Napisano 9 Lipiec 200618 l Witam. Po raz pierwszy daje cos na forum. Modeluje wizualizacje swojej kuchni. To co prezentuje to dopiero wstep - bez wiekszej ilosci szczegolow i dobego oswietlenia. Prosze o jak najwiecej krytycznych uwag :)
Napisano 9 Lipiec 200618 l Moze na razie zostaw tekstury zrob wszystkie modele i oswietl scene bez materialow. Naprawde masz kafelki od podlogi po sufit? :)
Napisano 9 Lipiec 200618 l Witam. Twój wątek jest źle nazwany, przeczytaj regulamin dot. nazewnictwa wątków w działach Galeria i WIP pod linkiem: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=2595 Następnie wprowadź poprawki zgodnie z wytycznymi regulaminu. Zapoznaj się też z całym regulaminem max3d.pl: http://max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=43 Niezastosowanie się do powyższych zasad zaowocuje usunięciem źle nazwanego wątku.
Napisano 9 Lipiec 200618 l Kazan_HB nie wiem czym renderujesz ale w VRay'u można renderować scenke przypisując całej jeden wybrany materiał, a zabawa w oteksturowywanie wszystkiego po zrobieniu całości chyba jest imho gorszym rozwiązaniem niż gotowa teksturka na gotowy dany model. Pozatym fajny kaloryfer ;) I lepiej chyba zrób dzienne oświetlenie zamiast nocnego.
Napisano 10 Lipiec 200618 l Autor Nie mialem zbyt wiele czasu na zrobienie czegos wiecej ale zeby nie bylo ze stoje w miejscu dodalem pare szczegolow plus inne swiatlo i materialy (render tez nie jest najlepszy bo ustawienia GI sa na very low). Poki co na razie tylko tyle :(
Napisano 18 Lipiec 200618 l Autor Jakos nie mam za bardzo czasu na updaty ale cos tma popchnalem sprawy do przodu. Dowod ponizej.
Napisano 18 Lipiec 200618 l now iec tak grzejniczek niezły ale lepiej by wygladał jakby zapełniał ta wneke cała pozatym rurka dochodząca do grzejnika jest za cienka no i zawór za wązki o materiału grzejnika musisz dodac jkis bump noise albo cos w tym stylu bo powierzchnia kaloryfera jest chropowata przeciagni reka u siebie to zobaczysz no i raczej powinna byc bardziej matowa bo maluje sie kaloryfery farba olejna raczej a nie lakieruje i poleruje na błysk:)
Napisano 22 Lipiec 200618 l Autor Ok. Dzieki. Grzejniczek jest juz w bardziej naturalnym kolorze - rozmiar pozostal na razie ten sam, bo taki maly jest w rzeczywistosci. Dodalem jeszcze kontakt, puszke, widoczek za oknem (+ DOF) i inny model odbic (z HDRI).
Napisano 24 Lipiec 200618 l Autor I jeszcze jeden maly updacik - tym razem inne tlo za oknem, troche wiecej szczegolow i nowe materialy. Dajcie znac co warto poprawic.
Napisano 23 Sierpień 200618 l Autor Witam! Po dluzszej przerwie udalo mi sie troch z updatowac te scenke. Wciaz pracuje na modelingiem obiektow do tej sceny, rownoczesnie uczac sie teksturowania i roznych metod renderowania. Stad tak mi wolno idzie. Poradzcie co warto by tu jeszcze zmienic. Z gory dzieki za zainteresowanie i porady.
Napisano 23 Sierpień 200618 l jest ładnie, znaczy sie realistycznie,tylko wyprostuj widok za oknem i zrób inne połączenie ściany z podłogą bo aktualne jest zbyt idealne ;)
Napisano 24 Sierpień 200618 l Hmm mam wrażenie, że jest trochę za ciemno w stosunku do obrazka w tle.
Napisano 24 Sierpień 200618 l A moim zdaniem dorbze jest, w koncu słońce nie świeci na całej powierzchni w pokoju, tak jak na zewnątrz :)) Realistyka jest dość duża ale podnieś poziom szczegółów i co do obrazka w tle... to mym zdaniem jest troszke przektrzywiony :p popraw to :)) pozdro
Napisano 24 Sierpień 200618 l te 6 godzin renderingu to lekka przesada - musisz mieć coś xle ustawine bo to raczej niemożliwe.
Napisano 24 Sierpień 200618 l heheh fajna kuchnia XD chyba ty w jakims akademyku mieszkasz ze tylko kilka makaronow sterczy i wogole parapat słuzy jako regał :D A tak na serio czas renderu troszke mnie zdziwił 6H i to jeszcze nie najlepsza jakosc, wogole wygląda mi to jak bys w GI Skylight oswietlał hdri. Nie czytałem wczensejszych postow, to vray ?
Napisano 25 Sierpień 200618 l Skup się na modelach, później pocwicz rendering, bo tragicznie wychodzi ;]
Napisano 31 Sierpień 200618 l Autor Teraz dodałem firankę i zmieniłem troszkę teksturę okna - na bardziej "starą". Udało mi się także zmniejszyć czas renderingu przez wybranie Light cache jako secondary bounces GI engine.
Napisano 31 Sierpień 200618 l Ta firanka wyglada jak z jakiegos ciasta lub z posklejanego grubego makaronu.
Napisano 8 Wrzesień 200618 l Autor Inna firanka, inne materialy, troche nowych modeli i inne parametry renderingu aby skrocic czas obliczen. Co wy na to?
Napisano 8 Wrzesień 200618 l Siemano..poczatek mi sie bardzo podobal lecz teraz jest srednio. Firanka wyszla Ci jak jakas siatka wzmacniajaca do tynkow. Nie widac ram okien ktore wygladaly dosyc fajnie i mozna to jeszzce odzyskac ale przez wymiane firanek. Nie wiem dlaczego kolor scian jest mapa pojedynczego kafelka..bo tak to wyglada. Tak w ogole pokaz fotke pomieszczenia to porownamy:)
Napisano 8 Wrzesień 200618 l Autor Tak jak myslalem przesadzilem. Chcialem troche "postarzyc" pomieszczenie ale chyba efekt jest nienajlepszy. W rzeczywistosci w kuchni (bo to kuchnia) jest teraz calkiem ladnie - tak nedznie bylo przed remontem. Wrzuce dzisiaj cos bez firanki i z kilkoma dodatkami. Dzieki za rady.
Napisano 8 Wrzesień 200618 l NIezła scenka. Modele są super, piękny kaloryfer. Najbardziej urzekają tutaj same tekstury, dają wrażenie tego, że scenka wygląda jakby było to już gotowe zdjęcie.
Napisano 17 Wrzesień 200618 l Autor Troszeczke "przeteksturowalem" scene. Powoli zaczynam sie juz nia meczyc i mysle ze bede zblizal sie do jej zakonczenia. W planie pozostalo jeszcze umeblowanie: szafa kuchenna, stol i stolki.
Napisano 18 Wrzesień 200618 l Blad od samego poczatku. Dobrze wystartowales ale tak na prawde braklo Ci pomyslu na scene w efekcie czego wyszlo nijako bo praktycznie nic tam nie ma. Wnioski na przyszlosc oczywiste. Pozdrawiam:)
Napisano 18 Wrzesień 200618 l tez tak mysle, obszar okna przepiękny juz w nim nic wiecej nie zmieniaj
Napisano 23 Wrzesień 200618 l Autor Kolejny etap - szczegoly na tablicy korkowej i "zarys" szafy kuchennej.
Napisano 23 Wrzesień 200618 l na szafie chgyba brakuje uvw a jezeli to celowe to jest zbyt zkontrastowana, pozdr
Napisano 23 Wrzesień 200618 l Autor Szafa jest na razie w stadium "powstawania". Wstawilem ja tylko zeby sprawidzic rozklad swiatla i cienia. Koncowy model - juz w przygotowaniu - jest o wiele bardziej skomplikowany i realistyczny. Po drugiej stronie pojawi sie jeszcze stol. Dodatkowo jeszcze bedzie troche drobiazgow na stole i na szafie takze.
Napisano 25 Wrzesień 200618 l Autor blood_brother: drewno to blend material: 1 - VRayMtl w diffuse texturka drewna calkiem jasnego (chyba sosna), 2 - VRayMtl w kolorze ciemnej czerwieni. lilowy: to nie srubokret tylko wieszak na "roznosci"
Napisano 26 Wrzesień 200618 l chcialbym zauważyć że istnieją na świecie różne bejce i lakiery do drewna i że nie zawsze drewno musi naturalny kolor. :):) Super to wyglada. Niby nic nie ma ale już jest fajnie:)
Napisano 26 Wrzesień 200618 l Autor Z-Brush: szafka rzeczywiscie jest w takim mocnym czerwonym kolorze, brakuje tylko odrobiny polysku, bo jest na niej "lekki" lakier. Postaram sie to naprawic w nastepnym renderze. Na razie kilka drobnych dodatkow.
Napisano 26 Wrzesień 200618 l firanka nie rzuca cienia i rowki między kafelkami wydają sie byc ogromne pozatym jest ok :)
Napisano 27 Wrzesień 200618 l ogólnie bardzo mi sie podoba;] jeszcze tylko modele i bedzie idealnie;]
Napisano 28 Wrzesień 200618 l Bardzo fajnie :) tylko mam jedno pytanie co to jest po lewej stronie troche nad gniazdkiem....?
Napisano 2 Październik 200618 l Autor Dodalem jeszcze pare drobiazgow. Nie mialem zbyt wiele czasu stad tylko kilka.
Napisano 2 Październik 200618 l siatka jest nie tak, jakoś dziwnie się układa czy fugi między kafelkami nie za szerokie? sądząc po ilości światła, za oknem powinno być jaśniej.
Napisano 14 Październik 200618 l Autor Czesc! Znowu dodalem kilka szczegolow. To juz prawie koniec. Zmienilem odstepy miedzy kafelkami - rzeczywiscie byly za wielkie. Poradzcie co jeszcze warto zmienic.
Napisano 14 Październik 200618 l sstół jest extra. ten słoik mniej. Co zmieniles w kafelkach? Nie widze róznicy. pozdr
Napisano 14 Październik 200618 l Byłbym wdzięczny jakbys napisał jak zrobiłes materiał firanki.Jestem początkujący.:p.A tak,to bardzo fajnie,ciepło Ci wyszło.Pozdro!!!