Skocz do zawartości

AI i technologie przyszłości

Featured Replies

Napisano

Juz jakis czas temu widzialem. Same swietne pomysly ejaj memiczne zmieniajace swiat. Wszyscy specjalisci od wizek dodajacy kaluze i drzewa bez lisci traca prace.

Ze tez ludzie maja czas zeby takie glupoty robic...

• Odpowiedzi 2,9k
  • Wyświetleń 169k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jakieś z 15 lat temu coś tam do jakiejś dziewczyny zagadałem i gdy zapytała czym się zajmuję to zażartowałem, że jestem artystą a jej pierwsza reakcja ale masz pieniądze? nie jesteś biedny? bo ja chcę

• Twórcze_Ślady.mp3   Szept_Cyfrowych_Snów.mp3   Nuta_Max3d.mp3   Nocne_Konwersacje.mp3    

• EthicallyChallenged
    EthicallyChallenged

Co to . . . J E S T ? ! ! ! ! ! 1

Posted Images

Napisano

Na pewno sie uda!

MIT Technology Review
No image preview

OpenAI is throwing everything into building a fully autom...

An exclusive conversation with OpenAI’s chief scientist, Jakub Pachocki, about his firm's new grand challenge and the future of AI.

Teraz "AI" ktore nie mysli ma wymyslic lepsze "AI". No zajebisty pomysl, nie widze co mogloby pojsc nie tak.

A kiedy? Oczywiscie potrwa to "kilka lat". Zgaduje ze 5.

Edytowane przez Nezumi

Napisano

@Destroyer znowu primeagen... uczysz się programowania? Czy przerzucasz się na Arch Linuxa? A może wychodzisz z nałogu na prostą ;P

A copilot niedługo będzie już wingmanem... taki będzie niezależny.

Napisano
  • Autor
18 minutes ago, kengi said:

@Destroyer znowu primeagen... uczysz się programowania? Czy przerzucasz się na Arch Linuxa? A może wychodzisz z nałogu na prostą ;P

A copilot niedługo będzie już wingmanem... taki będzie niezależny.

No jakoś mi tak chłopa raz kiedyś poleciło i tak co chwila się pojawia w polecanych a nawet spoko mi się go ogląda. Ostatnio troche na programistyczne kanały wpadam częściej i czasem nawet ciekawe rzeczy i oglądam z zaciekawieniem choć bywa, że jak patrzę to nawet nie wiem czego nie wiem bo większości słów nie rozumiem :D
Albo jak piszą kod w edytorze co wygląda jak z msDos-a a edytują kilka wersów/ zmiennych/ funkcji/ czegoś na raz, jakieś autouzupełnianie, jakieś skróty czuję się tak zagubiony jak wtedy gdy oglądam jak w blenderze wymiatacze modelują z dodatkami jak meshmachine, decals czy tam jakieś egzotyczne coś co też chyla moment i nawalą wszystkiego na scenę a ja bym w tym czasie miał nadal boxa z 4 edge loopami i 2 extrudami :D
Za stary już na to jestem :D

Napisano
  • Autor
1 minute ago, EthicallyChallenged said:

w którym filmiku? timestamp?

Ło Panie teraz to nie wiem bo to nie ostatnio było ale chyba jakiś edytor do czystego c++ a nie jakiegoś silnika czy innego visualstudio

Napisano
16 minutes ago, Destroyer said:

w edytorze co wygląda jak z msDos-a

Czyżby vim? hehe... no ja już wszędzie tylko w vimie, inaczej to płaczę. Chociaż daleko do wymiataczy co programują... no ale jak ziomek po 8-10h dziennie siedzi w tym vimie z tmuxem kilka lat, to jak ma być inaczej.

Ja czasem oglądam jeszcze takiego ruska i niemca ... nic nie kumam, ale to chyba działa jak jakiś whitenoise sound generator, może pomaga w skupieniu, czy coś.

Napisano
  • Autor

@kengi może i vim, bo jak teraz patrzę po grafikach to można ustawić jego wygląd żeby przypominał dosa, biosa czy konsolę z fallouta ;) Czy ten niemiec ma ustawioną czcionkę comic sans? :D

Ostatnio oglądałem jak chłop pokazywał proces w jakim stworzył grę z edytorem w 64kb :) Albo jak ktoś rantował, że jakiś algorytm sortowania jest zły czy źle zaimportowany bo dla 50 tys wartości liczył z 50miliskeund a powinien w góra 20 :D
Czy inne optymalizacje kodu gdzie z bloku tekstu zostaje kilka słow, znaczków nawaisów, nic nie wygląda jak coś dla człowieka ale można zapisać w jenej licnijce i liczy wydajniej :)
O taki piękny autyzm nic nie robiłem ;) fajnie się ogląda takie optymalizacje i jak ktoś jest zafiksowany na jakimś punkcie, np są ludzie co w jakichś otwartych softach czy po githubach łażą, nie dodają nowych funkcji, nie usuwają tylko przeglądają co jest nieoptymalne i poprawią tylko działanie ale tak że, cytuję "że ja pierdolę" :D

Edytowane przez Destroyer

Napisano
7 minutes ago, Destroyer said:

@kengi może i vim, bo jak teraz patrzę po grafikach to można ustawić jego wygląd żeby przypominał dosa, biosa czy konsolę z fallouta ;) Czy ten niemiec ma ustawioną czcionkę comic sans? :D

Tak, generalnie masz emulator terminala (emulujesz prawdziwy terminal w środowisku graficznym linuksa, np: kitty, ghostty, foot), to jego ustawiasz jak chcesz, żeby wyglądał. Sam terminal jest tylko tekstowy. I tam odpalasz vima, czy neovima teraz raczej, czyli program do edycji plików tekstowych. Jest jeszcze parę innych edytorów, typu helix, czy nawet emacs (niektórzy twierdzą, że to nawet cały system operacyjny a nie edytor hehe)... Teraz większość tych programów działa w command line na widzie też, nawet bez WSL-a. No i wpadasz w rabbit hole'a ustawień tego pod siebie, spędzasz na tym 20 lat, po czym wracasz do defaultu i jesteś hardcorem w vi (prekursor vima, mniej usprawnień).

pleaseStopIncludingIt · ProgrammerHumor.io
Co do comicsansa, to niekoniecznie stricte comicsans, ale tego w tego typu fontach podobno lepiej się czyta kod, różnice w glifach są większe, lepsze też dla dyslektyków, ale to sobie terminal ustawiasz co tam chcesz. Byle był monospace.

Ja tam bardzo lubie terminal linuxowy, duże też w WSLu robiłem jak na windzie siedziałem. Sporo fajnych rzeczy tam można sobie ogarnąć. Polecam nawet dla zabawy. :)

:q!

Napisano
17 minut temu, Destroyer napisał:

Czy ten niemiec ma ustawioną czcionkę comic sans?

ogólnie w samym terminalu można sobie ustawić czcionki jakie się chce, a sam Vim można personalizować do woli. Ja się kompletnie nie znam na programowaniu, ale nauczyłem się podstawowych funkcji w Vimie, bo są super do edycji tekstu, można redagować, zmieniać, w tak płynny i ergonomiczny sposób, że pisanie to czysta przyjemność.

34 minuty temu, kengi napisał:

może pomaga w skupieniu, czy coś.

ja miałem kiedyś taką fazę, jak miałem dużo do zrobienia w krótkim czasie, że ustawiałem sobie w odtwarzaczu muzyki (cmus tak w ogóle, też jest super bo ma podobny do Vim'a interfejs :) ) pół godziny brązowego szumu (jest o wiele przyjemniejszy dla ucha, niż biały) a potem jakąś piosenkę na przerwę. Mega skupienie i produktywność, ale ciężko się zmusić, gadzi mózg domaga się brainrot'u.

Napisano
  • Autor
9 minutes ago, EthicallyChallenged said:

pół godziny brązowego szumu (jest o wiele przyjemniejszy dla ucha, niż biały) a potem jakąś piosenkę na przerwę.

Brązowy szum, biały, różowy, jak ten świat się zmienia i nawet w szumie trzeba nadrabiać :) a co się stało z tym żeby zwyczajnie pralkę czy suszarkę włączyć w tle żeby się lepiej spało? :D

2026-03-27-18-08-55-ghj-png-Irfan-View.p

Napisano
  • Autor

A tutaj kolejny całkiem spoko kanał około programistyczny z całkiem sensownymi i zdrowymi przemyśleniami w przystępnej dla normików formie i długości, tym razem o upadku sory, tez już go likowałem kilka razy :)