Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hindus: dzieki :)

Posiedzialem dluzej, zmienilem primary na qmc i troche podciągnąłem ustawienia wszystkiego. Rendertime wydłuzył sie niesamowicie (jak na moje przyzywyczajenia :) ) ale o wiele lepiej wyszly detale. Drugi render wrzucam do postu wyżej zeby mozna bylo sobie porownac.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Wyświetleń 390,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Klicek: Różnice widac w sumie jak sie przeskakuje z jednego obrazka na drugi w irfanview :) wyrazniejsze cienie i mniej plam na scianie. Ale masz zdecydowanie racje że dużo za dużo czasu to zajmuje, napewno jest miejsce na optymalizacje.

Z drugiej strony, ostatnio troche sie wczytalem w teorie vray'a i wychodzi że przy stosowaniu odpowiednio ustawionego adaptive QMC dodanie np depth of field zwieksza czas renderu jedynie o pare procent. Narazie brak czasu na takie proby, ale obacze w przyszłosci.

Yaro: obacze. a wlasnie, narazie to jest vrayLanczos, moze przez niego takie rozmycie.

dzieki za komentarze.

Mirach

Napisano

Z podłoga jeszcze powalczę ;P

room2rk7.jpg

adaptive subdivision

ir+lc (0,9 0,8)

irr map medium 60 15

lc 500 0,005

enviroment vraysky 0,06

exponential 1,4 1 1

Napisano

i z color bleedingiem proponuje (sufit:)).

a tak w ogole to za ciemno jak na pomieszczenie z cala sciana okien;)

pozdr

Napisano

A ja sie cieszyłem że tak ładnie xD Ale przy pierwszych renderkach chyba zawsze myśli się że jest lepiej niż jest rzeczywiście.

Napisano

ptah- przyciemno trochę i ta podłoga.Zmień to i powinno być lepiej.

Napisano

kazda pracka jest fajna...do czasu az sie skill nie podniesie, wtedy poprzednie zaczynaja sie mniej podobac:)

pozdr

Napisano
  • Autor

weźcie już lepiej róbcie classroom ;] ta scena to pomyłka którą popełniłem dawno temu ;)

Napisano

Marcin nie przesadzaj ! na twoich scena duza czesc forum nauczyla sie poprawnie renderenowac i wogole a scena do testow idealna :D

Pozdrawiam

Napisano

Marcin czyzby Ci sie juz wlasne "wypociny" przestaly podobac lol ;)

a tak na powaznie to co za roznica jaka scenka, chodzi o dobry render i swiatlo wiec... scenka jak scenka, do tego sie nadaje;)

choc moznaby juz cos nowego wrzucic, tak bardziej dla urozmaicenia.

pozdr:*

edit: Mirach a ja mam sentyment do kitczena, lubie ta scenke;)

Napisano

Wyłącz Affect background w opcjach color mapping'u.

I podłoga jakby bez odbić;)

Napisano

Sprawdź stronę wcześniej jak próbowałem robić odbicia xD

Skąd mogę pobrać classrooma?

Napisano

ptah: daj w odbiciach fresnel i gloss. I nie wiem czy nie powinienes troche color bleeding zmiejszych, bo przez te czerwone mebelki sciany zrobily sie liliowe.... ja piernicze, ale ja sie wyrażam :)

Napisano

Hhahaa, wersja dla obłąkanych;D Ale wyszło... ciekawie^^

Napisano

Ziarno bo tescik, a ze tescik flash'a to znad kamerki....;]

Pozdro!

Napisano

To ja też flasha sobie potestowałem :)

Mental Ray 3.5

2 światła mr area spot, jedno zaraz za kamerką, drugie w lampie, GI off i włączona logarytmiczna kontrola ekspozycji :)

768ec92037d99d89.jpg

A tutaj to samo, tylko światełko za kamerą przesunięte w lewo :)

0a3f2f225b9af761.jpg

A tu sobie jeszcze zwiększyłem moc flasha :D Ale wrzucę już tylko miniaturkę, coby forum dużymi obrazkami nie zaśmiecać :D

54683caa26a51fe9m.jpg

Czas wszystkich renderów (ale osobno :)) ~2min 40sek

Napisano
z kąd
hyhy

patry coś dziwny ten Twój flash bo sie w metalowych częściach lampa nie odbija

na 2 chyba w złym miejscu światło ustawiłeś chyba że to jakaś "odpinana" lampa ;)

Napisano

mrkrzysiek: przyjrzyj się. są cienie. tylko z reguły przy lampie znajdują się dokładnie po drugiej stronie od oka obserwatora ;)

Napisano

mrkrzysiek - są, są :)

pecet - sie nie odbija, bo zapomniałem włączyć widoczności tego światełka na renderze :/

A na 2 renderze to sobie tak dla jaj w lewo światło przesunąłem :P Przecież napisałem :)

O, i takie pytanie jeśli można przy okazji :) Czy w takich scenach, gdzie jest tylko flash opłaca się włączać GI? Bo wydaje mi się, że przy takim zimnym, słabym świetle nie będzie widać GI... a przy ciepłym, słabym świetle już chyba opłaca się włączać GI, żeby klimacik fajny był?

Napisano

Jak dla mnie, to GI musi byc zawsze i wszedzie... Bez tego jest jeszcze trudniej osiagnac fotorealistyczny render...

Napisano

Nic w tym dziwnego. Fotorealizm zależy w dużej mierze od poprawności fizycznej renderera. A bez GI czy innego systemu "bouncingu" śiwatła to fotorealistycznie można renderować tylko czarne dziury ;)

Napisano

oo79 w jakiej rozdzialce to wyrenderowales?

edit: o kurcze post z 10-07-07, 20:39, to mi chyba nie odpowiesz... ;)

Napisano
oo79 w jakiej rozdzialce to wyrenderowales?

edit: o kurcze post z 10-07-07, 20:39, to mi chyba nie odpowiesz... ;)

niepamietam ale chyba w zblizonej do tego co na forum.

Sam byłem w szoku, ze tak wyszlo nice :P

Napisano

heheh szalejesz nowy kompy :] to jedziesz ustawiania kosmos

pokaz jak ustawiles AA :] pewnie tez wysokie zgaduje > 5/15 >

pozdrawiam :D

Napisano

oo79 oki dziex :*

DUNE wg mnie bez sensu jest testowac swiatlo na pustej szarej/bialej scenie.Wrzucisz materialy i Ci sie wszystko pokaszani.

pozdr

Napisano

NO HALO? Tadzio, to nie tak, jezeli clej bedzie do pupy, to jak niby z kolorami z texturami ma Ci sie wyrednerowac prawidlowo - lub na odwrot ? cleje sa najbardziej wymagajace, textury duzo maskuja. Wiec wydaje mi sie ze wlasnie swiatlo sie powinno testowac na clejach. Oczywiscie swiatlo klejowe po dodaniu materialow itp sie zmienia, w ogole kurcze temat rzeka ... :)

Napisano

Klicus respect for all Your knowledge, but I got some sugestion...

Jasne masz racje. Ale jak sam powiedziales "swiatlo po dodaniu materialow sie zmieni".

I po dodaniu ciemnych materialow (i nie mowie tu o texturach, bo faktycznie maskuja, tylko o np innych kolorach) czesto okazuje sie (przynajmniej mnie sie okazywalo jak tak robilem) ze trzeba duzo poprawiac (przynajmniej Br/Dark mlt w color mappingu, i czesto same sety swiatel) bo sie wszystko przyciemnia, color bleeding dopiero wtedy wylazi, GI sie zmienia i takie tam. Wiec taka metoda juz na wstepie sama w sobie narzuca sporo poprawek.

Zreszta ja mam swoja metode, i kazdy ma swoja, lub wyrabia sobie swoja a i tak wazny jest efekt a nie sama metoda;)

Temat rzeka:)

pozdrawiam

Napisano

Cos przekombinowana ta scena szczegolnie te poduchy kolorowe.

przy schodach wyglada jakby gi nie bylo :p

Napisano

Przy qmc, to nie ma prawie ustawień. ;)