Simple_man Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 Proste pytanko czy istnieje coś takiego jak tubosquid w wydaniu polskim albo chociaż europejskim? Bo jakoś tak sprzedaż modeli za wielką wodę to trochę skomplikowana procedura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 hehee ja przeczytalem "polski turbopascal" :D i sie dziwilem o co chodzi :D a wracajac do watku to tez jestem ciekaw...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 na http://www.evermotion.org jest chyba cos takiego (znacznie mniejsze ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javor Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 a co wy skomplikowanego widzicie w turbosquidzie ?? bo ja nic :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 jest napewno kilku grafikow zakladalo zdaje sie podobna inwestycje jak sie nie myle ale adresu niestety nie pamietam, ale w newsach na pierwszej jak dobrze poszukac to by sie znalazlo ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 no pewnie byłoby troche chetnych osób w Polszy, ale kwestia ,ze taki serwis musiałby byc rozreklamowany. Na świecie jest sporo takich serwisów, a wiekszość zna tylko turbosquid, zwglednie także genialną deespone lub viewpoint. Fakt , że turbosquid mocno sobie liczy za pośrednictwo :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 20 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2005 Nie chodzi o sam turbosquit ale o formalność których trzeba dopełnić co by kasa popłyneła od wójka Sama. JAkieś numery kwity, papiery o my god po co to wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 to może takie coś by założyć na max3d.pl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 No nieweim czy by coś takiego poszło. Pewnie wszyscy chcieliby sprzedawać a kupować to niema komu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirAnen Napisano 8 Sierpień 2006 Share Napisano 8 Sierpień 2006 Chetnie kupie model " Kot w Worku" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 9 Sierpień 2006 Share Napisano 9 Sierpień 2006 zabieram sie do pracy:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 20 Sierpień 2006 Share Napisano 20 Sierpień 2006 http://forum.grafika3d.net/viewtopic.php?t=97 tu jest obszerny temat o ts, ja tam sprzedałem aż jeden model :D ale kasy do dziś nie odebrałem, całe 32$, ale podobno można na tym zarabiać, tylko trzeba systematycznie wrzucać nowe modele i rozeznać się w "potrzebach rynku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 A jesteś zarejestrowany (te wszystkie pity itp)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Kupujcie ludzie! http://www.turbosquid.com/FullPreview/Index.cfm/ID/318481 :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 master ciekawe czy ktos kupi ;P hmmm moze mojego czolga sprzedam :D edit eee chyba se odpusze Pionier wystawil :) predzej kupia jego niz moj :D btw. pytanie do polakow co sprzedali model dostaliscie kase ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 Najpierw trzeba coś sprzedać :* A tam nikt nie kupuje i jest ciężko :*. A handlował ktoś na http://www.renderosity.com ? Dla kupujących to ciekawsza strona, ceny wypasionych modeli nie przekraczają $30... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ardeni Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 nielot007 - zrób Pionierowi konkurencje cenową :P Znam jedną osobe której udało się w przeciągu roku sprzedać 2 modele chyba, ale jest to wina raczej tego ze mało ich tam nawystawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 * A tam nikt nie kupuje i jest ciężko :* Jasne, a firma utrzymuje się z datków i spadku po matce Teresie z Kalkuty. Jakby nikt nie kupował to dawno padliby na ryj i piach by ich przysypał a że póki co jakoś się nie zanosi- znaczy ktoś coś kupuje (no chyba że piorą brudną kasę albo są przykrywką mrocznych spisków). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 21 Sierpień 2006 Share Napisano 21 Sierpień 2006 z tego co wiem to tam kupują, tylko trzeba "trafić modelem", procedura odbierania kasy nie jest aż taka skomplikowana (zwłaszcza jak ktoś mieszka w warszawie), miałem to nawet opisane gdzieś w mailu jak znajde to tu zamieszcze prowizji biorą od ch i jeszcze troche chyba 50 - 65%, zależy od ceny modelu ja sprzedałem tam jedą kopie lanci delty low poly :p a mój darmowy model xsary "po wypadku" ma już kilka tysięcy sciągnieć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Z oficjalnego FAQ: Q: You mentioned an average royalty of 50%. Does the percentage ever change? A: Yes, it can. Products that are priced at least $150 get a 53% royalty, and products at least $500 get a 55% royalty. Wychodziłoby z tego że biorą od 45 do 50%. Ja wrzucam tam tylko modele które tak czy tak leżałyby na dysku "bo cośtam" (albo te za które klienci nie zapłacili)- coś się od czasu do czasu sprzeda ale to raczej kasa na tytoń do fajki niż forma zarobku. Inna rzecz że nie nastawiałem się nigdy "ok, a teraz na poważnie będę robił pod klientów Turbosquidu żeby kosić kasę". Koniec końców lepsze to niż nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 ja sie kiedyś napaliłem na to ale nie miałem bardzo z czym wojować, a później olałem i teraz mi się przypomniało, no w sumie mam już kilka modeli może jeszcze spróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kannu Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 serwus :) hahahhaha, Panowie :D złodziejska prowizja 50 % ??? - toć to i tak mniej niż polski podatek :DDDDD hahahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 RK -> Ile modeli udało Ci się sprzedać (miesięcznie/rocznie/wogóle)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 to samo pytanie co master :) master czemu dales w swoim taka duuuza cene?? :D nie lepiej mniejsza?? wiecej kupi ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Było po $10 to nikt nie chciał ;p Może się znajdzie jakiś frajer z potrzebą ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Żeby wszystko było jasne (parę osób wie, parę coś tam słyszało)- od dwóch lat pracuję dla Turbosquid stąd wiem jak rzeczy wyglądają "po obu stronach barykady" Modele wrzuciłem 3 miesiące temu, do tej pory mam dwa salesy czyli plus minus raz na miesiąc coś tam się przydarza ale tak jak pisałem wcześniej- ani to duża kasa ani szczególne starania. Są goście którzy są od trzech lat (albo i więcej), mają po 50+ modeli inic nie sprzedali, jest taki chłopak z Rosji który jednym modelem nabił niesamowitą ilość salesów. Wszystko zależy od trafienia w potrzeby klienta a nie od tego czy ludzie lubią modelować samochody (bez osobistych wycieczek, po prostu akurat modeli samochodów jest jak wszy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Czyli lepiej grać w totolotka :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 phi, do kitu taki serwis ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Ja mam propozycje...ktoś mi zrobi model a ja go sprzedam. Jak chcecie to możemy negocjowac podział kasy. Ja proponuje tak: wszystko dla mnie...reszta dla tego kto zrobił mjodel:D. By tam coś sprzedać trzeba mieć szczęście i rozeznanie na rynku...a i kasy z tego dużej nie mał. Zwłaszcza jak ci 50% zabiorą...no i jeszcze kolejne 50% Polskich podatków:) Ale zawsze jest jakaś satysfakcja, że udało się coś sprzedaćXD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Za darmo to i tam pójdzie :*. A podatek to tylko 30% i do tego amerykański z importu a nie jakiś kiebski polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 50% ha to teraz widać że jedyną osobą która sie z tego utrzymuje to właściciel turbosuidu a reszta dorabia do lizaków 50 % szaleństwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Na szczęście polski podatek obowiązuje przy zarobkach chyba ok. 1000zł/miesiąc czy coś takiego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Fikołku ktoś musi utrzymywać serwer z ogromną ilością modeli z których sprzedaje się 1%, i wypełniać czeki dla szczęśliwców :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 50% turbosquid 50% polskie podatki a na soft trzeba zarobic w kamieniolomie ... na czarno >_> <_> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 22 Sierpień 2006 Share Napisano 22 Sierpień 2006 Jest niemało serwisów oferujących usługi 3d tego typu i całe mnóstwo źródeł darmowych modeli a mimo to Turbosquid ciągle jest w czołówce. Zapewnia choćby takie drobiazgi jak 24 godzinny technical support telefoniczny i online dla wszystkich modeli przez rok od zakupu, darmową przestrzeń na serwerach i promocję artystów. Skoro nie jest to organizacja charytatywna- a nie jest- to znaczy że coś sprawia że ludzie chcą tam kupować i sprzedawać na takich a nie innych warunkach. Chcesz- godzisz się na warunki (póki nie sprzedasz nic nie tracisz)- nie chcesz- nie ma problemu. Obowiązkowe to w żadnym razie nie jest i ma tą dodatkową zaletę że można ponarzekać za darmo- dla Polaków- nawet jeśli sami nic tam nie robią- to bezcenne :). Jak chcesz zrobić z Turbosquid jedyne źródło utrzymania to cienko to widzę- chyba że masz fenomenalne wyczucie rynku ale wtedy nie ma sensu się z nikim dzielić, za to jeśli masz ileś tam modeli które i tak będą tylko zajmować miejsce na dysku to jest to jakaś alternatywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 RK a co się najlepiej sprzedaje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Master - nie bądź leń, samemu możesz sprawdzić ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Sprawdzam ale nie ma sortowania po ilości sprzedanych oraz nie pokazuje ile się sprzedało sztuk... Można sobie co najwyżej zgadywać po ilości ocen :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 master najlepiej sie sprzedaje kiełbasa ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Master- wiesz- moja działka to właśnie min. technical support więc nie mam bezpośredniego dostępu do statystyki dotyczącej sprzedaży (pomijając to jakbym miał to nie mógłbym publicznie udzielać takiej informacji ;) ) Jedno co mogę powiedzieć to dość oczywista rzecz że naturalnym klientem firm takich jak Turbosquid są agencje reklamowe a tym np. modele broni są niepotrzebne (podobnie jak statki kosmiczne, rycerze, smoki i inne tego typu popularne wśród modelerów rzeczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Czyli lepiej zacząć modelować tampony i pudełka proszków do prania ;) Thx za NFO :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Welcome to real world :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Master z modelowanie pudełka proszku do prania nikt nie powinien mieć problemów ;-P modele kobiet z doskonałą topologią chyba nieźle idą raz kiedyś widziałem taki za 600 $ i miał całkiem sopro ocen od kupców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Na początek ambitnie pojadę z bębnem od pralki... Właściwie co agencje reklamowe lubią najbardziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick sheep Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Master agencje reklamowe najlepiej lubia wyzyskiwac mlodych grafikow:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 eh ten to ma wyczucie: http://www.turbosquid.com/FullPreview/Index.cfm/ID/314412 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 NO ja kiedyś znalazłem na TS model psiego gówna :) Ludzie mają pomysły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Master ąz dziwne że az conajmniej 20 osób to kupiło Rk ale konkurencji pewnie nie miał i o to chodzi żeby znaleźć nisze w rynku i ją wypełnić ;P ale to nie najlepszy przykład bo majątku pewnie nie zbił ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAINbringer Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Wie ktoś czy można ściągnąć kase z TS bez wysyłania faxów do stanów z W-8 itp. ? Kiedyś na chwile się zainteresowałem TS'em i mam tam troszke (troszke znaczy dosłownie troszke - jakieś 218$, ale to zawsze kasa na nowe sofiksy ;D) usd które zbiłem na starym badziewnym modeliku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 23 Sierpień 2006 Share Napisano 23 Sierpień 2006 Jakim modelem trafiłeś w gusta? w-8-blabla potrzebują by się rozliczyć z fiskusem :* Więc nie ma opcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi