Skocz do zawarto艣ci

Kt贸ra lepsza? 38 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Kt贸ra lepsza?

• Radeon X800
      13
    • GeForce 6800
      25

Aby zag艂osowa膰 w tej ankiecie, prosimy si臋 zalogowa膰 lub zarejestrowa膰.

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupuje w艂a艣nie nowy komputer i mam maly dylemat. Nie potrafie si臋 zdecydowac na kate graficzn膮. Potrzebuje jej nie tylko do odpalenia najnowszych gierek, ale gownie do grafiki. My艣le nad GeForce 6800 i Radeonie X800. Mo偶e kto艣 mi powiedziec kt贸ry zakup bedzie lepszy?

Oczywi艣cie obie karty pod PCI-Express, 256MB na stanie :)

Prosze o jakie艣 wypowiedzi uzytkownik贸w tych kat i znawc贸w :)

• Odpowiedzi 70
  • Wy艣wietle艅 5,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

odk膮d zmieni艂em GeForce'a na Radeona sta艂em si臋 neutralny je艣li chodzi o te dwie firmy, kiedy艣 Radeon mia艂 problemy ze sterownikami i dlatego rzuca艂em na niego mi臋sem ale wida膰, 偶e to si臋 ju偶 zmieni艂o wi臋c ja wstrzymam si臋 od g艂osu a jedynie doradz臋 偶eby艣 kupi艂 to co aktualnie ma lepszy stosunek jako艣ci do ceny... tyle :)

pozdrawiam

Napisano

geforce g贸r膮!!! to jedno, a drugie:

ja bym trochc臋 do艂o偶y艂 i bra艂 6800 ultra gainwarda, ale jak ju偶 masz kas臋 na 6900 ultra gainwarda to napewno masz kas臋 na 7800... ja osobi艣cie kupuj臋 komputer za nied艂ugo to mam tak:

amd athlon 64 3800+ ( przerzucam si臋 z p4 )

2x 512 MB RAM Kingston HyperX

Gainward Geforce 6800GT ( ten najmocniejszy bo s膮 trzy )

WD Caviar 120GB

i jaka艣 p艂yta asusa sli

a pozatym zale偶y do czego u偶ywasz bo jak do grafiki to mo偶esz wybra膰 za oko艂o 2500z艂 nvidi臋 quadro. a na gry daj 6800. pami臋taj, 偶e 6800 mog膮 dzia艂a膰 w trybie sli a wtedy zawsze b臋d膮 leprze od radeona. Radeon lepiej si臋 podkr臋ca, ale szybko si臋 pali bo ma s艂abe radiatory. radiatory 6800 pracuj膮 straszliwie g艂o艣no. oczywi艣cie mo偶na je zast膮pi膰 innymi i wtedy troszk臋 podkr臋ci膰, ale ja my艣l臋, 偶e 6800 to tak dobre karty, 偶e nie trzeba nic podkr臋ca膰. pozdrawiam i mam nadziej臋, 偶e moje rady troszk臋 ci si臋 przydadz膮

Napisano

jeszcze jedno: ( tyczy si臋 gier ) teraz znaczna cz臋艣膰 firm ( tych najwi臋kszych ) podpisa艂a z nvidi膮 kontrakty z艂e dla ati. gry ea lub ubisoftu kt贸re wychodz膮 lepiej b臋d膮 dzia艂a膰 na kartach nvidii gdy偶 s膮 napisane w specjalnych trybach kt贸rymi szczyc膮 si臋 karty tego producenta.

no i polecam sobie poczyta膰 samemu na www.benchmark.pl

Napisano

Tez jestem za GF ;] i za nvidii'a ;) chociaz by dla tych shaderkow ;] ... ale na twoim miejscu poczekal bym na GF 7800 bodajze ;]

Napisano
  • Autor

Czakac to ja nie mog臋, a kasy to ja sporo tez nie mam. Wydatek juz ponad 1000z艂 na karte grafiki to dla mnie sporo... Zostan臋 chyba przy wersji GeForce 6800 standart, bo GT i Ultra to juz 2000z艂...

Dzi臋ki za opinie wszystkim (szczegolnie Tobie hkropinski :) ) ;)

Napisano

a jak chcesz zwyk艂e 6800 to lepiej we藕 6800le jest o 300 - 400 z艂 ta艅szy bo ma nieodblokowane potoki i minimalne zmniejszone takty zegara, ale potoki mo偶na odblokowa膰 riva tunerem i masz zwyk艂ego 6800 ;b

Napisano

heh tylko uwazaj na potoki, bo one wcale moga nie chciec sie tak odblokowac - artefakty. do grafy wystarczy ze przerobisz na quadro. pod sli to musisz plyte kupic pod to, zreszta to imho zly pomysl, lepiej sprzedac stara karte i kupic nowa ktora dodatko bedzie miala jakies nowe shaderki itp.

Napisano

jak m贸wisz o profesjonalnych kartach graficznych to powiem tak. s膮 bardzo dobre i doskona艂e, ale do grafiki, nie do zwyk艂ych aplikacji. w grach si臋 mog膮 nie spisa膰. a parametry - do grafiki s膮 bardzo dobre i maj膮 wiele system贸w kt贸re wspomagaj膮 grafik臋 ale nie maj膮 g艂贸wnych czynnik贸w kt贸re odpowiedzialne s膮 za gry komputerowe. pozdrawiam

Napisano

masz na mysli quadra? to sa zwykle geforce'y. roznica polega tylko na tym ze na nich mozesz legalnie zainstalowac maxtreme'y a inne aplikacje pewnie maja wbudowane, zoptymalizowane stery(to domysl, nie bic, nie pracowalem na niczym 3d poza maxem:P). tutaj placisz nie za parametry, tylko prace programistow.

Napisano

dzienks hkropinski i GRiPi za informacje ;] juz wiem na co zbierac ;D na GF 7800 ofkozz ;D quadrony to moze kiedyindziej ;)

Napisano
masz na mysli quadra? to sa zwykle geforce'y. roznica polega tylko na tym ze na nich mozesz legalnie zainstalowac maxtreme'y a inne aplikacje pewnie maja wbudowane, zoptymalizowane stery(to domysl, nie bic, nie pracowalem na niczym 3d poza maxem:P). tutaj placisz nie za parametry, tylko prace programistow.

z tego co tu napisales, to rozumiem ze wlasciwie quadro to to samo co geforce?...czyli jak zainstaluje maxtrem'y na geforce to bede mial quadro?

to co z tym softquadro, ja juz nie rozumiem:P

Napisano

quadra maja te same uklady co geforce'y, z tym ze geforce'y maja zalozana blokade(maxtreme po prostu sie nie instaluje). softquadro tak modyfikuje sterownik, aby system widzial geforce'a jako quadro, i dzieki temu bedziesz mogl zainstalowac maxtrema.

Napisano
ja juz nie rozumiem

Geforcea mo偶esz przerobi膰 na s艂abego, bardzo s艂abego Quadro odpowiednimi programami, jednak Quadro to bardzo s艂aby geforce i nic w nim nie zmienisz. a jednak mimo tego Quadro jest najleprz膮 kart膮 do grafiki, cadu i innych jak膮 mo偶esz wyma偶y膰 sobie. przecie偶 filmy powstaj膮 tylko na takich kartach - Gwiezdne wojny, mroczne widmo powstawa艂o na po艂膮czonych Quadro fx4000 i animacja kiedy tysi膮ce droid贸w atakuje - jedna klatka renderowa艂a si臋 ok. 4 godz. tak przynajmnie pisze w jednej z ksi膮偶ek.

Napisano
Geforcea mo偶esz przerobi膰 na s艂abego, bardzo s艂abego Quadro odpowiednimi programami, jednak Quadro to bardzo s艂aby geforce i nic w nim nie zmienisz. a jednak mimo tego Quadro jest najleprz膮 kart膮 do grafiki, cadu i innych jak膮 mo偶esz wyma偶y膰 sobie. przecie偶 filmy powstaj膮 tylko na takich kartach - Gwiezdne wojny, mroczne widmo powstawa艂o na po艂膮czonych Quadro fx4000 i animacja kiedy tysi膮ce droid贸w atakuje - jedna klatka renderowa艂a si臋 ok. 4 godz. tak przynajmnie pisze w jednej z ksi膮偶ek.

hey kid, go home to mummy :D

Napisano

hkropinski, sorry ale glupoty pieprzysz. po pierwsze: karta graficzna nie ma nic wspolnego z renderingiem(pomijajac gelato, rd5000 i tym podobne wynalazki), ona jak cos renderuje, to viewporty w czasie rzeczywistym. po drugie: nie ma roznicy pomiedzy quadrem a geforcem, z punktu widzenia ukladu(ewentualnie jest inne taktowanie, chlodzenie itp.), sam uklad jest ten sam i maxtrem nie widzi roznicy pomiedzy przerobionym a zwyklym quadro(jak by przeciez byla to nvidia by to od razu wykorzystala do zabezpieczenia :P).

Napisano

hkropi艅ski to 偶e艣 napisa艂..:D

a tak na inny temat. wiecie mo偶e po ile taki gelato stoi? daj膮 go je艣li sie kupi quadro fx

z ciekawo艣ci oczywi艣cie pytam :D bo w age`u wroclawskim jeszcze tego nie maj膮 :D

Napisano
  • Autor

Oojja...ale si臋 rozgadali艣cie :D

Hmm chyba kupie te GF 6800GT. Znalaz艂em artykul o GT i LE ( http://www.frazpc.pl/artykuly/302/GeForce/6600GT/vs/6800LE ) wychodzi z tego, 偶e GT jest lepszy, wi臋c na niego wyci膮gne forse. Teraz niech tylko kto艣 mi powie jak odblokowac te 8 potoko艂ow poprzez rivatuner + maxtreeme. Czy to oze spowodowac uszkodzenie karty? Jakie jest prawdopodobie艅stwo, ze to sie uda?

Aha i jeszcze jedno. Czy warto dawa膰 ok 100-200 z艂 wi臋cej za PCI-Express, czy zosta膰 przy AGP 8 ?? :/

Napisano

je艣li sk艂adasz nowego kompa to ju偶 tylko z PCI-Express (chodzi jedynie o spe艂nienie przysz艂ego "standardu", bo wi臋kszej wydajno艣ci to to jak na razie nie ma od AGP x8)

pozdrawiam

Napisano

ale tam pisze o 6600GT a nie 6800GT, tak to lepiej we藕 6800LE, albo zwyk艂e 6800. tylko w tych dw贸ch rodzajach kart odblokujesz potoki. karty NA PEWNO nie zniszczysz, ale gwarancj臋 tracisz... potoki odblokujesz riv膮 2.0 RC15.2.

1. klikasz na ikon臋 karty graficznej ko艂o przycisku cudtomize

2. zak艂adka NVStrap Driver / Install potem ci si臋 uaktywnia zak艂adka

3. w sekcji graphics processor configuration klikasz w rozwijanym oknie na custom a potem customize

4. masz nowe okno z pokazanym stanem potok贸w.

5. z lewej strony masz kolumn臋 bit field i tam s膮 taki haczyki.

6. zaznaczasz tam gdzie ich niema ale omijasz pola gdzie w kolumnie description pisze n/a.

mam nadziej臋, 偶e troch臋 pomog艂em, i jeszcze jedno. ja jestem od zawsze przekonany do agp8x

pozdrawiam

Napisano

Wspaniale, ze jestes przekonany, ale nie wiem czy slyszales ze nvidia nie bedzie produkowa艂a nowych kart na to z艂膮cze. 6800ultra to koniec przygody z AGP dla NV. Jesli ktos teraz sk艂ada nowego kompa to zrobi idiotyzm kupujac p艂yte z agp.

Jesli uda ci sie znalezc kase na 6800gt to bierz - w zwyklym 6800, albo LE prawdopodobnie odblokujesz jakies potoki/vs, ale taktowan gt/ultra nie osi膮gniesz. Co za tym idzie wydajno艣ci r贸wnie偶.

PS: prawdopodobienstwo odblokowania potokow - nie ma czegos takiego, jesli nie kupujesz selekcjonowanej karty (+100/200zl) to kompletny ryzyk-fizyk. Mowimy o nowych kartach oczywiscie.

Napisano
Tez jestem za GF ;] i za nvidii'a ;)

no , darmowe piwo na festiwalach rozdaj膮:>

Sans'a s艂uchaj , on cuda tworzy :P

Napisano

chcialbym tylko dodac ze na cgtalku jest dosc obszerny watek poswiecony przerabianiu ati na fire gl a w nim jest dosyc duzo informacji na temat tego czy fire gl w ogole dziala i w jakich programach...

osobiscie do 3d studio bralbym gf6800 jezeli masz ok 1000 to poszukalbym na allegro, widzialem ostatnio za ~1100,- gf6800gt 256mb gddr3

jak kupisz zwyklego 6800 to masz duza szanse odblokowac potoki, kiedys praktycznie 9/10 sie udawaklo a teraz to nie wiem bo dawno sie nie interesowalem.

z autopsji zauwazylem ze Firegl w maxie jest gorsze od quadro, moj stary dobry ti4200 przerobiony na quadro byl prawie tak szybki w wievportach co r9800 na firegl, poza tym przerobienie ati zajmuje wiecej czasu i jest bardziej skomplikowane.

greets

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za posty.

Zwyk艂e GF6800 ok 700z艂 mozna kupi膰 na allegro, wersja GT juz ponad 1000z艂...

Musze stan膮膰 przed decyzj膮 czy kupi膰 GF6800 + monitor 19", czy GF6800GT + monitor 17". Ktora wersje doradzacie ?? :D

Napisano

mo偶e niezbyt odpowiedni w膮tek, ale ponowi臋 pytanie asblaze'a : jak ma si臋 to ca艂e quadro do Mayki?

Napisano
  • Autor

Juz ustalilem, ze biore 19' ale CRT...szkoda kasy na LCD gdy pomy艣le ze moge zaoszczedzi膰 500z艂 i zamiast 1x 512MB Kongstona wezme dual channel 2x512 i jeszcze zostanie troche na lepsiejsza karte graficzna :D

Napisano
Wspaniale, ze jestes przekonany, ale nie wiem czy slyszales ze nvidia nie bedzie produkowa艂a nowych kart na to z艂膮cze. 6800ultra to koniec przygody z AGP dla NV

jeszcze nawi膮zuj膮c do powy偶szej wypowiedzi. S膮dz臋, 偶e jednak nvidia jeszcze wyda kilka modeli na to z艂膮cze. nie wiem czy pami臋tasz, ale z geforcem 6600 mia艂o byc tak samo. Producenci s膮 pod ogromn膮 presj膮 rynku. I dlatego model 6600 kt贸ry mia艂 by膰 dost臋pny wy艂膮cznie pod z艂膮cza PCI-E ju偶 po kr贸tkim okresie po premierze powsta艂a wersja dla AGP. Wi臋c to zdarzenie powinno u艣wiadomi膰 jak bardzo uzale偶niony jest producent od runku. Producent mo偶e mie膰 zaierzenia np. takie, 偶e nie b臋dzie produkowa艂 kart dla agp. a jednak wszystko jest mo偶liwe. wi臋c nie mozna wykluczy膰, 偶e np. geforce 7800gtx nie wyjd膮 za jaki艣 czas dla agp8.

Napisano
  • Autor

Masz racj臋...minie jeszcze sporo czasu zanim min膮 czasy AGP 8. Wiele osob ma jeszcze p艂yty gdzie takie z艂acze jest i nie widzi im sie wymiane calej p艂yty dla karty graficznej...pewnie dopiero przy 8 generacji GeForce AGP przejdzie do lamusa :D

A tak w nawiasie to postanowi艂em wzi膮艣膰 GeForce 6800 Leadtek'a albo Asus'a 256MB ( jak dobrze sie poszpera to juz za 900z艂 :D). Przeobie go i uzyskam pe艂ne 16 potoko艂ow ;D

Napisano
  • Autor

Ostatnie pytanie. Czy w "GeForce 6800 Leadtek Winfast PX-6800-TDH 256MB" da sie odblokowac potoko艂y ?? :) Dla pewnosci pytam...:)

Napisano

falcrum i hkropinski - imho nie doceniacie roli reklamy - np. wezmy pod uwage lcd: z technicznego punktu widzenia jest gorszy od crt(jedynie ma idealna geometrie, a za to wyswietla przecientnie 50% kolorow, ma skalowane rozdzielczosci, smuzy), ale reklamy, teksty w czasopismach, ogolna moda na "nowoczesne lcd" sprawia ze miliony kowalskich ida do sklepow po lcd. kolejny przyklad - agp 8x: nie bylo wcale sensu wprowadzac tego standardu, przyrost mocy jest praktycznie niezauwazalny do agp 4x ale zaraz plyty i karty zaczely wychodzic tylko pod to(tutaj przynajmniej byla kompatyblnosc w dol :)). teraz jak wejdzie na stale pci-e to za pol roku nie ujzycie zadnej nowej pod agp :P a tak zamykacie sobie droge upgrade'u :/ zreszta robcie co chcecie, to wasza kasa.

Napisano

GRiPI -> przecierz ja nie kupuj臋 karty graficznej! wi臋c dlaczego s艂owa s膮 skierowane do mnie? ja o tym wszystkim wiem

Napisano

napisalem to, jak przeczytalem twoja ostatniego posta na temat agp

Napisano

ale w ostatnim poscie w艂a艣nie pisa艂em o tym jak producenci uzale偶nieni s膮 od tynku, czyli tak偶e reklamy

Napisano
producenci uzale偶nieni s膮 od rynku

Hehe swoj膮 wiedz臋 opierasz na marketingowym bulszicie i jeszcze twierdzisz 偶e to oni s膮 od Ciebie zale偶ni.

To 艣wiadczy tylko o tym jak niesamowicie ciekawym zjawiskiem jest marketing producent贸w elektroniki :)

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci