ale zbrush czyta jako model 3d. Raczej bezu偶yteczne no ale c贸偶.
Napisano 23 Lipiec 20204 l performens super, ten cloth na prezentacji wyglada zle, ale moze jak ktos dobry dostanie to w rece swoje to da rade cos zrobic 馃槃聽
Napisano 23 Lipiec 20204 l Autor @Nezumi聽dobra, dobra, wszyscy i tak wiemy, 偶e w pixologic ca艂y rok nic nie robi膮 a potem tydzie艅 przed prezentacj膮 nowej wersji maj膮 crunch i na szybko co艣 ulepi膮 i ludzie b臋d膮 zachwyceni 馃檪 Swoj膮 drog膮 jak w blendku pojawi艂 si臋聽cloth brush to by艂o du偶o g艂os贸w 偶e ca艂y pomys艂 jest zupe艂nie bez sensu, po co to komu i dlaczego a teraz 馃檪聽 @michalo聽zgadzam si臋, ze wydajno艣膰 i stabilno艣膰 powinna by膰 najwa偶niejsza zw艂aszcza, 偶e i tak konkurencji nie maj膮 wi臋c聽nie musz膮 na si艂臋 nowe ficzersy pakowa膰. Ja z zbrusha korzystam okazjonalnie wi臋c tym bardziej cz臋sto pcham 艂apy tam gdzie gdzie nie powinienem i potem jak mi wywali w twarz to si臋 zastanawiam " it's a bug聽or a feature?" 馃檪
Napisano 23 Lipiec 20204 l 5 hours ago, Destroyer said: Swoj膮 drog膮 jak w blendku pojawi艂 si臋聽cloth brush to by艂o du偶o g艂os贸w 偶e ca艂y pomys艂 jest zupe艂nie bez sensu, po co to komu i dlaczego a teraz Eeee tam, wszyscy sie podniecili i o niczym innym nie gadali.聽Do dzisiaj ludzie sie jaraja, ze kulke mozna pomarszczyc. Sam sie jaralem dopoki nie sprobowalem jak to dziala na prawdziwym projekcie... Mam taka niepopularna pewnie, prywatna teorie, ze Pablo Dobarro robi te ficzery w wiekszosci pod swoj workflow (czyli robienie low poly laleczek mangowych). Dopoki robisz cos low poly i nie starasz sie osiagnac realizmu wszyskto pieknie dziala. Troche wiecej siatki i pose brush sie krztusi a cloth brush jest nie do uzycia. A w ZBrushu mam prawie pewnosc, ze to bedzie dobrze dzialac na sporej ilosci poly pomijajac juz integracje z micro poly itd.
Napisano 23 Lipiec 20204 l Autor 1 hour ago, Nezumi said: Pablo Dobarro robi te ficzery w wiekszosci pod swoj workflow To nie teoria a fakt autentyczny 馃檪聽A co do low/mid poly to tez prawda bo blender nie d藕wignie tego co zbrush wi臋c nie ma co nawet rozmy艣la膰, robisz to na co pozwala i tyle聽馃檪
Napisano 23 Lipiec 20204 l W jakim sensie nie d藕wignie? Sculpt? Wyeksportowa艂em do niego 42 mln. toola i 艣miga艂 lepiej ni偶 zbrush 馃槢 Mam wielk膮 nadziej臋, 偶e wydajno艣膰 ostro p贸jdzie w g贸r臋.
Napisano 23 Lipiec 20204 l Autor Serio? Albo co艣 si臋 zmieni艂o bo min臋艂o ju偶 troch臋 czasu od momentu gdy co艣聽w blenderze pr贸bowa艂em rze藕bi膰 albo co艣 藕le robi艂em bo troch臋 mi st臋ka艂, a mo偶e to by艂a wina jakiego艣 eksperymentalnego buildu bo nie 艣ci膮ga艂em ze strony g艂贸wnej tylko gdzie艣 tam po forach czy czym艣 takim grzeba艂em bo co艣 tam nowego chcia艂em pomaca膰 wtedy聽. Hmm tak czy inaczej聽b臋dzie trzeba to zbada膰 znowu 馃檪
Napisano 24 Lipiec 20204 l Ja mam tylko oficjalne buildy, 282a teraz zainstalowane. Te偶 by艂em pod wra偶eniem, ale ju偶 dawno s艂ysza艂em, 偶e blender i nawet 3d coat bij膮 zbrusha na g艂ow臋 pod wzgl臋dem wydajno艣ciowym. Ale jako艣 nie wyobra偶am sobie w blenderze poci臋cia modelu do druku w jaki艣 bardziej skomplkowany spos贸b - mo偶e to brak znajomo艣ci programu. Ale nawigacja i interface jest du偶o gorszy. Co by nie m贸wi膰 w zbrushu w艂a艣ciwie wszystko jest pod r臋k膮. Mo偶na tak sobie zoptymalizowa膰 ui pod workflow, 偶e sam sculpt mo偶na robi膰 z wy艂膮czonymi menusami. Og贸lnie chcia艂em tam model wyrenderowa膰 bez zabawy w decimation wi臋c sprawdzi艂臋m ile mi zajmie import w blenderze - d艂uuugo. Szybciej ten sam model importowa艂 toolbag 馃槢 聽
Napisano 24 Lipiec 20204 l Tak na pierwsze oko to te toole do marszczenia siatek s膮 zajebiste! Ja bardzo du偶o tkanin z palca robi臋 i marszcz臋 rysuj膮c, albo u偶ywaj膮c specjalnych alpha kt贸re sobie zrobi艂em. Generalnie nie zawsze trafia si臋 taki projekt gdzie masz czas i mo偶liwo艣ci zrobi膰 ca艂y ciuch od podstaw w Marvelousie. Ja te ZBrushowe narz臋dzia odbieram jako 艣wietn膮 rzecz do zrobienia takiego szybkiego draftu kt贸ry potem dopi艂ujesz kilkoma szybkimi poci膮gni臋ciami. Wi臋c troch臋 mnie 艣mieszy 偶e ludzie narzekaj膮, 偶e te symulacje s膮 biedne. Mi si臋 wydaje 偶e ludzie w dzisiejszych czasach za bardzo podchodz膮 do narz臋dzi z oczekiwaniem guzika "Make Art". Ja bym bardziej szuka艂 plus贸w ni偶 narzeka艂 bo te updatey s膮 ci膮gle za darmo a jak doskonale wiemy nie ma na rynku innego developera kt贸ry tak szanuje artyst贸w.聽 No wprost nie mog臋 si臋 doczeka膰 kiedy zaczn臋 tego u偶ywa膰! Piszecie o Blenderze, ja jeszcze tych narz臋dzi marszcz膮cych nie mia艂em okazji przetestowa膰 ale 艣miem twierdzi膰 偶e聽 w ZBrush b臋dzie to dzia艂a艂o p艂ynniej na g臋stszych siatkach.聽 Wida膰 偶e Pixologic co艣 wi臋cej z t膮 dynamik膮 eksperymentuje bo b臋dzie jeszcze FiberMesh with Dynamics, Unweld All With Dynamics, to si臋 zawsze wszystko gdzie艣 wykorzysta 馃檪聽 Cieszy mnie bardzo rozw贸j ZModelera bo u偶ywam go ju偶 tak g臋sto i cz臋sto 偶e modeling w zewn臋trznych programach zamar艂 u mnie po za kilkoma sporadycznymi operacjami kt贸rych mi brakuje w ZBrush. Retopo jakie艣 ciekawsze! Mo偶e o wiele wygodniejsze b臋dzie, bardzo mnie to cieszy!聽聽 Poprawa szybko艣ci bardzo fajnie 偶e pilnuj膮 tego. Pami臋tajmy 偶e nie pokazali wszystkiego 馃檪
Napisano 24 Lipiec 20204 l Ten make art button. Tak my艣la艂em, 偶e w ten spos贸b b臋dzie dzia艂a艂 Marvelous. I bardzo si臋 zawiod艂em. Pomimo, 偶e robienie wykroj贸w mam poniek膮d opanowane bo pracowa艂em w podobnej bran偶y, to sama symulacja, opanowanie jej 偶eby rezultaty by艂y 艂adne wymaga resculpta w zbrushu. Lub totalnej przer贸bki. Inaczej jest po prostu brzydko, powtarzalnie i og贸lnie.. MD jest charakterystyczny. Jak DAZ i inne generatory. G艂贸wnie chodzi o r臋kawy, mikro zmarszczki (bardzo faluj膮), 偶eby tkanina wygl膮da艂a na co艣 innego ni偶 prze艣cierad艂o.. itd. S艂owem MD wymaga ogrom wprawy i pracy. Nic nie przyspieszy je艣li si臋 go nie pozna i nie umie poprawi膰 w ZB. 聽 Dla tego wol臋 wszystko r臋cznie rysowa膰 lub wspomaga膰 si臋 MD wtedy kiedy ma sens. (prze艣cierad艂o :P) 聽 Zbrush na pewno pomo偶e w jaki艣 p艂achtach itp. Ale r臋kawa si臋 w nim nie zrobi. Jednak to dobry pocz膮tek bo otwiera drog臋 do fajnych efekt贸w w bruszach.聽 Do niedawna da艂bym sobie r臋k臋 uci膮膰, 偶e ZBruish nie ogarnie 偶adnej symulacji i 偶e pixole to ju偶 przestarza艂a technologia. A tu takie co艣.
Napisano 25 Lipiec 20204 l 12 hours ago, gryzon said: ale 艣miem twierdzi膰 偶e聽 w ZBrush b臋dzie to dzia艂a艂o p艂ynniej na g臋stszych siatkach.聽 Dalbym sobie reke i noge uciac ze tak. I to nie dlatego ze slepo wierze Pixologic, tylko dlatego ze poprobowalem tego Blenderowego cloth brusha 馃槃 Pixologic robi narzedzia z mysla o roznych artystach i roznych zastosowaniach, pracuje przy tym caly team. Blender ma jednego kolesia, ktory pojawil sie w zasadzie przypadkiem, robi narzedzie pod swoj osobisty workflow i nikt mu nie moze podskoczyc bo jak sie obrazi i sobie pojdzie to Blender zostanie na lodzie. Wiec pozostaje tylko klaskac brawo na wszystko co kolo wrzuci. Pierwsza rzecz na prezentacji ZBrusha - widac kolizje materialu z innymi obiektami, pozniej ubranie przesuwa sie po modelu, material bierze pod uwage istnienie jakiejs masy pod spodem. Niby oczywiste, ze bez tego brush do robienia ubran jest bez sensu, nie? A blenderowy brush tego nie ma. Ludzie sie jaraja animacja marszczenia kulki ale jakby jeden z drugim chociaz sprobowal zrobic cos z tym brushem to by sie predko przekonal jakie sa ograniczenia. Gdzie sa te wszystkie zajebiste prace wykonane za pomoca tego super cloth brusha w Blenderze? Pol roku jest ten brush i jedyne co widzialem to laleczki Dobarro i poduszka u Andrew Price'a. Sam chcialem kurtke tym zrobic... Skonczylo sie na recznym modelowaniu w ZBrushu. Zmodeler tez spoko, coraz wiecej w nim robie bo mi sie nie chce skakac pomiedzy programami 馃槃 No i to retopo faktycznie moze byc spoko, bo jednak normalniejsze i nie bede musial sie martwic o wydajnosc w zetce.
Napisano 27 Lipiec 20204 l Dok艂adnie jest tutaj kolizja widoczna. Nawet jak ta poduszka opada na ziemi臋 i materia艂 koliduje i marszczy si臋. Tak samo ta szmata opadaj膮ca na logo ZB. Nie mog臋 si臋 doczeka膰 kiedy zaczn臋 si臋 tym bawi膰.聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto