JohnyCa Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Witam. Po raz pierwszy daje cos na forum. Modeluje wizualizacje swojej kuchni. To co prezentuje to dopiero wstep - bez wiekszej ilosci szczegolow i dobego oswietlenia. Prosze o jak najwiecej krytycznych uwag :)
Kazan_HB Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Moze na razie zostaw tekstury zrob wszystkie modele i oswietl scene bez materialow. Naprawde masz kafelki od podlogi po sufit? :)
Marcin Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Witam. Twój wątek jest źle nazwany, przeczytaj regulamin dot. nazewnictwa wątków w działach Galeria i WIP pod linkiem: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=2595 Następnie wprowadź poprawki zgodnie z wytycznymi regulaminu. Zapoznaj się też z całym regulaminem max3d.pl: http://max3d.pl/forum/forumdisplay.php?f=43 Niezastosowanie się do powyższych zasad zaowocuje usunięciem źle nazwanego wątku.
cta Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 Kazan_HB nie wiem czym renderujesz ale w VRay'u można renderować scenke przypisując całej jeden wybrany materiał, a zabawa w oteksturowywanie wszystkiego po zrobieniu całości chyba jest imho gorszym rozwiązaniem niż gotowa teksturka na gotowy dany model. Pozatym fajny kaloryfer ;) I lepiej chyba zrób dzienne oświetlenie zamiast nocnego.
JohnyCa Napisano 10 Lipiec 2006 Autor Napisano 10 Lipiec 2006 Nie mialem zbyt wiele czasu na zrobienie czegos wiecej ale zeby nie bylo ze stoje w miejscu dodalem pare szczegolow plus inne swiatlo i materialy (render tez nie jest najlepszy bo ustawienia GI sa na very low). Poki co na razie tylko tyle :(
JohnyCa Napisano 18 Lipiec 2006 Autor Napisano 18 Lipiec 2006 Jakos nie mam za bardzo czasu na updaty ale cos tma popchnalem sprawy do przodu. Dowod ponizej.
c4rl0s Napisano 18 Lipiec 2006 Napisano 18 Lipiec 2006 now iec tak grzejniczek niezły ale lepiej by wygladał jakby zapełniał ta wneke cała pozatym rurka dochodząca do grzejnika jest za cienka no i zawór za wązki o materiału grzejnika musisz dodac jkis bump noise albo cos w tym stylu bo powierzchnia kaloryfera jest chropowata przeciagni reka u siebie to zobaczysz no i raczej powinna byc bardziej matowa bo maluje sie kaloryfery farba olejna raczej a nie lakieruje i poleruje na błysk:)
JohnyCa Napisano 22 Lipiec 2006 Autor Napisano 22 Lipiec 2006 Ok. Dzieki. Grzejniczek jest juz w bardziej naturalnym kolorze - rozmiar pozostal na razie ten sam, bo taki maly jest w rzeczywistosci. Dodalem jeszcze kontakt, puszke, widoczek za oknem (+ DOF) i inny model odbic (z HDRI).
JohnyCa Napisano 24 Lipiec 2006 Autor Napisano 24 Lipiec 2006 I jeszcze jeden maly updacik - tym razem inne tlo za oknem, troche wiecej szczegolow i nowe materialy. Dajcie znac co warto poprawic.
leroo Napisano 24 Lipiec 2006 Napisano 24 Lipiec 2006 calkiem realistycznie, podobnie do kuchni jaka jest u mnie, pozdro
JohnyCa Napisano 23 Sierpień 2006 Autor Napisano 23 Sierpień 2006 Witam! Po dluzszej przerwie udalo mi sie troch z updatowac te scenke. Wciaz pracuje na modelingiem obiektow do tej sceny, rownoczesnie uczac sie teksturowania i roznych metod renderowania. Stad tak mi wolno idzie. Poradzcie co warto by tu jeszcze zmienic. Z gory dzieki za zainteresowanie i porady.
pecet Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 jest ładnie, znaczy sie realistycznie,tylko wyprostuj widok za oknem i zrób inne połączenie ściany z podłogą bo aktualne jest zbyt idealne ;)
czarodziej3D Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Hmm mam wrażenie, że jest trochę za ciemno w stosunku do obrazka w tle.
naeq Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 A moim zdaniem dorbze jest, w koncu słońce nie świeci na całej powierzchni w pokoju, tak jak na zewnątrz :)) Realistyka jest dość duża ale podnieś poziom szczegółów i co do obrazka w tle... to mym zdaniem jest troszke przektrzywiony :p popraw to :)) pozdro
Hindus Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 te 6 godzin renderingu to lekka przesada - musisz mieć coś xle ustawine bo to raczej niemożliwe.
..:: WIKTOR ::.. Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 Egelancko - myslalem ze to fotka :)
hcpiter Napisano 24 Sierpień 2006 Napisano 24 Sierpień 2006 heheh fajna kuchnia XD chyba ty w jakims akademyku mieszkasz ze tylko kilka makaronow sterczy i wogole parapat słuzy jako regał :D A tak na serio czas renderu troszke mnie zdziwił 6H i to jeszcze nie najlepsza jakosc, wogole wygląda mi to jak bys w GI Skylight oswietlał hdri. Nie czytałem wczensejszych postow, to vray ?
piotrek Napisano 25 Sierpień 2006 Napisano 25 Sierpień 2006 Skup się na modelach, później pocwicz rendering, bo tragicznie wychodzi ;]
JohnyCa Napisano 31 Sierpień 2006 Autor Napisano 31 Sierpień 2006 Teraz dodałem firankę i zmieniłem troszkę teksturę okna - na bardziej "starą". Udało mi się także zmniejszyć czas renderingu przez wybranie Light cache jako secondary bounces GI engine.
blood_brother Napisano 31 Sierpień 2006 Napisano 31 Sierpień 2006 Ta firanka wyglada jak z jakiegos ciasta lub z posklejanego grubego makaronu.
JohnyCa Napisano 8 Wrzesień 2006 Autor Napisano 8 Wrzesień 2006 Inna firanka, inne materialy, troche nowych modeli i inne parametry renderingu aby skrocic czas obliczen. Co wy na to?
Zbychowaty Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 Siemano..poczatek mi sie bardzo podobal lecz teraz jest srednio. Firanka wyszla Ci jak jakas siatka wzmacniajaca do tynkow. Nie widac ram okien ktore wygladaly dosyc fajnie i mozna to jeszzce odzyskac ale przez wymiane firanek. Nie wiem dlaczego kolor scian jest mapa pojedynczego kafelka..bo tak to wyglada. Tak w ogole pokaz fotke pomieszczenia to porownamy:)
JohnyCa Napisano 8 Wrzesień 2006 Autor Napisano 8 Wrzesień 2006 Tak jak myslalem przesadzilem. Chcialem troche "postarzyc" pomieszczenie ale chyba efekt jest nienajlepszy. W rzeczywistosci w kuchni (bo to kuchnia) jest teraz calkiem ladnie - tak nedznie bylo przed remontem. Wrzuce dzisiaj cos bez firanki i z kilkoma dodatkami. Dzieki za rady.
Gedeon Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 NIezła scenka. Modele są super, piękny kaloryfer. Najbardziej urzekają tutaj same tekstury, dają wrażenie tego, że scenka wygląda jakby było to już gotowe zdjęcie.
Kazan_HB Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 mi tez sie podoba, niezla nora z tej kuchni :)
JohnyCa Napisano 17 Wrzesień 2006 Autor Napisano 17 Wrzesień 2006 Troszeczke "przeteksturowalem" scene. Powoli zaczynam sie juz nia meczyc i mysle ze bede zblizal sie do jej zakonczenia. W planie pozostalo jeszcze umeblowanie: szafa kuchenna, stol i stolki.
Zbychowaty Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 Blad od samego poczatku. Dobrze wystartowales ale tak na prawde braklo Ci pomyslu na scene w efekcie czego wyszlo nijako bo praktycznie nic tam nie ma. Wnioski na przyszlosc oczywiste. Pozdrawiam:)
hkropinski Napisano 18 Wrzesień 2006 Napisano 18 Wrzesień 2006 tez tak mysle, obszar okna przepiękny juz w nim nic wiecej nie zmieniaj
JohnyCa Napisano 23 Wrzesień 2006 Autor Napisano 23 Wrzesień 2006 Kolejny etap - szczegoly na tablicy korkowej i "zarys" szafy kuchennej.
hkropinski Napisano 23 Wrzesień 2006 Napisano 23 Wrzesień 2006 na szafie chgyba brakuje uvw a jezeli to celowe to jest zbyt zkontrastowana, pozdr
JohnyCa Napisano 23 Wrzesień 2006 Autor Napisano 23 Wrzesień 2006 Szafa jest na razie w stadium "powstawania". Wstawilem ja tylko zeby sprawidzic rozklad swiatla i cienia. Koncowy model - juz w przygotowaniu - jest o wiele bardziej skomplikowany i realistyczny. Po drugiej stronie pojawi sie jeszcze stol. Dodatkowo jeszcze bedzie troche drobiazgow na stole i na szafie takze.
blood_brother Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 Calkiem przyzwoicie to wyglada. Jak robiles drewno?
tpiatek Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 firanka mi sie podoba :) a co to za śrubokręt w ścianie ?
JohnyCa Napisano 25 Wrzesień 2006 Autor Napisano 25 Wrzesień 2006 blood_brother: drewno to blend material: 1 - VRayMtl w diffuse texturka drewna calkiem jasnego (chyba sosna), 2 - VRayMtl w kolorze ciemnej czerwieni. lilowy: to nie srubokret tylko wieszak na "roznosci"
Zbychowaty Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 szafka nienaturalnie zaczerwieniona;) ale sam render ladny:)
wooka Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 chcialbym zauważyć że istnieją na świecie różne bejce i lakiery do drewna i że nie zawsze drewno musi naturalny kolor. :):) Super to wyglada. Niby nic nie ma ale już jest fajnie:)
JohnyCa Napisano 26 Wrzesień 2006 Autor Napisano 26 Wrzesień 2006 Z-Brush: szafka rzeczywiscie jest w takim mocnym czerwonym kolorze, brakuje tylko odrobiny polysku, bo jest na niej "lekki" lakier. Postaram sie to naprawic w nastepnym renderze. Na razie kilka drobnych dodatkow.
ReflectVision Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 firanka nie rzuca cienia i rowki między kafelkami wydają sie byc ogromne pozatym jest ok :)
!Ewert Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 ogólnie bardzo mi sie podoba;] jeszcze tylko modele i bedzie idealnie;]
Sanderalek Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Bardzo fajnie :) tylko mam jedno pytanie co to jest po lewej stronie troche nad gniazdkiem....?
JohnyCa Napisano 2 Październik 2006 Autor Napisano 2 Październik 2006 Dodalem jeszcze pare drobiazgow. Nie mialem zbyt wiele czasu stad tylko kilka.
Ania Napisano 2 Październik 2006 Napisano 2 Październik 2006 siatka jest nie tak, jakoś dziwnie się układa czy fugi między kafelkami nie za szerokie? sądząc po ilości światła, za oknem powinno być jaśniej.
JohnyCa Napisano 14 Październik 2006 Autor Napisano 14 Październik 2006 Czesc! Znowu dodalem kilka szczegolow. To juz prawie koniec. Zmienilem odstepy miedzy kafelkami - rzeczywiscie byly za wielkie. Poradzcie co jeszcze warto zmienic.
wooka Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 sstół jest extra. ten słoik mniej. Co zmieniles w kafelkach? Nie widze róznicy. pozdr
Yaro16 Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 Byłbym wdzięczny jakbys napisał jak zrobiłes materiał firanki.Jestem początkujący.:p.A tak,to bardzo fajnie,ciepło Ci wyszło.Pozdro!!!
Rekomendowane odpowiedzi