Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Proste pytanko czy istnieje coś takiego jak tubosquid w wydaniu polskim albo chociaż europejskim?

Bo jakoś tak sprzedaż modeli za wielką wodę to trochę skomplikowana procedura.

• Odpowiedzi 196
  • Wyświetleń 33,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hehee ja przeczytalem "polski turbopascal" :D i sie dziwilem o co chodzi :D

a wracajac do watku to tez jestem ciekaw......

Napisano

no pewnie byłoby troche chetnych osób w Polszy, ale kwestia ,ze taki serwis musiałby byc rozreklamowany.

Na świecie jest sporo takich serwisów, a wiekszość zna tylko turbosquid, zwglednie także genialną deespone lub viewpoint.

Fakt , że turbosquid mocno sobie liczy za pośrednictwo :(

Napisano
  • Autor

Nie chodzi o sam turbosquit ale o formalność których trzeba dopełnić co by kasa popłyneła od wójka Sama. JAkieś numery kwity, papiery o my god po co to wszystko?

Napisano

No nieweim czy by coś takiego poszło. Pewnie wszyscy chcieliby sprzedawać a kupować to niema komu :)

Napisano

master ciekawe czy ktos kupi ;P

hmmm moze mojego czolga sprzedam :D

edit

eee chyba se odpusze Pionier wystawil :) predzej kupia jego niz moj :D

btw. pytanie do polakow co sprzedali model

dostaliscie kase ??

Napisano

nielot007 - zrób Pionierowi konkurencje cenową :P

Znam jedną osobe której udało się w przeciągu roku sprzedać 2 modele chyba, ale jest to wina raczej tego ze mało ich tam nawystawiał.

Napisano

* A tam nikt nie kupuje i jest ciężko :*

Jasne, a firma utrzymuje się z datków i spadku po matce Teresie z Kalkuty. Jakby nikt nie kupował to dawno padliby na ryj i piach by ich przysypał a że póki co jakoś się nie zanosi- znaczy ktoś coś kupuje (no chyba że piorą brudną kasę albo są przykrywką mrocznych spisków).

Napisano

z tego co wiem to tam kupują, tylko trzeba "trafić modelem", procedura odbierania kasy nie jest aż taka skomplikowana (zwłaszcza jak ktoś mieszka w warszawie), miałem to nawet opisane gdzieś w mailu jak znajde to tu zamieszcze

prowizji biorą od ch i jeszcze troche chyba 50 - 65%, zależy od ceny modelu

ja sprzedałem tam jedą kopie lanci delty low poly :p a mój darmowy model xsary "po wypadku" ma już kilka tysięcy sciągnieć :D

Napisano

Z oficjalnego FAQ:

Q: You mentioned an average royalty of 50%. Does the percentage ever change?

A: Yes, it can. Products that are priced at least $150 get a 53% royalty, and products at least $500 get a 55% royalty.

Wychodziłoby z tego że biorą od 45 do 50%. Ja wrzucam tam tylko modele które tak czy tak leżałyby na dysku "bo cośtam" (albo te za które klienci nie zapłacili)- coś się od czasu do czasu sprzeda ale to raczej kasa na tytoń do fajki niż forma zarobku. Inna rzecz że nie nastawiałem się nigdy "ok, a teraz na poważnie będę robił pod klientów Turbosquidu żeby kosić kasę". Koniec końców lepsze to niż nic.

Napisano

ja sie kiedyś napaliłem na to ale nie miałem bardzo z czym wojować, a później olałem i teraz mi się przypomniało, no w sumie mam już kilka modeli może jeszcze spróbuje

Napisano

serwus :)

hahahhaha, Panowie :D złodziejska prowizja 50 % ??? - toć to i tak mniej

niż polski podatek :DDDDD hahahaha

Napisano

to samo pytanie co master :)

master czemu dales w swoim taka duuuza cene?? :D

nie lepiej mniejsza?? wiecej kupi ;)

pozdro

Napisano

Żeby wszystko było jasne (parę osób wie, parę coś tam słyszało)- od dwóch lat pracuję dla Turbosquid stąd wiem jak rzeczy wyglądają "po obu stronach barykady"

Modele wrzuciłem 3 miesiące temu, do tej pory mam dwa salesy czyli plus minus raz na miesiąc coś tam się przydarza ale tak jak pisałem wcześniej- ani to duża kasa ani szczególne starania. Są goście którzy są od trzech lat (albo i więcej), mają po 50+ modeli inic nie sprzedali, jest taki chłopak z Rosji który jednym modelem nabił niesamowitą ilość salesów. Wszystko zależy od trafienia w potrzeby klienta a nie od tego czy ludzie lubią modelować samochody (bez osobistych wycieczek, po prostu akurat modeli samochodów jest jak wszy).

Napisano

Ja mam propozycje...ktoś mi zrobi model a ja go sprzedam. Jak chcecie to możemy negocjowac podział kasy. Ja proponuje tak: wszystko dla mnie...reszta dla tego kto zrobił mjodel:D. By tam coś sprzedać trzeba mieć szczęście i rozeznanie na rynku...a i kasy z tego dużej nie mał. Zwłaszcza jak ci 50% zabiorą...no i jeszcze kolejne 50% Polskich podatków:) Ale zawsze jest jakaś satysfakcja, że udało się coś sprzedaćXD

Napisano

Na szczęście polski podatek obowiązuje przy zarobkach chyba ok. 1000zł/miesiąc czy coś takiego :)

Napisano

Jest niemało serwisów oferujących usługi 3d tego typu i całe mnóstwo źródeł darmowych modeli a mimo to Turbosquid ciągle jest w czołówce. Zapewnia choćby takie drobiazgi jak 24 godzinny technical support telefoniczny i online dla wszystkich modeli przez rok od zakupu, darmową przestrzeń na serwerach i promocję artystów. Skoro nie jest to organizacja charytatywna- a nie jest- to znaczy że coś sprawia że ludzie chcą tam kupować i sprzedawać na takich a nie innych warunkach. Chcesz- godzisz się na warunki (póki nie sprzedasz nic nie tracisz)- nie chcesz- nie ma problemu. Obowiązkowe to w żadnym razie nie jest i ma tą dodatkową zaletę że można ponarzekać za darmo- dla Polaków- nawet jeśli sami nic tam nie robią- to bezcenne :).

Jak chcesz zrobić z Turbosquid jedyne źródło utrzymania to cienko to widzę- chyba że masz fenomenalne wyczucie rynku ale wtedy nie ma sensu się z nikim dzielić, za to jeśli masz ileś tam modeli które i tak będą tylko zajmować miejsce na dysku to jest to jakaś alternatywa.

Napisano

Master- wiesz- moja działka to właśnie min. technical support więc nie mam bezpośredniego dostępu do statystyki dotyczącej sprzedaży (pomijając to jakbym miał to nie mógłbym publicznie udzielać takiej informacji ;) ) Jedno co mogę powiedzieć to dość oczywista rzecz że naturalnym klientem firm takich jak Turbosquid są agencje reklamowe a tym np. modele broni są niepotrzebne (podobnie jak statki kosmiczne, rycerze, smoki i inne tego typu popularne wśród modelerów rzeczy).

Napisano

Master z modelowanie pudełka proszku do prania nikt nie powinien mieć problemów ;-P

modele kobiet z doskonałą topologią chyba nieźle idą raz kiedyś widziałem taki za 600 $ i miał całkiem sopro ocen od kupców

Napisano

NO ja kiedyś znalazłem na TS model psiego gówna :) Ludzie mają pomysły...

Napisano

Master ąz dziwne że az conajmniej 20 osób to kupiło

Rk ale konkurencji pewnie nie miał i o to chodzi żeby znaleźć nisze w rynku i ją wypełnić ;P ale to nie najlepszy przykład bo majątku pewnie nie zbił ;-))

Napisano

Wie ktoś czy można ściągnąć kase z TS bez wysyłania faxów do stanów z W-8 itp. ? Kiedyś na chwile się zainteresowałem TS'em i mam tam troszke (troszke znaczy dosłownie troszke - jakieś 218$, ale to zawsze kasa na nowe sofiksy ;D) usd które zbiłem na starym badziewnym modeliku.

Pozdrawiam