Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano
W dniu 7.06.2025 o 03:17, Nezumi napisał:

Mega sie ciesze na ta giere. Porzadna muza, porzadna akcja a nie jakies popierduchy. Zajebisty trailer.

Noooo metalowa, rockowa muza w zajawkach daje takiego kopa.. W ogóle daje kopa.. szkoda że nie używają szerzej takich motywów.

Dobrze pamiętam jak polubiłem trailer lord of the fallen i pamętam go do dziś, dzięki jednej z moich ulubionych "pieśni". Wyszło epicko

W dniu 7.06.2025 o 00:59, ZiN napisał:

przeszedłeś tylko wątek główny czy zahaczyłeś o zawartość poboczną? mi pokonanie Simona zajęło pewnej soboty aż bite 7 godzin... nie pamiętam, żebym w dorosłym życiu tak przy no-lifował przy jakieś grze 🫨

Tylko główny wątek. Miałem przebłysk na ogranie więcej niż trzeba, ale jednak byłem bardzo ciekaw co tam jeszcze dalej będzie.

Trochę zwiedzałem, uzbierałem ponad 37h w grze, ale wielu rzeczy nie znalazłem - np - wyzwań ze wspinaczkami, strojów kąpielowych. Parę pobocznych bossów musiałem zostawić z zamiarem powrotu itp.

No i docierając do głównego bossa musiałem niestety obniżyć poziom trudności, bo już miałem dosyć powtarzania - gdyby chociaż dało pominąć się te długie animacje w walce to by było coś a tak to straciłem chyba cierpliwość. Wystraszyłem się że skończy się tak jak Dlc do ELdena i Sekiro gdzie stoję na ostatnim bossie i paru innych grach gdzie się zablokowałem.. i przestałem w końcu je włączać na mały wpiernicz.

Jestem ogólnie bardzo zadowolony z tej gry. Pewnie do niej wrócę zagrać w ng+ i tam trochę więcej pozwiedzać.

Zakończenia mi się podobały. Po grze mam pełną satysfakcję, jedna chyba z lepszych w jakie grałem.

10 godzin temu, EthicallyChallenged napisał:

nom, ja też nie jestem targetem. Przez chwilę miałem wrażenie, że może mógłbym być, ale to co odwalają z ToS skutecznie ugasiło to wrażenie.

a co z tymi tos?

Mam 2 lata switcha oled i jestem bardzo zadowolony - chociaż sam prawie na nim nie gram to uwielbiam tę konsolkę.

Gramy czasem z dzieciakami w mariany i różne inne gry na 2-3 osoby. TO że odpinasz od ekranu joy-cony i grasz we dwójkę to świetna sprawa. Podpinanie pod tv to też świetna opcja.

• Odpowiedzi 857
  • Wyświetleń 34,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Wlasnie skonczylem Cannon Fodder na Amidze 😛 Nie bylo latwo - normalne savy nie jakis tam save state'y 😄 (Tak NA PRAWDE wyglada screen po skonczeniu giery 😄 WARTO BYLO katowac sie przez 24 misje.

• Nie mogłem wytrzymać i muszę polecić tą produkcję 😄 głównie dlatego że robiłem tam enviro przez 2 lata, ale tak serio to całkiem porządna gra wyszła    

• Pograłem trochę w Scorn, boże jakie to jest niemożebnie nudne, pół godziny robienia puzelków, łażenia bez celu nudzenia się i mam dość. Grafika taka trochę przestarzałą, wszystko organiczne ale suche

Posted Images

Napisano
GOG.com
No image preview

System Shock® 2: 25th Anniversary Remaster

Buy System Shock® 2 (Classic) to get 50% off of System Shock® 2: 25th Anniversary Remas

Noż kurde, a dopiero co zacząłem Soul Reavera :P

Napisano
1 minutę temu, wujek_kane napisał:
GOG.com
No image preview

System Shock® 2: 25th Anniversary Remaster

Buy System Shock® 2 (Classic) to get 50% off of System Shock® 2: 25th Anniversary Remas

Noż kurde, a dopiero co zacząłem Soul Reavera :P

ogrywałem 2 lata temu na laptopie z rtx 2060 na linuxie przez wine, wszystko płynnie śmigało tak jak na Pentium II gdy poprzednio grałem

Napisano
  • Autor
1 hour ago, wujek_kane said:

Bo to promka dla posiadaczy oryginalnej wersji :P

Mam tylko akurat nie na tej platformie :P

2025-06-26-23-32-45-Save-50-on-System-Sh

2025-06-26-23-33-56-System-Shock-2-25th-

Edytowane przez Destroyer

Napisano

Spoko retro gerka za free. Spy vs Spy nostalgia mode on:

Escape From Castle Matsumoto on...
No image preview

Escape From Castle Matsumoto on Steam

Two shinobis race against each other to recover stolen items and escape a Japanese castle, using their wits and tricks to outsmart the opponent. Retro split-screen duel arcade game using pixel art...

Napisano

W klimatach retro - jedna z nowszych gierek na Amige niebawem bedzie na PC tez :D Nie sadzilem, ze teraz doczekam sie jakiejs fajnej giery ktora najpierw bedzie na Amige a pozniej port na PC :D

Rewelacyjna pikselowa grafa:

Roguecraft on Steam
No image preview

Roguecraft on Steam

Roguecraft is a casual yet challenging turn-based roguelike, crafted for fans of classic dungeon crawlers and inspired by Lovecraftian horror. Explore procedurally generated dungeons with mysteriou...

A co do Commodore jeszcze to wlasnie koles wykupil Commodore i zatrudnil spowrotem ludzi ktorzy pracowali w tej firmie kiedys :D Takimi rzeczami sie jaram - NVidia ze swoimi ejajami i niepochamowana checia zarabiania trylionow jest nudna. Ale odradzajacy sie komodorek? W to mi graj!

Napisano

Tak dołączając się do piernikowo-boomerskiego vibe, ogrywam sobie właśnie Bugger... znaczy Daggerfalla (wprawdzie Unity i z pierdyliardem QOL modów) i kurde jednak te pikselowate drzewka, spirte'y i MIDI działają mi na wyobraźnię lepiej niż nawet Wiedźmin czy Cyberpunk.

Napisano
22 minuty temu, SebastianSz napisał(a):

Tak dołączając się do piernikowo-boomerskiego vibe, ogrywam sobie właśnie Bugger... znaczy Daggerfalla (wprawdzie Unity i z pierdyliardem QOL modów) i kurde jednak te pikselowate drzewka, spirte'y i MIDI działają mi na wyobraźnię lepiej niż nawet Wiedźmin czy Cyberpunk.

Ja sobie wrocilem do Fable :D dalej gierka jest dobra

Napisano
  • Autor

@Nezumi @SebastianSz @Kalberos no Panowie czyli po raz kolejny, bez cienia ironii, z pełną premedytacją można znowu dumnie powiedzieć:

Streamable
No image preview

Watch x | Streamable

2 hours ago, Nezumi said:

NVidia ze swoimi ejajami i niepochamowana checia zarabiania trylionow jest nudna

Coś może być na rzeczy, kurs puch jak szalony i może być korekta choć w sumie to nadal pompują w to pieniądze bez opamiętania więc bym się zdziwił

Akcje Nvidia tak drogie nie były nigdy. Szefostwo spółki sprzedaje je na potęgę

A pamiętacie jak w czasach krypto szalu i nft nvida aktualizacja kaleczyła gpu żeby tak nimi nie kopać coinów, teraz przypadkiem gdy jest wojna na ai, zakaz sprzedaży najlepszych gpu do chin a mimo to przemycają jak mogą to przypadkiem jedna farma się podobnież upaliła :)

https://x.com/shawnchauhan1/status/1939335593538011471

454.jpg

Napisano
10 hours ago, SebastianSz said:

działają mi na wyobraźnię lepiej niż nawet Wiedźmin czy Cyberpunk.

Dokladnie :D

Moja najnowsza, kupiona giera niedawno to:

GOG.com
No image preview

Dark Legions

SUBTLE STRATEGY. RUTHLESS ACTION! That’s classic DARK LEGIONS from SSI. You get all th

Nie gralem jeszcze ale mnie ujal pixelart i animacja postaci 😁

Napisano
2 godziny temu, Nezumi napisał:

Moja najnowsza, kupiona giera niedawno to:

Jak w to grasz? W sensie w okienku? Rozciągnięte full screen?

Piękny pixelart ale przy takiej rozdziałce to wygląda pewnie jak kupa?

Masz subskrypcję Prime? Oni tam dają ostatnio sporo gier na GOG i to klasyki jak THief, Saints Row, Tombraidery

Zrzut ekranu 2025-07-01 103351.jpg

Edytowane przez michalo

Napisano
14 hours ago, SebastianSz said:

kurde jednak te pikselowate drzewka, spirte'y i MIDI działają mi na wyobraźnię lepiej niż nawet Wiedźmin czy Cyberpunk.

bafkreidbheynqvbfb7epu4dcnxxlo6ygko3y3tvnuv7anpfbs7o2vxnwiq.jpg

Napisano
1 hour ago, michalo said:

Masz subskrypcję Prime?

No raczej :) Choc takie zloto jak Thiefy to kupilem zanim mi dali za free. Tylko tego najnowszego nie przeszedlem, ale mam. Spoko giery daja, Epic juz troche sie wypstykal z tych dobrych...

@kengi Skalda tez mam - zajebisty :D Z commodorka do glownie ma palete barw podobna. A co do tego ze ktos czuje nostalgie do czegos czego nie doswiadczyl to raczej mega nietrafione w tym naszym dosc juz wiekowym gronie ;)

Jak ktos chce chora ilosc gier na C64 w jednym miejscu, ladnie skatalogowana, ze skanami instrukcji, scenowymi demkami, skanami magazynow z dawnych lat to polecam C64 Dreams:

https://www.zombs-lair.com/c64-dreams

Rewelacja. A jak ktos woli tysiace gier, demek, muzy, instrukcji i cholera wie czego jeszcze z Amigi to jest Amiga Game Selector:

https://www.amigagameselector.co.uk/

W obu przypadkach wszystko skonfigurowane, nie trzeba sie bawic samemu w ustawianie emulatorow jak ktos nie lubi.

Sciagasz te dwa cuda i masz w co grac do konca zycia 😁

Napisano
Godzinę temu, Nezumi napisał:

Spoko giery daja,

spieszę uściślić, że nic nie dają, ani nie sprzedają, tylko tymczsaowo pozwalają na korzystanie, z możliwością przerwania tej usługi w wybranym przez siebie terminie i według własnego uznania.

Napisano
3 godziny temu, michalo napisał(a):

Piękny pixelart ale przy takiej rozdziałce to wygląda pewnie jak kupa?

Masz subskrypcję Prime? Oni tam dają ostatnio sporo gier na GOG i to klasyki jak THief, Saints Row, Tombraidery

Zrzut ekranu 2025-07-01 103351.jpg

Gier od chuja a czasu grac ni ma:(

Napisano
Godzinę temu, Kalberos napisał:

Gier od chuja a czasu grac ni ma:(

Bo to nie chodzi zeby grać tylko żeby mieć. Takie zaleczanie "nie mienia" z dzieciństwa.

@kengi no dokładnie tak jest z tą nostalgią i pamięcią.

Ja tak zareagowałem na Diablo 2 ressurection. Pomyślałem sobie że nic się nie zmieniło bo to wygląda dokładnie w 100% tak jak to pamiętam. A potem włączyłem klasyczną grafę i mój boshe...

Napisano
  • Autor
32 minutes ago, michalo said:

Bo to nie chodzi zeby grać tylko żeby mieć. Takie zaleczanie "nie mienia" z dzieciństwa.

Dokładnie, po latach trudnej dostępności w końcu było dużo i pół darmo, sam się na to złapałem ale od kilku lat już się z tego w końcu wyleczyłem... tzn zamieniłem jedno uzależnienie na drugie :P

Napisano
14 minut temu, Destroyer napisał(a):

Dokładnie, po latach trudnej dostępności w końcu było dużo i pół darmo, sam się na to złapałem ale od kilku lat już się z tego w końcu wyleczyłem... tzn zamieniłem jedno uzależnienie na drugie :P

Kurła, no możesz miec Pan racje, tez mam ogromna kupke wstydu ale czasu na granie coraz mniej, godzinka dziennie max + rower stacjonarny.

Napisano
  • Autor
14 minutes ago, Kalberos said:

Kurła, no możesz miec Pan racje, tez mam ogromna kupke wstydu ale czasu na granie coraz mniej, godzinka dziennie max + rower stacjonarny.

No ja ze 3-4 lata temu jak nie lepiej przebiłem 2 tys gier na stemie, od tamtego czasu doszło z 50 i to w większości darmowych, prawie nic nie kupiłem bo swego czasu jeszcze xbox pass był na promocjach cały czas po 4zł, albo za kupno pringelsów, energetyka w żabce czy innej promocji to żal było nie brać i tak się nażarłem tych gier to pożygu bo zaraz usuną z oferty i grałem na siłę, że teraz już dobry rok w nic nie grałem i jakoś mnie nie ciągnie już :D wyleczyłem się! :D

To jak z tą wysoce skuteczną terapią naszych czasów gdy rodzic złapał gówniaka na paleniu to kazał przy nim wypalić całą paczkę albo dwie aż się zatruł, pożgał i już mu się odechciało więcej palić :P parenting 101 :D

2025-07-01-16-09-50-meme-kid-smoking-cig

Napisano
26 minut temu, Destroyer napisał(a):

No ja ze 3-4 lata temu jak nie lepiej przebiłem 2 tys gier na stemie, od tamtego czasu doszło z 50 i to w większości darmowych, prawie nic nie kupiłem bo swego czasu jeszcze xbox pass był na promocjach cały czas po 4zł, albo za kupno pringelsów, energetyka w żabce czy innej promocji to żal było nie brać i tak się nażarłem tych gier to pożygu bo zaraz usuną z oferty i grałem na siłę, że teraz już dobry rok w nic nie grałem i jakoś mnie nie ciągnie już :D wyleczyłem się! :D

To jak z tą wysoce skuteczną terapią naszych czasów gdy rodzic złapał gówniaka na paleniu to kazał przy nim wypalić całą paczkę albo dwie aż się zatruł, pożgał i już mu się odechciało więcej palić :P parenting 101 :D

2025-07-01-16-09-50-meme-kid-smoking-cig

ILE!!! Ło Cie Panie, prawdziwy kolekcjoner z Ciebie :D ja mam 20 tytulow i nie moge ich ograc:D

Napisano
  • Autor
22 minutes ago, Kalberos said:

ILE!!! Ło Cie Panie, prawdziwy kolekcjoner z Ciebie :D ja mam 20 tytulow i nie moge ich ograc:D

Ja to jeszcze nie tylko ograłem ale większość zrecenzowałem XD

2025-07-01-17-02-48-Steam-Community-cg-d

Ostatnia aktywność na koncie i jakie najnowsze perełki ogrywałem, aracanum po raz kolejny nie udało mi się zmusić do poprawnego działania i się poddałem,

2025-07-01-17-03-03-Steam-Community-cg-d

Napisano
28 minut temu, Destroyer napisał:

Ostatnia aktywność na koncie i jakie najnowsze perełki ogrywałem, aracanum po raz kolejny nie udało mi się zmusić do poprawnego działania i się poddałem,

Przy premierze na ówczesnych kompach też różnie było z tym działaniem i nie mówię tu o za słabych sprzętach

Napisano
53 minuty temu, EthicallyChallenged napisał(a):

20 na kupce wstydu, czy 20 w ogóle? :D

w kupce wstydu. Wszystkich gier mam moze koło 50 tytułow a moze mniej. Mieszcza sie w jednej półce :D

Bez nazwy.jpg

Napisano
  • Autor
3 hours ago, Kalberos said:

w kupce wstydu. Wszystkich gier mam moze koło 50 tytułow a moze mniej. Mieszcza sie w jednej półce :D

Bez nazwy.jpg

kurde fizyczne nośniki, dawno czegoś takiego nie widziałem :D

Swego czasu prenumerowałem cdaction, pc format, pc world computer, extra games, cool games i okazjonalnie inne czasopisma z płytami to tego miałem od groma, w pewnym momencie to sobie w segregatorach wszytko pakowałem bo tyle tego było a potem jak coś starego chciałem uruchomić to się okazywało, że płyty albo nie działają albo jakieś błędy więc hurtowo zacząłem wywalać a z dekadę żadnego napędu w komputerze nie mam :)

A był nie tak dawno moment w którym taki antywirus na płytce by się przydał :)

a-Xa-Eo-Ym-D-700w-0.jpg

Napisano
Teraz, Destroyer napisał(a):

kurde fizyczne nośniki, dawno czegoś takiego nie widziałem :D

Swego czasu prenumerowałem cdaction, pc format, pc world computer, extra games, cool games i okazjonalnie inne czasopisma z płytami to tego miałem od groma, w pewnym momencie to sobie w segregatorach wszytko pakowałem bo tyle tego było a potem jak coś starego chciałem uruchomić to się okazywało, że płyty albo nie działają albo jakieś błędy więc hurtowo zacząłem wywalać a z dekadę żadnego napędu w komputerze nie mam :)

A był nie tak dawno moment w którym taki antywirus na płytce by się przydał :)

a-Xa-Eo-Ym-D-700w-0.jpg

Dlatego nie gram juz na pC:D glownie konsola jak jest czas. kompa mam dosc od rysowania

Napisano
  • Autor
16 minutes ago, Kalberos said:

Dlatego nie gram juz na pC:D glownie konsola jak jest czas. kompa mam dosc od rysowania

No komputer jest najbardziej "zobowiązujący" do grania, jak już zasiadasz to prawie jak do roboty :) Dlatego przez chwilę chciałem konsolkę przenośną ale potem sobie powiedziałem, taki stary a taki głupi, już pół życia przegrałem w te gierki i jeszcze głąbiej bym się zakopał w uzależnieniu a tu trzeba na motocykl zbierać żeby na kryzys wieku średniego być gotowy jak tradycja nakazuje i wyrywać małolaty spod liceum a nie giereczki na sofie ogrywać :P

Napisano
7 hours ago, EthicallyChallenged said:

spieszę uściślić, że nic nie dają, ani nie sprzedają, tylko tymczsaowo pozwalają na korzystanie

Na GOGu to akurat daja bo mozesz sobie instalke sciagnac. Nie ma DRM zabezpieczenia wiec mozesz sobie kopie instalek zrobic i bedziesz mial na wieki wiekow albo az padnie nosnik ;)

Napisano
21 minut temu, Nezumi napisał(a):

Na GOGu to akurat daja bo mozesz sobie instalke sciagnac. Nie ma DRM zabezpieczenia wiec mozesz sobie kopie instalek zrobic i bedziesz mial na wieki wiekow albo az padnie nosnik ;)

Dokładnie, GOG jako jedyna platforma faktycznie sprzedaje produkt, ktory mozesz sobie sciagnac i ewentualnie przegrac na jakis nosnik.

Napisano
10 hours ago, kengi said:

bafkreidbheynqvbfb7epu4dcnxxlo6ygko3y3tvnuv7anpfbs7o2vxnwiq.jpg

E tam, zalezy od gry. Co roku od dekad włączam sobie MM6 i MM7 bez ulepszaczy ani modów i moja pierwsza myśl to niezmiennie

how-to.gif

Wiadomo, że to nostalgia bo do wielu staroci, które mnie ominęły w czasach swojej świetności, nie czuję nic, jak choćby Dragon Ball Z. Nigdy tego nie oglądałem i znam to tylko z współczesnych memów i jest mi całkiem obojętny, w przeciwieństwie do takiego Tsubasy. Ale z gier, to są takie, które zestarzały się dobrze i jak się już człowiek przyzwyczai do starszego UI i pikselowatej grafiki to i bez nostalgii się wybronią, jak wspomniane Might and Magiki, Master of Orion 2, Deus Ex czy Theme Hospital, nie mówiąc już o Hirołsach.

W Daggerfalla nie szło grać kiedyś, bo był absolutnie zbyt ambitnym tworem jak na swoje czasy i tragicznie zbugowanym. Przynajmniej pirackie wersje były, bo o oryginałach to wtedy w gazetach komputerowych tylko czytałem :P Dzięki modom i wersji na Unity można na dzisiejszym sprzęcie zagrać w coś, czym Daggerfall mógłby być i w sumie to raczej nowa gra w stylu retro na bazie Daggerfalla.

Ech, gdyby tak ktoś odświeżył Darklands...

Edytowane przez SebastianSz

Napisano

To ja mam raczej tą anemoię właśnie. Do momentu kiedy nie odpalę jakiegoś starocia, to w mojej głowie jest doskonałością. Ale jak tylko to zrobię, to nagle się okazuje, że nie jestem w stanie w to grać dłużej niż 5 min. Zdecydowanie wolę gry nowo-powstałe, które tylko udają retro, albo właśnie są jakimś remake'iem. Dlatego emulatory to nie dla mnie. Wystarcza mi to co mam w pamięci, a nostalgię odpalają mi takie gierki jak Messenger na przykład (btw. akurat za parę złotych wszędzie).

Napisano
  • Autor

No to ja wiedźmina 1 ogrywałem dekadę po premierze po przejściu trójki, dwójki nigdy nie udało mi się uruchomić, i na początku to ola boga jakie drewno i brzydkie ale po chwili już mi to nie przeszkadzało i kurde ma fajny klimat i czasem czuć tę magię i jakąś taką autentyczność świata czy czegoś co przyciągało i ograłem do końca a w tych nowych grach to taka korporacyjna nijakość i miałkość, bieganie od znacznika do znacznika i bardzo często jak przerwiesz to już się nie będzie chciało nigdy wracać bo nie ma do czego .

Tak jak w tym filmiku co wrzuciłem kilka postów wcześniej, coś w tych starych gierkach było np half life 2 jak wchodził z tą fizyką i grafiką to wyrywało z kapci a teraz często gra ładna a kartonowe pudła pancerne nadal :) W starym red faction to można było sobie rakietnicą wyorać alternatywna ścieżkę przez środek góry a nie drzwi otwierać :) Czasem było drewno czy jakieś błędy ale były gry były inne, kombinowały, różne silniki, różne style rednerowania jak różne kamery czy kolor korekcja co seriale się rozpoznawało po obrazie a teraz to wszystko niemal na jedno kopyto i od razu widać, że unreal i ta sama sterta drewna z megaskanów w Gears 5 i Plague Tale, tekstury też podobne a jak jest miasto to nie jak za dawnych czasów robione z ręki gdzie niemal gdzie byś nie był to z grubsza wiedziałeś gdzie jesteś bo każdy kawałek był jakoś rozpoznawany i unikalny mimo, że same boxy a teraz są te zaawansowane generatory, ocieka to detalem i elementami które trochę inaczej rozstawią okna i detale na ulicy ale gdzie byś nie stanął to wygląda tak samo i bez mapy się nie da odnaleźć :D

Napisano
8 hours ago, Destroyer said:

No to ja wiedźmina 1 ogrywałem dekadę po premierze po przejściu trójki, dwójki nigdy nie udało mi się uruchomić, i na początku to ola boga jakie drewno i brzydkie ale po chwili już mi to nie przeszkadzało i kurde ma fajny klimat i czasem czuć tę magię i jakąś taką autentyczność świata czy czegoś co przyciągało i ograłem do końca a w tych nowych grach to taka korporacyjna nijakość i miałkość, bieganie od znacznika do znacznika i bardzo często jak przerwiesz to już się nie będzie chciało nigdy wracać bo nie ma do czego .

Dlatego ja mega czekam na remake Wieśka 1 od Fools Theory, bo oryginału nigdy nie ograłem, a podobno historia jest tam 10/10.
Niestety według plotek ma wyjść po Wieśku 4, także jeszcze sobie poczekam :D

Napisano
18 minut temu, blazejbobek napisał:

Dlatego ja mega czekam na remake Wieśka 1 od Fools Theory, bo oryginału nigdy nie ograłem, a podobno historia jest tam 10/10.
Niestety według plotek ma wyjść po Wieśku 4, także jeszcze sobie poczekam :D

Spokojnie możesz zagrać w oryginał. Ja osobiście preferuję kamerę izometryczną, ale ja jestem dziwny :P

Napisano
16 minut temu, blazejbobek napisał:

Ja się odbiłem jakiś czas temu od w1. Już nie mówię o jego systemie walki czy grafice bo do tego szybko się zaadoptowałem i nic mi nie przeszkadzało.. ale te śmieciowe questy.. no kuwa, wcale nie szanują mojego czasu. Za stary jestem na zbieranie jakiś śmieci dla npca..

No i przez to nie zacząłem grać w wieska 2, bo chiałem przejść po kolei wszystkei 3. A teraz mam znowu etap ze nie che mi się wcale grać, czy oglądać czegokolwiek. Czasem zagram sobie w street fighterka.

AA mam też Elden Rigng Nightreign.. jako że jestem głupi i ciągle kupuję jakieś nowe gry, żeby je porzucać zaraz... no ale ten nowy dla fana starego, IMO bomba.

Taki Elden w pigułce i na sterydach, każdy run to speed run :) Masz gotowego builda i trochę go ulepszasz biegając po poniekąd losowej mapce, losując itemy itd.

Gra stworzona do coopa, więc już żaden soulsowy gatekeeper się nie zesra, że granie z ludźmi/summonami/magią itd.. to nie jest prawdziwy sposób grania w soulsy. Można grać solo, ale jeśli nie jest się wymiataczem to odradzam bo z umierania jest jeszcze więcej frustracji niż w standardowej grze jak elden czy DS.

Napisano
9 godzin temu, SebastianSz napisał(a):

E tam, zalezy od gry. Co roku od dekad włączam sobie MM6 i MM7 bez ulepszaczy ani modów i moja pierwsza myśl to niezmiennie

how-to.gif

Wiadomo, że to nostalgia bo do wielu staroci, które mnie ominęły w czasach swojej świetności, nie czuję nic, jak choćby Dragon Ball Z. Nigdy tego nie oglądałem i znam to tylko z współczesnych memów i jest mi całkiem obojętny, w przeciwieństwie do takiego Tsubasy. Ale z gier, to są takie, które zestarzały się dobrze i jak się już człowiek przyzwyczai do starszego UI i pikselowatej grafiki to i bez nostalgii się wybronią, jak wspomniane Might and Magiki, Master of Orion 2, Deus Ex czy Theme Hospital, nie mówiąc już o Hirołsach.

W Daggerfalla nie szło grać kiedyś, bo był absolutnie zbyt ambitnym tworem jak na swoje czasy i tragicznie zbugowanym. Przynajmniej pirackie wersje były, bo o oryginałach to wtedy w gazetach komputerowych tylko czytałem :P Dzięki modom i wersji na Unity można na dzisiejszym sprzęcie zagrać w coś, czym Daggerfall mógłby być i w sumie to raczej nowa gra w stylu retro na bazie Daggerfalla.

Ech, gdyby tak ktoś odświeżył Darklands...

9 godzin temu, SebastianSz napisał(a):

Też uwielbiam "Might and magic 7" szczególnie przetapianie kamieni w ekwipunek biorąc sejwy ta by cos fajnego wypadło :). Chętnie bym zagrał z większym światem i grafiką lepszą. Kilka razy w tygodniu pykam w Heroski 3 i czekam na nowy nieoficjalny zamek jakim ma być "Bulwark" , z ciekawostek to na GoG jest dostępne rozszerzenie HoTa za free

Polecam bardzo filmiki tego gościa ze świata H3 z Ai ,wczoraj pojawił się nowy.

Napisano
23 minutes ago, wujek_kane said:

Spokojnie możesz zagrać w oryginał. Ja osobiście preferuję kamerę izometryczną, ale ja jestem dziwny :P

Chyba już za duże retro dla mnie :)

18 minutes ago, michalo said:

Ja się odbiłem jakiś czas temu od w1. Już nie mówię o jego systemie walki czy grafice bo do tego szybko się zaadoptowałem i nic mi nie przeszkadzało.. ale te śmieciowe questy.. no kuwa, wcale nie szanują mojego czasu. Za stary jestem na zbieranie jakiś śmieci dla npca..

Jeśli tak jest, to myślę, że w remake'u się tego pozbędą :) Albo jakoś to urozmaicą.

Napisano
22 hours ago, michalo said:

sorki nie widzialem pytania. Tak w to gram choc mozna i w okienku jak ktos nie lubi:

takgram.jpg

Mnie nie przeszkadza, super grafa jest jak dla mnie 😊

Wiedzmina jedynke dawno przeszedlem - mega mi sie podobala. Dwojka tez byla niezla. Trojki mi sie nie udalo wlaczyc jeszcze :D

Bardzo lubie "Soulsy" ale nie wiem dlaczego Elden Ring jest tak wynoszony na piedestal. Nie jest to zla gra, nic z tych rzeczy. Ale jest to zlepek motywow z Soulsow i Bloodborne'a. Myslalem ze ma kilka nowatorskich rzeczy ale po ograniu Bloodborne'a zobaczylem ze to tylko cos co juz bylo. Jedyne co sie zmienilo to ze jest otwarty swiat - ale znuzyla mnie ta gra... Przeszedlem podstawke, MEGA sie zawiodlem na ostatnim bosie i juz nie kupilem dodatkow zadnych. Duzo fajniej gralo mi sie w Bloodborne wlasnie. Chwala tworcom emulatora PS4 🙂

Zgadzam sie w pelni z tym co mowi destroyer - wszystko teraz jest takie samo. Jak te loga w innym watku w artykule podlinkowanym przez EthicallyChallenged, wszystkie wygladaja jednakowo. Przedstawiam nowe logo - NAPIS. Albo badziewiasty znaczek nic nie mowiacy i wygladajacy jak jakies generyczne logo z darmowej "templejtki" wizytowki. Auta wygladaja jednakowo, telefony... Gdzie sie nie ruszysz wszystko jest nijakie, wyposrodkowane, bezpieczne. Wszystkie korpo sie boja sprobowac czegos nowego a potem sie dziwia ze jakas gierka indie sprzedala sie w milionach egzemplarzy a kosztowala lacznie tyle co oni wydali na kawe w swoich studio przy produkcji AAAA+ gierki ktora wiekszosc zlewa...

Jak maja sie czyms gry wyrozniac jak wszyscy robia je na jednym silniku. Wszyscy uzyja meta human na Unrealu, dodadza proceduralnie generowane levele poskladane z "klockow", podleja troche ejajem gdzie sie da i koniec koncow nie bedzie mialo wielkiej roznicy jaka gre kupisz.

Wszystko i tak jest wykastrowane i z opilowanymi krawedziami, zeby sie ktos nie obrazil. Wystarczy zagrac w takiego Shadow warriora oryginalnego albo Blooda, zeby sie posmiac zdrowo i docenic reczny design leveli. A potem wrzucic nowa giere i poczuc sie jakbys jadl szpitalne jedzenie. Zero przypraw, bez soli, nawet jesli uda ci sie skonczyc to powiesz sobie bez entuzjazmu "w sumie ok nawet...". I tyle.

Edytowane przez Nezumi

Napisano
24 minuty temu, Nezumi napisał:

sorki nie widzialem pytania. Tak w to gram choc mozna i w okienku jak ktos nie lubi:

takgram.jpg

Mnie nie przeszkadza, super grafa jest jak dla mnie 😊

Aż się prosi o monotor CRT. Jakby ktoś potrzebował to mam 4 sztuki IBM p275 czekające na retro maszynę na emeryturze... Tak samo jak C64, które dostałem parę lat temu i jeszcze nawet nie wyciągnąłem z pudełka.

Napisano
12 godzin temu, Nezumi napisał:

Tak, wiem, dlatego jak chcę jakąś grę to w pierwszej kolejności sprawdzam, czy jest na GOG'u właśnie, ale pisałeś o Amazonie czy tam Steamie/Epicu i to do nich piłem.

Napisano
5 minutes ago, EthicallyChallenged said:

ale pisałeś o Amazonie

No Amazon rozdaje gierki na GOGa miedzy innymi, stad sie to wzielo.

13 minutes ago, wujek_kane said:

Tak samo jak C64, które dostałem parę lat temu i jeszcze nawet nie wyciągnąłem z pudełka.

O stary, lyknalbym z checia ale za daleko jestem... I pewnie mialbym problem z zasilaczem bo u nasz 110 w gniazdku... Ale "zazdraszczam" BARDZO.

Napisano
  • Autor
9 minutes ago, EthicallyChallenged said:

jak na GOG'a? kody rozdają? kurde muszę zerknąć bo za co ja im płacę, za bombardowanie mnie reklamami? XD

no też opłacałem prime ze 2 lata jak nie lepiej i tam nie wchodziłem bo tylko steam a potem się dowiedziałem, że tam dają kody/ linki na różne platformy, gogo, epic, amazon gaming, jakieś legacy games no i trochę tych giereczek można sobie dodać , na gogou mam 350 gier, żadnej nie kupiłem a nie zbieram nawet od początku jak zaczęli rozdawać czy od kiedy zacząłem opłacać prime, no i część też rozdałem :P

2025-07-02-13-01-21-Prime-Gaming-Home-Pa