Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Po dłuższej przerwie udało mi się wrócić do tematu nauki nowych rzeczy i poczyniłem krótką animację w Unrealu, w której jeszcze raz wykorzystałem wcześniej zrobionego Hot Wheelsa. Musze przyznać że po latach pracy z offline'owymi renderami, przesiadając się na real-time czułem się jakbym pierwszy raz w życiu widział słońce :D

Wrzucam kilka stilli a cała animacja tutaj (raczej z dźwiękiem polecam):
https://www.artstation.com/artwork/gR6Z98

https://www.youtube.com/watch?v=WmTYZR3KrWQ

hotWheels_sh001.jpg

hotWheels_sh004.jpg

hotWheels_sh005.jpg

hotWheels_sh006_01.jpg

hotWheels_sh006_02.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 518
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dzięki, cieszę się że się wam podoba, mam +5 do motywacji :) Cały montaż a więc i dźwięk robiłem w DaVinci. Ciężko mi było znaleźć sample, które by mi odpowiadały a jednocześnie zawierały wystarczają

• polka dot
    polka dot

haha znam to! widać efekty tego olśnienia - głębia, kadry, zakres waloru - wszystko siedzi pamiętam tego golfa, supe widzieć w zasłużonej scenerii!

• Haha, się uśmiałem z tej animacji. Świetna robota, wszystko wygląda brzmi naprawdę dobrze.

Posted Images

Napisano
4 hours ago, Sok said:

czułem się jakbym pierwszy raz w życiu widział słońce :D

haha znam to! widać efekty tego olśnienia - głębia, kadry, zakres waloru - wszystko siedzi

pamiętam tego golfa, supe widzieć w zasłużonej scenerii!

Napisano

Haha, się uśmiałem z tej animacji.

Świetna robota, wszystko wygląda brzmi naprawdę dobrze.

Napisano

Świetnie to wygląda.

Nie poznałabym że to realtime.

Edytowane przez Ania

Napisano
  • Autor

Dzięki, cieszę się że się wam podoba, mam +5 do motywacji :)

Cały montaż a więc i dźwięk robiłem w DaVinci. Ciężko mi było znaleźć sample, które by mi odpowiadały a jednocześnie zawierały wystarczająco dużo zróżnicowanych odgłosów silnika więc było trochę cięcia, nakładania i mieszania jednej ścieżki + dokładanie akcentów (lampy, sypiący się silnik). Sumarycznie najpierw złożyłem sobie tylko kluczowe momenty ścieżki dźwiękowej, wrzuciłem to do Unreala żeby pod to animować i trzymać docelowy timing, a na końcu wyplułem samo video i wróciłem do DaVinci żeby zrobić finalny montaż.

Edytowane przez Sok

Napisano
15 minut temu, Sok napisał(a):

Dzięki, cieszę się że się wam podoba, mam +5 do motywacji :)

Cały montaż a więc i dźwięk robiłem w DaVinci. Ciężko mi było znaleźć sample, które by mi odpowiadały a jednocześnie zawierały wystarczająco dużo zróżnicowanych odgłosów silnika więc było trochę cięcia, nakładania i mieszania jednej ścieżki + dokładanie akcentów (lampy, sypiący się silnik). Sumarycznie najpierw złożyłem sobie tylko kluczowe momenty ścieżki dźwiękowej, wrzuciłem to do Unrela żeby pod to animować i trzymać docelowy timing, a na końcu wyplułem samo video i wróciłem do DaVinci żeby zrobić finalny montaż.

Animacja zajebista! Sam ostatnio cos tam dzialam rowniez w unrealu , bo chce zrobic swoj wlasny showreel z Corvetta np, ale tutaj widze poziom zdecydowanie wyzeeej niz moj biedny showreel :D Mozesz podzielic sie np. tym czy assety otoczenia z Faba, quixel megascans czy sam robiles? Jestem ciekawy calego procesu powstawania tej animacji no bo... po prostu robi wrazenie! Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
W dniu 5.02.2026 o 21:54, Akierek napisał(a):

Animacja zajebista! Sam ostatnio cos tam dzialam rowniez w unrealu , bo chce zrobic swoj wlasny showreel z Corvetta np, ale tutaj widze poziom zdecydowanie wyzeeej niz moj biedny showreel :D Mozesz podzielic sie np. tym czy assety otoczenia z Faba, quixel megascans czy sam robiles? Jestem ciekawy calego procesu powstawania tej animacji no bo... po prostu robi wrazenie! Pozdrawiam

Dzięki! Produkcyjnie jak najbardziej mogę się podzielić wszystkim, aczkolwiek muszę uprzedzić, że tam fizyki kwantowej nie było :) Po poglądowe materiały z produkcji mogę tylko odesłać do Artstation bo tu chwilowo załączniki umarły.

Moim założeniem było po pierwsze wdrożyć się produkcyjnie do Unreala – ogarnąć strukturę projektu z wieloma levelami, sequencerami i ujęciami, ale też zaznajomić się z materiałami, światłem i narzędziami do animowania. Po drugie to chciałem dokończyć plan przejścia z tym Hot Wheelsem przez cały proces – od modelowania w Majce, teksturowania w Substance Painterze, po redner w Majce i animację w Unrealu.

No więc mając na uwadze założenia, nie rzucałem się na zrobienie wszystkich elementów samemu. Tym sposobem samochód jest made by me (https://www.artstation.com/artwork/lG5xva), ale całe otoczenie to Megascany. Wcześniej zrobiłem stilla, w którym zbudowałem już otoczenie (https://www.artstation.com/artwork/QKDmDB) wiec w Unrealu de facto tylko je "odtworzyłem" (oczywiście detale układając już pod kadry).

Jeśli używasz Quixel Bridge'a (niby wszystko migruje na Faba ale na szczęście Bridge dalej działa) to polecam mocno zakładkę References znajdująca się w kolekcjach (ja bazowałem na Collections -> Environment -> Natural -> Canyons of Utah). Znajdują się tam zdjęcia z lokacji w których robili skany. To jest świetna refka przy budowaniu otoczenia. Polecam.

Tutaj są dwa screeny z Unreala: https://www.artstation.com/artwork/gR6Z98. Jak widać scena jest ultra prosta ale to zupełnie wystarczyło.

Z ciekawych rzeczy to przy animowaniu kamer oczywiście bazę (wszystkie trucki i zoomy) oraz upadek kamery na końcu animowałem ręcznie, ale zamiast po raz kolejny ogrywać camera shake przez animowanie noise'a, użyłem tego: https://www.cinetexture.com/cinemotion-ue5. Super to ułatwia sprawę a jednocześnie daje na prawdę dużą kontrolę nad ruchem kamery.

W Unrealu możliwości postprocessu i taka powiedzmy plastyka światła to jest pełen kozak, wiec w DaVinci tylko bardzo delikatnie przekręciłem kolorki i kontrasty ale większych zmian tam już nie wprowadzałem. Plus wspomniany wcześniej dźwięk.

Jak mówiłem - raczej budowa cepa niż fizyka kwantowa :)