Napisano 5 Marzec5 Mar Jak zapewne zauważyliście, coś tam się zmieniło. Niestety nie da się zmigrować łatwo poprzedniej wersji systemu do nowego. Cierpliwości. Idę spać, ale tylko chciałem napisać, że oczywiśxcie to nie jest wersja docelowa. Będzie poprawiane jutro i ustawiane.
Napisano 6 Marzec6 Mar Autor Zmieniło się sporo. Trzeba się przyzwyczaić do nowości (w większości przypadków nowsza technologia, edytor, który nie waży 1mb). Mobilki są teraz jak aplikacja. Natomiast główna do ustawienia. I jakieś sugestie - dajcie znać. Będę sprawdzał opcje.
Napisano 6 Marzec6 Mar Na pierwszy rzut oka, jest lepiej. Na pewno trzeba się przyzwyczaić, ale jest jakby bardziej snappy, przynajmniej u mnie.
Napisano 6 Marzec6 Mar Autor Kupujemy wtyczki, ale też tutaj będziemy bardziej ostrożni. Ale jeszcze nie ma tego od miniaturek (chyba najważniejszy).
Napisano Czwartek o 09:395 dn Autor Oooo... 1:1 😂 Zmieni się wszystko jak tylko też przebudują się miniaturki.
Napisano Czwartek o 09:425 dn super widzieć jak forum tętni życiemgratulacje pomyślnej aktualizacjiprzeglądam wątki po staremu - drobna niedogodność przy wielostronicowych postach -klikając na tytuł, wątek otwiera się na pierwszej stronie -trzeba kliknąć we dwie strzałki by zobaczyć aktualną stronę. czy możliwe jest zamiast, by wycentrować na ostatnim poście?dzięki
Napisano Czwartek o 09:475 dn Autor 4 minuty temu, polka dot napisał:super widzieć jak forum tętni życiemgratulacje pomyślnej aktualizacjiprzeglądam wątki po staremu - drobna niedogodność przy wielostronicowych postach -klikając na tytuł, wątek otwiera się na pierwszej stronie -trzeba kliknąć we dwie strzałki by zobaczyć aktualną stronę. czy możliwe jest zamiast, by wycentrować na ostatnim poście?dziękiSprawdzę czy to się da łatwo zmienić.
Napisano Czwartek o 11:025 dn jest lepiej, powiedzialbym bardziej "solid" , spojne i jednolite. wczesniej bylo to ,uzywajac obecnego jezyka kultury, bardziej diversity.
Napisano Czwartek o 11:435 dn Wiem, że to są 2 różne sekcje, ale albo bym wywalił całkiem sekcję Editor articles, albo bym ich nie robił nigdy featured content, bo się to często duplikuje niepotrzebnie.
Napisano Czwartek o 11:585 dn Autor Tak. To jest temat na kolejne dni. Teraz jest większy problem z niketórymi wątkami :(
Napisano Czwartek o 20:395 dn @adek Szanowny Pan jest zbył łaskawy i nas rozpieszcza :)Niemal jednego dnia chrome zablokowało dostęp do części rozszerzeń, głownie blokujących reklamy i skrypty, MS ogłosił, że kończy rozwój i wsparcie skypa a teraz i max znowu się zmiana , za stary jestem na takie rewolucje, ja teraz potrzebuję stabilności, ciszy i spokoju, przeszczepu serca albo transfuzji chęci do życia a nie takich gwałtowych zmian w życiu :DNo ale wygląda to dobrze, poprzednia zmiana była dość wyboista i sporo poprawek po drodze i trzeba było się przyzwyczajać a tutaj to tak od początku wydaje się, że jest dobrze dużo do poprawiania nie będzie, i układ już z grubsza znany więc też nie ma takiego szoku :) Choć pierwszy raz jak wszedłem to było chyba w trakcie prac czy aktualizacji i poza jednym rządkiem rekomendacji i ostatnich postów nic nie było i lekko się wystraszyłem :) ale ogólnie to To czego mi brakuje z malutkich rzeczy to:Przycisk na głównej z przejściem do forum bez szukania w menu przeglądaj Przycisk na głównej forum - Oznacz wszystko jako przeczytane Przycisk ze skokiem do samej góry żeby z dołu długiego wątku polecieć do menu głównego a nie scrollować albo wpisywać adres od nowa :) o i nowe logo mi się nie podoba :P To Arial? Choć nadal z nostalgią wspominam forum oparte na vBulletin Czy piękną i funkcjonalną jak w Japonii stronę główną za czasów największej popularności :)
Napisano Czwartek o 20:495 dn Autor Dużo zmian będzie, ale nadal się indeks przelicza i mam problem z niektórymi wątkami - nie przekonwertowały sie (co widać po niedziałającej galerii). Ale walczę z supportem Invision Community (chociaż pytanie czy w tym podstawowym supporcie będzie im się chciało). Plan jest tak, aby głowna była bardziej funkcjonalna. @kengi w sumie już o to zahaczył. Mój największy problem to niektóre teksty, które ginąl Chciałbym wprowadzić kategorie, inaczej wyróżniać prace. Ale zobaczymy. Np. osobna kategoria dla newsów branżowych z Polski, może gamedev - trailery? Natomiast o ile sam byłem przerażony to dzisiaj po zabawie z tym - naprawdę jest dobrze. Czyściej, schludniej. Zmiany kosmiczne, ale to tylko wychodzi na plus.No i co mnie cieszy - mobilki - jest wersja instalacyjna. Niedługo włączę tzw. "manifest" więc chyba nawet pojawi się monit. Ale w chrome można dodać to jako aplikację i otwierać na telefonie jak aplikację, bez paska chrome'a itp. I działa to super.Ten klik do forum - też o tym myślałem, chociaż na głównej większość wątków to forum :)Ale na spokojnie. Najwierw muszę wyprostować migrację.Wczoraj byłem przerażony, dzisiaj już trochę na spokojniej widzę, że będzie lepiej.
Napisano Czwartek o 21:115 dn 31 minutes ago, Destroyer said:Choć nadal z nostalgią wspominam forum oparte na vBulletinA pierwsza bodaj wersja stylizowana na interface 3dsmax... eh nostalgia.
Napisano Czwartek o 21:145 dn Autor 2 minuty temu, kengi napisał:A pierwsza bodaj wersja stylizowana na interface 3dsmax... eh nostalgia.W sensie, że co? Że niby na interfejsie? Nie...
Napisano Czwartek o 21:175 dn To mnie pamięć zawodzi chyba, ale kojarzy mi się, że była stronka jakby z wyciągniętymi komponentami ui maxa. I że to było tu na max3d.🤔
Napisano Czwartek o 22:335 dn 1 hour ago, kengi said:To mnie pamięć zawodzi chyba, ale kojarzy mi się, że była stronka jakby z wyciągniętymi komponentami ui maxa. I że to było tu na max3d.W czasach chodzenia z pudełkiem dyskietek do budek z komputerami w Telekomunikacji, żeby sobie przenieść kawałek Internetu do domu, oprócz zaglądania na max3d była jeszcze druga strona, na którą zaglądałem: forum3d.kom-net.pl (jeśli dobrze pamiętam adres). I się zastanawiam, czy może tam właśnie nie było czegoś tego typu co wspominasz. Nawet spróbowałem przeszukać dysk w poszukiwaniu jakiś starych zapisanych html, żeby sobie przypomnieć jej wygląd, ale znalazłem tylko ponad 20 letnie html'e z max3d. :)W temacie upgrade'u silnika. Po wejściu na forum przed upgrade'em miałem swój customowy filtr do wyświetlenia ostatnich postów. Nie do końca nawet wiem gdzie teraz znaleźć tworzenie tego. Mój kieruje na link, https://max3d.pl/discover/7/ więc pewnie @adek będziesz wiedział co to jest i gdzie się znajduje. Wcześniej ten link był wygodnie u góry. Teraz najpierw myślałem, że zniknął totalnie. Ale na szczęście nadal jest tylko na samym dole strony.EDIT: Ok, znalazłem - to są activity streams. Niby dostępne z górnego menu, ale trzeba paru klików, żeby się do wybranego filtra dokopać. Edytowane Czwartek o 22:415 dn przez VGT
Napisano Czwartek o 22:485 dn 12 minutes ago, VGT said:forum3d.kom-net.pl (jeśli dobrze pamiętam adres)Dobrze. Też pamiętam, najpierw jako email listę czy tam usenet i podobne czasopisma gfx. Aż sobie do wayback machine zerknąłem i rzeczywiście śladu ni ma ani na max3d ani forum3d... ale gdzieś to kurde było. 🥲 Był jeszcze 3d magazine czy jakoś tak heliona... może to tam. No nic... starość nie radość jak to mówią hehe
Napisano Piątek o 08:094 dn 9 hours ago, VGT said:Nawet spróbowałem przeszukać dysk w poszukiwaniu jakiś starych zapisanych html, żeby sobie przypomnieć jej wygląd, ale znalazłem tylko ponad 20 letnie html'e z max3d. :)Też mam takie stare html-e z obrazkami albo w kafejce pościągane wszystkie modle z 3d total bo "przyda się" a na modemie 56kbs nie szło nic ściągać powyżej 300KB bo się zrywało połączenie a nie wiedziałem wtedy o managerach sciągania z funkcją wznawiania zerwanego połączenia :) forum3d.kom-net.pl nie miało z tego co pamiętam interafe na w 3ds maxie, były jeszcze jakieś pomniejsze fora też głównie z 3dsmaxem ale tam to już zwykłe skórki phpBB czy na czym tam były postawione. Str=onmy z UI stylizowanym na 3ds maxa nie pamięam ale ja to tylko przez chwilę z maxa korzystałem tj wersja 3 od kinetixa, trochę 4 od descreeta a potem to już maya jeszcze od aliasa :) Ale te rozmyślania przypomniały mi menu na płytach z cdaction, jaka tam technologia, zresztą na płytach dvd menusy też były sztuką samą w sobie jak "scena" z grafika zamkniętą w kilku kilobajtach albo muzyka midi jak z generatora kluczy do windowsa :)
Napisano Piątek o 08:114 dn Autor Wiecie, że pierwsze lata max3d było robione na modemie. Pamiętam jak to był drogi interes. Ale robiłem to tak, że przygotowywałem sobie offline paczki html+obrazki. Łączyłem się na 3 minuty i to była walka z czasem - wysyłka tego. Później przez jakiś czas z kafejek internetowych wrzucałem update'y.
Napisano Niedziela o 18:012 dn Mam pytanie - Czy na stronie głównej widoczne będą teraz tylko ostatnio utworzone wątki, czy jak było w starej wersji, że na główną wybijane były te teczki, w których ktoś ostatnio coś napisał. Bo przyznam, że teraz trudniej się śledzi dział WIP.
Napisano Niedziela o 18:342 dn Autor To błąd. Jeszcze nie jest wszystko ustawione. Niestety przy migracji był błąd i czekam na support invision community w tej kwestii. Maja dostep od piatku, ale weekend.Natomiast tutaj oczywiście to musi być po aktywyności!Edit: To akurat teraz mogłem zmienić.
Napisano 18 godzin temu18 godz Z jakiegoś powodu wersja ostatnich postów na głównej różni się od tej po wejściu na forum. Nie wiem, która jest docelowa, ale ta z głównej jest mniej czytelna imo :)
Napisano 16 godzin temu16 godz @blood_brother w poprzedniej wersji forum było tak samo, nawet prze chwilę na głównej też było tak z dodatkowymi informacjami ale wyprosiliśmy uproszczenie dla naszych starych i spracowanych oczu :PJednak było lekko inaczej, nico bardziej czytelnie na głównej Edytowane 15 godzin temu15 godz przez Destroyer
Napisano 15 godzin temu15 godz Autor Tak. W wersji mobilnej teraz jest fajny pasek dolny z super widokiem. Jest prosto moim zdaniem. Mniej elementów dających po oczach - chociaż te ostatnie posty - za długi jak dla mnie skrót wiadomości. Ale domyślny widget nie ma opcji. Tak jak pisałem. Support nadal rozwiązauje problemy z migracją więc czekam na robionenie jakichkolwiek zmian jak tylko z tym się uporają.